С какво ви дразнят свекървите? - 126

• 54 408
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
  • Canada
Как според вас са оцелели мъжете на същите тези снахи, отгледани от такъв дзвер? Simple Smile Как са хранени, как са къпани, че са израсли живи и здрави...
Ти не знаеш ли, че перфектните мъже във форума масово са гледани от бабите си?
Впрочем, някога майчинството е било по-кратко и нископлатено, та се е налагало жената да се върне на работа, а детето в ясла или при баби.
Скрит текст:
Имам спомен, че моя колежка роди 2004 и ми е казвала, че през цялото време е взимала майчинство МРЗ. Но не съм сигурна, да пише някоя с личен опит.
Мисля, че по време на тройната коалиция оправиха нещата, дори майчинството се изчисляваше върху предходните 6 месеца, което беше доста добре. После стана върху 9, когато раждах аз, сега вече не зная как е.

През 2001 беше 80% от заплатата за първата година (или първите 10 месеца, не помня вече), а втората година от майчинството беше колкото МРЗ, третата беше неплатено. Или не е била  осигурена или се е объркала нещо.

# 751
  • София
По-скоро аз нещо грешно помня, тя няма начин да не е осигурена.

# 752
  • София

През 2001 беше 80% от заплатата за първата година (или първите 10 месеца, не помня вече), а втората година от майчинството беше колкото МРЗ, третата беше неплатено. Или не е била  осигурена или се е объркала нещо.

В грешка си. Родих през есента на 2001. 45 дни преди раждането и 3 месеца след него бе 90% от осигурителния доход. След третия месец - МРЗ.

# 753
  • при късмета
Има една приказка, че внуците се обичат повече от децата, понякога конфликтите може да произтичат и заради това. Някои баби (свекърва, тъщи) толкова обичат внуците си и като прибавим, че всяка от тях си има характер е възможно да преминават границите в някаква степен и да развалят отношенията с децата си, което е тъпо, че се допуска и от младите родители и от бабите, но явно това е нормално. Неприятно е, че появата на малко дете, бебе, което носи радост за всички може да се окаже и причина за конфликти, които иначе няма да ги има най-вероятно.
Какво значи "допуска се и от младите родители"? Там е конфликта, че не го допускат и много добре правят. За да уйдисат на абата, трябва да я оставят да прави с бебето/детето каквото знае ли? Нормални родители няма да го допуснат, пък нищо, че от другата страна са собствените им родители. А бабите, ако правеха всичко от обич към детето, а не напук на снахата, изобщо нямаше да го правят

# 754
  • Canada

В грешка си. Родих през есента на 2001. 45 дни преди раждането и 3 месеца след него бе 90% от осигурителния доход. След третия месец - МРЗ.

Не бях сигурна за процентите, но за продължителността не съм в грешка. Раждах пролетта на '01.

# 755
Това със сигурност е от по-късно. Дъщеря ми е родена 2006 г. и майчинството тогава беше еднакво за всички - МРЗ.

# 756
  • Canada
Предполагаш, че бъркам кога съм родила ли? Laughing

# 757
  • София
Точно за продължителността си в грешка. Точно 3 месеца и нито ден повече.

# 758
  • София
Какво значи "допуска се и от младите родители"? Там е конфликта, че не го допускат и много добре правят. За да уйдисат на абата, трябва да я оставят да прави с бебето/детето каквото знае ли? Нормални родители няма да го допуснат, пък нищо, че от другата страна са собствените им родители.
Та при мен родната ми майка беше в тази роля, но и ние й позволихме. Не че е направила нещо лошо, за любовта й нямам капка съмнение, но тя е от свръхобгрижващите. Затова се бъзиках, че е като Екатерина Втора, която е отглеждала големите си внуци си като свои деца, както са постъпили с нея на младини.

# 759
Как според вас са оцелели мъжете на същите тези снахи, отгледани от такъв дзвер? Simple Smile Как са хранени, как са къпани, че са израсли живи и здрави...
Ти не знаеш ли, че перфектните мъже във форума масово са гледани от бабите си?
Впрочем, някога майчинството е било по-кратко и нископлатено, та се е налагало жената да се върне на работа, а детето в ясла или при баби.
Скрит текст:
Имам спомен, че моя колежка роди 2004 и ми е казвала, че през цялото време е взимала майчинство МРЗ. Но не съм сигурна, да пише някоя с личен опит.
Мисля, че по време на тройната коалиция оправиха нещата, дори майчинството се изчисляваше върху предходните 6 месеца, което беше доста добре. После стана върху 9, когато раждах аз, сега вече не зная как е.
Мдам, 2002 г. - 180 дни вземах някакъв процент от заплатата и после МРЗ. Ясла за бебета нямаше тогава, те май и сега ги искат да са проходили.

Последна редакция: чт, 27 май 2021, 23:32 от Не се сърди, човече

# 760
Има една приказка, че внуците се обичат повече от децата, понякога конфликтите може да произтичат и заради това. Някои баби (свекърва, тъщи) толкова обичат внуците си и като прибавим, че всяка от тях си има характер е възможно да преминават границите в някаква степен и да развалят отношенията с децата си, което е тъпо, че се допуска и от младите родители и от бабите, но явно това е нормално. Неприятно е, че появата на малко дете, бебе, което носи радост за всички може да се окаже и причина за конфликти, които иначе няма да ги има най-вероятно.
Какво значи "допуска се и от младите родители"? Там е конфликта, че не го допускат и много добре правят. За да уйдисат на абата, трябва да я оставят да прави с бебето/детето каквото знае ли? Нормални родители няма да го допуснат, пък нищо, че от другата страна са собствените им родители. А бабите, ако правеха всичко от обич към детето, а не напук на снахата, изобщо нямаше да го правят
Няма как човек да знае какво допускат или не младите родители, хората са различни и реагират по различен начин, за едни ще бъде нормално, за други не. Ако има развалени отношения между родителите и бабите, защо трябва причината да е само в едната страна, в случая свекървата, както свекървите може да са предубедени към снахите, така и снахите може да са предубедени към свекървата, едното не изключва другото. Обикновено и двете се джафкат и все ще си намерят кусури.
Със сигурност има свекърви, които правят напук на снахите си, но не е задължително всички да правят напук, затова и написах, че бабите от прекалена любов към внуците може да не се осъзнават, че прекаляват, което да няма нищо общо с това дали долюбват, или не снаха си.
Моята свекърва в началото беше говорила, че е много притеснена как си гледаме с ММ детето, че най-вероятно не го гледаме добре, че е гладно и жадно, което е абсолютна нелепица. Можеше след това, което чух да се направя на интересна, да се нацупя, да се скарам с нея и всякакви подобни, но просто не и обърнах внимание, което не означава, че и угаждам на прищевките и тя прави каквото си иска с детето.

# 761
  • Най-красивата страна
Всъщност е много просто да се избегне конфликта.
Бабата иска да гледа бебето-ок.
Младите родители и казват какъв е режима на бебето,как да го храни,с какво да го къпе .Оставят и вещите на бебето,ако трябва продукти или пари.Толкоз.
Проблемът е ,когато бабата не иска да спазва режима на бебето и не иска да го храни така,както са и казали родителите.
Това е инат,който понякога стига до простотия.И е във вреда на бебето.Не само на родителите.
Един вид,,Тая малката ли ще ме учи мене как се гледа бебе,аз знам повече,,.
А моята свеки стигна до там да ми каже,че знаела повече и от педиатъра...Тя настояваше,че педиатъра нищо не разбира и бебето трябвало да започне да яде хляб и манджа още когато му поникнат първите зъби..Обаче на дъщеря ми първите зъби излязоха,когато беше на 5 -6 месеца.Естествено,че отказах да и дам хляб и манджа и се скарахме със свеки...Не сме и оставяли бебето..

# 762
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Всъщност е много просто да се избегне конфликта.
Бабата иска да гледа бебето-ок.
Младите родители и казват какъв е режима на бебето,как да го храни,с какво да го къпе .Оставят и вещите на бебето,ако трябва продукти или пари.Толкоз.
Проблемът е ,когато бабата не иска да спазва режима на бебето и не иска да го храни така,както са и казали родителите.
Това е инат,който понякога стига до простотия.И е във вреда на бебето.Не само на родителите.
Един вид,,Тая малката ли ще ме учи мене как се гледа бебе,аз знам повече,,.
А моята свеки стигна до там да ми каже,че знаела повече и от педиатъра...Тя настояваше,че педиатъра нищо не разбира и бебето трябвало да започне да яде хляб и манджа още когато му поникнат първите зъби..Обаче на дъщеря ми първите зъби излязоха,когато беше 5 -6 месеца.Естествено,че отказах да и дам хляб и манджа .

Свиден спомен, детето става на шест месеца, баба му ентусиазирано " Вече може да му даваме жълтък". Аз "Ама то досега е само на мляко, дай първо да дам някои зеленчук, плод..." Нямам идея какъв беше зора за яйце, детето се роди голямо, и си растеше прилично.

# 763
  • при късмета
  Ако има развалени отношения между родителите и бабите, защо трябва причината да е само в едната страна, в случая свекървата, както свекървите може да са предубедени към снахите, така и снахите може да са предубедени към свекървата, едното не изключва другото. 
Ако отношенията се развалят покрай появата и гледането на бебе/дете, няма как вината да е в родителите. Бабата изначало няма абсолютно никакво право на мнение, решения и налагане на гледната си точка за детето. Т.е. ако не предявява права, които и без друго няма, няма да има и конфликт. Та вината не може да е у младите, ако конфликта е заради детето. Конфликтите много рядко са само и единствено от предубеждение. Винаги има и думи/действия, които провокират развалянето на отношенията

# 764
Ако отношенията се развалят покрай появата и гледането на бебе/дете, няма как вината да е в родителите. Бабата изначало няма абсолютно никакво право на мнение, решения и налагане на гледната си точка за детето. Т.е. ако не предявява права, които и без друго няма, няма да има и конфликт. Та вината не може да е у младите, ако конфликта е заради детето. Конфликтите много рядко са само и единствено от предубеждение. Винаги има и думи/действия, които провокират развалянето на отношенията
За всяка сговнена ситуация вина имат и двете страни. Коя повече, коя по-малко, но и двете. Елементарна логика. Нереалистичните очаквания, липсата на възпитание и сиво вещество в главата са характерни и за млади, и за стари и са гаранция за конфликт.

Общи условия

Активация на акаунт