Дистанционно обучение за учениците-Teмa 14 /Януари 2021/

• 48 427
  • 1 060
  •   1
Отговори
# 165
  • София
В момента питат учителите за съгласие за ваксината /проверено инфо/. Поне за София де.

# 166
В момента питат учителите за съгласие за ваксината /проверено инфо/. Поне за София де.

а ясно ли е какво казват?

# 167
  • София
Сигурно към края на седмицата ще излезе статистика в новините.

# 168
Нас ни питаха (София) преди около 3 седмици, но откакто подписах формуляра, че искам да се ваксинирам, никой не е давал повече информация или уточнения. 
Мисля, че вече споделих - при нас много колеги отказаха, защото в момента на питане бяха болни/току-що оздравели и се притесняваха да сложат ваксина при наличие на антитела/току-що прекарана инфекция .  Сега не знам по какъв механизъм биха могли да се "допишат"  ако се окажа, че ще ни ваксинират към март. 
Имайте предвид, че въпросът беше зададен безобразно - без уточнение с коя ваксина, кога, къде, имаш ли опция да отложиш, към кого да се обърнеш ако имаш въпроси.  Звънят ти и отговаряш веднага, личните лекари хич и не дадоха полезна информация (няколко човека звъняха да питат, защото са на възраст и с редица придружаващи заболявания).  Така че ако числата за жалещите учители са първоначално ниски - има доста фактори, които според мен нарочно саботираха процеса. 
Сега ако примерно 40% от учителите са казали "Да" родителите могат директно да скочат срещу учителското съсловие, вече достатъчно антиучителски настроения има.

В която връзка имам една молба - дори да мислите, че учителите са страхливи и егоистични мухльовци (което ми е казвано и в очите), моля ви, моля ви, не го казвайте на глас пред детето си.  Защото утре (или другия месец) ще трябва все пак децата да слушат какво казва учителят.  А при едно допълнително разклатено доверие към него - това става невъзможно, ако и досега е било трудно. 

# 169
  • София
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2021/01/04/iskat-li-vaksina-uchi … -oficialno.475279
Искат ли ваксина учителите? РЗИ пита официално
Засега желаещите са малко

# 170
  • Бургас
Ирене, аз поне съм си проверила информацията. Младост - Младост. За толкова ми стигна времето.
Не е като теб да хвърлям кьорфишеци!

Не хвърлям кьорфишеци. Баща ми е онкоболен.

# 171
Нас ни питаха (София) преди около 3 седмици, но откакто подписах формуляра, че искам да се ваксинирам, никой не е давал повече информация или уточнения. 
Мисля, че вече споделих - при нас много колеги отказаха, защото в момента на питане бяха болни/току-що оздравели и се притесняваха да сложат ваксина при наличие на антитела/току-що прекарана инфекция .  Сега не знам по какъв механизъм биха могли да се "допишат"  ако се окажа, че ще ни ваксинират към март. 
Имайте предвид, че въпросът беше зададен безобразно - без уточнение с коя ваксина, кога, къде, имаш ли опция да отложиш, към кого да се обърнеш ако имаш въпроси.  Звънят ти и отговаряш веднага, личните лекари хич и не дадоха полезна информация (няколко човека звъняха да питат, защото са на възраст и с редица придружаващи заболявания).  Така че ако числата за жалещите учители са първоначално ниски - има доста фактори, които според мен нарочно саботираха процеса. 
Сега ако примерно 40% от учителите са казали "Да" родителите могат директно да скочат срещу учителското съсловие, вече достатъчно антиучителски настроения има.

В която връзка имам една молба - дори да мислите, че учителите са страхливи и егоистични мухльовци (което ми е казвано и в очите), моля ви, моля ви, не го казвайте на глас пред детето си.  Защото утре (или другия месец) ще трябва все пак децата да слушат какво казва учителят.  А при едно допълнително разклатено доверие към него - това става невъзможно, ако и досега е било трудно. 

предполагам, че следите информацията по различни канали. Преди 3 седмици нямаше одобрена ваксина. РЗИ обявиха, че без одобрението не могат предварително да правят нито информационна кампания, нито личните могат много да кажат. Нито пък имаше дългосрочен точен графика на доставки. Така че не знам какво точно сте очаквали да ви кажат и питат като и те не са знаели много повече. Поставете се и вие от другат страна на мястото на тези хора, които може би пък биха искали ваксина, но не са в групите с предимство. Аз пак се сещам за човек на каса в хипермаркет примерно - те според мен са в много по-голям риск - целодневно, по 10 часа да им дишат непознати насреща, едва ли могат да си мият ръцете нон-стоп - на фона на това учител с 40мин час и почивки, в които може да диша въздух навън си е доста приемливо...

# 172
Аз не разбирам само едно - защо се изкарва, че учителството е една от най-защитените професии, една от най-безопасните и леки дейности на труд, които човек може да упражнява? Ако наистина смятате така, защо тогава навремето не сте се записали всички да учите специалност, даваща ви педагогическа правоспособност?

Аз пък разбирам опасенията на Alyssa и на колежките ѝ. Точно защото учителите са доста интелигентни хора (поне повечето), искат добре да преценят ползите и рисковете, а не веднага да се втурват бързешката като мулета пред майките си. Все пак става въпрос за здравословно състояние, още повече, че някои от тях са с хронични и други заболявания, имат алергии и прочие. След като дори органите, отговорни за ваксините, не могат да се изкажат компетентно, не мисля, че вината е на учителите, че не могат да дадат конкретен отговор в рамките на някакви секунди.

Педагогическите специалисти са най-важните кадри и трябва много да се ценят и уважават, защото от тях произлизат всички останали професии. Ни фармацевти, ни лекари, ни касиерки щяхме да имаме, ако в основата на всичко това не стояха упоритите трудове на учителите. Да, не отричам, че и сред тях има хора, които не стават, но то във всяко едно съсловие е така.

fairytale lady - изглежда, че не сте учител и никога не сте имали контакт с такъв. Почивките или междучасията в повечето случаи въобще, ама въобще не са достатъчни. Доста от децата задават въпроси през тях, отделно дежурните учители трябва да наблюдават реда по коридорите, отделно трябва да оставят дневника в класната стая и да вземат дневника на следващия клас (при по-големите ученици, където учителите се сменят). Така че тия 10 минути (или 20, когато е голямо междучасие) не стигат за нищо. Да не говорим, че когато е класен ръководител от първи до четвърти клас, учителят е постоянно с децата - няма дупки, няма свободни часове.

Не оспорвам тезата, че касиерките в магазините също са изложени на риск и за тях също трябва да се помисли, но в никакъв случай не бива да се гледа с пренебрежение на риска, който учителите поемат, влизайки в "играта" на присъствено обучение. Много наглеци в коментарите под фейсбук статии пишат: "Който го е страх от мечки, да не ходи в гората" - да, ама не се замислят, че ако те бяха на мястото на учителите, също нямаше с отворени обятия да се гмурнат сред деца, за които не се знае преносители ли са на нещо, или не.

С поста си се опитвам да кажа, че ситуацията съвсем не е проста и не трябва да се гледа само от едната страна и да се сочат с пръст другите като виновни, страхливци, безумци и т.н.

# 173
Fairytale, точно в това е проблемът! Не може да се правят списъци за нещо, което нито е одобрено, нито се знае какво е, нито има яснота.  Аз казах "да", но много хора с основание казаха "не".  Ако ги питат сега, подозирам, че отговорите ще са други.  Затова и казах, че чак имах чувството, че нарочно ни саботираха с това ранно и безумно събиране на данни.

# 174
  • София
Чак пък нарочно саботирали... Че ще се одобри ваксината беше ясно и ако изготвянето на списъците беше отложено до одобряването, това щеше да забави ненужно и безсмислено старта на ваксинирането с около три седмици. А идеята е ваксинирането да се извърши максимално бързо, за да се върнем колкото се може по-скоро към нормалния начин на живот, което, вярвам, всички искаме. Заявяването на предварително желание за включване в списъците не задължава по никакъв начин и няма да има никакви негативни последици за заявилия, ако впоследствие се откаже от ваксиниране. Това, мисля, трябва да е ясно на всеки средно интелигентен човек.

# 175
Разбира се, че никога не бих казала такова нещо на детето си.
У нас за учителя се говори винаги с уважение и добронамереност. И да имам забележки към учителите на децата ми (а аз нямам), не бих ги коментирала с тях.

За ваксините съм оптимист и смятам, че много учители ще се ваксинират. Майка ми има две приятелки - възрастни учителки, и двете ще си сложат ваксина. В момента ситуацията е по-скоро обратна на представяната. Желаещи има - достатъчно дози от ваксината няма. Та така.

# 176
  • European Union
Чудя се колко учители познавате лично от тези, които искат да си седят у дома? Начален курс се върнаха на училище. Колко от учителите са си останали у дома без основателни причини? Просто защото не искат да се ваксинират и искат да си седят вкъщи? В училището на моите деца няма нито един такъв, всички са на работа, дори и няколко, които бяха болни през ноември и декември. Най-мразя когато някой прави обобщения със силни думи за нещо, което бил чул някъде.

# 177
  • София
И аз на това се издразних преди малко. Хвърлят се някакви думи - децата, онкоболните, учителите....
Колко точно са учителите, които са отказали да тръгнат на работа? Колко точно ще откажат реална ваксина днес? Няма данни. ЕЖК.
Мътим си някаква конспирация-констипация...

Последна редакция: вт, 05 яну 2021, 15:25 от Rockstar

# 178
Чак пък нарочно саботирали... Че ще се одобри ваксината беше ясно и ако изготвянето на списъците беше отложено до одобряването, това щеше да забави ненужно и безсмислено старта на ваксинирането с около три седмици. А идеята е ваксинирането да се извърши максимално бързо, за да се върнем колкото се може по-скоро към нормалния начин на живот, което, вярвам, всички искаме. Заявяването на предварително желание за включване в списъците не задължава по никакъв начин и няма да има никакви негативни последици за заявилия, ако впоследствие се откаже от ваксиниране. Това, мисля, трябва да е ясно на всеки средно интелигентен човек.

Разбрете, че за някои хора има значение дали ще ги ваксинират с АстраЗенека, Модерна или Файзер.  Не е нормално седмици преди да е одобрена която и да е ваксина, да се знае кога, колко и дали ще стигнат до България, при положение, че учителите дори не са първа вълна, да искат отговор сега веднага. Ок, нека правят списъци, но да дават седмица за размисъл.  Най-дългият срок, който съм чувала до момента, е бил 24 часа.   Много хора инстинктивно казват "не", когато нещо е толкова ново и не им се даде време да помислят. 

Колкото какво се подразбира - да ни го бяха казали, а не да разчитат на нашата логика.  Ето, явно аз съм глупава,  искам да има разписано към кого и докога трябва да се обърна ако се откажа днес, за да имат време да осъвременят списъка, към кого да се обърна за въпроси.  Ще загубя ли правото си на (безплатна) ваксина ако се откажа в последния момент или ако се сетя по време на четвърта вълна,ч е все пак искам, мога да се наредя там като учител? Ако се разболея и не мога да се ваксинирам, когато ми е "ред", пак ли се пиша в списък с учители или чакам да ваксинират цялата държава? Да приемем, че информацията за конкретната ваксина нямаше как да я имат - всичко по списъците и запитванията е въпрос на организация,  която имаха поне половин година да направят, и нищо не свършиха.  После обаче по медиите ще тръбят, че като са ни казали "скачай", не всички учители сме били веднага готови. 

П.П. Врабчо, благодаря, надявам се повече родители да споделят това мнение и държание Simple Smile

# 179
  • София
Липсата на информация е много голям проблем, съчетано с кратки срокове - гаранция за паника.

Общи условия

Активация на акаунт