ДЕКЕМВРИйското човече есента посреща вече!!!

• 10 464
  • 280
  •   1
Отговори
# 150
Я, 2 нови мами!!! Добре дошли   bouquet

Да попитам как ще облечете днес децата за разходка в този студ?

# 151
Ами за разходка трудно казано,трябва да отидем само до кухнята и смятам да облека Криси със зимното яке и панталонките към тях:))Всъщност все още не съм погледнала какво е временцето,но предполагам,че не е особено топличко:))

# 152
блузка по дебела яке и ватирани гащи задължително шапка слагам обувките и хайде.Ами като стане още по студено направо незнам

# 153
zдравейте,
не съм писала тооолкова отдавна тук...от месеци.Но вече zаради студеното време се zастояваме повече в къЩи и имам повече свободно време.
 Днес сутринта тук беШе 6-7 градуса и аz сложих на Ники едно тънко космонафтче.Шапката вече е zадължителна при нас.
 За противогрипната ваксина аz съм ЗА и даже вече имаме zаписан час zа началото на ноември.На големия ми син биеме всяка година,като първата беШе на 7-8 месечна въzраст.Винаги досега е карал само леки настинки (да чукна на дърво) и е пил само 4 пъти антибиотик zаради лека форма на отит(май така се каzваШе това с болки в ухото newsm78)
Първият рожден ден Ще го праzнуваме в тесен семеен кръг (поради липса на повече роднини тук smile3506).Нямаме и деца на въzрастта на Ники,всичките са колкото Вальо или по големи от него.За това смятам да си спестим иzлиШния панаир,zа да мога да  обърна повече внимание на децата си на тоzи важен ден.
ПроЩъпулник Ще направим когато проходи стабилно.Така направихме и с големия.Той проходи на 11,5 месеца стабилно (ходеШе си вече от една в друга стая),на годинка направихме и РД и проЩъпулник.
 За кърменето-кърмих до Шестия месец smile3501.
 Лобима играчка няма.Играе с неЩо докато му писне и после я хвърля.А когато си е в леглото иzхвърля всичко иzвън него Mr. Green.
 За ново бебе не мисля.Бих се съгласила само ако мъжът ми след това инвестира 10 000 евро във повредените от бременностите части от тялото ми newsm62.
  За протокола-пълzи като стрела,придвижва се държейки се zа мебелите,но да се отпусне сам ...тц.Страх го е оЩе.
 Има само 2 zъба,като първия иzби на 9 месеца.А лигите текът яко.Беz лигавник не го осатавям.Откъм говор не сме много раzвити Grinning.Каzва само "дай,ето" ,като е напечено положението каzва и "мама".Китайския определено го владееме  Mr. Green.
 Ами май това е zасега при нас.
 Имаме само проблем със zаспиването smile3506.В началото го приспивах като лягах до него.Отучих го от това,но сега пък трябва да съм в стаята.Иzляzа ли ,наддава страхотен рев.Как е при вас?
                          поzдрави

# 154
  • Бургас
Здравейте мами и бебоци,
Добре дошли на новите мами!
Благодаря на тези, които ни поздравиха за първите стъпки! Вчера направихме питка с мед на Инес. Понеже има 2 мнения по въпроса кога да се направи прощъпулник, аз реших да е сега, за да отпразнуваме първите самостоятелни стъпки, а то прохождането може да е след месец-два-три, но ще бъде субективно мое решение дали е проходила или не. От предметите си избра мишка - за компютърен специалист; лекарство - за лекар и портфейл за банкер. За мишката бях сигурна, че ще я предпочете, нали  си пада по кабелите, а на мишката кабела и се виждаше. Не знам дали ще се занимава с компютри или и тя като майка си ще виси пред компа във всеки възможен момент.  comp03 mimishka записах си ги!
pachikrak - Днес за кухнята я облякох с боди, блузка, дънково гащиризонче с памучна подплата, чорапогащник, грейка. Още вчера сложих пак зимните такъми на количката и така бебка е напълно защитена от вятъра и студа. Не ми се рискува да се правим на големи и да я бутам в лятна количка в този студ, а и тя почти винаги заспива като излезем и така е по-удобно.
Да ви питам нещо - пият ли децата ви вода? Инес в този студ съвсем забрави за водата, а до скоро изпиваше по 300-400 мл. Като изключим млякото ок 500 мл. други течности не давам.
Я да ви направя и аз една малка анкета по почина на правдето:
Зъбките - миете ли ги вече и как? На нас май ни е време да започнем. Тя много се кефи като ни гледа с баща и да си мием зъбите и пипа с пръстче своите.
За бузките- ползвате ли кремче за лошото време? Предпочитана марка?
Игри - играете ли някакви, свързани с развитието на детето? На какво го учите? Какво всъщност може да възприеме бебок на 10 м.?
Обувките - обувки/боти или ботушки ще вземете за зимата, ако сте купили вече пращайте снимки и инфо.
За в къщи - какви пантофки ползвате? Ние караме още по чорапи, които Инес събува и редовно е боса поне с едното краче. Ползвате ли тези "първа стъпка" на Колев и Колев? На мен ми се виждат много широки около глезена.
Ако се сещате и за други въпроси, които вълнуват мамите на 10 месечни бебоци, добавяйте към моите.
Приятен ден на всички!  bouquet

# 155
  • София
Писах,писах и гадния нет всичко затри smile3515.
Времето застудя и темичката ни доста се пооживи smile3508.
 welcomeна двете нови мамчета и техните бебоци.
Така sanimama,отговарям и на теб:
Вода,пие по 150 мл. най-много.През лятото стигаше и до 250 мл.,но рядко.
Зъбките,не ги мия поради липса на такива Mr. Green.Дани има само един.Като му порастнат още няколко ще му купя Ненедент и тогава ще започна да ги мия.
Кремче за лошо време още не ползвам,но мисля да купя на Бюбхен.Много съм доволна от тази марка.
Игри,татко му го учи да си бута камиончетата,но Дани все още само седи и го гледа.На менсъщо ми е интересно на какво може да се играе с децата на тази възраст.Мамите с опит може да споделят.
Обувките,за това време сме му купилина снимката е с тях,но в скоро трябва и ботушки за през зимата да му вземем.
Пнтофки,също има,но не ги понася и затова му обуваме дебели чорапки и така си стои вкъщи.Освен това и лекарката му каза,че е по-добре да прохожда по чорапки.
Това е от мен.
Приятен ден  bouquet.

# 156
Ето привет и от мен!
Да не повярва човек, че нашата тема се раздвижи, не че имам заслуги за това хаха Simple Smile

Противогипна ваксина - не, аз съм против, е ако има форсмажорни обстоятелства може ида мръдна от мнението си. Дано не се налага.

1ви рожден ден - вероятно ще има семейно сьбиране, но инак си мислех за парти клуб с приятели с деца. Идеята за общ РД е чудесна, подкрепям, ама ще трябва да е през януари, че да може всички да са на годинка.

Прощъпулник - е да разбира се, само да се научи да ходи не като на 2 ракии.

Още бебе - е да, аз съм сигурно една от тра-ла-латата, но искам още от как се роди, да не говорим, че по план са 3 Simple Smile Но конкретно от другото лято започваме забременителния процес.

Любима играчка - Елмо, който майка ми нарича Мравчо. С него се гушат за сън, по-точно търка си очите, подмята го, хапе го....

С яденето е мъка. Млякото е винаги и по всяко време готов да пие, плодове -ок, зеленчуцу, месо - с мое изключитено настояване. Супа бих дала и все се каня да сготвя, ама те стават яхниообразни и за основно ги минаваме. Ама никак не иска да ги яде, дори гтовите пюрета, които са с по-едри парченца биват тотално отхвърлени. Това май ще ми създаде проблем, но ще се боря Simple Smile Разни за похапване и похрупване не потребява, само разкашква и после плюе.

Зъби - 4 поникнали, 2 пробили венеца и още 2 аха да се покажат. С други думи 6 зъба, като 4 се почвиха за 1 месец.
Толкоз за сега, отивам да си пробутам тиквата, ако стане Simple Smile

# 157
здравейте и от мен
айде и аз да се присъединя към въпросите и отговорите
противогрипна ваксина изобщо не съм се замисляла преди, но по скоро няма да слагаме такава, засега
1-ви рожден ден принципно мисля да събера мамите с , които сме по цял ден заедно и хлапетата и след това бабите. Мислех си и за клуб, но не виждам смисъл, те са още бебета какво ще разберат от това нещо. Незнам това си е мое мнение. А и няколко мами вече ми разказват как след 1-вия рожден ден децата се разболяват и то доста сериозно, явно от събирано с толко хора в ограничено пространство. Та ще го мисля допълнително де има време
Прощъпулник ами ще правим , но когато проходи стабилно, това за сега ми е доста далечно, като я гледам мойта щерка как не си дава зор   Mr. Green
любима играчка куклата , много си играе, ма нали ми е момиченце  Laughing, иначе добара ли хартия от някъде е просто най щастливата
храненето ами хапва си засега всичко, от кухнята, проблеми няма, иначе миналия ден й дадох кисело мляко с бисквити за първи път и през цялото време устата й беше отворена, не можеш да й смогна да й напълна лъжичката. А от скоро й изцеждам сокове, казвам ви луда е на тази тема, изпива 140 гр на веднъж просто ми свива очите в точка
за обличането ами аз я обличам с две бодита с дълъг ръкав, чорапогащник, гащеризон или панталон и якенце, обувки си имаме на колев за прохождане с ортопедичната подметка, но не от тези стандартните , дето седят широки на глезена. Тези наште са по нов модел явно, по глезена седят много добре, като чорапче
за второ бебе ами ще поизчакаме за сега, няма да е скоро

добре дошли на новите мами, дано да си изкарвате приятно тук с нас, и да пишете редовно, че както каза Правдето тази тема и до нова година няма да я изпишем
Елси що така се губиш мила, надявам се да сте здрави  Praynig , къдрокоса ти не знаеш ли нещо за Елси

На мен първия работен ден ми мина добре, но има толко много работааа, дано бързо влезна в релси. Иначе Мирелата се слушат с баба си и тя не мрънка, абе добре се гледат
ами мацки това е за сега, като мога ше пиша пак

# 158
  • Пловдив
Здравейте! smile3501 на Хотмама ,че раздвижи темичката!
welcomeна новите мамчета и бебчета!
Честити първи стъпки на Инес и на Симонка!
 Сега да отговорим на въпросите:
За ваксината - няма да слагаме ,четох някъде ,че е по-добре детето да си изгради само имунитета.
 Рожденния ден- още не сме решили нещо конкретно(нашия е чак догодина Mr. Green),но най-вероятно ще си бъдем в къщи с бабите и дядовците.
Зъби -стои си с два от два месеца ,но сега са тръгнали да излизат четири наведнъж отгоре и е голям зор ,сигурно много го болят ,защото две нощи плаче насън и се буди много често .Имаме си паста и четка ,но не сме много редовни в миенето ,много обича да си дъвче четката,като я захапе и чак присвива очички и мърка от кеф.
Кърмене-за съжаление приключихме още през май ,сега пие АМ,но нещо не го иска много -изпива едва по около 120 мл.сутрин и вечер.А за другата храна-яде си всичко с голям апетит ,всеки ден яде плод за десерт на обяд и поне по един домат на ден,много обича домати .
 Вода - не иска да пие изобщо ,опитах да му я пробутам как ли не -шише,чаша , лъжичка - не иска .Затова пък сок пие по много ,преди му изцеждах ,но вече му давам готови на Ганчев,свикнал е през деня да заспива пиейки сокче .
Играчки- както вече писах много обича да играе с топки,също и с две книжки, а най-много обича да къса салфетки и списания и да удря с лъжица по метален съд,последното е много забавно за него и супер изнервящо за околните.
Бебе- още като го родих и доктора попита "е има ли второ"и аз казах"ами да", но маи ще поизчакаме .
 Обувки- имаме буйките за прохождане на Колев , в къщи стои с чорпогашник ,защото друго не търпи и се събува .За зимата смятам да му купя пантофки с ципче ,които да се събуват по-трудно , а за навън някакви бутушки.
 Ох,събуди се!Чао!

# 159
Абе, верно къде е Елс?  newsm78
Надявам се да са здрави със Стени...

# 160
Здравейте мами!Ние сме станали още в 5,30 и се чудим какво да правим гледам че никой май не е на линия.Ние стойм по терлички и всячески се опитваме да ги събуем.пробвахме с буйки с пантофки гуменки ама -не!всичко събуваме на момента.Жалко че става студено и край на разходките или поне няма да са като сега.Майчета кажете как да накарам моя малък звяр да спи следобед.Той става в 5,30-6,00и после заспива чак в 10,30-11 спи един час и после чак вечерта.Цял следобед е супер крив.Пробвах какво ли не държах го до обед буден и пак нищо направо ме прави на луда.Моля ви някой ако знае хитринка нека да сподели Благодаря ви !

# 161
Тук съм, милички! Hug Мерси, че се сещате за мен! Живи сме, здрави сме, всичко е наред, само свободно време няма. От вчера съм захванала да ви пиша, дано днес по някое време успея да го постна.
 Hug

# 162
  • Пловдив
Еее,Елси,здрасти!И аз щях да питам къде сте .Мислех си ,че или нямате нет или СТени не те  оставя да пишеш.Май е второто ,а?! Mr. Green
 Ние не сме спали почти цяла нощ.Дори и Панадола не ни помогна.Дано да излизат по-скоро зъбките ,че вече #Crazy.Не ми пречи неспането , свикнала съм , той откакто се е родил цяла нощ още не е спал,но ми е кофти ,че го боли и плачка.
Кобра,за съжаление не мога да ти помогна,защото и Стилиян е така спи около 11-12 и после   цял следобед си играем,поне не мрънка.Но той понякога заспива около 17 часа .
 Мамамая,радвам се ,че започваш добре работата и че Мирелка е послушна.Дано сте все така!
 Ние ще се приготвяме за излизане , отиваме за манджата newsm64.Приятен ден на всички!Целувки от нас!

# 163
Ето и целият дъъъъъълъг постинг, дано не ви досадя:

.............................................................................
Здравейте! wavey
Не съм писала отдавна, но ту решавам, че нямам какво да пиша, ту пък, когато искам нещо да напиша, времето не стига... Трогната съм, че има хора които мислиха за нас (и даже ме търсиха на лс - обичам ви! Heart Eyes)! Hug
При нас всичко е наред. Новини кой знае какви няма, освен мерките от днешната консултация - прираст 1 килограм и 1 сантиметър. Явно манджите от кухнята хранят добре, ама аз нали и сухари все слагам в тях. Между другото един въпрос за тези, които също дават сухари - по колко сухари дневно се пада да изяде детето ви? Че аз в някои дни се чудя дали не го натъпквам излишно с въглехидрати, да не му навредя нещо на Стени. Обаче и манджата и супата са редки и ако не се сложи сухар в тях, няма как да се ядат - всичко тече и се олива. И в тоя ред на мисли - Хотмаме, супата е полезна не само за хидриране, а и защото се прави от зеленчуци! Иначе Стени сутрин в 6ч. и вечер преди заспиване пие АМ (сутрин 180мл вода + 6 мерителни лъж., вечер 210мл вода + 7 мерителнилъж.). Към 9ч. яде попара (три сухара, половин бурканче плодове пюре, сиренце и масло, залети с вода). На обед яде манджата от кухнята, а към 16ч. яде супата. Както казах в тях слагам сухари, за да се сгъстят, а в супата понякога и 1-2 мерителни лъжички АМ.
Противогрипни ваксини - НЕ newsm11! Моето мнение е, че повече вредят и редовното им слагане само скапва имунитета. Пример - мъжът ми. От много години наред всички у тях си слагат ваксини и всяка година боледуват въпреки това. Мъжът ми миналата година, когато заради новороденото бебе Стени, трябваше всички вкъщи да сме здрави боледува трипъти и трите пъти много тежко и с антибиотици. Та тази година съм му забранила да се ваксинира, каквото и да му говори майка му, ще вземем да пием нещо имуностимулиращо и това е. А свеки, понеже напоследък го играе обидена и сърдита, не вярвам да отвори дума за ваксина на детето.
За първия рожден ден съм в голяма чуденка. Хем ми се иска да има и детски рожден ден, хем има и много фактори против. В Свиленград нямаме такъв тип заведение - "детско", където да се направи подобно парти. От друга страна - гостите. Приятелката ми, която живее наблизо и има дете половин година по-голямо от Стени, нещо се отдръпна Crossing Arms, а аз точно сега в студа се надявах да си ходим взаимно на гости, та да не скучаем и ние и децата ( но това е друга тема на разговор). Другите две дечица, които бих могла да поканя са по-малки от Стени и нищо няма да разберат. Та и гостите са проблем, дори и да реша да ги събирам в къщи. А да не забравяме и фактора от предходния абзац - задължително по това време вече ще са почнали болестите и как да събираш много хора заедно? Та най-вероятно ще се съберем с бабите и дядовците, сестра ми надявам се да си дойде, семейството на брата на мъжа ми.... и така. А може би отделно ще си съберем да почерпим и приятелите.
Прощъпулник в нашия край се прави, когато детето се пусне да ходи уверено. Ритуалът е следният – правят се две питки, една малка и една голяма. Малката е за ритуалът в къщи – търкулва се, детето тръгва след неяи си взема нещо от подредените предмети, по които се гадае какъв ще стане. Следва по-интересното – голямата се нарязва на парчета и се тръгва да се раздава на близки, роднини, комшии и познати. Желателно е да са пъргави хора, за да е пъргаво детето. И едновремешната традиция е била това да се прави пеша и набегом  animal037. На който се даде от питата пък, трябва да даде на детето една желязна пара, за да са му здрави крачетата и една книжна(не е задължително да е едра банкнота), за да си купи нещо.
И преди ви бях казвала, че на Стени любимите играчки са му нещата, които не са играчки – дистанционни, ключове, джиесеми и т.н. Къса списания също. И такива ми ти работи... Е, разбира се, заиграва се и с неговите си играчки.
Друго дете аз много искам да имам, но след още някоя годинка, да поотрасне Стени и тогава. Мъжът ми уж и той иска, но пък някой път прави едни такива изказвия дето почвам да се чудя дали наистина иска – не можел да си представи да обича друг колкото Стени и т.н. Ще поживеем, ще видим... ако даде Господ – добре, ако ли не – винаги съм казвала, че съм му благодарна, че ми даде Стени макар и след толкова чакане.
Стени има два зъба – долните два. Горните два май ще излязат едновременно всеки момент, а може и даже три да са, толкова му е подуто отгоре. Зимафлуор никой не ми е казвал да давам, не съм и давала.
За студа съм го екипирала със зимно яке, което има и панталон към него, но още не сме го използвали. За сега му слагам едни ватирани дънки и яке Ферари, което е поларено отвътре. Шапка задължително и тя ни е проблема, защото не я ще и затова разходките са кратки. А днес май няма да го извеждам, сутринта в 7ч. беше 0градуса, а сега духа и вятър. Не ми се рискува, нека постепенно свиква със студа.
За предпазване на лицето от студа го мажа, както и миналата година с кремчето за студено време и вятър на Нивея. Много е хубаво.
Последно, но не по-важност –
baloni Честито на всички проходили,порастнали и рожденници! baloni

........................................................................
И като гледам какво количество писания натворих, сигурно сега ще ми пожелаете да попиша пак след около две-три седмици... hahahaно не по-рано... Joy
Но сега като се заседим вкъщи, сигурно всички ще станем по-активни.
Приятен ден!  bouquet

# 164
Хмммм......  newsm78
Ква стана тя! Аз се появих, а всички останали изчезнахте!  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт