Януарски сладки беборани със щастливи и красиви мами!

• 13 218
  • 282
  •   1
Отговори
# 90
  • София; Дружбето
Да се оплача и аз- имам няколко малки стрии на дупето, но се почва Mr. Green Показах ги на милото да се подготвя психически , а той заяви че не му пука Flutter ще видим де Thinking ако стана като зебра може и да му запука Whistling
Обясних му, че трябва да говори на бебето и си навлякох беля на главата hahaha сега ми гледа шкембету и му говори лигву. УжисТ

# 91
Ей момичета, добре ,че отворих темичката ,че да видя ,че не само аз съм станала невротична. Аз също не търпя никой около себе си-всички ме дразнят и изнервят, а самото бесуване така ме изтощава, че се чувствам като парцал.Много ми е тъпо. Все едно не съм аз. Бях се попритеснила, защото си мислех, че това е характерно само за първите месеци на бременността, докато се нагласят хормоните( така беше при мен поне), но явно е нормално и за тези месеци.Най- болно ми е ,че се държа много лошо с малката - само и викам и хич не ми се занимава с нея, което е много нетипично за мен. А тя е добро дете- в сравнение с другите зверчета по градинките си е направо ангелче:) Днес забелязах ,че чудесно прилага някои от интонациите и жестовете ми , когато вилнея.Страх ме е да не "прихване" тези пристъпи, защото като цяло до сега е била много спокойно дете.Не знам какво да правя.Всяка вечер си обещавам, че от другия ден ще се променя и ще бъда много търпелива, но уви......Родителие на мъжа ми и сестра му живечт срещу нас и са чудесен "target" за бесовете ми - винаги си намирам повод.Не знам, така не може да се живее........ще питам другия път лекарката , ако трябва да провери да не съм направила някакъв хормонален дисбаланс......Айде, поздрави на всички .....и на бебчовците:)

# 92
Тези хормони наистина ни побъркват...но скоро ще влезем в час. Важното е да устоим на хормоналните бури.
А относно стриите не се тревожете, мами! Наистина е неприятен този козметичен дефект, но най-важното е бебето да е наред. Нашите татковци трябва да ни харесват такива каквито сме. И ние не искаме да сме дебели, да ни виси кожата, но заради нашите бебета ще понесем всичко.  Важното е да продължаваме да се мажем кой с каквото намери за добре, въпреки че всички ми казват, че просто има жени, които са предразположени към образуването на стрии, без значение с какво се мажат.
Казвайте за училището...

# 93
Ето обещания списък от мен с коментари. Мамите с деца при желание да се включат с препоръки, забележки, други идеи и съвети от техния опит.

За стаята
Креватче   
Матрак   
Обиколник за креватче  - може и без него, ще трябва евентуално след 3ти месец 
Възглавничка – не трябва поне до 3 год. възраст
Одеало
Спален комплект (завивка, чаршаф, калъфка) – добре е да са поне 2 комплекта
Скрин – ако си вземете от мебелен магазин, а не от детски такъв, ще спестите доста пари.
Плот за повиване 
Стаен термометър   
Тензухени пелени  няколко – все ще им намерите приложение
Непромокаема мека подложка за повиване - 2 бр. – за количката, като ходите на гости и т.н.
Непромокаема постелка за легло
Овлажнител за въздух – ненужен според мен. Влажна хавлия на парното или купичка с вода до печката върши същата работа.
Нощна лампа
Играчки за легло и за количка – първите месеци не трябват.
Кофа с капак – за мръсните памперси.

За къпане
Вана със стойка -  в Штъркел имаше италиански анатомични за 32 лв, и турски за 11 лв. – абсолютно същите, влизаха една в друга, не се различаваха по нищо, освен по етикета и цената.
Канче за поливане  -
Термометър за вода – може и без него
Гъбка за баня -  не се препоръчва
Хавлии – 2 големи, 1 малка

За разходка и път
Количка – комбинирана, препоръчвам Маг Ингланд – много здрави и удобни за зимата, прилична цена. Ако не тази марка, избирайте с големи гуми, амортисьори и ако са въртящи се – да се застопоряват лесно. Зимата по снега и ледените буци ви трябва здрава и стабилна количка.
Чанта за носене на бебешките неща – количката има
Кошница за кола -  задължителна вещ според мен, но за пътуване, не за отглеждане на бебето в нея у дома.Порт – бебе – според мен ненужно.
Дъждобран за количката – чудесна работа върши и при вятър.
Шезлонг – някои ползват, други не, ние нямахме и не съм почувствала нужда. Мариела или спеше, или искаше да е гушната, или към 3-месечна се размотавахме с кенгуруто у дома. Винаги търсеше близкия контакт и на шезлонг не би стояла доброволно и минута.
Кенгуру  – след 3тия месец.

За храненето на бебето:
Ако е на кърма, не му трябват шишета изобщо. Може 1 шише за всеки случай. Вода и чай не се препоръчват за бебета само на кърма. Не се препоръчват и биберони-залъгалки.

За бебе на адаптирано мляко:         
   Физиологично шише за новородено Авент - 250 ml – 1
   Шише Avent - 125 ml  - 1 
   Шише Avent - 260 ml -  1
   Анатомичен биберон залъгалка -  1
   Четки за шише и биберон -  1
   Стерилизатор – успешно и лесно е да се замени с таблетки/течност за студена стерилизация
   Биберони за шише -  3   
   Термос за шишета   
   Адаптирано мляко

Кантар за бебето – съвет от мен да не купувате. Най-големите притеснения на майката са дали бебето наддава първите седмици и месеци и се затормозява да го тегли постоянно, внушава си, че не яде и започват грижите. Важното е бебето колко наддава за 1 месец, не за 1 ден. Бебетата като новородени повечето ще са на кърма, и качват скокообразно ( Минимумът за 1 месец е 600 грама. Но може и леко да варира ).

За мама
Помпа за кърма – горещо препоръчвам Avent  -  обикновено върви в комплект с 2 шишета. Или друга подобна на нейния принцип. Помпите спинцовки са изтезание за гърдите и ръцете.
Подложки за кърма  - на Чико са меки и удобни     

Козметика за бебе

Бебешки душ-гел – 1 път седмично
Бебешко олио за баня – в останалите къпания. Чико, Линола Фет и др.
Крем против подсичане  - Бочко
Клечки за уши с ограничител  - 
Мокри кърпи за дупе
Памперси за новородено 
Прах за пране за бебешки дрехи   
Бебешки комплект за нокти – като е малко бебето, ноктенцата просто се белят. По-късно ползвах пиличка, защото крайчетата на ноктенцата трудно изрязвах с нокторезачка.
Четка от естествен косъм, гребенче  - бебето може да се роди и без коса или с 2 косъма, като Мариела  Laughing
Гребенче за кел (корички по главата ) – някои бебета нямат бебешки кел, не купувайте предварително

Аптечка
Топоцин - антибиотично прахче за пъпчето         
Спирт 90% и 75%
Физиологичен разтвор  - вече не продават в ампули а в голямо шише, купете и спринцовка, с която да изтегляте разтвора от шишето.    
Лепенки за пъпче – може и без тях   
Памук   
Стерилни марли 
Капки против колики -  не ползвахме, почти нямахме колики.
Чай против колики  - не съм давала по горната причина
Гармастан или Лансинох – за разранени зърна , второто е пречистен ланолин и може да не се отмива преди кърмене на бебето. От Гармастана ме щипеше.    
Капкомер 
Аспиратор за носле – може и без него, нослето може да се почиства с физиологичен разтвор и клечка с памуче. 
Термометър
Сироп за температура – ще ви трябват за по-късно, надявам се. Панадол се дава от 3месец нататък, за другите видове не зная.    

Дрешки     
Бодита – къс или дълъг ръкав, 5-6 бр.
Ританки и блузка с копчета, комплекти, 4-6 бр.
Лигавници - поне 2 да са с непромокаема подложка, но на първо време не трябват, освен ако бебето няма рефлукс и не връща често храна.
Шапчица - според времето – 2 бр.
Памучни чорапки
Терлички – за навън     
Гащеризони - най-добре със затворено краче като начало, въпреки, че бързо се израстват, по-плътни, за навън - 2 бр.
Комплект за изписване 
Не купувайте всички дрехи с размер за новородени. От комплектите блузка и ританка можете да вземете за 3-месечно, носят се дълго време. Ританките се загащват добре, ръкавите дори и да са дълги, не е страшно – бебето няма да се драска по лицето, а и винаги могат да се навият.  Гащеризоните бързо омаляват.

За болницата:
Къси чорапи     
Хавлиени кърпи - 1 голяма и 2 малки     
Чехли     
Лигнин - оказва се много удобен за първите дни на лохиите.
Дамски превръзки нощни 2 пакета   - памучни. Копринените запарват и не са подходящи за нормално-раждали жени с епизиотомия.  
Мокри кърпички     
Носни кърпички     
Тоалетна хартия     
Йод / отвара от смрадлика   - за промиване на шевовете от епизиотомията след раждане. Акушерките също ще се погрижат за промивките.
Пластмасово канче от около 1 л   - за горната цел
Памук     
Спрей - Бивацин   - много полезен за епизиотомия. При секцио ще имате лепенка, която ще сменят акушерките/докторът.  
Garmastan, Лансинох за зърна     
Бельо памучно  - “бабешките гащи” и сутиени – тоест, по-големите и дълбоки гащурани са по-удобни заради разреза от секцио, който е ниско и няма да го закачат. По-удобни са и за носене на лигнин/дебели превръзки. Сутиените за кърмачки ги отложете за след раждането, ако желаете да купувате специално. Гърдите ви ще нарастнат много именно когато бебо се роди. За болницата си купете 2 обикновени сутиена без банели, памучни и по-широки.  
Пижама , нощница   
Памперси за новородени -  20 бр     
Ръкавички за бебе   
обменна карта
лична карта
кръвна група и други изследвания
джапанки
халат/яке/жилетка
малко шише мин. вода
прибори за хранене
чаша за вода
тоалетни принадлежности - гребен, четка и паста за зъби, ластици, сапун, крем
телефонни номера, фонокарти, телефон със зарядно
тампони за кърма
тетрадка или бележник за записки, химикал
фотоапарат   

За бебето при изписване:
Боди с дълго ръкавче
Блузка с ританки
Горни дрешки –гащеризон.
Терлички, памучни ръкавички, памучна шапчица
Одеало, плътна пелена за завиване на детето.
Памперс.
Фотоапарат, камера.

# 94
  • София
Като гледам коментарите на Free Soul  към списъка...моите са съвсем различни!!! Joy Голям смях!
Може по-късно да пусна същия списък с мои коментари, да видите, че явно всеки гледа по различен начин деца!  Laughing

# 95
Мами, колкото повече идеи видят неопитните като мен мисля, че все ще ни е от полза. Затова колкото повече подобни коментари има, толкова по-добре.

# 96
  • София; Дружбето
И аз гледам, че всички дават различни коментари по въпроса с необходимите неща за бебока. Явно всеки като си го гледа си изгражда начин на действие и въз основа на това дава съвети . Абе демек като го родя ще разбера какво  ми трябва и какво не Simple Smile

# 97
И аз гледам, че всички дават различни коментари по въпроса с необходимите неща за бебока. Явно всеки като си го гледа си изгражда начин на действие и въз основа на това дава съвети . Абе демек като го родя ще разбера какво  ми трябва и какво не Simple Smile
Абсолютно си права!!! Peace И аз не съм съгласна с много от нещата и си действам по мой си начин, но все пак за някои може да са полезни съвети.

# 98
Добро утро мили мами,
От снощи имам болки в таза, костите ме болят ужасно.  Cry На някоя от вас случвало ли й се, сега или при предишна бременност? Кажете, моля ви, че тука медицинските лица са много трудно достъпни за съвет и просто няма кой друг да попитам.
Благодаря ви предварително!  Hug

# 99
  • София
Болките в таза са си част от бременността, няма как.  Mr. Green Подготвя се, за да може да мине бебчо от там. Аз предната бременност долу-горе от тези седмици имах ужасни такива, особенно ако се застоях седнала/легнала по-дълго време в една поза...Сега нямам идея дали ще ме подминат.

# 100
brumbolina, може да е от разхлабването на ставните връзки. И мен ме болят, пукам цялата като реша да се наместя.

Добър списък, но колкото списъци съм преглеждала, всичките ми се струват като някакъв лабиринт. Повечето неща или въобще не съм ги чувала или пък съсвсем не ми е ясно за какво ще се използват и затова често се обърквам като ги чета тези списъци. Иначе са полезни, ако може някой да даде и обяснения за какво трябват нещата. Аз наистина не съм в час.  Embarassed

# 101
ох, леле,brumbolina, тая работа с кръста и таза ми е до "болка" позната! Sad При мене се по4на преди 1 седмица. От време навреме ми се случва дори това, 4е не мога да си стъпя на краката. Но 4етох, 4е упражнения с гимнатическа топка много облекчават, така 4е...
Другата алтернатива са йога-упражнения за бременни, ей тука един линк:
http://www.biberonbg.com/info/yoga_i_bremennost.htm Ако си постоянна, тези наистина облек4ават болките малко. Оба4е наистина трябва да се правят всеки ден. не е много за ленивци като мен newsm48

# 102
И аз се присъединявам - ужасно ме боли кръста и често не мога да си стъпя на левия крак - все едно  от кръста към крака се спуска някакъв нерв или нещо такова, което се схваща, точно така го усещам! Доста неприятно е, а като си представя, че едва сега се започва  Rolling Eyes

# 103
момичета, честито ни членство в EU. Както казва майка ми честита ни нова дупка на колана - демек ще затягаме коланите - дупе да ни е яко
И .... стискайте палци за "Левски" довечера  bg

# 104
  • София
Да Ви се оплача от себе си:  Crossing Arms

След като се опитах да убия с психически тормоз нашият татко тази нощ - зях до към 2,30 през ноща - се довлекох (буквално) до пловдивския панаир и открих, че даже не мога да финализирам една панорамна, опознавателна обиколка без да ''сгъна крачката''! Бизнес (уж) ще правя, а мозъка ми на пихтия!

Що се не спра вече, май всичко взе да става безмислено, ефективността ми е като на умряла котка.... newsm45

Общи условия

Активация на акаунт