Раздяла заради друг мъж

• 18 173
  • 583
  •   1
Отговори
# 345
Да бе, трябваше да му каже на детето, като отидат с куфарите у чичо Минчо. Или  пък леко да го подготви - първо да му каже, че отиват на почивка у чичото и след 2 седмици - Изненада, маме, запознай се с новия си татко!

Моят баща беше алкохолик. 8-годишно няма как да не вдене, че баща му пийва повече от нормалното, това няма как да се прикрие, ако е истина.

# 346
  • София
Ако му пукаше, първо нямаше да пие и да се губи по цели нощи и да дава пари за пиене, а не за уроци на детето. Това по описание на авторката какво се е случвало.
В такива истории има основно замесени емоции, хората са основно емоции, а емоциите хич не са от "градивните" - болка, страх, отвращение. А емоциите формират и мисленето. Всеки иска да се задоволят неговите желания и интереси и рядко се замисля за другите.

Мичоне, мотивите може да ги каже само тя, ако изобщо е мислила по въпроса с мотивите. Но най-честите са желание да запази семейството (детето да има пълно семейство), страх от предприемане на някакви промени, интерес (материален, професионален, емоционален, обществено положение и т.н.) или просто е така възпитана, че трябва да го прикрива, за да не стане по-лошо, да не се посрами, че е избрала такъв мъж. Но си е капан, развива се съзависимо поведение. А и както каза, че баща й също има подобно поведение, значи си има и предистория.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 11:07 от Andariel

# 347
аз вече почвам да изумявам - значи бащата даже не се е прибирал, може и да е бил с жени, не е давал пари за уроци, ама понеже апартаментът е негов, тя е стояла? Егати историята, честно. За интелигентни хора ми се вижда нереална

# 348
  • София
Защитничките на бедния, предаден баща, защо не коментирате как и защо тя е прикривала пиянските му изцепки?
Какви ли са били мотивите й?!

Никой не защитава мъжа, а просто обясняваме.

Какви са били мотивите на авторката, за да крие изцепките на бащата?
Елементарно- не е била решила да го оставя, а той не я е засегнал лично,  изневерявайки й и натиквайки й го в очите.
Бащата, когато е казал всичко на детето, въобще не е искал да го травмира- въобще не е мислел как ще му се отрази.
Важно е било да върне удара на  жена си, използвайки детето за тази цел.

Това не го оправдава, разбира се.
Но не оправдава и безхаберните решения на жената.

# 349
Не съм говорила на детето и съм прикривала истината, защото съм преценила да не му товаря невръстната психика. На мен не ми се спестяваха скандалите в семейството ми, както и директните обяснения, кой какъв е точно. В резултат на това аз не съм имала и все още нямам кой знае каква емоционална връзка с баща си.
СЛУЧАИТЕ, в които не се е прибирал.Не казвам, че системно не се е прибрал. Но е имало и такива случаи.

# 350
Защитничките на бедния, предаден баща, защо не коментирате как и защо тя е прикривала пиянските му изцепки?
Какви ли са били мотивите й?!

Никой не защитава мъжа, а просто обясняваме.

Какви са били мотивите на авторката, за да крие изцепките на бащата?
Елементарно- не е била решила да го оставя, а той не я е засегнал лично,  изневерявайки й и натиквайки й го в очите.
Бащата, когато е казал всичко на детето, въобще не е искал да го травмира- въобще не е мислел как ще му се отрази.
Важно е било да върне удара на  жена си, използвайки детето за тази цел.

Това не го оправдава, разбира се.
Но не оправдава и безхаберните решения на жената.
То веднъж да го беше казал в момент на яд и афект. Ама то си беше системно подмятане.

# 351
Благодаря на всички.
Наистина мислих и осъзнах много въпроси и проблеми, които имам.
Както и по ясен план за действие в тази ситуация.
Темата не знаех, че може да се заключи, защото съм нова.

# 352
Много строго се съди жената в тази тема.
Не са ѝ безхаберни решенията, а е действала през годините от жалост към този мушмул с претенции. По-скоро е проявила малодушие, а не безхаберие, подходила е уж отговорно – да запази семейството. Пазила е авторитета на бащата, както и трябва. Хамалско и просташко е на дете да съскаш насреща "ето, баща ти пак припадна от пиене", "тати няма да се прибере щото пиянства някъде". Но те нещата колкото и да се изтласкват, в един момент винаги избиват. При нея са намерили естествено продължение със срещите с другия човек – там намира утеха, чувства се човек. Това е естествено състояние към което всеки се стреми. Това не е подсъдимо, нито трябва да се чувства виновна.
Вината ѝ е, пак казвам, в проявеното малодушие да търпи толкова време подобен живот.
Авторке, щом казваш, че си зле с парите, защо не пробваш все пак да поживееш при родителите си няколко месеца с детето. Колко пък да са гадни и нетърпими. И постепенно да въведеш новият мъж в живота ви. 

# 353
  • над кукувичето гнездо
Рядко коментирам в теми, касаещи семейни отношения. И сега няма да давам конкртен коментар.
sorscha, вместо да се обяснявате в тази тема, която зави в неконструктивна посока, по-добре пишете в някоя от четирите консултантски теми във форума, в които психолози дават професионални насоки и безпристрастна гледна точка. Пожелавам ви успешен изход от тази ситуация.

# 354
  • София
Не виждам какъв е смисълът да се пази някакъв имагинерен авторитет. Човек трябва да отговаря за постъпките си. Това запазване на авторитета на мъжа, който пие, виждаме до какво води. А авторката има и опит в родното си семейство и го е прехвърлила по някакъв начин в своето. Не й е харесвало да чува скандалите, но на свой ред е прикривала мъжа си и така пак нищо добро не се е случило. И сега търси спасение в новия мъж.

# 355
Защото за момчетата е много важно да има стабилен мъжки авторитет покрай тях точно когато са деца и растат. Иначе се създават грешни модели и психиката пати. Неслучайно момчета, израстнали в семейства с баща насилници, алкохолици стават като големи техни копия. Подсъзнателно се попива модела.

# 356
  • София
Виж, на мен в тази история доста неща вече много взеха да ми идват противоречиви. Хем пие, хем играе с детето, хем го няма по цели нощи, хем прибира детето от училище... При това не работи.
И при жените се попива моделът - те изпадат в подобно положение вече като възрастни - копират поведението на майката, което най-често е прикриващо, и самите те на свой ред прикриват и страдат. Нямат смелост да предприемат нещо. Поне някои след време осъзнават какво се е случило и имат смелост да си го ппризнаят поне пред себе си и да не допускат повече същата схема.

А ако това семейство живееше в някоя държава малко по на запад, и изобщо някой каже, че бащата пие, докато играе на Не се сърди човече с детето, и го води на разпивка с приятели, познай какво щеше да последва.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 12:37 от Andariel

# 357
  • София
Запазването на авторитета има огромен смисъл за съхраняване на детската психика. Нейната грешка е, че паралелно с това е трябвало да вземе мерки за промяна на нездравословната среда или извеждане на детето от нея. Разбира се, на теория е много лесно, но в практиката има хиляди неща, които възспират хората да излязат от една лоша връзка.

# 358
Виж, на мен в тази история доста неща вече много взеха да ми идват противоречиви. Хем пие, хем играе с детето, хем го няма по цели нощи, хем прибира детето от училище... При това не работи.
И при жените се попива моделът - те изпадат в подобно положение вече като възрастни - копират поведението на майката, което най-често е прикриващо, и самите те на свой ред прикриват и страдат. Нямат смелост да предприемат нещо. Поне някои след време осъзнават какво се е случило и имат смелост да си го ппризнаят поне пред себе си и да не допускат повече същата схема.

А ако това семейство живееше в някоя държава малко по на запад, и изобщо някой каже, че бащата пие, докато играе на Не се сърди човече с детето, и го води на разпивка с приятели, познай какво щеше да последва.
Мислех да не коментирам това за противоречивата история.
Но явно не всички са виждали такива случаи. Работи работа, която му позволява да пие, след работа, което е късно вечер на събиране с колегите. Заплеснали се, напили се, станало сутрин, по-добре да не се прибере така и така станало 6.00ч, а направо да си полафят още и да отидат в 9.00 на работа. Ако работното място не позволява това вече не е идеалното и по-добре да си "търси" друго, и да си поседи вкъщи.
Това, че е пил вкъщи и е дремнал после час-два не значи, че не може да си сложи ризата и да отиде да си вземе детето.
Грешно си представяте човек залитащ и опърпан.
Залитанията и паданията ги е имало вече след празнични запои и разни смесвания на всякакви видове алкохол.
Аз познавам и други такива "ангели", които са душици и си чупят краката да помагат на всички, пък вкъщи ситуацията да е друга.

# 359
Авторке, опитай се да си вземеш твоето си решение. Гледай себе си - какво искаш, как го искаш. Съобрази го доколкото е възможно и с желанията на детето. Още е достатъчно малко, така че можеш да го убедиш в твоята гледна точка. Но животът си е твоят и даже в тази конкретна минута си тече. Няма смисъл да обвиняваш когото и да е за каквото и да е. Няма даже и какво да коментираш за баща му - какъвто е, такъв. Харесала си го навремето, променил се е впоследствие - нормално. Вземаш си решение и си го изпълняваш.

Общи условия

Активация на акаунт