Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 161
  • 761
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте момичета, моля помагайте 😊😊🙏
С второ бебче съм, на 15 дни. Родих секцио и двата пъти по медицински причини.  Както и първият път, кътмата ми слезе много бързо и доволно като количество. Слава Богу, този път знаех как да процедирам с гърдите, и положението се овладя сравнително по-бързо.
По същество - бебка е само на кърма от ден 3, засуква добре, понякога по-нервна или мързелива, но като цяло ако е будна си е лакома и цока на големи гълтоци. Често се дави докато суче или почва да кашля като задавено и веднага я вдигам на рамо за пауза. Но за разлика от първото ми дете, връща кърма - ще кажете голяма работа, всяко второ бебе връща. Но мен ме притеснява как се случва връщането. Не е на фонтан, като количество е 1-2-3 супени лъжици, но се случва понякога час, час и отгоре след кърмене. Държа я да оригне, и тъкмо се успокоя, че го направи, държа я в мен, като гледам главата да е високо и въпреки това за момент спира да диша и изведнъж го изстрелва повърнатото което излиза със давещ се звук и слуз, даже тя почервенява цялата. Не мирише на повърнато изобщо, даже не е като пресечено, но този давещ звук ме побърква. Не смея да я оставя дори за секунда, от страх, че ще се задуши. Това е от 2-3 дни някъде. Повдигнах ѝ легълцето, държа я изправена по 15-20 мин след храна и чак тогава я слагам да спи, и пак има моменти когато кърмата преодолява гравитацията и тя я изкарва като единично хълцане или просто се стича от устичката. Но го няма това задушаване. А 1-2 пъти на ден се случва това, задушаващото. Някой да има идея със съвети?

# 181
Голямото ми дете си връщаше нон стоп, уж оригнато, повърнало каквото си му е реда, слагам в леглото и пак... и след час, все тая беше какво правя, то си повръщаше.
В каква поза кърмите, добре е да не е много легнало. Оригвайте между гърдите. Може да прилагате обратен натиск, има клипчета как се прави, за дасе намалява струята и да не си нагълтва бързо.
Моя опит с второто дете е друг, при това дете повръщането беше от алергия към яйца. Ям яйца повръща, не ям не повръща. И повръщаше съвсем нормално, нищо притеснително, случайно забелязах тази закономерност. Все пак имайте предвид, че това е рядкост, а моето дете беше алергично към какво ли не.

# 182
Ами, алергия няма да е, то е по различно време.
Кърмя в класическата поза - люлка ли е, където главата и тялото му са на моята ръка, коремчето към моя корем. Храня само от една гърда защото имам много мляко и тя не може да изцока даже и от едната само. Кърмя я на около 2-2.5 часа, но посред нощ когато будува, и по-често ѝ давам защото тя си търси. Цедя в краен случай, за да не стимулирам повече.
С предишното дете кърмех почти изцяло в легнала поза, беше блаженство - така си и почивах. Но той не повръщаше, не цапаше, беше кърмаче мечта. Сега с бебка пробвах легнала, но на петото цокване кърмата взе да излиза през нослето и тя се задави следователно. Затова сега я кърмя седнала, поза люлка, нейната глава максимално високо, и пак се задавя. Дори и към края на кърменето когато струята уж не би трябвало да е силна. След връщане на кърма, почва и едно хъркане за кратко, не знам какво да я правя. За поза конче, пробвах, не мога. Сигурно е още малка.
Много ме е страх - четох тук във форума една мама, детето постоянно му изтичала малко кърма след ядене. Посъветвали я да промива със стеримар и по-високо дюшечето. Накрая спирало да диша и от УНГ трябвало да му чистят нослето от насъбралото се мляко в носа. После получило сепсис - в болницата пак се задавило и спряло да диша и лекарката казала, че стомахчето му връща храна и застава в каналчетата на нослето, втвърдява се и нямало минаване. Честно ви казвам този разказ ми изправи косата. При мен, бебка връща мляко даже и при повдигнато тяло. Да чакам да спре да диша ли от това връщане. Как така се втвърдява млякото в каналчетата на нослето?

# 183
За пореден път моля без спам. Иначе ще започна да ангажирам модераторите всеки ден.

Скрит текст:
Филтрирайте информацията,която четете. Какво е сепсис? Проверете. Цялата част с този безумен разказ на някаква тема е чист спам. Сепсис е гнойна инфекция в организма. Детето е имало възпаление, имало е нужда да се изследва секрет и да се лекува бактерия, засъхнало мляко в носа не прави сепсис,за Бога! Целият тоя разказ е безумно предаден, надявам се от страна на автора на темата, защото така поднесено отказвам да приема,че се е изразило медицинско лице. Какъвто и да е реално случая,нито му е мястото за преразказ тук, нито идеята на темата е да плашим четящите майки. Тук си служим с официални препоръки, медицински доказани практики и съвети

Във вашият случай подходящи са пози, в които гравитацията спомага за намаляване на силната струя - биологична поза, поза конче ( с малко бебе така
,полегнала назад с възглавници зад гърба и бебето върху Вас. Продължавайте да давате едната гърда на хранене, когато бебето спре активно да суче и преглъща, разваляте вакуума и иницирайте Вие края на кърменето.

Прочетете тези две статии
https://www.namama.bg/article/hiperlaktaciia/
https://www.namama.bg/article/hiperlaktaciia-chast-2-kak-da-se-s … avite-s-problema/

Конкретно - във втората има съвети за намаляване на струята - прочетете ги, ако ви е трудно да се ориентирате по текста, ще пратя и видеа.
Легналата поза също е добра в случая,но първо явно трябва да се овладее твърде силната струя,затова пробвайте биологична и конче.

Пробвайте на ръка или с помпа преди кърмене за малко да изцедите, да видите дали ще намалее струята. Ако не намалява след няколко минути - не го прилагайте.

Последна редакция: чт, 21 яну 2021, 00:43 от LittleCactus🌵

# 184
Момичета, какво може да се пие за силно главоболие, вече втори ден съм половин човек направо. Обикновено само ацефеин ми помага, но сега чета, че кодеинът е в списъка с високия риск и не знам вече Sad

# 185
Ибупрофен, нурофен, парацетамол са съвместими. Кодеинът и без кърмене не е препоръчителен.

# 186
  • Бургас
Аз съм пила Оки за главоболие. Също и лепенка Кулпач слагам - облекчава и тя.

# 187
Ние ги нямаме тези прахчета, не под това име поне, но те са кетопрофен, което пак е ок, но не е много по-различно от ибупрофена 😉

# 188
Здравейте!
Ние сме на два месеца и половина и ядем кърмата само от шише (грешката е моя,че така го научих). Може да суче от гърдата,но го мързи. Днес закупих шише на медела калма. От него също не яде,същия рев като от гърдата не иска. Суче малко от гърдата след което става нервен и не иска пак да я лапне и изпада в истерия. Реве чак не може да си поеме въздух. По принцип има голям апетит. Добре вървим с килограмите( 66см,7кг). Вече не знам как да подходя или какво да направя за да суче от гърдата. Пробвах със силиконови протектори,суче малко и после не иска. Моля за съвет.

Последна редакция: сб, 23 яну 2021, 15:53 от Desinka_

# 189
Момичета, днес заради високо кръвно в спешния кабинет ми пръснаха под езика Изокет, не намирам информация след колко време може да се кърми обаче. В е лактация е в оранжево, но няма време на разпад. Някой може ли да ми помогне. В спешния казаха няколко часа, но колко?

# 190
Като се скролне надолу на фармакокинетични свойства,е времето за разпад

T 1/2 е 1 час, не пише колко пъти t 1/2, не знаем и на впръскване колко е количеството вещество,но максимална наситеност в организма има до час от приема,тъй,че ако са минали 2 часа - едва ли има вече следи от едно впръскване.
Някакви лекарства предписаха ли? Да проверяваме?

# 191
Благодаря, нищо не предписаха. Пия допегит 2х1, и след като го изпия чакам 6 часа тогава кърмя. В спешен само ми смънаха кръвното и не искат да предписват лечение. В понеделник съм на лекар, дано да ми обърне внимание.

# 192
Допегит е напълно съвместим,не е нужно да има никакво изчакване http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/methyldopa/product/
Даже е един от често предписваните медикаменти за бременни.

Дано обърне внимание. От природните средства мога да препоръчам - канела,куркума и кардамон, може да се добави малко количество към чаша прясно мляко (вариация на напитката златно мляко) или с кафето канела и кардамон и ще има един приятен арабски привкус 😉

# 193
  • Пловдив
Здравейте, чай от коприва мога ли да пия ? Целта е да намаля косопада.

# 194
Коприва-листа е съвместима. Но имайте предвид, че косопадът след раждане е хормонално обусловен, протича различно, обикновено между 2 и 6 месец поспартум е най-засилен и докато хормоните не се балансират, няма да се повлияе от нищо.

Общи условия

Активация на акаунт