Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 148
  • 761
  •   1
Отговори
# 165
Момичета здравейте. Минавам да споделя, че при нас нещата се развиват в правилната посока и отбиването изглежда няма да е такава адска драма, каквато си мислех, че ще е. Спирам до тук, защото както вече казах, тази тема цели да мотивира кърменето, а не да приветства отбиването.
Радвам се, че ви открих, и с ваша помощ и особено голямата подкрепа на Кактусче успях да кърмя бебка успешно и достатъчно дълго според мен Simple Smile
Оставам тук и ви следя разбира се, до скоро, когато пак ще сте ми нужни Wink Kissing Heart

# 166
Ваня, нищо чудно и така да е станало 😁

Бързам да ви пиша, че доктор Кадъм не е просто лекар, а един невероятен човек! Думите не ми стигат за да опиша нейното прекрасно отношение към нас, родителите, и най-вече към детето ❤️

Накратко, прегледа я обстойно и каза, че няма никакви отклонения и си е едно напълно здраво детенце 🥰 Щитовидната й жлеза е наред, обсъдихме и един въпрос за витамин Б12 на бебето ми, защото го изследвахме и беше 280 pmol/l, което не е още дефицит, но е ниско и утре ще изследвам моя за да преценим каква  добавка и по колко да й приемам аз, а и тя чрез кърмата. Много наясно е с кърменето и го подкрепя изцяло! (Важно е да се спомене, защото все още са малко такива лекари).

Обсъдихме и желязото на дъщеря ми, защото се роди преждевременно (в 35+6) и запопнах да я захранвам след навършване на 6++ и то по ЗВБ. Каза да си продължаваме с храненето и че не е необходима добавка от желязо.

По въпроса с мазането с повидон йод, каза, че не е проблем и да не се протеснявам, защото почти не се абсорбирало в тялото на майката, поради факта, че е алкохолен разтвор (май така беше) и че е противопоказно ако е маз или йодно масло, защото чрез мазнината кожата поема много от йода.

Благодаря за труда който полагате за да успокоявате притеснените майки като мен! ❤️❤️❤️

# 167
В момента съм бременна и тъй като имам повишен риск от преждевременно раждане, бих искала да си набавя предварително добра елекрическа помпа, с която да поддържам лактацията, ако се стигне до това бебето да е в неонатология. Бихте ли ми препоръчали най-подходящия за целта модел, без оглед цената? Благодаря!

ПС - знам, че най-важното е редовното изцеждане и че при добро желание, и с ръчна помпа ще се получи, но предпочитам максимално да се улесня в случай на нужда. Май клоня към Spectra S1, но се двоумя дали пък Medela Freestyle не е също толкова мощна и удобна, но пък по-компактна.
Помпа може и да ти потрябва когато се случи бебето да си поспи повече и гърдите почнат леко да се втвърдяват.
Моята е обикновена електрическа за 60лв. на kikka boo. Добра работа ми върши. Не съм ползвала ръчна или скъпа помпа и не знам каква е разликата, но от тази съм доста доволна.

Да питам... Ако бебето има рефлукс и се кърми в легнала позиция може ли да се слагат от възглавниците против рефлукс?
Примерно някоя от тези двете:

Коя от двете е по-подходяща? Или нито една от двете?

# 168
  • Несебър
Втората възглавница мисля, че е срещу сплескване отзад на главичката. Моята беше с лек рефлукс и все съм я кърмила легнала, иначе нямаше почивка. А и последно време май ги отричат тези повдигащите възглавници. 🤔

# 169
Аз нямам опит в кърменето легнала, 2-3 пъти съм успявала с малкото, което не повръщаше, но всеки път след легнало кърмене повръщаше.

# 170
Не е тема за възглавници, моля без спам. Тук говорим за кърмене. Има си бебешка тема за подобни въпроси.

П.С. Тази помпа не е за препоръчване, въпросът за помпата е за случай на поддържане на лактацията, тази марка категорично не е подходяща.

# 171
Мисля, че въпроса е коя е ок и дали изобщо е допустимо да се кърми с катава възглавница под бебето, поне аз така разбрах.

# 172
  • MI
Аз първите три месеца ползвах активно помпа, защото дъщеря ми е родена малко преждевременно (36+) и първо не успяваше да засуче, после се уморяваше бързо. Та смених три помпи през това време. Rolling Eyes В болницата ползвах професионална на Медела, няма нищо което пробвах после, което да се доближи до нейната ефективност. В началото бях взела една подобна на показаната горе, счупи се за една седмица. Уж немска при това, не китайска. После още една подобна. Добре че с Амазон и им ги върнах. Накрая взех тази:
https://www.amazon.it/dp/B00JNCTAKC/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_5C9bGbE … ng=UTF8&psc=1
Не е на нивото на тази в болницата, но и не струва толкова, вършеше ми работа. Но ако не трябваше само след кърмене да цедя, а да поддържам лактацията, щях да търся вариант за професионална. Тук в аптеките дават под наем такива, не знам дали в България има такава възможност. Иначе и втора употреба е вариант според мен.

# 173
  • Несебър
Кактусче, съгласна съм, но и аз много пъти съм искала тук да задам въпроси, които не са свързани с кърменето, защото получавам адекватен отговор от хора с опит и специалисти. В бебешките теми е... леш. 🥴 Извинявам се пак за спама.
Не е тема за възглавници, моля без спам. Тук говорим за кърмене. Има си бебешка тема за подобни въпроси.

# 174
Не, не дават тук под наем професионални, за съжаление.

С втората употреба има следните проблеми - експлоатация на мотора (той си има определен живот, ако е ползвана активно от първи собственик, няма да издържи дълго) и хигиената (сменяемите части, задължително трябва да се подновят с нови).

# 175
  • MI
А в болницата дали има тяхна помпа, която да може да се ползва?  В смисъл, ако има аз бих изчакала да видя ще ми трябва ли въобще помпа и каква... Винаги таткото може да вземе докато майката е в болница ако има такъв вариант. Като знам колко нерви изхабих с тези помпи, ще се радвам някой ако може да си ги спести... Включително първата се счупи в 22 часа и ММ търси денонощна аптека да купи поне ръчна докато намерим друга.

# 176
В повечето родилни има, но обикновено 1 или 2, което в зависимост от капацитета на болницата, в общия случай е недостатъчно. Иначе напълно подкрепям, аз затова писах дамата максимално да изчака с покупката, защото бебчето може и да си изчака термина.
Общо взето, ако не си поискаш и не дадеш зор - няма и да ти кажат,че има болнична. На някои места пък ти дават ограничение колко да я ползваш...та,ако примерно говорим за планирано секцио близнаци например - по-добре жената да си вземе нейна помпа,защото ще й трябва и извън болничния престой, поне в началото.

# 177
Извинявам се за въпросите щом не са на място. Наистина ме интересуваше дали е уместно да кърмя в легнала позиция и под главата на бебето да има подобна възглавничка.
А помпата проблем ли е, че я ползвам? Ако нещо ще ми навреди ще видя за друга. Или ако изцеждам след кърмене върши работа? Какво ще рече поддържане на лактация? Нали пак става въпрос за цедене?

# 178
Няма проблем в легнала поза под детето да има пеленка/ възглавничка,важно е да е поставено детето правилно на гърда в тази поза просто.

Помпата не е проблем,няма да навреди,ок е щом ти върши работа.

Поддържане на лактацията не е просто цедене. Това е ежедневно и често стимулиране с помпата - между 8 и 10 пъти на ден, буквално симулиране процеса на кърмене, когато бебето не е при майка си за дълъг период от време (недоносено бебе; бебе в кувьоз поради някакъв здравословен проблем; лечение на майката,който изисква да остане тя в болницата) или пък незасукващо бебе, което бива хранено с изцедена кърма. Има жени,които изцяло хранят децата си с изцедена кърма, защото поради една или друга причина това не се случва от гърда.
При тези случаи е нужна помпа с доказано качество през годините, тествана и доказана като ефективна.

Помпи като тази кикабу,стават за инцидентна употреба - от време на време, ако потрябва, но в тоя случай бих насърчила ръчна техника, вместо да се купува помпа. Подобни марки произвеждат всякакви бебешки продукти - от биби,чинийки,одеалца до столове за кола,колички и помпи и не се стремят към качество на продукта, нямат експертиза в производството на подобен специфичен продукт. Най-малкото, за ежедневна употреба на помпа е важно размера на фунията на помпата да е точен спрямо размера на бюста на майката. Тези марки не предлагат такъв тип аксесоари. Фунията е един размер и толкоз.

А неправилен размер фуния може да е причина за болка при цедене и неефективно цедене. При ежедневна употреба 10 пъти на ден...си трябва инвестиция в качествен продукт. Иначе както Нели сподели, купуваш нещо по-евтино и хвърляш нахалос едни пари.

# 179
Оу... Благодаря ти, не се бях замисляла за това...

Общи условия

Активация на акаунт