Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 191
  • 761
  •   1
Отговори
# 405
Да, съвместим е.

# 406
Здравейте,
Може ли след прекъсване на бременност по медицински показания, да се продължи кърменето ,някой ако се е сблъсквал да сподели ще съм благодарна.

# 407
С какво ще се прави прекъсването на бременността,предполагам медикаментозно,та зависи от медикаментите, след някои ще се изисква спиране на кърменето за няколко дни.

# 408
Ако не е медикаментозно надали ще има проблем. Все пак може да се очакват хормонални промени, съответно може да има някакви промени и в количеството кърма.

# 409
Здравейте! Не съм сигурна дали въпросите ми са за тук, но не намирам по-подходящо място...
Имам бебе на 11 месеца, което е на кърма от самото начало. Започнахме захранване около 6м. и хапваше с голям апетит и интерес от всичко. Нищо не ми отказваше като храна! И така до първото зъбче (8-9 месеца). Мноооого мъчно взеха да излизат и намали количеството на твърдата храна и не яде всичко, което предлагам. Понякога дори като види лъжицата ми отказва без да е пробвала.
Миналия месец изкара някаква бебешка шарка с висока температура. Тогава мина изцяло на кърма и след нея вече хапва по много малко твърда храна.  Направо съм се видяла в чудо вече. Готвя всеки ден, предлагам различни консистенции отдавна, пробвах готови пюрета, детска кухня, парчета... нищо почти не хапва и почвам да се притеснявам вече. Ако изобщо яде, хапва по няколко лъжици до около 100гр. и по изключения хапва цяла порция.
Все още има интерес към храната, защото като я взема докато приготвям нещо за хапване и премлясква, преглъща и следи всичко. Но нещо я спира да яде... Тази седмица сме на профилактичен при педиатъра и ще видя дали може да е нещо здравословно. Чувам коремчето често да къркори, оригва се периодично през деня, но до там...
Като предложение имам до момента да вкарам подправки и в частност сол(имам известни резерви за солта на тази възраст); според съпруга ми давам много малко количество в лъжичката и това я дразни... Знам ли.. ползвам кафено-чаена лъжица (като размер) и давам малко повече от половината като количество. Наистина ли е малко, как мислите?
Все се надявах да е период, но много време се проточи. Имах намерение да започна процес по отбиване на тази възраст, защото се налага да се върна на работа. Детето се храни на 2 часа най-много (вкл. и през нощта).
Всякакви съвети приемам как да подходя и с твърдата храна и с отбиването. Не искам да е от раз отбиването, защото не е добре за никой. Все още има време докато тръгна на работа (края на лятото), но и отбиването като гледам ще иска време..

И нещо малко по-странично - какви обезболяващи по време на цикъл са подходящи и при кърмене?

# 410
Обезболяващи - парацетамол или ибупрофен. Има специален нурофен за менструални болки.

За храненето - може да се обърнете към хранителен логопед. На тази възраст е важно да оставите детето да се храни само вече, а консистенцията отдавна трябва да е различна от пюрета. Самостоятелното хранене отнема време и в началото ще премине през етап на игра, мачкане и хвърляне,но детето постепенно ще започне да се храни само. Може да бъде запознато и с прибори за самостоятелно хранене. Сядайте да ядете заедно на масата като семейство, давайте от домашната храна (може да готвите без сол и всеки да си добовя в последствие). Имало безброй варианти, които да предложите да яде само - филийки, палачинки, мъфини,кексове, тиганици,баница, парчета на пара зеленчуци, пресни плодове.
След кърмене трябва да има час и половина поне преди предлагане на твърдата храна, за да е гладно детето. След твърдата храна - може да досуче,ако е гладно,но на 11 месеца може да се даде и айрян, кефир или дори прясно мляко,ако е въведено (обикновено се въвежда след 12 месеца) с чаша.
Подобно поведение е нормално за възрастта, но не е начина да се броят лъжиците и грамовете, а да бъде храненето едно наистина позитивно и приятно семейно преживяване и да дадете вече самостоятелност на детето.

Хранителен логопед ще ви насочи към същите препоръки, но винаги е добре да го чуете от професионалист.

Отбиването в момента няма да се получи. Детето ви категорично не е готово. Но ако Вие смятате това за единствен изход във вошата семейна ситуация, започнете да предлагате повече млечни (сирене,извара,кашкавал, кисело мляко) и въведете прясно мляко (на тая възраст вече не е нужно да е АМ),защото при малките количества твърда храна, не е начина да оставяте детето гладно без млечни хранения.

За отбиването има доста подробно описание как се действа тук
https://www.google.com/amp/s/xedra.wordpress.com/2010/01/01/weaning/amp/
http://www.podkrepazakarmene.com/%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B8%D0%B2% … 82%D0%BE-277.html

И не на последно място,ако детето преминава през растеж на зъби или сега развива нови умения, е съвсем нормално да не желае да яде много и да има нужда от гърда. Ако има болки във венците, колкото и да го карате,ще си иска млякото. Така,че тези неща са фактори в поведението на детето и не бива да се подминават.

# 411
Аз предлагам да давате от вашата храна,стига да не е люта. Всичко, което готвите давайте и на детето, както си е с подправки и сол, разбира се ако ядете много солено е добре я намалите.
Моят опит показва, че децата не обичат буламачи.

# 412
Момичета, имам бърз въпрос. Бебето ми е почти на 8 месеца, но снощи към 3ч усетих леко напрежение в едната гърда, сука от нея, в 6 се събудих с вече силни болки и към 7 ме втресе и вдигнах 37.7. Пак давах да суче, цедих под душа, пих два лецитина и нурофен, обаче сякаш още усещам уплътнение, никога не мога да разбера дали се е отпушило или не, и се тревожа. Болката значително намаля от 6 сутринта досега, дали това е критерий, че се е отпушило?

Освен това съм болна и се чудя дали толкова светкавично може да ме втресе от запушен канал или е от болестта...но пък ми е 4ти ден хрема...чак сега да ме втриса...

# 413
Ако на шестия час след нурофена нямате температура, вероятно е добре. Все пак следете мястото го третирайте като запушено, докато се уверите че и добре.

# 414
Дано се е отпушило, че усещам тръпки по тялото, хем го пих преди 2 часа...ще пиша пак ако закъсам Simple Smile)) благодаря Simple Smile

# 415
http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
Пийте парацетамол/ибупрофен за температурата.
Щом сте болна, по-скоро е от това температурата. И все пак запушвоне не минава за час или дори ден,така че просто следвайте съветите при запушено млечно каналче.

# 416
Здравейте, знам че по принцип се препоръчва бебето да е само на кърма до 6 месец, но четох че при рефлукс може да се захрани по-рано. Това само за случаите, в които бебето не наддава добре ли се отнася?

# 417
# 418
Здравейте, знам че по принцип се препоръчва бебето да е само на кърма до 6 месец, но четох че при рефлукс може да се захрани по-рано. Това само за случаите, в които бебето не наддава добре ли се отнася?
Това е за бебета,които имат установени здравословни проблеми. Тоест, гастроентеролог го е препоръчал поради някаква обективна причина.
Няма проведени изследвания, следователно е добре да се избягва. По принцип се приема за много специфични проблеми, за които трябва лечение така,че консултация с лекар,а не самолекуване ми е съвета.

# 419
Благодаря, Кактусче!

Също съм чела, че за захранване се чака бебето да покаже, че е готово (седи, присяга към храна, кърмата не му стига). Възможно ли е това да се случи преди 6ия месец и ако да как се процедира, изчаква ли се?

Общи условия

Активация на акаунт