Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 29

• 28 188
  • 761
  •   1
Отговори
# 420
Много силно се съмнявам бебе да се закрепи да седи преди шестия месец...
Ако детето показва признаци на готовност може да се предложи храна, но не е нужно да се замества хранене.

# 421
Кърма не му стига не е признак на готовност и в никой уважаван източник не пише подобно нещо. В първи пост има линкове към всички международни организации и техните препоръки за хранене на кърмачета и захранването му. Апелирам към това да се погледнат.

Детето на възраст от около 6 месеца е готово за твърди храни, защото:
Неговата имунна система е достатъчно зряла
Неговата храносмилателна система е достатъчно подготвена (точно около 6ти месец червата съзряват,допреди това не са)
Неговата орална моторика е достатъчно тренирана - признак на готовност е,че хваща и поднася към устата предмети
Налице е координацията между ръцете и очите
Неговата фина и груба моторика са достигнали определено ниво на развитие

Друг признак на готовност е,че рефлексът да избутва с езиче е изчезнал
Друг признак - може да седи с опора ( към Ваня, да има такива деца, моето например, но не това е важното, а да седи с асистирана опора поне 15мин, т.е. подпряно в столче или в скута на родителя, полегнало бебе не е редно и е опасно да се храни)
Друг признак е интересс към храната - протяга се да я вземе,имитира процеса на хранене като ви гледа
Друг признак - скъсява интервалите на хранене (това не значи недостиг на кърма!)

Хидра, какво всъщност е притеснението ти? Със сигурност не е недостиг на кърма. Ако детето ти не е готово, няма за къде да бързаш по-простата причина,че насила захранване не става.

# 422
Не смятам да бързам, има време, но подпитвам за да се подготвя. И се надявам рефлуксът на малкия да намалее след захранването, но определено няма да го притискам да замества хранения преди сам да покаже, че иска.

Не знам как съм изпуснала, че на първа страница има линкове и за захранване, ще разгледам. Записвам си поста ти, Кактусче. Flowers Hibiscus

# 423
Разбирам, консултирай се с гастроентеролог за рефлукса на детето, ако не си😉

# 424
Аз продължавам да се чувствам зле, гърдата ми се и зачерви, въпреки че цял ден цедя, предлагам на бебето, сложих зеле, пия лецитин. Втриса ме, вдигам кратко температура, после я свалям...бебето не ще да суче от тая гърда, иначе не е пълна и напрегната уж...

# 425
Какво означава, че вдигате и сваляте температурата, с лекарства или спонтанно? През нощта давайте все тази гърда, тогава не пробират толкова.

# 426
Ами по обяд ме втресе, качих до 38 и свалих спонтанно. Оттогав не съм качвала, но сега пак съм с 38. Не съм пила Нурофен от сутринта, но се чувствам зле. Ще пия. Цедя, седя със зелев лист, пия лецитин

# 427
Ама лекува ли се придружаващата настинка или грип/вирус? Защото като сте болна, е нормално това втрисане и би трябвало ЛЛ да Ви е ориентирал какво да пиете. Спокойно пийте парацетамол или ибупрофен за температура.

Както Ваня е казала нощно време давайте гърдата и на всяко кърмене приоритетно. Ако е възможно - брадичката на детето да е опряна в мястото на запушването, докато суче нежен масаж от мястото по посока зърното. Сменяйте компресите регулярно.

# 428
Благодаря. Не иска никак да суче от нея, дано през нощта се подлъже.

Иначе имам съвсем лека хрема, лекувам само с капки досега.

# 429
Няма проведени изследвания, следователно е добре да се избягва. По принцип се приема за много специфични проблеми, за които трябва лечение така,че консултация с лекар,а не самолекуване ми е съвета.
[/quote]
Става въпрос за хемороиди. Обадих се на личната. Каза бани с калиев перманганат и ме прати да питам на аптеката за нещо. Казани и някакво мазило, но не пишеше нета дали става. В аптеката ми изкараха няколко мазила и четохме там кое става и кое не. Нямаше много избор. Взех едно, на което пишеше да се консултирам с лекар. И с кой да се консултирам? 😄 То накрая пак аз си го избрах крема. Другото или го имам и не ми върши работа или е слабо на билкова основа а на мен ми трябва нещо силно. Някакво кървене ми се получи а не ми дадоха направление за някой специалист. Не, че знам при кой..  И така пак на моя глава се оправям.

# 430
Свещичките цикатридина много помагат.

Иначе имаше едно мазило, но от ветеринарната аптека - вълшебно. За жалост непмога да се сетя в момента.

Във фейсбук има групи за бабини илачи и там има много идеи за домашни мазила. Истината е, че всичко е с временен ефект.

# 431
  • Несебър
Ако ще са промивки с отварата, а не е за вътрешен прием е ОК.

# 432
Антифлегмин е ветеринарното. Но на мен ми помогнаха цикатридина супозитории, с кремояе нищо не стана

# 433
Те са локални мазилата и почти всички стават. Но винаги можеш да кажеш кое е лекарството и да го проверя. Дали в листовката пише,че е ок,не е меродавно. За да пише в листовката,че може да се ползва от кърмачки, трябва фармацевтичната компания да е направила таргетирано проучване с кърмачки преди да го пуснат на пазара,което отнема време и пари и в повечето случаи не се занимават да го правят. Затова на много малко лекарства пише, че са съвместими. За щастие, имаме база данни, в която да проверяваме и която се поддържа от лекари и данните се базират на изследвания 😉
Ако са вътрешни и силно кървят и мазилото не помага, си искай настоятелно направление. Специалистът е проктолог. Ако случайно няма такъв (за по малките градове), се ходи при хирург.

# 434
Те са локални мазилата и почти всички стават. Но винаги можеш да кажеш кое е лекарството и да го проверя. Дали в листовката пише,че е ок,не е меродавно. За да пише в листовката,че може да се ползва от кърмачки, трябва фармацевтичната компания да е направила таргетирано проучване с кърмачки преди да го пуснат на пазара,което отнема време и пари и в повечето случаи не се занимават да го правят. Затова на много малко лекарства пише, че са съвместими. За щастие, имаме база данни, в която да проверяваме и която се поддържа от лекари и данните се базират на изследвания 😉
Ако са вътрешни и силно кървят и мазилото не помага, си искай настоятелно направление. Специалистът е проктолог. Ако случайно няма такъв (за по малките градове), се ходи при хирург.
Благодаря! Аз преди време исках за проктолог. Тя каза, че така се казват хирурзите, които се занимават с това и не става да ме прати там и ми даде за гастроентеролог. Може би да си сменя личната, че едва ли ще ми даде направление. В града иначе хирург има поне. И аз си мислех за Цикатридина супозиторий, но като попитах за тях просто ми каза да питам в аптеката.
Ето това взех, за сега сложих два пъти, поне не дразни.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010008156

Общи условия

Активация на акаунт