Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 405
  • 780
  •   1
Отговори
# 645
не знам да се смея ли да плача ли, пак приказки кое как било някъде.
Ами на, аз в София съм сменил 2 квартири и в двете имах регистрация, истински договор, дори попълвах декларации колко пари съм превел по банка разбира се наем и т.н.
Ще изляза единственият  с такива привилегии
Защо си мислиш, че аз няма да дам пари на брокер да ми търси, пак нещо едностранно си мислиш, че стават нещата, но вярвайте си.

Също съм правил на всеки който иска регистрация в мои имоти.

# 646
не знам да се смея ли да плача ли, пак приказки кое как било някъде.
Ами на, аз в София съм сменил 2 квартири и в двете имах регистрация, истински договор, дори попълвах декларации колко пари съм превел по банка разбира се наем и т.н.
Ще изляза единственият  с такива привилегии
Защо си мислиш, че аз няма да дам пари на брокер да ми търси, пак нещо едностранно си мислиш, че стават нещата, но вярвайте си.

Също съм правил на всеки който иска регистрация в мои имоти.

Не, бе. Просто си лафим. Аз не те познавам и не те знам нито кой си, нито какво имаш и правиш.

Регистрацията на адрес е задължителна - защо не се изисква масово, за мен е мистерия. Ако се изисква масово от която и да е страна, без тарикатлък и селски изпълнения, то другата ще "клекне".

Но, тази регистрация носи и отговорност, пък много хора знаят "колко струват" и решават да не искат, че е по-лесно. То цветята им умират...

Да не продължавам, че езикът на омразата дебне отвсякъде.

# 647
  • София
На мен ми се вижда естествено наемателят да си направи адресна регистрация в наетото жилище.
Обвързали сме връщането на двата депозита с отписването. Надявам се да нямаме проблеми.

Този месец имахме малка авария в отдаван под наем апартамент и за няколко дни имаше майстори, смяна на тръби, плочки, фуги. Мислим еднократно  да намалим малко наема, задето притеснихме наемателя. Това обичайна практика ли е? Нямам опит.

# 648
По същество рано или късно ще се правят регистрации, без значение искат или не, харесва ли им или не. У нас всичко става бавно, но става

И сега се правят регистрации, а високият риск е калкулиран в цената - примерно 1-2 депозита допълнително и текст, че ако наемателят не си смени регистрацията еди си колко време след напускане, с тази сума се случва еди какво си. Ако искат. Често преценяват, че щом е свързано с пари, не искат Wink

# 649
Това последнот оне е ясно защо да е работа на наемодателя ??? Това в Германия се регулира много лесно от държавата. Защото си длъжен в рамките на няколко седмици, мисля 1 или 2,  след промяна да се регистрираш където трябва. Иначе е нарушение.
Доста неща са по адресна регистрация и се регулират от съотв. община “ дануци, такси, боклук, училища и какво ли не...

Държавата трябва да постави обвързващо изискване към гражданите , а не наемодателя на наемателя и да ходят да се разправят поменжду си с години. Глупости и половина.

# 650
Държавата трябва да постави обвързващо изискване към гражданите , а не наемодателя на наемателя и да ходят да се разправят поменжду си с години. Глупости и половина.

Поставила го  е в Закон за гражданската регистрация:
Чл. 99. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1 или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес..
..В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване"...
Чл. 116. (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) За нарушение на този закон от длъжностни лица се налага глоба от 100 до 500 лв.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 50 до 300 лв.

В крайна сметка, разправията си остава за наемодателя (като заинтересована страна).

# 651
Комуната би трябвало да е заинтересована страна. Как ще си управлява финансите, ако не може да си направи приходите и разходите ?
Кой плаща данъци къде? Кой какво ползва и кой го плаща и пр.
Т.е. за нарушения на реда да ходи да се разправя наемодателя ??? А не службата по реда или както там се казва ???
 Какво правят служителите в това време ?

# 652
Данъците за имота и ТБО се плащат от собственика. Общината грам не ѝ дреме кой живее в жилището, стига да си събере полагаемото.
Ако обвържат данъците и ТБО с броя живущи на адреса, още по-рязко ще спрат адресните регистрации.

# 653
Под "разправия" имах предвид подаване на сигнал и чакане на проверка.
Видно е, че тук, както и в Германия, регулация от държавата има. Разликата е другаде.

# 654
Не пишете за Германия, защото сме далеч от тяхната законодателна система.
Пишете за БГ.
Как, стъпка по стъпка, може да отпишем наемател, който се е регистрирал за да ползва адреса за училище на чавето. Да е без адвокати и загуба на време.
Не ме вълнува как е в Швейцария и Германия.

# 655
  • София
Тук при нас май няма как да издирваш някого и да го принудиш да се отпише. Хубавото е, че и последствия кой знае какви големи не следва да имаш от някой с адрес у вас. Е, сега, ако се натрупат много регистрирани тогава може да стане проблем. Все вярвам, че който и да е, след  1-2год ще се регистрира на друго място поради някаква си причина. Това за нормален човек. Инак седим и чакаме или още с договора за наем се слагат условия за отписване от адреса, депозит или друго.

# 656
Заедно с депозита, при скл. на договора попълвате заверено пълномощтно да го отпишеш от този адрес с прекратения договор за наем и пълномощното. Някой адвокат все ще го формуира

# 657
Не става така. Отписването става с ново записване на човек на настоящ адрес.

# 658
И тук във форума съм чела, как мило семейство наема жилище в хубав квартал, записват детето в училището по адрес, защото хазаина ги е регистрирал. След няколко месеца се местят в бюджетна квартира, но не си сменят адресната регистрация.
Според вас този хазаин ще регистрира ли следващите си наематели? Има си максимален брой.
Системата позволява но лична карта да се водят по селата си, а по настоящ адрес да са на квартирата в града. И никой не може да ги задължи да се отпишат от адреса си в центъра.
Добре, че за детски градини има уседналост, вече и за училище. Поне това ги спира да наемат за 6 месеца само.

# 659
Аз вече не мога да регистрирам в моя апартамент никого, дори и да искам. Така че друг път регистрация (ако/ когато е възможно) - при много сериозен финансов ангажимент.

Общи условия

Активация на акаунт