Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 393
  • 780
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна.
Ще регистрирам нашите наематели по настоящ адрес заради синята зона.
Разбрахме се, когато дойде време да се изнасят да се отпишат от адреса, като след това ще им върна депозита. Мисля, че няма да имаме проблем, защото хората ще търсят собствено жилище и ще имат място, където да се регистрират.

# 661
  • София
Напишете го и в договора, да се помни обещаното.

# 662
Аз вече не мога да регистрирам в моя апартамент никого, дори и да искам. Така че друг път регистрация (ако/ когато е възможно) - при много сериозен финансов ангажимент.

Даже и това пак не е достатъчно. Както писа някой по-назад, чудо голямо, че има еди колко си пари, като не мога да си регистрирам детето/внучето на адреса.

Но, да, вариант е срещу солидна сума, която биха загубили, да се запише в договора.

# 663
Искайте им по 3-4 депозита поне за това отписване, отделно 1 или 2 стандартен депозит+1 за текущия месец,  дават 6 наема и влизат, чиста работа.

Добре е да си вярвате, ама като гледам какви коптори масово се предлагат под наем на наемодателите от провинцията, понеже нали идват от колибата и нивата, надали ще стане.

Децата, внучето, не знам кой си щели да регистрират в имота, който дават под наем... чудо, чудо. Ами регистрирайте си ги в имотите в които живеете или там се пазят за други?

# 664
  • София
Ами ако аз реша догодина да си живея в имота?
Напр. продавам си сегашното жилище.
Ако искам да спазя закона и да се регистрирам, а не може - 15 души от различни години се водят там. Какво предлагаш - да се водя още 20 г. в  продадения имот?

# 665
Казах какво предлагам, когато това не само е задължение, а се гони за неспазването му, няма да има проблеми.
След се  махне някой, той ще се запише на друго място по същите причини, не сме отрили ние в България топлата вода и няма само тук адресна регистрация.

Сега има такива случаи с много записани и неописани, точно по същите причини , че болшинството на наемодателите се правят на луди и  носят от 10 кладенеца вода за да не регистрират наемателите,  което е задължение.

# 666
  • пустинята Гоби
Държавата като абдикира от задълженията си, в един момент и най-коректния наемодател ще е затруднен да регистрира нови наематели.

# 667
Аз не прочетох тук, някой да е казал, много искам да регистрирам наемателите, но не мога, не ми позволяват, препълнено е и други подобни.
Напротив, да се оправяли, да си търсят гаражи и т.н. ,на същите често им се сменят наемателите и се чудят защо така..
 ако е хубаво и читаво жилището и ако наемодателят също е читав, не бяга ей така наемателите.

Чета, че повечето пишат, че  можело да стане така, че са чували за такива случаи, че нямали да могат да си запишат внучето и разни подобни.
Да, със сигурност има някъде такива случаи, даже в чужбина която се намесва също има такива случаи, не плащане на наем, разбиване и други, но не са нещо масово.

# 668
Може да не е масово, но никой не е застрахован и затова се пази навреме. Всеки има право да си вземе мерки, за да се предпази. След като се случи, вече е късно и няма особена полза от оплаквания.
Когато държавата разреши наемодател да може да отрегистрира наемател след като вече не живее на адреса, тогава всичко ще си дойде на мястото. За мен е непонятно защо не е разрешено това. Но дотогава, това е положението.

Лъки, уседналостта не винаги спасява, защото се случва в  желаните училища да приемат до 3 група включително, но за 3-та група да правят жребий, където някое така записано дете (не живее вече, но не е отписано) може да заеме мястото на някое дете-новодомец в квартала, което действително живее, но отскоро. Освен другото, ако врътката е направена достатъчно рано (тоест, са наели и са регистрирани още докато детето е на 3 години), докато дойде време за училище вече и уседналост ще имат.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 10:49 от Анонимен

# 669
Предполагам, че логиката на настоящия адрес е органите да могат да те намерят на него.
Но то и отписване по искане на пореден наемодател не решава въпроса - тогава би трябвало да се върне предходната регистрация, която много вероятно е също на наемодател. Който също ще бъде сюрпризиран неприятно.
Ще дам пример с Брюксел, защото за там знам - наемателят се регистрира за живущ на адреса и съответно на него се начисляват местните данъци. Това са публични вземания, не суми, дължими по договор между частни лица. И познайте дали наемателят ще иска да му се натрупват публични вземания.
Теоретични разсъждения на темата какво и как в България са си теория, практиката е друго нещо.
Примерно като Красимило, която не може да се регистрира на адреса на жилището под наем. Какви са негативите от това - не може да регистрира това жилище като основно, т.е. не може да плаща 50% от данъка. Не може да запише детето си/внучето си в добра (или каквато и да е) ДГ/прилежащо училище. Ако за някои хора това е нищо и половина, за хората с деца е голям проблем.
Или ако непрекъснато идват съобщения за дългове от колекторски фирми за задължения на разни наематели. Имаше случаи да дойде и съдия-изпълнител да описва имуществото. А наемателят отдавна не е там и нищо в жилището не е негово/нейно. И собственикът/наемателят да трябва да доказват, че печката, пералнята и телевизорът са техни, а не на бившия наемател.
Така че теорията звучи прекрасно, но е на светлинни години от практиката/реалността.

# 670
  • София
А има ли как да се провери в общината колко хора са регистрирани?Например ако аз купувам имот, да не се окаже, че има 10 човека които живеят на този адрес и аз не мога да се регистрирам в собственото си жилище. Четох и за такива проблеми...

Иначе ние сме на квартира и сме регистрирани, но това се базира на взаимно доверие с хазяина. Ако собственика няма право да отписва е съвсем разбираемо наемодателите да са колебливи по този въпрос...

# 671
Да, има - отиваш с продавача в общината в ЕСГРАОН и се проверява на място (устно, ако благоволят служителките). Иначе можеш да искаш от продавача удостоверение от общината за регистрирани с постоянен и настоящ адрес на този имот. И имаш черно на бяло тапия. Това преди да купиш.
Може да се иска прекратяване на регистрация на настоящ адрес на лица, записани на имота, ако те не живеят вече там. Но практиката в различните общини (в София) е различна - някои дерегистрират, други - не. Може да се обжалва отказът за дерегистрация и е много вероятно да спечелиш делото, но си е врътня. Ако не си юрист, трябва ти адвокат. Едни 6 месеца поне ще минат.

# 672
Не може единственото решение да бъде война с районния кмет, дали той ще благоволи да заличи регистрацията на недобросъвестни бивши наематели.
Докато няма друг вариант за заличаване на регистрация, няма как да се повоши желанието на собственика на имота да регистрира нови хора.

# 673
мандаринка, ще го реши, защото предишният също ще може да го отпише, и така до първия наемодател, който като го отпише, ще отиде на адреса в провинцията, откъдето е дошъл в София. Тоест, ще остане без настоящ в София, докато не се регистрира на истинския си адрес. Което няма да е никакъв проблем, ако наемодателите са сигурни, че могат да отписват, когато наемателите си излязат.

# 674
Бая дълга верига от наемодатели ще се получи, като се има предвид, че има определена група наематели, които сменят квартири поне по 2 пъти на година. А предходните наемодатели как ще бъдат уведомени, че пак им се е добавила още 1-2-3 регистрации.

Ограничението за брой регистрирани на адрес го въведоха заради изборния туризъм, не заради наемодателите, между другото.

Общи условия

Активация на акаунт