Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 370
  • 780
  •   1
Отговори
# 675
Искайте им по 3-4 депозита поне за това отписване, отделно 1 или 2 стандартен депозит+1 за текущия месец,  дават 6 наема и влизат, чиста работа.

Добре е да си вярвате, ама като гледам какви коптори масово се предлагат под наем на наемодателите от провинцията, понеже нали идват от колибата и нивата, надали ще стане.

Децата, внучето, не знам кой си щели да регистрират в имота, който дават под наем... чудо, чудо. Ами регистрирайте си ги в имотите в които живеете или там се пазят за други?

6 наема ли. Той ако има толкова пари на куп,  ще си купи,  няма да се влачи по квартири.
А пък ако е студентче,  как ще извади 6 наема.
Вие чувате ли се.

А относно дете,  внуче...да. В определен момент ако искам да се преместя и се окаже,  че имам 10 човека на адреса. Кво прайм с моето дете?

# 676
Бая дълга верига от наемодатели ще се получи, като се има предвид, че има определена група наематели, които сменят квартири поне по 2 пъти на година. А предходните наемодатели как ще бъдат уведомени, че пак им се е добавила още 1-2-3 регистрации.

Ограничението за брой регистрирани на адрес го въведоха заради изборния туризъм, не заради наемодателите, между другото.
Тези, които сменят по 2 пъти в годината надали се регистрират по настоящ адрес всеки път, за да има такава верига. И да, всеки предишен наемодател няма веднага да разбере, но в момента, в който разбере (защото иска да запише други или себе си, или друго), може веднага да ги отпише. И да запише себе си или нови. И така всеки наемодтаел, докато се изчисти системата от батака, в който е сега. Ще отнеме време, но все отнякъде трябва да се почне.

Лъки е права, а и 6 наема да е, едно частно училище стува много повече, така че е напълно възможно някой и 6 наема да прежали заради адрес към хубаво държавно училище.

# 677
Да се запишеш по настоящ адрес,на място,където не живееш за целите на детска градина или училище за дете,внуче,племенник ,познат,си е измама на системата и колкото и да се мъчите да се изкарате прави,не сте. По настоящ адрес ТРЯБВА да се регистрира наемателят и това,че бъдещото ви правнуче хипотетично при неизпълнение на задължението на наемателя да се отпише след н на брой месеци, години,не би имало право да се регистрира на адреса,е нерелевантно.

# 678
и това също е проблем на безумното стрене из града и присъединяване на села . всички в крайна сметка искат в цнетралните училища, в града . защото какво е град ? За мен не е вид случайно скупище .
Би трябвало да са планирани на всякъде хубави детски учереждения и т.н. като ще стават град .
изобщо както гледам общински проблеми се прехвърлят на гражданите и после били нарушители като се опитват да си ги решат както могат

# 679
  • София
Сестра ми имаше куриоз по този повод. Ще се местят в Германия, зет ми е там, а тя ще заминава с детето. Предфинално жената чинно отива в общината да се отпише от адреса, на който е живяла четири години. И лелката на гишето вика "аааа, нотариална заверка или хазяина тук, за да ви отпишем". И тя, като скромен човек юрист, казала "ама аз идвам да се ОТпиша, хора, не да се ЗАпиша на адреса, според актуалната наредба не се изисква заверка". Обаче не и не - лелката повтаря като папагал, началникът й "го нямало", юрист не благоволил "да слезе"... И сестрата понеже си имаше на главата цяло преместване в друга държава с 3-годишно дете, просто писа мейл на хазяина да си знае и ако иска да реагира преди да е заминала. Щото понякога колкото и да иска човек да е цивилизован, просто не става. И до днес не знаем как се е оправил наемодателят, но уж й има контактите и би трябвало да се обади, ако има проблем.
Аз пък виждам неудобство в това да сменяш често настоящ адрес (за човек без деца, имам предвид) вместо да си регистрираш постоянния адрес при роднина или приятел. За доста услуги вече има опция "адрес за кореспнденция" и съвсем лесно човек може да бъде намерен от този, който поне го е попитал "как да Ви намерим". Само не знам МВР как са толкова спокойни, че половината обитатели на големите градове са реално (или айде, поне формално) неоктриваеми.

# 680
За ДГ и училищата - да, измама е, заобикаляне на правилата е, но е масова практика, ако не знаеш.
Същото беше с получаване на точки за месторабота в адм. район на ДГ, за да се класира детето. Масово взимаха бележки от познати ЕТ-та в района, заради заветните точки. Също така е измама и заобикаляне на системата да ти приемат детето в държавна ясла, но да не ходи реаално в нея, а в частна. Пак за точката при класиране в ДГ след това. А тези родители, които наистина работят и няма кой да им гледа детето, да не могат да се класират.

Регистрация в жилище под наем в района на търсено прилежащо училище се прави и като се отчита изискването за уседналост, т.е. поне 3 години преди реалното кандидатстване. Което означава, че 3 години евентуално (бивши) наематели ще ти висят с регистрация в жилището.

"Хипотетичното" дете/внуче може и да не е толкова хипотетично, а да си е съвсем реално. Предвидливостта не пречи. Дори още да не е родено, все тая - човек има собственост в район, който е добър, иска да използва всички предимства, които му дава.

"Хубавото" училище не е задължително да е в центъра, в центъра също има не толкова добри училища. Не сградите правят училището хубаво, а директорът и учителите в него. Базата ще я преживееш някак, въпреки че повечето училища ги ремонтираха по програми на ЕС и не са чак толкова порутени.

ТониШу, и постоянният, и настоящият са задължителни, на постоянния можеш и да не живееш, на него получаваш уведомления от институциите, настоящият е там, където живееш. Но има един правен абсурд в София - за стикер за паркиране в зона искат постоянен адрес в района, същият да е вписан в талона на колата.  Въпреки че по закон не е задължително там да живееш, т.е. да съвпада с настоящия. Някаква простотия, свързана с избягването на измами за стикер. Вероятно и да е по-лесно за служителите на ЦГМ за проверка - гледат ти личната карта, гледат ти талона и приключват.

# 681
Аз не говоря да си запишеш детето там, където не живееш. А за възможността да отидеш да живееш в собственото си жилище и да искаш да се регистрираш там с детето си. И да не можеш, защото се е давало под наем. Отделно, че не съм ок някой да дойде в моя имот заради училище наблизо и да напусне след 6 месеца, а следващият да не може да си запише детето в това училище, защото първият не се е отписал и иска да ползва нещо, което не му се полага. Нямам нищо против наемателита до се регистрират и да ползват добро училище, стига наистина да живеят в моя имот. А не да го ползват само за регистрация.
Навсякъде по света тече подобно борба за адрес в кечмънт на добро училище, там и наемите са по-високи и заради това. Не си мислете, че е само при нас.

# 682
Аз не говоря да си запишеш детето там, където не живееш. А за възможността да отидеш да живееш в собственото си жилище и да искаш да се регистрираш там с детето си. И да не можеш, защото се е давало под наем. Отделно, че не съм ок някой да дойде в моя имот заради училище наблизо и да напусне след 6 месеца, а следващият да не може да си запише детето в това училище, защото първият не се е отписал и иска да ползва нещо, което не му се полага. Нямам нищо против наемателита до се регистрират и да ползват добро училище, стига наистина да живеят в моя имот. А не да го ползват само за регистрация.
Навсякъде по света тече подобно борба за адрес в кечмънт на добро училище, там и наемите са по-високи и заради това. Не си мислете, че е само при нас.
Пак говориш за хипотетична ситуация. Имаш реален договор с реален наемател,който по закон трябва да запишеш с настоящ адрес на база договора. Но ти няма да го направиш,защото хипотетично някога,когато наемателят се изнесе (т.е. нямаме застъпване на периода),може (но дори не е сигурно) да се нанесеш там.

Т.е. подхождаш с вярването, че наемателят изначално е некоректен, бидейки самата ти в нарушение на закона  (което е реално,защото ти като наемодател отказваш изискуема регистрация). Горките наематели,друго няма какво да добавя.

# 683
Вече обясних, че след като държавата отказва да ми даде законова възможност да се защитя, аз ще си намеря такава. Да ме даде право да ги описвам и никой няма да има проблем. Не може държавата да не мисли за моя проблем,  дори и потенциален да е, и да не я интересува, а да иска да съм изрядна. Дава ми възможност да отрегистрирам и ще регистрирам. Да си оправи скапания закон така, че да имам възможност за защита, преди да изисква спазването му. То е потенциално и наемателят да остави неплатени сметки и поражения, дай сега да не искаме депозит и да не следим дали плаща редовно сметките, щото нали, излиза, че не му вярваме.
А ти когато почнеш да отдаваш под наем, ще разбереш на практика разликата между това да не си в тази ситуация и да съдиш другите, и да си в тази ситуация и пряко да те касае. Повярвай ми, има голяма разлика

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 13:47 от Анонимен

# 684
Тя държавата не гарантира нищо на никой никъде по света, пак започват някои да търсят под вола теле.
Утре, ако аз съм наемател и разруша всичко вътре, ще покрият ли разходите ти 1-2 наема, а ако оставя сметки за 2-3 наема, варианти много и все на минус.
По тази логика, изобщо не трябва да се дават имоти под наем, понеже опасности дебнат на всеки метър и не се знае на какъв ще се попадне.

Има две неща по закон, които трябва да се правят, да се плаща данък на наема и да се регистрира наемателя, ама  някак си двете се прескачат често по една или друга причина от великите собственици.

Има време, всичко ще се оправи, преди само 15+години масово работеха дори без договори и имаше подобни идиотски обяснения/оправдания, но някак си сега не е точно така.
По-добре късно, отколкото никога са казали хората.

Аз поне, не съм наемал и  няма да си наема имот без да са изпълнени двете точки и на, не съм останал на улицата, както някои предвиждат.

# 685
  • София
ТониШу, и постоянният, и настоящият са задължителни, на постоянния можеш и да не живееш, на него получаваш уведомления от институциите, настоящият е там, където живееш. Но има един правен абсурд в София - за стикер за паркиране в зона искат постоянен адрес в района, същият да е вписан в талона на колата.  Въпреки че по закон не е задължително там да живееш, т.е. да съвпада с настоящия. Някаква простотия, свързана с избягването на измами за стикер. Вероятно и да е по-лесно за служителите на ЦГМ за проверка - гледат ти личната карта, гледат ти талона и приключват.
Да, да, знам, че са задължителни Simple Smile Но постоянен адрес няма нужда да е у мама и тати в провинцията, винаги съм имала такъв в София, откакто живея тук, и по тази причина не съм занимавала себе си и наемодателите с настоящ адрес. Сега докато се сдобия с административен адрес вкъщи си, гледам да давам където е възможно "адрес за кореспнденция" и си пазя още постоянния у братовчеди в Изток. Но ще го сменя веднага щом е готов моят си адрес (което се оказва малко времеемко при къщите, или поне в нашия случай).
И как пък ще ми гледат адреса в талона на колата да съвпада с адреса в ЛК - да гледат шоф книжка разбирам, ама талона?! Особено ако по закон не се изисква съвпадение, значи си го позволяват защото просто никой не ги е осъдил. А от ЦГМ ще ми търсят големия талон за проверка на улицата (щото в малкия адрес няма) кога цъфнат налъмите точно. По закон големия талон даже КАТ не ми го искат при проверка и си седи дОма, а не у мен; пък те у нас работа нямат.

# 686
Ако ти направи поразии наемателят или те завлече със сметки, имаш варианти за действие, които зависят само от теб - ремонтираш или хлопваш кепенците на жилището. Или го продаваш. Или искаш 2 вместо 1 депозит. Или следиш по-изкъсо наемателите дали си плащат всичко.
Ако не се отрегистрират наемателите, зависиш от тяхната воля. Няма начин нито да ги откриеш, нито да ги принудиш да си направят нова регистрация там, където пребивават в момента. Или зависиш от личната интерпретация на закона от районния кмет.
Та има голяма разлика между двете неща.

ТониШу, няма закон, има наредба на СОС за паркирането. Там е това изискване за адреса в талона, за да ти издадат стикер. И да, искат копие от големия талон като приложение към искането за стикер. Виж чл. 71 - постоянен адрес, съвпадащ с адреса на имота по н.а., чл. 72 - да имаш шофьорска книжка (питах за това служителката - ако не можеш да караш, продаваш колата на този член на семейството, който има шофьорска книжка), чл. 77, т. 2, подточка "б".
https://sofia.obshtini.bg/doc/108193

# 687
Мандаринка добре е  обяснила разликата. За щети по имота има 2 наема депозит и следене на сметките. Ако все пак се случи, си зависи само от мен и се оправя с пари. За неотписване няма никаква защита освен нерегистриране. И ако все пак се случи, не зависи нищо от мен и не се оправя с пари. . А който не го устройва, е свободен да си търси друг имот под наем.

# 688
  • София
ТониШу, няма закон, има наредба на СОС за паркирането. Там е това изискване за адреса в талона, за да ти издадат стикер. И да, искат копие от големия талон като приложение към искането за стикер. Виж чл. 71 - постоянен адрес, съвпадащ с адреса на имота по н.а., чл. 72 - да имаш шофьорска книжка (питах за това служителката - ако не можеш да караш, продаваш колата на този член на семейството, който има шофьорска книжка), чл. 77, т. 2, подточка "б".
https://sofia.obshtini.bg/doc/108193
А, носене на копие еднократно го разбирам (но помислих, че служители на ЦГМ може да ми искат книжка+талон при проверка дали имам право да паркирам някъде си или да ме глобяват). Не съм много наясно с тези разпоредби, т.к. моя проблем с паркирането отпадна, щом се преместих в къща; а като живях в центъра едно време още не шофирах Simple Smile Ти спомена, че по закон не се изисквало съвпадение и аз затова намесих закона. Но ако има такъв и той наистина не иска това съвпадение на адресите, значи имаме сблъсък закон - подзаконов норматив и  май тогава законът е с превес. Но за да не са съдени, сигурно са си направили формално добре нещата от общината.
Беше казано в темата вече - отново на нас се възлага да коригираме неспособности и недомислици на системата. Погрешно е!
Скрит текст:
В тази връзка, ей ги пак сладурите мили, законотворчески и изпълнителски: https://www.mediapool.bg/ks-poryaza-mvr-otnemaneto-na-knizhka-za … o-news319735.html

# 689
ТониШу, в ЗДвП мисля, че няма изисквания никакви, там не се занимават с това.
А наредбите на СОС, включително и тази, може да се види колко членове и точки са отменяни от съд, хич не е трудно да се направи.
За линка в скрития текст - това беше ясно от самото начало, то ако беше друго решението, съдиите трябваше първо да си скъсат дипломите. Накратко - казус като за първокурсник. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт