Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 364
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
  • гр. Варна
чл. 72 - да имаш шофьорска книжка (питах за това служителката - ако не можеш да караш, продаваш колата на този член на семейството, който има шофьорска книжка),
https://sofia.obshtini.bg/doc/108193
Какви продажби я "гонят" тази служителка?
Цитат
Чл. 72. Правото по чл. 71 се предоставя на физически лица, които управляват ППС по силата на право на собственост, или на правно основание, различно от правото на собственост, и са с постоянен адрес, идентичен с адреса на обособения жилищен имот, който използват за жилищни нужди.
В "Свидетелство за регистрация на МПС част I" в (C.2) се отбелязва собственикът, който може да няма свидетелство за управление на МПС, но да е напр. инвалид и да ползва привилегии за данък, а в (C.3) - лице, което използва превозното средство. Само се подменя талона на МПС-то, което струва 20 лева, ако се плати през POS терминал, или 23 лева на банковото гише.
Скрит текст:

# 691
Pkol, няма смисъл да се занимаваш да обясняваш колко е лесно да се съдейства на наемателя и как Е възможно да се случат нещата,като наемодателките просто не искат. Ами ако хипотетично внучето иска да изкара талон за паркиране,а сме дали на наемателя слота,а? Ти ще кажеш: "Няма проблем, вторият слот е само 200 лв.,третият-300 лв." А те ще ти кажат: "ама аз ако хипотеточно имам 5 внучета и всички те искат да паркират на тоя адрес в тая зелена зона?"
Иначе евала,че обясняваш как да се случат нещата, а не как да не се.

# 692
Намирането на друго жилище под наем пък е още по-лесно - ей ги, обяви да ги ринеш с лопата.
Като предлагаш жилище в зона, но без паркомясто/гараж (срещу допълнителна сума, естествено), стикерът за паркиране зависи от желанието на наемодателя да съдейства. Аз не бих.
Толкова ларж потребители, ако са ми кандидат-наематели, не бих губила нито тяхното, нито моето време и се разделяме с най-добри чувства възможно най-бързо на огледа.

# 693
Явно някой пак е викал "другарката" на помощ Simple Smile whatever.

# 694

А ти когато почнеш да отдаваш под наем, ще разбереш на практика разликата между това да не си в тази ситуация и да съдиш другите, и да си в тази ситуация и пряко да те касае. Повярвай ми, има голяма разлика
Това е, което искам да напиша и да бъде разбрано.

# 695
Не еднократно написах, че много години-двуцифрено число  бях под наем и взимах едновременно с ТОВС  наем от три имота.

Та само заради  това, мога да кажа, че съм обективен, а не пристрастен както почти всички пишещи и защитаващи едната страна спяпо.

# 696
Алекс, на теб никой не ги е забранил да регистрираш и да си носиш риска от това. Щом си сметнал, че за теб този риск е поносим. Аз и други в темата сме сметнали друго и сме в правото си да откажем да носим този риск. След като няма механизъм, с който да имаме защита, както има механизми за другите рискове. Когото го  устройва това, стискаме си ръцете. Когото не, идва при теб ти да му дадеш под наем. В крайна сметка, никой никого не задължава, няма и как да задължи.
Всеки си решава за себе си.
 Постът ми беше към Суиит харт, която гледа отстрани и обяснява кое как трябва да е. Когато стигне да рискува самата тя, тогава да обяснява, като види какво е
В случая наемателите не са виновни, виновна е държавата, че не е уредила взаимоотношенията между тях и наемодателите така, че да има защита и за двете страни.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 21:13 от Анонимен

# 697
Poppea, удобно пропускаш как погазвате закона,че се и хвалиш с това. Наричай го риск,извинявайте се с внуците или с ЦГМ, перчи се с това колко опит имаш в отдаването. Истината остава една - намирате причина да не съдействате на наемателя.
Дано нямате наематели-чужденци,защото  на тях им трябва задължителна регистрация и би било доста подло някой неопитен  чужденец да сключи договор с вас, да плати комисион на брокер и след месец да трябва да се изнася,защото наемодателят е некоректен. Приемете,че има и друга гледна точка, безпристрастна.

# 698
  • София
Чужденеца може и да е неопитен, но ние не сме и не ги допускаме до оглед. Адр. регистрация при тях не е най-големия проблем, има и други закачки.

# 699
Хепи харт, удобно пропускаш, наемателят също го нарушава, ако не се отрегистрира, защото той вече не живее на това място, а продължава да се води там. И може да се отрегистрира, без да се регистрира на новото място, а това е, което мен ме касае, като не живее при мен, да не се води регистриран при мен. И че няма начин да бъде отрегистриран, ако сам не пожелае, и никаква санкция няма за нарушението, в което е. Ако наемодателите могат да отрегистрират, те няма да имат нищо против и да регистрират. Закон, който фаворизира само едната страна на взаимоотношенията за моя сметка, нямам намерение да спазвам. Да го променят и с удоволствие.

Колкото до чужденците, не се занимавам с тях. И имам достатъчно опит и основания за това. За разлика от теб. Придобий имот и го отдавай под наем на когото искаш и при каквито условия искаш.  Аз за себе си си знам.

Чужденеца може и да е неопитен, но ние не сме и не ги допускаме до оглед. Адр. регистрация при тях не е най-големия проблем, има и други закачки.

Точно. Между другото, имахме наемател-грък преди време и нищо не ни е искал. Предполагам, че е защото е от страна-член на ЕС.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 22:02 от Анонимен

# 700
  • пустинята Гоби
И аз съм живяла под наем и никога не съм ходила да се регистрирам в общината. Вярно, че съм нямала деца тогава, но аз точки по местоживеене за моите, така или иначе не съм ползвала никога и не знам дали ще ми се случи да ползвам. Въпросното предимство го смятам за нечестно, защото качеството на образование в различните училища е от небето до земята и столична община принуждава хората да се правят на маймуни, за да докопат читаво училище.

Имам познати, които имат лични карти с адреси, където са живели под наем преди 10 години, тогава можеше и без собственика да се регистрираш сам. Ненормална работа, за която единствена вина носи общината. От тук насетне като няма работеща институция, всеки се спасява, както намери за добре. И да, ще си дам правото на паркомясто на внучетата, а не на случайни наематели. Апартаменти бол, паркинги и гаражи също. Да паркираш в центъра е лукс, който не желае да плаща - няма да го прави.

# 701
Наемодателите също не търпят санкции, че някой им живее в имота без да е регистриран, така че вината в едната страна има аналог и в другата.

# 702
Наемодателите също не търпят санкции, че някой им живее в имота без да е регистриран, така че вината в едната страна има аналог и в другата.
Именно. Но вина се вменява само на наемодателите тук. От някои потребители като Хепи Харт и Алекс. А наемателите дори не винаги злонамерено не се отрегистрират, понякога им е невъзможно (като примера назад с местено в чужбина), понякога просто ги повлича ежедневието и не стигат до това. Разбирам и това. Но какво пречи да дадат право на наемодател да  отрегистрира "служебно" наемател, ако вече не живее там и договорът за наем е изтекъл или прекратен?! Така и двете страни ще са спокойни и няма да има проблем. Но явно на държавата не й пука за тези проблеми и на двете страни, щом няма действие от нейна страна  в тази посока. Затова й получава съответния отговор. И от двете страни.

# 703
Поне на теория има възможност да се отрегистрира наемател (настоящ адрес), защото вече не живее на адреса. Трябвало районният кмет да назначи проверка (с участието на МВР), която да установи това. Но има съдебна практика (АССГ), че някои кметове отказват, на формалното основание, че наемодателят се е подписал, че е съгласен наемателят да бъде регистриран. АССГ отменя отказа на кмета и го задължава да извърши проверка дали наемателят наистина живее на адреса. Както се сещате обаче, за да се стигне до отрегистриране по този начин, се извървява дълъг път - молба до кмета, отказ от кмета, обжалване на отказа, решение на съда, ново решение на кмета. Дори второто решение на кмета да е положително, ще минат, оптимистично, 6-9 месеца време, пари за адвокат, нерви. А който се е занимавал с това да си получи адвокатските разноски от държавно ведомство/община, знае, че минава доста време (години). И ако си минал веднъж по този път, трябва да си мазохист, за да повториш грешката с регистрацията.

# 704
Мандаринка, имах предвид опростена процедура в общината, подобна на тази с регистрирането, но без да изисква  присъствието на наемателя. Наемодател, който е регистрирал свой наемател, няма никакво основание да иска да го отрегистрира, ако все още живее в имота. Има основание да иска това след  като се изнесе. И би трябвало да може. Но не може.  
Процедурата, която описваш, наистина е за мазохист, не знам кой нормален човек ще се подложи на това доброволно.

Общи условия

Активация на акаунт