Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 360
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
Да, опростена процедура би била много полезна.
Понеже четящи законите и съдебна практика се включват в темата със съвети, аз, също от прочетени закони и съдебна практика, плюс житейски опит, написах с думи прости (надявам се) какво реално означава да се следва сегашната процедура.

Едно на мен ми е чудно - като толкова се настоява наемодателят да "съдейства" на наемателя, за какво толкова им е нужна на наемателите регистрация на настоящ адрес. Поне това, за което аз се сещам, настоящ адрес служи за ДГ и училище, за избори - гласуване по настоящ адрес можеш да си поискаш. Ама това последното едва ли толкова ги вълнува наемателите. Евентуално - за получаване на социални помощи/помощи за безработица. Но ако наемателите са на помощи, е много вероятно да са проблемни. Та пак стигаме до ДГ и училището. И там се иска уседналост, но без гаранция, че ще се задържат 3 години, и на практика голяма вероятност да не се отрегистрират, ако прилежащите ДГ и училище са добри, а те напуснат по-рано.

За стикер за паркиране се иска постоянен адрес. Е туй пък съвсем не бих се съгласила да регистрирам. С десетилетия да пристигат предупредителни писма от колекторски фирми, да се чудя дали няма един ден да звънне на вратата съдия-изпълнител заедно с полицията да описва вещите в апартамента.

# 706
Мандаринка, не си права за училищата, за градините не знам дали важи. За училище не се изисква уседпалост, дори не се изисква адрес в кечмънта. Просто наличието на тези неща те поставя в определена група - 1ва е над 3 години на адрес в кечмънта, 4та е адрес извън кечмънта. Училищата приемат по групи, най-напред 1ва, ако останат места 2ра, ако останат места 3та и ако останат места 4та.  Зависи от ситуацията за конкретната година, но може да се случи, че в дадено добро училище приемат деца до 3 та група ( под 1 година на адреса), но със жребий. Тоест, всички деца до 2ра вкл са вътре, а за 3та има жребий и дете, не живеещо там, но неотписано, може да измести живеещо, но отскоро. Тоест, уседналостта само увеличава шанса, но и без нея може да се класира. Освен другото, ако наеме и се регистрира, когато детето е на 3 години, и се изнесе след няколко месеца, но не се отпише, вече и уседналост ще има  докато стане за училище. Тоест, смисъл си има, както и да го погледнеш.

# 707
Е, именно де....

В 73 СУ например дори за децата в първа група няма достатъчно места.

# 708
Попея, сигурно много увъртяно съм се изразила вечерта, ама и аз това казвам - на 3-4 години на детето наемаш за кратко квартира в прилежащия район на добро училище, регистрираш се и се изнасяш малко след това. Не се отрегистрираш и след 3 години детето със сигурност влиза в училището (без онова прословутото, дето не било сигурно).

На практика регистрация по настоящ адрес в квартира не ти трябва за друго, освен за ДГ или училище.

# 709
И за да си спазил закона, но това са бели кахъри.

# 710
Въртим се в омагьосан кръг от типа "яйцето или кокошката". Ако наемателите/наемодателите се/регистрират, както е по закон, няма да има проблем. И не става ясно персонално откъде тръгва проблемът.
Та затова аз смятам, че законът не е достатъчно добър и заради него се получават тези галимации.

Между другото, питах веднъж в ЦГМ какво се случва със стикера, ако си сменя колата в срока на валидност на стикера. Отговориха ми, да отлепя стикера (за да не го ползва новият собственик) и след това да отида при тях да взема нов стикер за новата кола.

# 711
За мен е напълно ясно, че законът не е добре направен, след като създава такива проблеми, а и оставя такива вратички на недобросъвестните, като тези с рег за училище. Явно на държавата не й пука от това. И резултатът е налице.
Мандаринка, исках да кажа, че за добро училище понякога и под 3 години на адреса ти вършат работа. За тези, които късно се сещат Simple Smile  73-то е друг случай, но за там знам, че увеличиха бройките, за да вземат всички деца 1 група. Как да е.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 09:12 от Анонимен

# 712
Той е направен с цел всеки да се води някъде, че живее. В циганските махали се записват  по 100 човека на един адрес. За 73-то ми казаха, че не било добро до 5 клас. Едно време и да е било, сега не е.

# 713
И все пак за да се регистрираш, трябва да представиш договор - нещо, което доста често наемодателите отказват да регистрират...

# 714
  • пустинята Гоби
В хубави училища в София може да се влезе и с 0 точки, само че нали се сещате, че освен фактора хубост, го има и фактора близост. Темата е друга и няма да разводнявам повече, за мен хората, които си променят регистрацията за да си набутат някъде детето на всяка цена не са масовост, че да заслужават да им се обръща толкова внимание.

# 715
  • София
За мен е напълно ясно, че законът не е добре направен, след като създава такива проблеми, а и оставя такива вратички на недобросъвестните, като тези с рег за училище. Явно на държавата не й пука от това. И резултатът е налице.
Добре, де, но само зкаоните, които одобряваме и ни харесват, тях ли спазваме? Избирателно някак си? Аз явно съм голяма будала...

Мандаринка, имах предвид опростена процедура в общината, подобна на тази с регистрирането, но без да изисква  присъствието на наемателя. Наемодател, който е регистрирал свой наемател, няма никакво основание да иска да го отрегистрира, ако все още живее в имота. Има основание да иска това след  като се изнесе. И би трябвало да може. Но не може.  
Процедурата, която описваш, наистина е за мазохист, не знам кой нормален човек ще се подложи на това доброволно.
Значи виж малко как изглеждат мненията ти отстрани: наемателите априори си знаем, че няма да се отрегистрират и затова имаме право да нарушим закона, за да се предпазим от тях. Но наемодателите априори са кореткни и разбрани хора, та не е проблем да ходят по опростена процедура да отпишат човек от настоящия му адрес - без проверка, без обосновка, без знанието на човека.

Нещо не е окей в цялата работа, мен ако питаш Wink Личното ми мнение е, че ако закон те задължава да направиш нещо - правиш го. Не казвам, че ще е приятно или весело, или че е добре измислено.

Мандаринка, настоящ адрес трябва да имаш, най-малкото за да могат МВР да те намерят, ако им потрябваш. Така ще е по-добре и за всеки наемодател - ще има как да се намират бившите наематели, ако се наложи.

# 716
За вас изобщо има ли добри училища. На всяко се намират недостатъци. Винаги ще има някой да не е доволен от нещо и ще се разнесе лоша слава. Няма перфектни училища и то на 100 метра от вас.

# 717
Има, има Simple Smile Simple Smile

# 718
  • София
И аз съм от страната на наемодател, но донякъде разбирам защо така лесно не е редно да се отрегистрира някой и то от друг човек , а не лично.
Да речем регистрирам човек у дома, като постоянен адрес , той сменя личната си карта
След 2 години отивам и го отрегистрирам- ами значи автоматично неговата лична карта става невалидна, явно идеята е всеки човек да се вода на някакъв ( все пак ) адрес, да може да бъде намерен, МВР, призовки и т.н. Той може и банкови кредити да има, да го търсят за дългове, да може да гласува и т.н. Т.е инак човека остава с невалидна лична карта и без адрес и това по инициатива на хазяйката. Thinking  Ама тя е чужд човек...
Вече ако е само настоящ адрес ще е по-лесно може би... Thinking
Т.е коя съм аз , че да ида да решавам въпроса с адреса и личните документи да друг?
Аз,  ако толкоз не го искам този, да не го регистрирам изобщо Grinning
Апропо, в мой имот се води на адрес жена, която е била наемател на предишния собственик на жилището, преди години... нито я знам, нито я познавам..Grinning Кой знае още колко време ще "живее" при мен тази жена, за която само помня че се казва Златина Stuck Out Tongue Winking Eye и приблизително колко й е пенсионният фонд

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 11:55 от Cabo San Lucas 40

# 719
  • пустинята Гоби
Да, но в случая се обсъжда настоящия адрес, а не постоянния. Когато някой се регистрира като постоянно живеещ на даден адрес, се предполага, че собственика на имота има някакви по-близки отношения с него. От тук на сетне наистина не би следвало отписването да е толкова лесно. Виж за настоящия, не би следвало да е така. Там правомощията на собственика за отписването би следвало да са по-големи.

Общи условия

Активация на акаунт