Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 508
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
И аз мисля, че е по-добре до университета.

# 511
Братовчедка ми е омъжена за арабин и живее в арабска държава. Тази есен синът им ще идва ва България да учи стоматология.

Тя не си е продала апартамента в София. Тристаен, панел, първи етаж на калкан. Никой не е живял в него от 15 години. Нуждае се от основен ремонт, още е със старите дограми, мебели също трябва да се подменят. Баня и тоалетна са с плочки, но се  предполага се като си направят всичко да е ново и хубаво ще трябва и тях.

Дилемата е да ремонтират ли апартамента или младежа да живее под наем в студентски град. Тя била видяла в интернет за по 350-450лв едностаен НС. Той е точно едностаен, в една стая е всичко и кухня, и спалня -мебелиран. Аз видях една от обявите, затова казвам как изглежда едностайния, не знам защо си мислех, че трябва да има отделна кухня.

Според нея ремонта на апартамента ще им излезе колкото наема на апартамента за 6-7 години.
Плюса на апартамента под наем, е че няма да се занимават с ремонти. Синът  ще бъде по-близо до колегите си които ще бъдат в общежитие и в същото време ще бъде самостоятелен.
Плюса на ремонта, че като идват при него в Бг за седмица- две, ще има къде да отседнат, сега като си идват наемат апартамент.
След време ще могат да го дават под наем, евентуално, защото и този можеше , но не го правеха..

Предвид опита си, живейки там 7 години, познатата ти да прецени финансовото състояние на семейството. Ако са средна ръка, няма да има проблем да ремонтират 1 стая, и докато студента е там, останалите.
Иначе, да си спести разходи и нерви. Намират му първоначална квартира. Той, така или иначе в рамките на месец ще се изнесе.

# 512
Цитат
Тя била видяла в интернет за по 350-450лв едностаен НС

Такива обяви се виждат обикновено само в интернет. Реално едностайните са около 500, 500+.

# 513
В СГ няма едностайни за 350-400 лв. Евентуално стая от двустаен. Преди 3-4 години наши познати правиха ремонт и лятото наеха едностаен, даже дали не беше еднопространствен и то, понеже нямаше тогава студенти, в СГ за 600 лв./мес. Дори са им казали, че принципно го отдават на 650, но понеже студентите лятото са си в тях и не плащат наем, затова може да се нанесат.

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 19:25 от Soul Free

# 514
  • Sofia
Едва ли са много апартаментите с една стая в СГ за 350-400лв. Може би само с голям късмет.

Предполагам има само такива със сериозни проблеми, че момчето няма да издържи мизерията повече от седмица. Понеже имам близки които търсиха наскоро точно едностаен и наистина под 500-550лв нищо в добро състояние няма.

Така, че да си направят сметката за ремонт на апартамент+ежедневни разходи за транспорт до СГ спрямо разход около 550лв на месец. Обективно за 5 години това са над 30к лв. Не съм сигурен, че с тези пари биха направили дори базов ремонт с евтини мебели за 30к на тристаен апартамент, но и знае ли, човек - има го и фактора, че младежа може и да му се прииска да остане в България.

# 515
  • София
Казах им да прочетат тук. Вече се отказаха от СГ. Ще търсят нещо около МА.
 За апартамента: - според тях без да се сменят дограми и да се изолира е много студен, особено за хора свикнали да живеят на топло.  Основен ремонт на  апартамент от разстояние се прави много трудно, няма кой да стои тук и да контролира нещата. Обмислят вариант, когато синът заживее тук, да се опитат да ремонтират, уж той да наглежда майсторите.

# 516
Но жилището всъщност е на гаджето на момчето,  така ли?

# 517
Жилището е на майката на момчето.

# 518
  • София
Не, майката е българка и апартамента си е неин. Бащата учеше у нас, запознаха се, ожениха се, той завърши  и заминаха за родината му.  Апартамента остана за всеки случай, ако тя не издържи там да има къде да се прибере. Сега сина ще идва да учи тук и едната възможност е той да живее в апартамента на майка си. Апартамента е празен от 15 години, на първи етаж, на калкан със старите дървени дограми, не е изолиран.
Според тях парите които ще им трябват за да ремонтират апартамента ще им стигнат за наемите за 6-7 години.
Мисля, че се смятали  наем + режийни/ ток, вода, интернет/ =800лв. Според вас това дали е възможно при условие, че ще търсят квартира около МА.

# 519
  • София
Възможно е за ателие/студио. Наем 600-650, останалото за сметки.

# 520
Според мен по-добре е да смятат грубо по 1000 лв. наем плюс консумативи. Около МА преобладава СС, т.е. ако наемат класическа гарсониера или маломерен 2-стаен (примерно с преходна спалня към хола) за около 650-700 лв. Предполага се за тази цена да е в прилично състояние, със запазени, макар и не нови мебели и ремонт. Останалото - за парно без да икономисва, ток, вода, вход, интернет.

# 521
Ако жилището е било празно последните 15 години, аз лично бих намерила начин да го ремонтирам и детето да живее там. Иначе в следващите 6-7 години следване, то може съвсем да се порути. А така детето може да го ползва и да даде една от стаите под наем. Като се смени дограмата и се изолира жилището, останалото може да се прави поетапно.

# 522
Защо да не си го стегнат апартамента. Като ще се дават едни пари, ей така, поне да се вкарат в имота.
После ако го продават, с нова дограма, и освежен, ще е по ликвиден.

# 523
На мен това с ремонта ми се струва трудна работа - първокурсник, който не е живял в София, да командва ремонт, майстори, материали, да се разправя със съседи, които 15 години са свикнали на тишина и нула проблеми от този апартамент... Бих помислила в посока продажба на панела и търсене на нещо ново.

# 524
Щом си е техен /не знам защо останах с впечатление, че е на гаджето/, нека си го ремонтират. Ако имат пари, не е толкова голям проблемът с майсторите. Намират фирма за дограма, чиито работници вземат размерите и после за един ден е поставянето. С банята е малко по-сложно, но пак не е невъзможно. На първо време може просто да извикат фирма за почистване и жилището ще светне.

Общи условия

Активация на акаунт