Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 497
  • 780
  •   1
Отговори
# 540
Алекс, аз бих предложила вариант за ремонт на всичко без дограми. Имам си доверен майстор, предполагам и ти би могла да им препоръчаш такъв. Сериите за баня, ламинираните паркети ги има и онлайн и може да се поръчат+доставка и качване.
Поне моят майстор ме е питал за неща,които могат да се правят по различен начин-реденето на плочки,прагът в банята какъв да е и т.н.
Той купува строителните материали и взима фактура, аз после ги плащам.
В общи линии моята работа беше избирането на плочки и съгласуване на дизайна на банята С проектанта в магазина, поръчка на врати (като пак той се разбираше кое как да се изреже и кое как да се обърне).
Не сме ходили да надзираваме. Е,да,цените бяха над средните за труд,но честно казано спокойствието и качеството цена нямат,както и лоялността. Като знам мои познати как са ги изкарвали от работа и са ги пращали за някакви я тръбички,лайсни и т.н. да сноват из града, не,мерси.
А,и банята беше готова за по-малко от седмица, може би толкова отнеха плочките в останалата част на апартамента,а те бяха 60х120,не от лесните.
Така че ремонт отдалеч или с минимално участие според мен е възможен,стига да не се циганиш, а да си платиш за качествен материали и качествен труд.

# 541
Не че някой ме пита, ама и аз да кажа - това момче, идващо от арабските страни, не се знае колко бързо ще се загаджи и направи 1-2-3 деца. Тъй че, по-добре да си ремонтират жилището и да настанят там синковеца.

Вече са го казали - или да пуснат едната стая под наем, или просто да ремонтират хол, кухня, баня и 1 спалня и там да живее момчето, а другите стаи да са заключени.

# 542
На пръв поглед аз не бих инвестирала в такъв апартамент и първосигнално ми дойде идеята да бъде продаден и купен по-малък, но в добре състояние. Обаче, предвид това, че жената ще загуби нещо ново, придобивайки друго, което вече ще е обща семейна собственост, тая идея ми отпадна. Може да са си щастливи семейно и да я устройва да е домакиня и безгласна буква, но може и в някакъв момент да има нужда от нещо свое. Не знам, не ги разбирам особено тия отношения. И, следвайки идеята, че е добре да има нещо нейно, би било хубаво да бъде поддържано и точно там да се вложат парите. Да не говорим, че животът на квартира не е особено сигурен - нито спокойно можеш да пробиеш пирон в стената, нито - да си вземеш котка.

# 543
Апартаментът е на партер, топлоизолирането ще отнеме 3 дни, ако не е студено времето, а то пролет идва вече. Само трябва да се разберат със съседите, да не им извикат проверка от общината и да им шибнат глоба, а и да спрат работниците. Един уикенд и в понеделник, или следващата събота-неделя за мазилката.
Смяната на дограмата също не е такава голяма драма, каквато я описвате. Идват на оглед, от 4-6 седмици макс и ще са я монтирали, което ще отнеме 1 ден. Изрязването на пяната и обръщането на прозорците - 1 ден макс., около седмица макс след монтажа на дограмата. Събиране на багажа и изхвърляне на ненужното - половин ден. Пребоядисване - 2 дни. Ако решат да сменят мокет с ламинат - 2-3 дни. Почистване от професионална фирма - 1 ден.
Ако решат да сменят кухнята - вероятно ще се наложи, има и готови модулни кухни, поръчват, плащат си монтажа, който да отнеме колко - ден-два. На младежа едва ли ще му трябва кухня по поръчка, с претенции, като за домакиня.
Та за 2 седмици ще се справят с освежителен ремонт със смяна на дограмата, ако е поръчана.
Както казах - роднини на майката или познати на бащата могат да подготвят нещата със смяната на дограмата, хората ще им изпратят парите за това.
И синът ще може да влезе в освежен апартамент, без ремонт на банята, който отнема най-много.

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 16:45 от man_darin_ka

# 544
  • пустинята Гоби
И кухнята не е нужно да се сменя веднага. 19 годишен младеж сигурно изобщо няма да я погледне. Аз бих сменила само дограмата, и бих изчистила основно. Да поживее една година младежа, после времето ще си покаже удобно ли е мястото и налага ли се да се инвестира в ремонт.

# 545
Ремонтът ако се започне веднага ще е готов след поне 2 месеца, това е много оптимистичен случай. Имам съвсем пресни впечатления от такъв. За всичко се чака от 20 до 40 работни дни. Но ако се търси бригада за ремонт на баня, поставяне на ламинат или редене и циклене на паркет, лак и съхнене, шпакловане/боядисване на стени, поръчка на кухня по проект и т.н. съвсем оптимален вариант е 3 месеца, и то ако има кой да движи изкъсо и лично нещата.
Друг вариант е продажба на този имот и закупуване на друг готов за нанасяне в необходимата локация.

# 546
  • София
Доскоро имахме апартамент в Испания, в който настанявахме туристи от целия свят.
Та веднъж апартаментът беше нает от семейство мароканци, на пръв поглед изглеждаха ерудирани и интелигентни. С пет деца.
Когато напуснаха след няколко дни, оставиха след себе си невиждан погром. Първо- всички прозорци бяха покрити с наличните в апартамента одеяла, които на практика бяха заковани с пирони за стената. Вероятно идеята е била никой отвън да не може да види жената на мароканеца, затова прозорците е трябвало да бъдат плътно закрити.
В кухнята бяха използвани всички тигани, тенджери и чинии, като навсякъде миришеше на силни ориенталски подправки и манджите бяха оставени наслоени и загорели в съдовете, без да се измият. Печката... Горката печка беше омазана с какво ли не, като освен нея ужасно изцапани с храна бяха и плочките на стените и тези на пода. Диванът в хола също беше намазан с храна- все едно някой се е хранил на масата и си е бърсал ръцете в него вместо със салфетки. Пълен погром.
Тъй като предстоеше настаняване на нови гости, трябваше спешно да изчистим, а това беше невъзможно без професионално почистване от фирма.
Какви бяха тия мароканци, какво беше това чудо, не знам. А мъжът беше с костюм и цялото семейство изглеждаше сравнително цивилизовано... на пръв поглед.

# 547
Мароканците ядат с ръце, естествено се бършат някъде след това-дивана.
Имахме колега мароканец, дори на разни формени банкети в Испания си ядеше с ръце най-нагло.
Все може да изпозлват един път в годината вилица, но нарочно не го прави.
Тази нация е много неприятна за съжаление и не е само яденето проблема им

# 548
Ужас. Нямахте ли някакъв депозит за щети или възможност да се обърнете към платформата?
Аз два пъти съм наемала през airbnb и двата пъти оставихме всичко старателно оправено, понеже не искам да ми се разваля рейтинга. Докато не получих обратната връзка от собствениците ми беше притеснено.

# 549
Здраввйте! Имам нужда да си сверя часовника.

С приятеля ми живеем в Стрелбище под наем в еднопространствена апартамент, пригрсден от една стена в центъра в двустаен. Само дето спалнята не е истинска спалня, а е със стъклена врата, имаме коридор. Собствениците на апартамента не живеят в София и не ни създават проблеми, но самият апартамент вече е амортизиран и от някакви мърляви предишни наематели - при навмането ние дори му направихме освежителен ремонт - имам предвид пребоядисване, купихме нови завеси, сменихме някои части от банята... като цяло си личи, че апртанентът е правен с компромиси. Ламинатът на места се е разтропал. Лайсните и те. Аспираторът не работи откакто сме се нанесли. Сменихме и 1-2 шкафа. Около 45 квадрата да е. За наша сметка си направихме освежаването, викахме и фирма за почистване, защото явно преди нас беше живяла в него топ мърла.

Иначе мястото е супер и не искаме да го сменяме - в Стрелбище е и плащаме 600 лева, като мебелите не са топ и преди ремонтчето ни изглеждаше напрво гнусно за мен, не знам приятеля ми как го хареса.

Обачееее ни отесня. Искаме апартамент, който има истинска отделна спалня. Не държим да в голяма, но да има врата от дърво и прозорец в спалнята. Искаме светли и чисти и нови мебели. Не лукс, естествено, но прилежен и светъл апетанент стил ИКЕА.

Бюджетът ни е около тази цена - като цяло не ни се дават повече от 650 лева.

Същеврененно  един брокер ни предложи страшна дупка за 730 лева, по-малък и по-тъмен от нашия, с по-лошо мебели...

за 650 лева в Стрелбище, евентуално Гоце Делчев около Южния парк постижимо ли е сносно апартаментче за млада двойка според вас? Ако тук някоя има предложение ... Simple Smile

# 550
  • София
Апартаментче, по-голямо от 2стаен?
За 3стаен ли говорим?
С нови мебели?
Не ви се дават повече от 650?

Ами то всяко нещо има цена. И на мен не ми се дават 300 000лв за апартамент, ама ги продават по толкова.

# 551
Танграта, по принцип си прав, но в случая става въпрос за студио, преградена със стъклена стена, за да се обособи спален кът. То освен че е тъмно в който, е и трудно за проветряване. Определено е неудобно и питащата търсят ап с две отделни помещения. Само не знам защо тук пита, а не почне до звъни по обяви и агенции и
Така  сама ще разбере отговора.

Аут ъф ноуеър, от един оглед няма как да разбереш отговора. Звъниш, ходиш по огледи и след десетия оглед някъде ще знаеш отговора.

# 552
  • София
45кв на око чисто, колко да е студио?
Това са 60кв бруто. Т.е. малък 2стаен. Сега, на наемателите им изглежда като голям едностаен. Но гледната точка се влияе от субективизма.
А кварталът не е много лош. До Южен парк и до метро. Близо е до центъра, а и до известният (в темата) Ив. Вазов.

Има и друго, сега има възход и има бая търсене през последните 2 седмици. Разбирам, да беше средата на пандемията, да се извиват ръце. Щом брокерът това им е предложил, мислите ли, че ще се откаже от една комисионна и няма да предложи по-добро, ако съществува?

# 553
Говорим за двустаен, не за тристаен. Просто не искаме да е еднопространствена, който някой се е изтарикатил да прегради със стена и да го нарича двустаен. В крайна сметка Стрелбище не е Манхатън. Казвам какви са ни условните граници за наем. Решила си, дала си 300 хиляди за апартамент, как да разполагаш със средствата си е лично решение.

работила съм и преди с брокери многократно и този беше рядко нахален - отказваше да прати дори снимка. На оглед на такъв апартамент дори нямаше да отида. Било много странно как от 4 месеца не можели да си намерят наемател - беше приятелят ми на огледа, иначе аз щях да им посоча защо.

Както казах - питам, за да си сверя часовника. Не държа на метро и блок до метрото, държа си на квартала. Със сметките  и с наем от 650 лева си става една прилична сума на месец, не търсим къща за 300 лева.

Апартаментче, по-голямо от 2стаен?
За 3стаен ли говорим?
С нови мебели?
Не ви се дават повече от 650?

Ами то всяко нещо има цена. И на мен не ми се дават 300 000лв за апартамент, ама ги продават по толкова.

Работила съм и

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 15:35 от OutOfNowhere

# 554
  • пустинята Гоби
Трябва да направите компромис с нещо явно - цена, локация, вид на апартамента. Или да чакате. Наистина най-добре е да почнете да ходите по огледи, то ще си покаже. Най-добре е да разширите периметъра, защото вие сте се концентрирали в една точка, пък търсите нещо доста конкретно.

Общи условия

Активация на акаунт