Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 462
  • 780
  •   1
Отговори
# 600
Няма щети, отоплението е на ток, който излиза на 15то число.

# 601
Да се включа и аз по темата. Дължи се едномесечно предизвестие. Щом отоплението е на ток, засечете електромерите и водомерите в деня на освобождаване на апартамента и по цени от последните фактури за ток и вода, изчислете колко се дължи и го приспаднете от депозита. Щом няма щети, върнете останалото и по живо по здраво. Хубаво е, че са били коректни наемателите. Успех с намирането на нови.

# 602
Ами и аз да кажа - щом отоплението е на ток, става лесно - по показанията на последната фактура и по показанията на електромера се изчислява дължимото, водата по същия начин, но там не е грандиозен разход.
И щом наемателят е платил всичко до момента и без щети - приспадате от депозита ток и вода към момента на напускане, останалото го връщате. Така е редно (аз съм бивша хазяйка).

# 603
  • София
От така зададения въпрос за депозита аз си мисля, че квартирантката пита дали ще и го върнат.
То зависи какво е вписано в договора и за срок на предизвестието, и за какво служи депозита. Дано всичко е наред и страните да се разделят с добри чувства.

# 604
Аз останах с впечатлението, че хазяйката се чуди да връща ли депозита. Smirk

# 605
  • София
Няма начин хазяйката да си признае тук, че взема наема подмасово.

# 606
Те и наемателите не могат да бъдат сигурни, че хазяите не си плащат данъка.
Както и да е, аз останах с такова впечатление от поста, но може и да съм се объркала.

# 607
Благодаря за отговорите.

Да, питам от името на наемател.

Не ни интересуваше дали е легално или не, до момента в който не разбрахме, че според тях не може  да си изкараме абонамент за синя зона като наемател, тъй като изискванията били актуален  договор за наем, а те не искали да се знае че го отдават.

Надявам се да няма проблеми и да стане безпроблемно приключването на взаимноотношенията ни.

# 608
  • София
Да си знаеш за другия път, ако пак ще си на квартира  - може да ти направят адр. регистрация и без договор за наем. Просто декларират, че в имота живее близка роднина или приятелка. Така в моя имот е регистриран ММ - нямаме брак. То остава освен, че ми готви и наем да му вземам. Не са правили спънки в общината.

# 609
# 610
Германия, няма много общо с България по отношение на тази част.
Процента живеещи под наем е огромен на фона на България, за да правим сравнение. Към Берлин се стичат огромно количество емигранти в търсене на по-добър живот.
Строителството е в пъти по малко от България.
Нещо като да сравняваме тикви и грозде.

# 611
А и в България държавата е абдикирала от наемния бизнес.Нито е въвела механизми да защитава която и да е от страните,нито се интересува,че не й се плащат полагаемите данъци от отдаване под наем (масово без договори или без деклариране).
Така че нито таван на наемите ще въведем,нито нищо.

# 612
Да си знаеш за другия път, ако пак ще си на квартира  - може да ти направят адр. регистрация и без договор за наем. Просто декларират, че в имота живее близка роднина или приятелка. Така в моя имот е регистриран ММ - нямаме брак. То остава освен, че ми готви и наем да му вземам. Не са правили спънки в общината.

Да, но има регистрация. Не само се декларират родствените връзки, и удостоверение за родствени връзки ми искаха.

Искат адресна регистрация в имота. А защо наемодателите не искат да правят адресна регистрация, сме го обсъждали многократно. За питащата наемателка - не е основно заради плащането на данъците.

А тези, които отидат с договор за наем, след това от ЦГМ изпращат копието от договора на НАП.

# 613

Да, но има регистрация. Не само се декларират родствените връзки, и удостоверение за родствени връзки ми искаха.
Къде това?
Трудно ми е да го повярвам т. к.
1. Съгласно Закона за гражданската регистрация ( чл. 92, ал.3) се иска единствено декларация от собственика на жилището, че съгласен да се регистрират еди си кои лица по настоящ и/или постоянен адрес;
2. Удостоверение за родствени връзки не е нужно, защото 1.не е необходимо човека, който искате да регистрирате в имота си да ви е роднина; 2. дали сте роднина служителя може да провери в НБД Население или ЛБД.

# 614
В Центъра за градска мобилност ми го искаха това удостоверение, за член на моето семейство (роднина), за да вземе стикер за колата си. И постоянният адрес трябва да е на този адрес, по лична карта, сменя се талон на колата, голяма простотия. 

Наемодателите НЕ искат да регистрират наемателите в имота поради причини, свързани с недомислена нормативна уредба - ако наемателите, след като напуснат, не се отрегистрират сами, наемодателят не може да го направи сам. А има лимит колко човека могат да бъдат регистрирани в едно жилище. Това е основната причина, поне за мен като бивш наемодател, който си е плащал чинно до стотинка всички данъци.

Общи условия

Активация на акаунт