Свекървата и свекърът не се интересуват от внучето

• 15 021
  • 277
  •   1
Отговори
# 75
  • Най-красивата страна
Суеверни са хората,за това не говорят за внучето и не купуват нищо.
Ние купихме всичко предварително и свеки изпадна в див ужас ,когато научи...

# 76
  • София
Здравейте,

Бременна съм в 7-ми месец. Със съпруга ми сме невероятно щастливи и нямаме търпение да посрещнем малкото човече. Родителите ми също страшно много се радват, че ще станат баба и дядо и вече са накупили доста неща за бебето, въпреки че им казваме, че няма нужда и не е необходимо да набавят те дрехи, креватче и пр.

За сметка на това свекърът и свекървата ми са пълна противоположност – само веднъж, откакто са разбрали, че съм бременна, са ме попитали как съм и как е бебето. Нито звънят да питат как са минали прегледите, нито как се развива бебето, нищо. В малкото пъти като сме се чували по телефона съм вмятала тактично, че и аз, и бебето сме добре, а от отсрещната страна получавам само: "Ами добре. Това да се чува.". И до там... Когато заговоря за бебето, свекървата всячески се опитва да смени темата и да не говорим за това. Но пък постоянно ми говори за бебето на племенника ѝ – колко килограма и колко сантиметра се е родило, колко е пораснало за 1 месец, колко е наддало... Всеки ден им звъни да ги чуе как са (те живеят в чужбина), но не може да звънне на мен и да се поинтересува за първото си внуче, макар че не сме особено далеч една от друга. Когато питам мъжа ми дали е говорил с родителите си и дали са питали за бебето, виждам, че му става неудобно и само и само да не ме засегне казва, че са питали как съм и какво става.

Държа да отбележа, че не сме се карали, не е имало дразги и спорове, винаги се опитвам да се съобразявам с тях и тяхното мнение. Лятото правихме сватба, но 10 часа преди тържеството свекървата разбра, че е с положителен тест за коронавирус (седмица преди това беше изолирана и никой не контактуваше с нея) и настояваше да отменим сватбата, но просто нямаше как – част от гостите и оркестърът бяха пристигнали и настанени в хотел, украсата на ресторанта беше сложена, не малка сума като капаро беше платена за най-различни неща... Направо много кофти ситуация се получи. В крайна сметка след семеен съвет решихме, че няма да отменяме нищо, тя беше съгласна, празненството мина някак си, макар че не беше приятно точно майката на младоженеца да отсъства. Имам чувството, че именно заради това се държат така в момента и проявява незаинтересованост към внучето си – уж прояви разбиране, уж тя сама каза, че няма да отменяме нищо, а в крайна сметка май се е обидила и почувствала засегната, че не присъстваше. (За което я разбирам напълно – детето ѝ се жени, а тя да стои вкъщи сама... Не искам да си представям как се е чувствала...).

Усещам обаче, че свекърът се гласи внучето да бъде кръстено на него, а тя да идва у нас като ни изпишат от родилното. По отношение на името ще останат разочаровани – детето няма да бъде кръстено на никого.  Въпросът ми е Вие бихте ли поканили свекървата у Вас при положение, че нито веднъж не е питала дали нещата с детето са наред, дали всичко е нормално по време на бременността, едно чорапче не му е купила дори и по никакъв начин не е показала, че се радва, че ще става баба?

Ами не, не бих я поканила. Моята, например, хич не се зарадва, нито коментира нещо по въпроса за забременяването. По-късно разбрах, че е защото са искали първо сестрата за забременее, а не снахата (сестрата е стара мома вече, ще чукне 50).
Не са много нормални такива отношения, но се радвай, защото иначе са много нерви и ядове с тия свекъри.

# 77
Авторке, и аз като теб съм се ядосвала за подобни глупости. А че са глупости, осъзнаваш с времето Simple Smile повярвай ми, не си струва нито да си губиш времето, нито да си късаш нервите с подобни размисли и страсти Kissing Heart

# 78
Разбирам я авторката. И аз бих се зачудила. Моята се интересуваше от състоянието ми по време на бременността, много ми помагаше с логистика за прегледи, купуване на разни необходими неща. Като се роди детето, дойде за 2 седмици. То плачеше през половин час за ядене и изобщо, ама изобщо нямах време за нищо, така че ми беше незаменима помощ. Имаше неща, с които не бях съгласна, но не съм си правила илюзии, че може да има неща у даден човек, които да не те дразнят. Все още много ми помага.

На мен свекървата ми звучи обидена заради историята със сватбата. Вероятно е очаквала да я отмените. Като достигнат една определена възраст, започват да се вдетиняват и да си търсят внимание.

За мен е абсолютно нормално свекървата да се интересува от състоянието на снаха си и как протича бременността, наистина майката е тази, която се тревожи най-много, но естествено би било и свекървата да е загрижена. Все пак става въпрос за детето на детето ти.

Вероятно, като родиш, ще започнат да се интересуват повече и да търсят контакт, все още може би не осъзнават напълно какво се случва. Другото внуче вече е интересно за общуване и могат да взаимодействат с него, затова все го споменават. Предполагам, че и с твоето дете ще е така. Ако ли не, приемаш, че са такива, каквито са и си гледате детето с любов. Пази си силите и енергията, ще ти трябват, с малко бебе е трудно в началото. Успех и леко раждане.

# 79
Някои хора са суеверни или просто житейския им опит ги е научил, да изчакат бебето да се роди живо и здраво, майката да е жива и здрава... и тогава да се радват.
Познавам такива хора.

Относно питане за прегледи: Особено, ако сте млада, защо да питат как е минало? Предполага се, че ако няма нещо, което да споменете, то всичко е наред. Плюс това, аз на ваше място бих сама предпочела повече лично пространство. А не да съм затрупана с хиляди въпроси и чужди съвети, и притеснения.

Мисля, че по описаното малко преувеличавате. Нормално е Вашите родители да питат постоянно, особено майка Ви. Все пак процесът се случва във Вашето тяло и засяга Вашето здраве. Една майка имате.

# 80
  • София
Това, че не питат лично нея ежедневно, не значи, че не се интересуват. Може да обсъждат със сина си, а може и от суеверие да не смеят. Моите свекъри бяха същите, хем дойдоха на гости за няколко дни у дома, и все едно нищо по-различно. И на мен ми се видя странно тогава, но както са казали много хора преди мен - не си търсете драми там, където ги няма, ще имате достатъчно поводи  по-нататък.
За некупеното чорапче пък не знам какво да кажа. Да оставим настрана все още ширещото се суеверие, че преди раждането нищо не се купува - а сигурно ли е, че свекървата не е взела вече някои неща, но да изчаква с подаряването им? Или да е от типа "Не знам какво сте си избрали, затова ето ви пари и си купете каквото искате"?

# 81
Скрит текст:
Здравейте,

Бременна съм в 7-ми месец. Със съпруга ми сме невероятно щастливи и нямаме търпение да посрещнем малкото човече. Родителите ми също страшно много се радват, че ще станат баба и дядо и вече са накупили доста неща за бебето, въпреки че им казваме, че няма нужда и не е необходимо да набавят те дрехи, креватче и пр.

За сметка на това свекърът и свекървата ми са пълна противоположност – само веднъж, откакто са разбрали, че съм бременна, са ме попитали как съм и как е бебето. Нито звънят да питат как са минали прегледите, нито как се развива бебето, нищо. В малкото пъти като сме се чували по телефона съм вмятала тактично, че и аз, и бебето сме добре, а от отсрещната страна получавам само: "Ами добре. Това да се чува.". И до там... Когато заговоря за бебето, свекървата всячески се опитва да смени темата и да не говорим за това. Но пък постоянно ми говори за бебето на племенника ѝ – колко килограма и колко сантиметра се е родило, колко е пораснало за 1 месец, колко е наддало... Всеки ден им звъни да ги чуе как са (те живеят в чужбина), но не може да звънне на мен и да се поинтересува за първото си внуче, макар че не сме особено далеч една от друга. Когато питам мъжа ми дали е говорил с родителите си и дали са питали за бебето, виждам, че му става неудобно и само и само да не ме засегне казва, че са питали как съм и какво става.

Държа да отбележа, че не сме се карали, не е имало дразги и спорове, винаги се опитвам да се съобразявам с тях и тяхното мнение. Лятото правихме сватба, но 10 часа преди тържеството свекървата разбра, че е с положителен тест за коронавирус (седмица преди това беше изолирана и никой не контактуваше с нея) и настояваше да отменим сватбата, но просто нямаше как – част от гостите и оркестърът бяха пристигнали и настанени в хотел, украсата на ресторанта беше сложена, не малка сума като капаро беше платена за най-различни неща... Направо много кофти ситуация се получи. В крайна сметка след семеен съвет решихме, че няма да отменяме нищо, тя беше съгласна, празненството мина някак си, макар че не беше приятно точно майката на младоженеца да отсъства. Имам чувството, че именно заради това се държат така в момента и проявява незаинтересованост към внучето си – уж прояви разбиране, уж тя сама каза, че няма да отменяме нищо, а в крайна сметка май се е обидила и почувствала засегната, че не присъстваше. (За което я разбирам напълно – детето ѝ се жени, а тя да стои вкъщи сама... Не искам да си представям как се е чувствала...).

Усещам обаче, че свекърът се гласи внучето да бъде кръстено на него, а тя да идва у нас като ни изпишат от родилното. По отношение на името ще останат разочаровани – детето няма да бъде кръстено на никого.  Въпросът ми е Вие бихте ли поканили свекървата у Вас при положение, че нито веднъж не е питала дали нещата с детето са наред, дали всичко е нормално по време на бременността, едно чорапче не му е купила дори и по никакъв начин не е показала, че се радва, че ще става баба?

Изглежда имате доста неизяснени позиции, а това никога не е добре за отношенията.
За сватбата - не би ми хрумнало да обвиня булка, че я е провела при така описаната ситуация. Нормално е да я проведеш. Дали обаче свекървата е нещо сърдита по този повод - трябва да говориш директно с нея, ако смяташ, че ти е обидена за това или за нещо друго. Безсмислено е да си го предъвкваш сама из ума си. А и вече е минало. Но е добре да се изясни.
Същото важи и за усещането ти за това, че не се вълнуват от твоята бременност и бъдещото си внуче. Вярно е, че те още внуче реално нямат, но е и нормално да са повече емоционално ангажирани илипоне любопитни. Ми говори с тях, ако имаш такива притеснения. Нищо не губиш със сигурност и нищо по-добро няма от изясняване на позициите.
За покупките за бебе - аз не съм суеверна въобще, но за бебе докато се роди не съм пазарувала, защото е напълно безсмислено. По магазините има всичко и то може да се закупи веднага, вкл. и онлайн. Хората може и да предпочитат да те питат дали и какво точно искаш, да си го избереш, но е по-естествено това да стане, когато бебе вече има реално.
За имена на деца - никой на никого не е длъжен да си кръщава децата. Но не се навивай как няма да кръстиш твоето на свекърите. Кръстете го както щете, без да проявявате обаче излишна грубост. Новината се съобщава след раждането и даването на името. Предварителното оповестяване е опит да ги дразниш, от което никой няма полза.
За раждането на децата си винаги съм канила и бих канила най-близките роднини, което включва баби и дядовци. На гости - да се почерпим и това е. Ако ти се заяви, че някой иска да помага и това не ти допада, пак е редно своевременно да изразиш позиция, възможно най-любезно да посочиш, че предпочиташ да се справяте сами с бащата. И тук мълчането и чакането някой нещо да се сети са автогол.
Не се занимавай с дребнотемия на този етап. Хората са такива каквито са, няма да ги промениш, но можеш поне да промениш отношенията си с тях в степен поне да не са обтегнати - в полза на децата ти и на вас, самите, с мъжа ти. Поддържайте отношения някакви, официални, любезни и ако не ги чувстваш близки не си длъжна да ги правиш по-задълбочени и сърдечни. В крайна сметка никой на никого нищо не дължи, освен възпитание и любезност.

Последна редакция: ср, 06 яну 2021, 10:50 от Judy

# 82
  • София
Авторката изчезна. Добре ли сте с бебето?

# 83
Има и нещо друго: ако свекървата много пита и разпитва, купува и избира - меси се, разпорежда се, ужасна  свекърва. Ако не се меси - не се интересува, ужасна свекърва.

Оставете я жената да си изживява нещата, както намери за добре. В бебето има 1/4 от нея, така че не е редно да бъде пренебрегната, и благодарете на бога, ако не е от месещите се и командирско настроените свекърви, а тази изглежда точно, че е от добрия вид.

# 84
Свекървата е жена с опит, тя пък толкова ли не разбра, че младата ѝ снаха се вълнува.Ами къде е емпатията на тази жена, не може да е толкова несъобразителна чуваш, че се говори за бъдещото внуче, ами попитай, изслушай, пожелай здраве и лека бременност, толкова ли е трудно? И така всеки път, като се чуете със снаха ти.Това е целенасочено дразнене, чак пък толкова да ти е близко детето на племенника.И по повод купуването, пак нямам обяснение, освен грубото безразличие, купи нещичко, снимай и изпрати на снахата, дори и после да се окаже непотребно, защото бебето е малко/ голямо, без значение, няма да се охарчиш, ей така да покажеш съпричастност към това толкова важно събитие в семействоото ви.
И аз като бъдеща баба и свекървата на дъщеря ми бяхме купили дреболии, точно от сорта на чорапки, дрънкалки, лента за коса😂, нещо дето като го видиш и ти става мило, представяш си го на внучето.Ами непотребни бяха, хахах, ама нищо, отделно те си купиха каквото им харесва.

# 85
Че разказва за друго дете и въобще за друг човек - наивна е да мисли, че някой се интересува от роднините.
По прицип питам кой как е ,но и разказвам новото, на единия син за другия.Явно е грешка, но те с мен споделят повече и си мисля, че е интересно и да не се къса връзката между тях.Мисля ,че не прекалявам, но четейки е видно, само за теб и за теб да е темата.
И аз сина си питах за бременността, може да е неудобно за снахата, но и това не е  реалността.
Треперех да е наред всичко, но не съм от тези ,дето се изразяват пък и с нея не сме говорили много.И до сега става на маса  у нас, когато не съм с децата, а то е рядко.Вниманието е  към децата.
Пък и  аз с общуването не съм ОК много.И все повече няма да съм.
При раждането - при нас е  традиция да се купи един кат за бебето от бабата, две деца ,става доста от всичко .Чаршафчета и пелени имаше възможност и си ги ползваха доста, след мокрене нежно и пухкаво преди хавлиите.
И каквото да е ,свекърва ли се казва - не  е както трябва.

# 86
Авторката, не съм чела и не искам да чета мненията на другите, но искам да ти кажа, че тази жена внуче няма и тежко ѝ и горко, ако след раждането се завре в дома ти да помага. Недей да си мислиш, че си центърът на Вселената и да ангажираш хората с бременността си и нероденото си детенце.  Ако имаш нужда от внимание, то го търси в собственото си семейство.

# 87
  • София
Здравейте,

Усещам обаче, че свекърът се гласи внучето да бъде кръстено на него, а тя да идва у нас като ни изпишат от родилното. По отношение на името ще останат разочаровани – детето няма да бъде кръстено на никого.  Въпросът ми е Вие бихте ли поканили свекървата у Вас при положение, че нито веднъж не е питала дали нещата с детето са наред, дали всичко е нормално по време на бременността, едно чорапче не му е купила дори и по никакъв начин не е показала, че се радва, че ще става баба?

Има една приказка "Нероден Петко"- точно за теб е писана.
Какво има да те пита за бебето, като не е родено?
Какво има да те разпитва как си, като не си болна, а просто бременна?

Има поверие, че за неродено бебе не бива да се пазарува, за да не се дърпа дяволът за опашката.
Само от представата за купени креватчета, дрешки и джаджи, които няма да влязат в употреба, мен тръпки ме побиват.

Що се отнася до другото- от теб зависи както дали ще приемеш някой да ти дойде вкъщи и да ти помага, като родиш, така и как ще си кръстиш детето си.

Събрали сте се много очакващи да става на вашето, та ако решите и да станете изискващи да бъде изпълнено, не ви чакат безметежни отношения.

# 88
Просто бременността те прави прекалено емоционална. Гледай себе си на първо място, мъжа ти на второ и останалото ще е наред.

# 89
Аз не мисля, че нещо в поведението на тази свекърва не е наред, по-скоро снахата нещо я борят хормоните. Ама като чета теми напоследък хич не знам аз като стана свекърва как да постъпя, че да угодя. Да не се обаждам и да питам ли, или да питам и да помагам. Все няма да е ок.

Общи условия

Активация на акаунт