Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Свекървата и свекърът не се интересуват от внучето

 • 12 221
 • 277
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте,

Бременна съм в 7-ми месец. Със съпруга ми сме невероятно щастливи и нямаме търпение да посрещнем малкото човече. Родителите ми също страшно много се радват, че ще станат баба и дядо и вече са накупили доста неща за бебето, въпреки че им казваме, че няма нужда и не е необходимо да набавят те дрехи, креватче и пр.

За сметка на това свекърът и свекървата ми са пълна противоположност – само веднъж, откакто са разбрали, че съм бременна, са ме попитали как съм и как е бебето. Нито звънят да питат как са минали прегледите, нито как се развива бебето, нищо. В малкото пъти като сме се чували по телефона съм вмятала тактично, че и аз, и бебето сме добре, а от отсрещната страна получавам само: "Ами добре. Това да се чува.". И до там... Когато заговоря за бебето, свекървата всячески се опитва да смени темата и да не говорим за това. Но пък постоянно ми говори за бебето на племенника ѝ – колко килограма и колко сантиметра се е родило, колко е пораснало за 1 месец, колко е наддало... Всеки ден им звъни да ги чуе как са (те живеят в чужбина), но не може да звънне на мен и да се поинтересува за първото си внуче, макар че не сме особено далеч една от друга. Когато питам мъжа ми дали е говорил с родителите си и дали са питали за бебето, виждам, че му става неудобно и само и само да не ме засегне казва, че са питали как съм и какво става.

Държа да отбележа, че не сме се карали, не е имало дразги и спорове, винаги се опитвам да се съобразявам с тях и тяхното мнение. Лятото правихме сватба, но 10 часа преди тържеството свекървата разбра, че е с положителен тест за коронавирус (седмица преди това беше изолирана и никой не контактуваше с нея) и настояваше да отменим сватбата, но просто нямаше как – част от гостите и оркестърът бяха пристигнали и настанени в хотел, украсата на ресторанта беше сложена, не малка сума като капаро беше платена за най-различни неща... Направо много кофти ситуация се получи. В крайна сметка след семеен съвет решихме, че няма да отменяме нищо, тя беше съгласна, празненството мина някак си, макар че не беше приятно точно майката на младоженеца да отсъства. Имам чувството, че именно заради това се държат така в момента и проявява незаинтересованост към внучето си – уж прояви разбиране, уж тя сама каза, че няма да отменяме нищо, а в крайна сметка май се е обидила и почувствала засегната, че не присъстваше. (За което я разбирам напълно – детето ѝ се жени, а тя да стои вкъщи сама... Не искам да си представям как се е чувствала...).

Усещам обаче, че свекърът се гласи внучето да бъде кръстено на него, а тя да идва у нас като ни изпишат от родилното. По отношение на името ще останат разочаровани – детето няма да бъде кръстено на никого.  Въпросът ми е Вие бихте ли поканили свекървата у Вас при положение, че нито веднъж не е питала дали нещата с детето са наред, дали всичко е нормално по време на бременността, едно чорапче не му е купила дори и по никакъв начин не е показала, че се радва, че ще става баба?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 27 451
Не бих поканила нито ако се е интересувала,  нито ако не е. Не си вкарвай таралеж в гащите щото после ще ревеш. Отивай да запалиш една свещ, че не им пука твърде и се радвай, поощрявай ги да се интересуват от чужбинското внуче за да може вие да си живеете спокойно.

# 2
 • София
 • Мнения: 20 551
Не разбирам как хем не се интересува от бъдещото внуче, хем се гласи да идва при вас, за да помага?
Не се настройвай негативно предварително. Времето ще покаже.

# 3
 • Мнения: 1 861
Колелото се върти.

# 4
 • Мнения: 646
Моите свекър и свекърва повече се вълнуват от мен от родните ми родители. Дори избягвам контакт с тях. Радвай се, че се разбираш с твоите си родители и гледай напред.

# 5
 • Мнения: X
Не разбирам как хем не се интересува от бъдещото внуче, хем се гласи да идва при вас, за да помага?
Не се настройвай негативно предварително. Времето ще покаже.

В разговор мъжът ми вметна, че най-вероятно майка му ще изяви желание да дойде и да помага, когато бебето се роди. Малко се съмнявам, че ще има такива мераци, имайки предвид отношението ѝ в момента, но му е майка и няма как да го резна остро. Още повече, че той не е виновен за тяхната незаинтересованост.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 27 451
Щом имаш време да пишеш теми тук значи имаш време и да четеш. Я вземи се поразрови, материал има по темата достатъчно за да четеш дни наред. Окото ще ти се уплаши. Пък може и да е полезно - ще видиш какви подводни камъни може да очакваш и евентуално да изясните някои неща с мъжа си преди да се появи бебе на хоризонта.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 618
И да се интересува и пита, по-добре не кани нито нея, нито майка ти - ще се справите сами. Не си вкарвай таралеж в гащите.
Относно това, че не питала - много важно. Нали сте добре с бебето

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 08:52 от Светулчица

# 8
 • Варна
 • Мнения: 27 451
Дайте й малко линкове, че от телефона трудно намирам.

# 9
 • Мнения: 116
Има едно поколение от хора, за които светът не се върти около нероден Петко. Като се роди тогава ще се радват, ще питат, ще се интересуват, ще искат да помагат. Тогава пък сигурно ще се обсебващи и незачитащи личното пространство.

# 10
 • Мнения: 598
Изчакай да се роди бебето и виж тогава наистина ли е така, както мислиш.
Може да мислят, че те притесняват и изнервят, ако задават въпроси. Вие сте възрастни хора и ви оставят лично пространство.
Ако изявяват желание да дойдат, не бих възразила. А за купуването - много хора са суеверни и не купуват нищо преди раждането. Някои даже не говорят за бременността.
Мисли за хубави неща сега, времето ще покаже дали си права.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 618
И това го има. Може да са суеверни и да не искат да се говори за "Нероден Петко"

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 08:52 от Светулчица

# 12
 • София
 • Мнения: 20 551
Значи идването на свекървата е хипотетично на този етап. Трайкай си засега и не се товари излишно с глупости. Имаш си мъж, родители... Насила хубост не става, това от личен опит ти го казвам. Моите свекъри имат явни предпочитания към другото им внуче, но и аз изобщо не напирам дъщеря ми да контактува с тях. В крайна сметка е важно детето да има двама любящи родители.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 618
Преди дъщеря ми имах спонтанен аборт във втори месец. Когато забременях с нея бях толкова уплашена и не искаща това да се повтори отново, че не купихме абсолютно нищо за бебето преди то да се роди. Ходих, обикалях магазини, избирах неща, но нищо не купих.
Само да вметна че съм "антисуеверна" и "анти традиционалистка" по принцип.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 08:53 от Светулчица

# 14
 • Мнения: 27 278
Нито звънят да питат как са минали прегледите, нито как се развива бебето, нищо. В малкото пъти като сме се чували по телефона съм вмятала тактично, че и аз, и бебето сме добре, а от отсрещната страна получавам само: "Ами добре. Това да се чува.". И до там...
Намирам го за напълно достатъчно. Не знам дали си чувала, че хората, дори когато децата им създадат собствено семейство, имат личен живот, който не се върти около бременността на тяхната снаха.
Относно сватбата ви, да разбирам ли, че сте били контактни на свекървата с положителен тест, но въпреки това сте направили сватба, подлагайки на риск от заразяване гостите?

Общи условия

Активация на акаунт