Свекървата и свекърът не се интересуват от внучето

• 15 025
  • 277
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Естествено, че бебето можеи без нея. В първите дни родителите трябва да са с него,  да свикнат. На бащите се дава отпуска точно за запознанство с детето, с грижите за него, за майката и за домакинството. Няма да му окапят ръцете на мъжлето, ако смени памперс или изчисти кухнята.
Бабата е баба  да се радва на внучето, но ако реши. Не е задължително да помага, да купува и да се бърка в семейството им. Колкото и да е съвременна - вече е забравила как е гледала нейните деца. А има и много нови неща, на които майките държат. Освен Короната сега има и зимни вируси и настинки. Когато решат родителите ще я поканят.

# 61
Ох, каква драма - не била купила и едно чорапче на бебето! Какво чорапче да му купи, като това бебе още не е родено? Предварително не се купуват неща за бебе. Първо го роди, дай му име, да ви изпишат и тогава чакай подаръците. Ще му купи, спокойно, всяко нещо с времето си. Така си задала темата, сякаш бабата не иска да общува с внука си, а този внук още не бил роден.
Отделно се чудя как тези майки и свекърви идват да помагат за бебето - оставят си целия живот - работа, дом, други деца ако имат още при тях, за да са на разположение в друга къща, където все ще им намират кусури? Никога не ми е хрумвало да искам това от майка ми или от свекърва ми, нито пък смятам аз го правя някой ден. Който ражда деца, трябва да може и да ги гледа, не е чудо голямо, че да трябва лична прислужница за целта.

# 62
Не разбирам защо трябва винаги с рогата напред. Свекървата да не идвала, свекъра да не си мисли, че детето ще се кръсти на него и т.н. Какъв смисъл има от семейни войни? Да се докаже, че майката може всичко сама, дори и да реве от изнемога? Защо? Отдавна разбрах, че тиквен медал за най добра майка ми е излишен на фона на камари нерви и проблеми.
И аз не бих правила сватба в ковид време, само един подпис. То и без това той е важен, а купон винаги може.

# 63
Авторке, приличаш ми на една много близка приятелка, която все негодуваше срещу свекървата - не се обаждала, не питала, не купувала, а пък видиш ли, нейната майка всичко купувала за внучките. Когато обаче въпросната приятелка наистина имаше нужда от помощ по здравословни причини, именно свекървата се надигна от 2000 километра и прекара четири месеца у тях. Нямаше причини собствената й майка да не го направи, но много по-лесно е да трупаш точки, купувайки парцалки и прекарвайки всеки ден по час на скайпа, отколкото да загърбиш собственото си удобство за известен период от време.

Ако следвам твоята логика за чорапчетата и питането, дори собствената си майка не бива да каня, да не говорим за други роднини. Винаги когато съм имала нужда от истински грижи обаче, като например някой да ми сготви, да ми изчисти или да ми съдейства по друг начин, защото не мога да се справя сама, помагачите са налице, дори без да се налага да им се обаждам. Скачат в самолета или колата и след няколко часа са при мен. Това е ценното, но дано никога не ти се налага да изпаднеш в такава ситуация - тогава разбираш кой колко точно се интересува от теб.

Пожелавам ти леко раждане и здраво бебе.  И не се заяждай със свекърите. Няма да е в твоя полза!

# 64
Хич не се травмирай - гледай да се разбирате с мъжа ти и да не ви се меси онази жена в отношенията. Моята е същата - много рядко за 15 години се е сещала да пита как сме, а ако взема да кажа, че нещо не сме добре, бърза да прекрати разговора с "Айде, айде, все по добри поводи да се чуваме". Физически я отрязах на първия ден след раждането, когато прати по сина си буркан със свинска мас да мажа детето. Месец по-късно пак чрез него се опита да ме накара да влача детето в църква за не помня какво се прави там на 30-40 дни. В действителност никога не се е закъхарила как сме. Тъй че си мисли как има и такива хора, но те не могат да те направят нещастна с липсата на емпатия. И си кръсти детето както искаш - не си длъжна никому, нито пък живеем в миналия век да се спазват такива традиции.

# 65
Тук поне напреднала бременност, а  имаше една бременна от вчера и оскаше да сменя жилището със свекърите ,че по добро за малката точица, дето е в нея.
Наистина що с шапка...
Ако всеки ден пита - ще е навира си носа.Може със сина си да говори, аз него питам предимно.В това време дори  поглед е вреден да отправя човек.Камо ли питане.Дето  болно време, ами и отношенията изчанчени.

# 66
Понякога направо не разбирам защо някой хора решават ,че са центъра на света! Колкото по-рано разбереш, че света не се върти около теб и твоето бебе - толкова по-спокойно ще живееш.
Здравейте,

Бременна съм в 7-ми месец. Със съпруга ми сме невероятно щастливи и нямаме търпение да посрещнем малкото човече. Родителите ми също страшно много се радват, че ще станат баба и дядо и вече са накупили доста неща за бебето, въпреки че им казваме, че няма нужда и не е необходимо да набавят те дрехи, креватче и пр. - Вие им казвате, че не искате а те купуват? Ами ако мъжа ти иска той да ги купи. И така ли ще продължавате , вие ще казвате нещо за детето а то ще става обратното.

За сметка на това свекърът и свекървата ми са пълна противоположност – само веднъж, откакто са разбрали, че съм бременна, са ме попитали как съм и как е бебето. Нито звънят да питат как са минали прегледите, нито как се развива бебето, нищо. В малкото пъти като сме се чували по телефона съм вмятала тактично, че и аз, и бебето сме добре, а от отсрещната страна получавам само: "Ами добре. Това да се чува." - Прекрасен отговор. Искат всичко да е наред до края. Не ти досаждат с обаждания , не се натрапват, не купуват неща които вие желаете.
И до там... Когато заговоря за бебето, свекървата всячески се опитва да смени темата и да не говорим за това. Но пък постоянно ми говори за бебето на племенника ѝ – колко килограма и колко сантиметра се е родило, колко е пораснало за 1 месец, колко е наддало... Всеки ден им звъни да ги чуе как са (те живеят в чужбина), - ами по близка е с племенника отколкото с теб. Ти какви усилия положи да се сближите?
но не може да звънне на мен и да се поинтересува за първото си внуче, макар че не сме особено далеч една от друга. Когато питам мъжа ми дали е говорил с родителите си и дали са питали за бебето, виждам, че му става неудобно и само и само да не ме засегне казва, че са питали как съм и какво става. - Ами спри да го питаш, явно не му е приятно. Ясно му е че ти очакваш този отговор. Пък те си имат други теми на разговор.

Държа да отбележа, че не сме се карали, не е имало дразги и спорове, винаги се опитвам да се съобразявам с тях и тяхното мнение. Лятото правихме сватба, но 10 часа преди тържеството свекървата разбра, че е с положителен тест за коронавирус (седмица преди това беше изолирана и никой не контактуваше с нея) и настояваше да отменим сватбата, но просто нямаше как – част от гостите и оркестърът бяха пристигнали и настанени в хотел, украсата на ресторанта беше сложена, не малка сума като капаро беше платена за най-различни неща... Направо много кофти ситуация се получи. В крайна сметка след семеен съвет решихме, че няма да отменяме нищо, тя беше съгласна, празненството мина някак си, макар че не беше приятно точно майката на младоженеца да отсъства. - минало, заминало - кофти положение но най- вероятно отдавна не го мислят. Но явно ти го мислиш и живееш с чувство на вина.
Имам чувството, че именно заради това се държат така в момента и проявява незаинтересованост към внучето си – уж прояви разбиране, уж тя сама каза, че няма да отменяме нищо, а в крайна сметка май се е обидила и почувствала засегната, че не присъстваше. (За което я разбирам напълно – детето ѝ се жени, а тя да стои вкъщи сама... Не искам да си представям как се е чувствала.).

Усещам обаче, че свекърът се гласи внучето да бъде кръстено на него, а тя да идва у нас като ни изпишат от родилното. - Ами нормални неща. Особено ако техните деца носят имената на дядовците или бабите. И нормално да дойде жената за помощ.

По отношение на името ще останат разочаровани – детето няма да бъде кръстено на никого. - Тук да не останеш ти разочарована?
Въпросът ми е Вие бихте ли поканили свекървата у Вас при положение - Не я кани у вас. Ти от сега не я харесваш и си търсиш поводи за мрънкане, после ще стане по- кофти. че нито веднъж не е питала дали нещата с детето са наред, дали всичко е нормално по време на бременността, едно чорапче не му е купила дори и по никакъв начин не е показала, че се радва, че ще става баба? - Ами ти от къде знаеш, че се радва? Може и тя да не те харесва...
Целият ти пост е леко безумен да не кажа инфантилен. Хората са различни и ако един показва радостта си с купуването не неща които вие не искате. Друг може да я показва с това да не притеснява жената и да я остави на спокойствие. Да чака тя да сподели ако реши. И проблема не ти е свекърите а собственият то мъж. Но това е друга тема, нея ще коментираме като дойде бебето и ти почнеш да пишеш за мъжа.

# 67
...Бременна съм в 7-ми месец. ...

Усещам обаче, че свекърът се гласи внучето да бъде кръстено на него, а тя да идва у нас като ни изпишат от родилното. По отношение на името ще останат разочаровани – детето няма да бъде кръстено на никого.  Въпросът ми е Вие бихте ли поканили свекървата у Вас при положение, че нито веднъж не е питала дали нещата с детето са наред, дали всичко е нормално по време на бременността, едно чорапче не му е купила дори и по никакъв начин не е показала, че се радва, че ще става баба?
Не съм чела коментарите, само първия пост на авторката.
Защо да купува чорапче на нероден Петко? Много хора смятат за лош знак да се купува на неродено дете. Аз не съм от тях, но не знаеш какво ще купи и няма да купи, когато се роди бебето.

За идването - предполагам, че иска да види бебето и да му се порадва. Смяташ ли, че тя няма право да види внучето си, тя, родната му баба?

Тя не е питала, но ти не можеш да знаеш защо и какво, има или не обида, дали нямате най-обикновен проблем с комуникацията и въобще какво мисли тя. Не сте близки, не можеш да я прецениш. Но да я наказваш ти за някакво предполагаемо отношение към неродено бебе, ако тя иска да има отношения с роденото вече бебе - не го разбирам, съвсем искрено ти го казвам.
А тази ревност към някакво съвсем друго дете, което не разбрах какво й се пада, съвсем пък е неуместна и няма нищо общо с вашите отношения, макар че си е човешко чувство.

Съди по делата, ето, тя иска да дойде при теб и бебето, да се сближите. И ти да я отблъснеш - защо? Не стига, че не е могла да дойде на сватбата, което само по себе си й е било достатъчно неприятно, но сега някакви наказания, някакви скъсвания на отношения едва ли не към съвсем невинна жена, която просто иска да си види внучето.

Последна редакция: пн, 04 яну 2021, 16:18 от Uncommon

# 68
Ох, не стига, че авторката се тръшка защо не се интересуват достатъчно от ембриона свекървите и не са го засипали с подаръци, ама и я "успокояват" разни, обидени от незаинтересовани свекърви, че да, така е, и да чака да не си погледнат внучето поне до абитуриентския бал.

# 69
Ясно е че каквото и да направи свекървата все ще е грешно ,родната майчица ,цялата в бяло.
Както нееднократно съм писала,родителите на момчета са второ качество родители.
Сега сериозно: Света не се върти около Вас и нероденото бебе.
Много хора се страхуват да питат,първо да не досаждат,второ имат предрасъдъци да говорят за неродено дете.
Подаръци се купуват за един ден.Добре е да си избирате битките,защото не се знае,кога ще допрете за действителна помощ.
Прави ми впечатление,че имате проблеми с комуникацията.Какво пречи да кажете,по-точно синът им да каже...Решили сме да кръстим детето ....Като се роди детето не искаме никой да ни помага,аз ще си взема 15 дни отпуст,после ще видим...
Така всички ще знаят какво се очаква от тях и няма да има обидени.

# 70
Не е нужно от сега да се казва името. Така както не е нужно от сега да му се купуват подаръци.
Обаче за гледането е редно от сега да се уточни. Особено ако бабата работи и трябва да си вземе отпуск. Тези неща се говорят предварително, за да се знае. Може да искат сами да се оправят, но може и майката да не се чувства ок и да има нужда някой да поеме, след като свърши отпуската на таткото.
Майка ми и свекърва ми се чувстваха като задължени, че трябва да дойдат да помагат. Казах им, че няма нужда, но те си бяха планували отпуск около термина. Аз пък родих два месеца по-рано и като изписаха бебето нямаше как да дойдат. Аз се бях възстановила за 20-те дни, които минаха и нямах и нужда от помощ. Обаче, никога не съм ги спирала, ако искат да идват на гости. У дома ли сме, да идват.

# 71
На мен свекървата ми се вижда точна жена. Не е натрапчива, иска да помага, не дава непоискани съвети, не пречи. Мисля, че трябва да се гледа по лежерно на нещата и да и се даде шанс да се сближи с майката и бебето. Тук вярно има много теми, но ми се струва, че тази свека не се вписва в стереотипа.

# 72
Авторката, при мен ситуацията беше идентична. Съгласна съм, че свекървата и свекърът не са длъжни да помагат, да се интересуват от "ембриона" и "инкубатора", щото те са отрудени хора, които са си  изгледали децата, не са длъжни и внуци да гледат, пък къде ти тая нагла снаха да очаква и нещо да се купи за бебето. И в тази връзка, и снахата не е длъжна да ги кани в къщата си, да им води детето, когато на тях им скимне, да се занимава с разни претенции, да им помага и т. н. Аз нямам нищо против тази реципрочност. Всеки сам си преценя каква граница ще постави в отношенията си с хората. И моята свекърва 9 месеца не се поинтересува от "ембриона", и тя не спря да дрънка за някакво съседско дете , какво направило, какво му купила, обади ми се, когато бях в 9тия месец, за да иска услуга и между другото да пита как съм. Бебето се роди, имахме си трудните моменти, един път не се обади да попита как е детето. Свекър ми от своя страна е кардинално обиден, че детето не носи неговото име, а причини за това - безброй и тази драма се точи вече година и половина близо.
    Съветът ми е, изчакай да се роди детето и виж как ще се развият нещата. Сега мисли за хубавото, което ти предстои, а не се занимавай със свекърва си. Така или иначе, ако отношението им към бебето остане такова, ще е загуба само за тях.

# 73
Замислих се, ако на свекървата най-после й се отпусне душата да купи едно чорапче, то къде точно ще го надене това чорапче🤣

Нямате проблеми и си създавате сами такива. Между другото мен никога никой освен мъжа ми не ме е питал как са минали прегледите като бях бременна. А и на доста от тях си ходех сама, защото той не можеше да ме придружава всеки път, а и не го смятах за нужно. Също и не съм била камбаните всеки път като отида на преглед. Ако свекърва ми ми звънеше след всеки преглед, щях да бъда доста озадачена.

По-самостоятелна трябва да бъде авторката, а не да се изживява като момиченце на три годинки, от което всеки трябва да се интересува нонстоп.

# 74
Не си представям някой да ми звъни да ме пита ежедневно как съм при положение, че съм здрава, пък било то и бременна. Бременността нито е болест, нито геройство /в общия случай, какъвто е на авторката/.
Не съм фен на безсмислени телефонни разговори, с когото и да било, ако няма нещо важно за обсъждане.
Авторке, имаш много свободно време в момента, използвай го рационално, а не в гледане на сериали и в писане на глупости.

Общи условия

Активация на акаунт