ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът се мръщи, тясно му е вече вкъщи!

• 27 332
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Не се изразих много правилно с тези олимпиади - имах предвид и всякакви състезания по математика и информатика, които преди се провеждаха в други градове, а сега всичко само се отлага или отменя. Иначе за олимпиадите - знам за информатиката, че я отложиха. Математиката засега ще се провежда.

# 136
  • Между гори и планини
Аз и преди исках моя да учи неприсъствено, обаче нали е само за деца със заболявания. А и едно е самостоятелно, друго е онлайн.

# 137
Правото на избор за ДО ще си го има, дори и да тръгнат присъствено. Който иска може да се възползва. Поне засега, докато сме в пандемия, ще е така.
За после - не знам. Може би ще се премахне, за да няма двойни стандарти. А и това после изглежда много отдалечено във времето.
Чудно ми е защо преди тази пандемия, масово нямаше желание за преминаване на деца в неприсъствена форма на обучение(за да се чувстват по-добре и да им е удобно)?Такава възможност и преди е имало. Може би сега стана модерно, всяко дете да е с различни потребности от форма на обучение?

"Чл. 112. (1) В самостоятелна форма може да се обучават:
1. ученици в задължителна училищна възраст, които по здравословни причини, удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, определена в Закона за здравето, не могат да се обучават в дневна форма;
2. ученици в задължителна училищна възраст – по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2..." - пример само.

Именно - със сега действащия закон възможностите за избор на форма на образование се либерализираха.
Ами да си ги ползва който иска - нали за това бяха създадени.
Но да няма истинско реално образование в училищата за мнозинството хора - това е недопустимо.
Да се налага подобно за всички, и то с такава продължителност и без смисъл, както е сега, е пагубно за нацията. Особено ако продължи това чудо и следващите месеци.

# 138
  • София
Аз и преди исках моя да учи неприсъствено, обаче нали е само за деца със заболявания. А и едно е самостоятелно, друго е онлайн.
Не е само за деца със заболявания. Има и други възможности. Познавам няколко семейства, в които от години има така учещи деца.

# 139
Ауууу, страхотна задача им даде класната! За ваканцията имаха домашно да направят презентация за град във Франция. Сега им даде задача да направят проект за посещение на този град. Кога ще го посетят, къде ще отседнат, как ще стигнат до там, кои забележителности ще посетят. Страхотна е! Непрекъснато разни интересни неща им дава.

# 140
Именно - със сега действащия закон възможностите за избор на форма на образование се либерализираха.
Но да няма истинско реално образование в училищата за мнозинството хора - това е недопустимо.
Да се налага подобно за всички, и то с такава продължителност и без смисъл, както е сега, е пагубно за нацията. Особено ако продължи това чудо и следващите месеци.

Абсолютно!
Иначе съм за правото на избор. Който иска, нека учи у дома, не ме бърка.
Защо е нямало масово желаещи да учат вкъщи? Защото нямаше тази насложена психоза, разбира се. Вируси винаги е имало, но сме се отнасяли към тях със здрав разум и с доза приемане на реалността. Нещо, което вече го няма.

# 141
  • София

Абсолютно! Иначе съм за правото на избор. Който иска - нека учи у дома, не ме бърка.
Защо е нямало масово желаещи да учат вкъщи? Защото нямаше тази насложена психоза, разбира се. Вируси винаги е имало, но сме се отнасяли към тях със здрав разум и с доза приемане на реалността. Нещо, което вече го няма.
Друго исках да попитам. Ако доводите са вируси някак си бих го разбрала, но в много от случаите става въпрос за чист битовизъм , удобство, зона на комфорт и според мен контрол над децата.

# 142
Цитат
Друго исках да попитам. Ако доводите са вируси някак си бих го разбрала, но в много от случаите става въпрос за чист битовизъм , удобство, зона на комфорт и според мен контрол над децата.

Ина,78, така е, но пък аз не искам затова, защото някой има такава представа за отношенията родител-дете, това да влияе на моите деца. Понеже пък моята представа е в обратната посока - колкото може повече самостоятелност и самосправяне с реалностите в живота. От по-ранна възраст. И налагането на идеята за максимален контрол лично за мен е противопоказна за хората, макар и удобна за управляващите /политици или родители - все едно - просто хора с такава настройка/.
Относно наложителното положение на живот в отшелническа среда поради епидемия за мен е допустимо само при реално наличие на такава за съответното място. В противен случай постоянно нещо ще е страховито и опасно и хората ще бъдат принуждавани насилствено да живеят като роби цял живот.

Ауууу, страхотна задача им даде класната! За ваканцията имаха домашно да направят презентация за град във Франция. Сега им даде задача да направят проект за посещение на този град. Кога ще го посетят, къде ще отседнат, как ще стигнат до там, кои забележителности ще посетят. Страхотна е! Непрекъснато разни интересни неща им дава.

Нашите пък по БЕЛ имали да напишат нещо /аз не знам какво, като го напише моят ще го видя и ще пиша тук/, което да заснемат на клип, като го кажат или прочетат. Нещо по-инаква беше задачата. Моят щял да го прави сега, почивните дни и с интерес ще чакам да го видя, защото той не е по тези изпълнения. И затова ще ми е дваж по-интересно. Laughing

# 143
  • София
И нашите имат подобна задача - да напишат реч...

# 144
Лично моята нагласа за провеждане на ДО е единствено и само заради пандемичната обстановка. При други обстоятелства не бих оставила детето си вкъщи. Никога до сега не съм му спестявала трудностите в живота, никога и няма да му ги спестя.
Ходил е и като съвсем малък на вечерни тренировки в най-големия студ и виелици, защото след като човек има интерес и сериозно отношение към това, което е избрал да прави, то не следва едните метеорологични обстоятелства да го възпрат.
За мен човек на първо място трябва да е отговорен към себе си и към хората около себе си, да уважава себе си и хората около себе си. И в контекста на пандемичната обстановка трябва да бъде отговорен към здравето си и здравето на околните, както и да уважава правото им на живот. (т.е. да не постъпва безотговорно и да не не спазва общоприетите норми на поведение в тази ситуация)

# 145
  • софия
Като ви чета, не е толкова остарял начинът на преподаване в ДУ. Много добре звучи. Браво на тези будни учители! От началото на срока и при нас имаха няколко задачи да съставят текст по тема и да се запишат да го представят. Бях писала за клипчето, което трябваше да снимат как готвят и да обясняват какво правят. Имаха групова задача да направят презентация за държава, която искат да посетят. Всеки  избира град и за него трябваше да имат програма за 2 дни, като задължително има поне 2 забележителности и 2 хранения. Тогава една скица от групата на мрън се беше изхитрила и беше написала, че в нощувката на хотела е включена закуска и вечеря Laughing Ежеседмично продължават да имат задача да си изберат песен по определен от учителя критерий, напр. в името да има "вода", и да направят разбор какво пее лирическият герой. В началото беше трудно, а сега е като да изпееш песента.

# 146
И нашите имат подобна задача - да напишат реч...

Аз не знам дори дали е реч или нещо друго. Просто ми каза, че трябвало да "напише нещо" и да "се снима на камерата като го ..." говори ли, чете ли - нищо не разбрах, но разбрах камера и клип и като го знам как мрази да играе артист.... представям си... Ще предпочете да изреши задачите от учебника за раздела до края пред това. Laughing

Като ви чета, не е толкова остарял начинът на преподаване в ДУ. Много добре звучи. Браво на тези будни учители! От началото на срока и при нас имаха няколко задачи да съставят текст по тема и да се запишат да го представят. Бях писала за клипчето, което трябваше да снимат как готвят и да обясняват какво правят. Имаха групова задача да направят презентация за държава, която искат да посетят. Всеки  избира град и за него трябваше да имат програма за 2 дни, като задължително има поне 2 забележителности и 2 хранения. Тогава една скица от групата на мрън се беше изхитрила и беше написала, че в нощувката на хотела е включена закуска и вечеря Laughing

Веднага моят щеше да се пише организатор на екскурзия с волна програма и да пусне хората сами по обектите... А той ще упомене забележителностите "басейн" - един открит и един - закрит.  С кеф ще се заснеме как се кисне и в двата по 10 часа на денонощие /издържа - проверено е/. Ще поръча една голяма пържола с пържени картофи и кола и на двете хранения. Laughing

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 13:31 от Judy

# 147
  • София
Всеки има различни доводи за или против ДО, но да ви кажа аз, когато се върна в моите гимназиални години, еми не бих си ги сменили за нищо на света с ДО. Пътувах около 1ч. в едната посока, без метро, возене от родител и т.н. В подгответо не беше никак лесно, нито имахме сегашните им информационни удобства. НО - това са годините на първите любовни вълнения, нови приятели, нови емоции, разходки след училище. Ами съжалявам, ама не мисля, че децата трябва да се превръщат в роботи, стават , учат, ядат, учат, TV или телефон за разнообразие......и колко било хубаво. И всичко това съпроводено и с присъствието на родител в часа( в някои случаи).
Извинете ме за резкия тон, но нещо се напрегнах. Relieved

имам чувството, че разсъждавате дали е по-добре да си здрав и богат, отколкото болен и беден, като в приказката за Настрадин Ходжа.

разбира се, че е по-добре присъствено обучение. спор изобщо не може да има! при равни други условия, обаче...

но когато обективните обстоятелства налагат дистанционното обучение, нямаме особен избор. напълно излишно е да умуваме кое е по-добро за децата - ясно е кое е по-добро по принцип.
както виждате, дори и държавите, които до последно държаха училищата отворени, започнаха да ги затварят - Германия, Обединеното кралство. това нещо трябва да ни говори.

можем само да си пожелаем по някакъв начин тая история да намери трайно разрешение. но имам едно лошо усещане, че може този момент и да не настъпи скоро. дано не съм права.

# 148
Въпросът е в това, че няма единен стандарт за "обективни обстоятелства, които налагат ДО" и задържането му с месеци. Т.е. у нас си имаше такъв за обявяване на епидемии и по него се водеха "грипните ваканции", но той бе нарушен.

Последна редакция: пт, 08 яну 2021, 14:44 от Judy

# 149
Е то като има стандарт за материала извън ДО, все едно всичко е чудесно и еднакво

Общи условия

Активация на акаунт