Медицински комплекс „Д-р Щерев” - тема 8

• 78 053
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
Някой търсеше позитивно мнение - родих в Щерев преди 2 седмици и съм изключително доволна. Имах трудно раждане, първо за мен, с индукция, понеже преносвах седмица. Явно не напъвах както трябва и не се получаваше. Всички ме убеждаваха да събера сили и да родя нормално, понеже бях на финала и минала през всичко и щеше да е жалко да съм се измъчила и накрая да ме срежат. Но - бяха готови и за секцио, ако не стане, дори ми дадоха да подпиша съгласие. Не ми е отказано секцио, държа да подчертая, нито са ме държали с часове да се мъча. Аз самата исках да родя нормално, понеже нямаше никакви медицински показания за секцио. В края имаше и усложнения, получи се обширен кръвоизлив и загубих доста кръв. Всички в операционната не просто работеха, ами направо летяха, за да ми помогнат. Прекарах 2 дни в реанимация и още 3 в родилното отделение и всички - от лекари (а аз се видях с много такива) през акушерки, сестри и санитарки бяха много услужливи и мили.

# 436
  • София
Ели, значи са успяли да ти внушат , че ти си била виновна за усложненото раждане.  Всички стават много любезни, когато вината е у тях да не би после да им създаваш проблеми. Извън това честито за бебчето и бързо възстановяване Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 19:25 от kene

# 437
Голяма изненада, 2010 родих при доктор Андреева, докрая др Чавеева (беше и специализантка тогава) ме убеждаваше че ще родя по естествн път, последния месец изведнъж установиха, че съм била с тесен таз и секцио Simple Smile Сега обратно ли се случват нещата Simple Smile

# 438
Аз също съм доволна от д-р Коновалова.
По време на раждането ми натискаха корема тя и още една докторка (бях толкова изтощена, че дори не я видях коя е), но не изпитвах нито болка, нито имах натъртвания, бяха доста внимателни. Без тяхна помощ не знам дали щях да се справя да изгоня плода.
Но... не ми харесва, че окситоцинът задължително присъства, лежи се през цялото време в предродилна, едно постоянно ровене и човъркане за предизвикване на пълно разкритие, да не говорим, че всички, които познавам, са с епизиотомия, вкл. и аз. Много време трябваше да напъвам на "сухо", защото успяха да ме докарат бързичко до 10 см., но бебето не слизаше. За същинската част вече бях на предела на силите си и не успявах да напъвам ефективно. За щастие всичко завърши добре.
Като цяло нямам лоши спомени от преживяното, тръгнах си доста положително настроена. Но не съм сигурна, че бих родила повторно там.

# 439
Натискането на корема е честа практика в болницата, тъй като екипът няма търпението да изчака. При първо раждане изгонването на плода е бавен процес и може да продължи дори над 1 час. Отделно, позата легнала по гръб не допринася нито за разкритието, нито за изгонването. Така че бъди сигурна, че си можела да се справиш, но не са те оставили да напъваш достатъчно. Ако вместо да те държат легнала със система окситоцин, те пуснат да ходиш по стълбите нагоре надолу, гравитацията ще помогне и бебето ще се роди много по-лесно и по-бързо. Но те за гравитация не са чували, нито за смяна на различни пози с цел ускоряване на раждането и облекчаване на болката.

В тази връзка е чудесно, че има нова практика да се ражда нормално, но с това дирижирано раждане, не знам къде са тръгнали.

# 440
Аз като ви пета и все едно съм раждала на друго място.
За разкритие ме проверих топно 2 пъти - малко след като ме качих в предродилна (бях с 3см) и после когато вече док видя, че правя разни гримаси от болка ми предложи да проверим. Оказаха се 8см.
По едно време бях станал до тоалетна и след това се разхождах из стаята, попита ме дали така ми е по-добре и искам да остана права. Ама аз реших да легна.
По корема никой не ме в натискал този път, първия само за малко защото се връщаше бебето.
Епизотомия нямам.

# 441
  • София
Мен ме преглеждаха много пъти за разкритие, даже не помня колко. Някои, от които един след друг, защото бяха от различни лекари/ акушерки. За мен тази болка е много по-силна и от контракции и от всичко.

# 442
Да, това с окситоцина е доста неприятно. Трябваше да откажа категорично. Отидох с доста голямо разкритие, което не съм и усетила и сигурно и без него нямаше да се бавя много. От друга страна преди това бях на регулярни тонове и на тях не се виждаха кантракции. Надявам се, че поне понеже всичко стана много лесно не са ми сложили много. Уж сме много естествени, но не съвсем. Имаше някакъв много лек натиск върху корема, но не беше истинско натискане и беше само докато напъвах. Въпреги че ми се стори лесно, мисля, че изгонването не беше бързо, така че може би това не е било лошо решение. Не са ми правили нещо друго преди разкритието освен да ме проверяват от време на време. Като започнаха напъните можех да бъда в каквато поза искам известно време, на края - не. Като цяло съм дололна, особено от престоя след това, но при мен нямаше проблеми. Не ми хареса това с окситоцина и че не се обсъди с мен. Без значение дали ти трябва ти слагат. От тази гледна точка се чувства като конвейер. Не мога да се оплача от отношението - всички се държаха добре, а аз се бях разлигавила.

# 443
Аз директно си отивам при Димитров вече на профилактика и ще си щракам с пръсти.
Все на някой ще му е от полза моят опит.
Първо раждане 2017, пълно разкритие, напъни, но бебето не слиза надолу. В този момент Григорова започва да крещи на моят АГ че трябва да ме режат и започват да спорят как да родя , докато съм насред магарето. В крайна сметка тоновете паднаха и стигнахме до секцио.
Второ раждане, планово секцио, всичко е наред, но насред операцията моята лекарка започва да се кара на някой в залата, че скалпела не е наострен ( да, точно това иска да чуя всяка родилка докато лежи на масата). Едвам изкараха бебето, анестезиолога скочи и той да натиска , но като изключим този абсурд, това беше най-лекото от трите ми раждания.
И естествено тук нормален човек би ми задал въпроса, защо аджеба отивам трети път там да раждам - заради лекаря. Цял живот ще съм и благодарна.
Трето секцио, планово. Приемат ме и БАМ... положителен ПСР , естествено бях в шок, защото изкарах ковид 40 дни по-рано, имах и отрицателен тест. Раждането мина сравнително бързо , естествено бях в изолатор на отделен етаж, дори не лежах в реанимация, а в някакво коридорче. Логично, не ми донесоха бебето, зърнах го вкъщи за първи път и са го дали на таткото при изписването.  По-интересното и това което всъщност ме вбеси е че отказаха да ми повторят теста, въпреки десетките ми молби без значение колко трябва да доплатя. За сведение, след изписването минах през 2 лаборатории, направих още два ПСРа, естествено отрицателни и още един за антитела с резултат 50 пъти над референтните стойности. .
И тук дебело подчертавам, че нямам нищо против да изолират положителни, но така нагло да точат здравната каса за моя сметка, не мерси!!! Свързах се с лабораториято на Цибилаб, с която работят и оттам потвърдиха (за съжаление по телефон, не черно на бяло) че моят тест е бил отрицателен, но решили да го сложат още един път и имало нещо, кето остатъци от изкарана в миналото инфекция.
И след всичко това, Биляна с най-голямата си наглост ще ми казва защо мъжът ми не искал фотограф на изписването. Пълен смях! Да си точат здравната каса от друг вече. Аз с тях приключих!

# 444
  • София
Andota, помня твоята история. Видях мъжа ти и детенцето, изписаха ги точно преди нас. 🤗 На 03.05, нали?

# 445
Да, те са били.😊 Слава Богу, малката е здрава, гледаме се вкъщи и всичко е минало. Надявам се и при вас нещата да са наред. ❤️

# 446
  • София
Да чукна на дърво. След 3 месеца съм решила да ходя на преглед и изследвания и си търся нов доктор сега. 😀 Там и с пистолет в челото не могат да ме върнат.
Иначе и на мен ми беше второ раждане там и за мен от 2016 г до сега нещата са се влошили много във всеки един възможен аспект.

# 447
Андота, в потрес съм от твоята история. А това за теста е абсурдно. По принцип наистина вирусът се чисти бавно от организма, но при теб да го подменят заради остатъци, е небивалица. И заради това да си отделена от бебето също е абсурд. Мисля, че СЗО беше излязла със становище, че новородените не трябва да се отделят от майките с Ковид и трябва да се кърмят. А в твоя случай дори не си била вече с Ковид.

Sea, аз пък обратно - по-доволна съм от второто ми раждане там отколкото от първото през 2016г. Но втория път си избрах д-р Димитров, с който обстановката беше спокойна и приятна. Просто като го видиш този човек и те обзема положително настроение. Grinning

# 448
  • София
Знам, той ме прие на първото раждане. Голяма душичка.

# 449
Да, така и предполагах. Арабаджи горе-долу става стига поради нейна вина  да не ви се случи и вие и бебето да сте на антибиотик и с лакът да ви удря по корема за да излезе. И понеже е по-дребна и няма сила извика някакви мъже лекари за да удрят по-силно по корема. Не мерси!

Хаха, глупости.
Две раждания имах при нея, не е викала подкрепление за бойни изяви…
Що за доукрасени простотии….

Общи условия

Активация на акаунт