Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 212 743
  • 3 526
  •   2
Отговори
# 3 495
Болката или дискомфорта след кореново лечение е нещо нормално. По време на работа се “изтласкват” извън корена инфектиран дентин, токсини и др. Освен това и механичното дразнене върху зъба от инструментите, които се използват за почистването на кореновите канали, оказват дискомфорт. И третата причина е и самото възпаление около върха на корена. То не изчезва веднага, а постепенно. Всичко това си го представете като защитна реакция на организма. Важното е болката да не се усилва.

Нормално е 1-3 дни, 7 дни, а понякога дори и повече. Аз примерно след ендодонтско лечение имах дискомфорт и чувствителност 3-4 месеца. На контролните рентгенографии грануломът, който имах, се виждаше, че постепенно оздравява. Всичко е строго индивидуално и зависи до колко голяма е била инфекцията.
В научната сфера има описани случаи и за 6 месеца дискомфорт.

При лечение на кариес също около 20-30% от пациентите съобщават за дискомфорт. И то е нормално. Пулпата реагира защитно на всяко нещо - механичната обработка, медикаментозната обработка, а дори и самия композиционен материал.

# 3 496
  • пустинята Гоби
То хубаво, ама потребителят говори за ужасна болка, не за наболяване. За мен не е нормално честно казано, и да има болка, не би следвало да е нетърпима.

# 3 497
След прокелуване на същият зъб и аз бях по същият начин около седмица-две. Побъркваща болка. Беше заради едно лекарство с калции. Два пъти ходех да го махат и слагат наново защото не се издържаше, но това бил начина. Обсъдих го с двама зъболекаря. Та чинно си изтърпях болката и засега да чукам на дърво е добре зъба. По него време не можех да пия никакви болкоуспокояващи и успявах да поспя няколко часа само с един прах от карамфил нанесен на венеца.

# 3 498
Здравейте. Болката чувствително намаля още вчера, днес почти няма. Явно има някакъв процес, през който се минава след ретритмънт и както и да е извършен, може да има болка. Около 4 дни силна болка и 2-3 по-слаба може да има ми обясни лекарят ми.  Просто не бях подготвена и не очаквах. Имала съм и преди кореново лечение и чак такава болка никога. Вероятно и заради грануломите сега беше така.
Слава богу нещата се поуспокоиха.
Иначе аз не съм минавала през калциев хлорид, който слагат междинно при кореново лечение. Зъбът е прелекуван в едно посещение.
Използвам възможността да се обърна към потребителите тук и да кажа бъдете много внимателни кой ви прави кореново лечение. Аз бях изключително тъпа да се съглася да ми умъртвяват здрави зъби, дори не пломбирани някога за поставяне на мост. И едно докторче младо 34 годишно уж ми ги умъртви. За няма и 1,5 години минах през 2 ретритмънта заради това как си е оставил ръцете. Вече ако ми се налага кореново лечение, отивам при ендодонт. Да, по-скъпо е, но плащаш веднъж. А аз за едно и също платих 2 пъти, за болките по време на и след процедурите да не говорим.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 15:30 от kameа

# 3 499
  • София

Използвам възможността да се обърна към потребителите тук и да кажа бъдете много внимателни кой ви прави кореново лечение. Аз бях изключително тъпа да се съглася да ми умъртвяват здрави зъби, дори не пломбирани някога за поставяне на мост. И едно докторче младо 34 годишно уж ми ги умъртви. За няма и 1,5 години минах през 2 ретритмънта заради това как си е оставил ръцете. Вече ако ми се налага кореново лечение, отивам при ендодонт. Да, по-скъпо е, но плащаш веднъж. А аз за едно и също платих 2 пъти, за болките по време на и след процедурите да не говорим.
Правилно. Изключително важно е, кой прави лечението, дали ползва лупи и микроскоп, дали ползва кофердам и преендодонтик. Преендодонтик е преди работа по каналите, да оформиш зъба с 4 стени. Аз самият винаги потготвям зъбите с такова изграждане и пращам при ендодонт многокореновите зъби, особеноо ако е лекуван преди това от друг зъболекар преди мен.
Особеното е, че винаги пациентът трябва да знае, че ендодонта е доста по-скъп. Всеки мой пациент знае, че ако иска на ендодонт, мога да потготвя зъба и цената на кореновото лечение при тримата колеги ендодонти, с които работя е около 900-1200 лева за многокоренов зъб. Не всеки иска да отиде на ендодонт обаче. Някои нямат пари, други твърдят че нямат(а имат пари да пушат по 1 кутия цигари на ден).

# 3 500
Последните няколко коментара малко ме успокоиха, че по- горните ме вкараха в тих ужас.
В понеделник ми предстои начало на лечение при ендодонт. Съвсем случайно ми откриха гранулом на зъб правен преди много години. А аз съм и с дентофобия, че съвсем се спекох.
Оторе на всико се оказа, че в един от каналите има счупен инструмент.
Дано лечението ми да е безболезнено и успешно, че много ме е страх. Стоматолога ми даде общо 6 посещения, дълго ще е, но се надявам да приключи успешно.
Има ли някой подобен случчай със счупен инструмент,, как приключи лечението, през какви етапи преминава? Всъщност това са въпроси на които се надявам  И стоматолозите в темата да ми отговорят. Благодаря.

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 17:16 от Пролетно цвете

# 3 501
  • София
Последните няколко коментара малко ме успокоиха, че по- горните ме вкараха в тих ужас.
В понеделник ми предстои начало на лечение при ендодонт. Съвсем случайно ми откриха гранулом на зъб правен преди много години. А аз съм и с дентофобия, че съвсем се спекох.
Оторе на всико се оказа, че в един от каналите има счупен инструмент.
Дано лечението ми да е безолезнено и успешно, че много ме е страх. Стоматолога ми даде общо 6 посещения, дълго ще е, но се надявам да приключи успешно.
Има ли някой подобен случчай със счупен инструмент,, как приключи лечението, през какви етапи преминава? Всъщност това са въпроси на които се надявам  И стоматолозите в темата да ми отговорят. Благодаря.
Привет, случаите с инструменти са доста сложни. Има два начина-първият е да се разшири покрай инструмента и инструмента да се извади от канала, вторият вариант е да се байпасира(да се мине покрай него , да се обработи канала и да се запълни до долу, без да се вади инструмента). Счупеният инструмент не е проблем сам по себе си, проблем е, че блокира възможността да се запълни канала. Иначе за грануломите, много голям процент от зъболекарите биха ви казали нещо от сорта на: То този гранулом е там от години, няма какво да го пипаме. Само че доказателствата сочат, че грануломите са важни да се излекуват. Имам пациентка, която преди инвитро процедура лекарите са настоявали всички зъби с грануломи да се прелекуват. Както и има доакзателства, че нелекувани грануломи могат да причинят проблеми от общ характер-като високо кръвно, обриви, косопад дори.За това според мен сте направили правилният избор.

# 3 502
thedentist
сърдечно ти благодаря. Аз първоначално отидох заради гранулома, там ми каза, че има и "гарнитура" към проблема ми.

# 3 503

Особеното е, че винаги пациентът трябва да знае, че ендодонта е доста по-скъп. Всеки мой пациент знае, че ако иска на ендодонт, мога да потготвя зъба и цената на кореновото лечение при тримата колеги ендодонти, с които работя е около 900-1200 лева за многокоренов зъб. Не всеки иска да отиде на ендодонт обаче. Някои нямат пари, други твърдят че нямат(а имат пари да пушат по 1 кутия цигари на ден).
1200 лева не са малко пари. Колкото един имплант примерно. Въпросът е : срещу тия 1200 лева би трябвало да се гарантира освен 100 процентова успеваемост така и минимум 5 години безпроблемно използване на зъба. А такива гаранции никой не дава. В съседна тема са описани много случаи на неуспешно кореново лечение.

# 3 504
1300 е зъб с един канал, ако с три канала е повече.Да, няма гаранции за кореновото лечение, но си струва да се спаси зъба. Имплантът никога няма да е като собствен зъб. Гаранция Франция са го казали хората

# 3 505
  • Варна
Един имплант имам засега, абсолютно като мой зъб го усещам, неразличим от собствените.
Леле, чак толкова ли са се повишили цените при лечение и на канали?
Имам един зъб със щифт в корен, пети горен, и направо се чудя дали да го разбутвам изобщо или само оцветяването в короната да поправим!

# 3 506
1300 е зъб с един канал, ако с три канала е повече.Да, няма гаранции за кореновото лечение, но си струва да се спаси зъба. Имплантът никога няма да е като собствен зъб. Гаранция Франция са го казали хората
Няма гаранция но си струва да се дадат 1300 лева за опит,  обикновено кътник с два канала 1500 >>> и гаранция Франция AnguishedLaughing Благодаря за информацията ! Не знам защо все ми се струва че един имплант ще ми изкара повече от един прелекуван с умъртвени канали зъб...

# 3 507
И аз съм с 1 имплант..като мой зъб го усещам и аз.
Само че че цената не е 1000 лв за имплантиране. Има надстройка над импланта. Има корона. Те се плащат отделно.

# 3 508
И аз съм с 1 имплант..като мой зъб го усещам и аз.
Това ми е споделено от имплантолог. Явно има разлика между натоварването на истински зъб и имплант. Пазите ли го от ядки, твърди храни?
Има доста по-скъпи импланти, зависи от фирмата.Като допълнение се сложат снимки, корони излиза доста отгоре над 1000 лв (към 3000)
И при импланта не ти се дава гаранция дали ще се имплантира. Малко са експериментални работите Simple Smile

Последна редакция: пт, 28 ное 2025, 21:02 от malinkap

# 3 509
От имплатолог до имплантолог...разлика балкан има.
Нищо несигурно няма.
Много неща ми е обяснил лекаря, отговорил е на всичките ми въпроси...
Не го пазя от ядки, не. 6 горен зъб е, кътник.
При правилен подбор и при кадърен лекар....успехът е 99.99% гарантиран.
Виж..вероятността вече да попаднеш на такъв...е малка..за жалост.

Общи условия

Активация на акаунт