Въпроси до зъболекарите от форума! - 3

• 216 444
  • 3 570
  •   3
Отговори
# 765
Здравейте отново пак имам питане към зъблекарите във форума. Отново посетих зъболекаря със симптоматиката, която имах болки в лявото ухо и синус и отиваща към слепоочието. За пореден път не ми умъртви зъба, според него тази болка била от венците, инжектира ми лекарство във венците, освен това ми заши с един шев дупката на съседния мъдрец, който извади преди 2 седмица. Болка нямам вече през деня, но през нощта отново се будя от болки и пак същия тип тъпа болка в ухото и синуса, самия зъб не ме боли. Този зъболекар направо ми разказа играта, толкова зор да запази един зъб жив, направо ме съсипа и всеки път пия противоалегични, тъй като имам в детството си открита алергия  към лидокаин. Вече следващият път ако имам оплаквания щял да го умъртви, честно казано направо се чудя дали да отида при него или да търся друг специалист. Моля посъветвайте ме какво да правя. Зъб не ме беше болял 12 години, а от 3 седмици нон стоп имам нощни болки от цялото това ръчкане във зъба, вадене на мъдрец и лекуване на венци.

Преди много години ми бяха извадили мъдрец.Всичко беше добре,но от следващия ден имах болка в ухото .Една стрелкаща болка,много гадна и продължи около месец.След това извадих мъдрец и пак същата болка.Нещо като възпаление на нерв се получава.Бях няколко дена  на нимизил по мое усмотрение,защото не издържах на тази стрелката болка към ухото

# 766
Здравейте, аз съм с въпрос за жабурене със Сандрин, тъй като съм бременна  и много  ми кървят венците.
Може ли да ползвам  Сандрин и как да го прилагам, понеже няма описано на опаковката?

# 767
Металокерамика с каква четка и паста е удачно да се мие ,и каква вода за уста ?

# 768
Здравейте, бих искала да попитам зъболекарите нещо.
Смених си зъболекаря, защото предишния взимаше скъпо за мен, около 400+ за лечение на един зъб (и то без корона).
Отидох в кварталната зъболекарка и тя започна да ми лекува пулпит. Обаче забелязах, че не работи с много материали и машинки. Взима евтино, но това да не удари на качеството. Напр при лечението на зъба не видях да прави промивки (с кислородна вода май, както е на други места), Ами само с иглички ми третираше малко канала. Въобще процедурата беше малко скъсена/бърза за лечението на един предкътник/кучешки зъб, не знам как се казва. Иначе ми извади нерва, третира го с иглички канала, и при въпрос защо не използва спринцовка с дезинфектант, тя каза,че е напоила игличките със спирт и още нещо.
Други ден ще ходя да го пломбира. Запълни го с машинка и каналопълнежна паста вече.
Според вас, това сериозно лечение ли е? Има ли някаква опасност за зъба и прилежащите части на съзъбието? Не усещам болки, зъба е умъртвен. При въпроса ми, тя каза,че с игла е по точно лечението отколкото със спринцовка, за да не отиде разтвора някъде другаде. Благодаря.
Надявам се да съм успяла да обясня правилно.

# 769
кореново лечение или релечение професионално се прави с кофердам, само от това като се започне въпросът за игличките без промивки се обезсмисля, накрая евтиното наистина може да излезе доста скъпо Simple Smile понеже това лято точно това правя - ре-лечение кореново на доста зъби, промивките, които ми правят на по един канал са доста значителен брой

# 770
curse, промивката (иригацията) е съществена част от едно ендодонтско
лечение.

Има един доста остарял метод за дезинфекция, който според мен не е ефективен, но със сигурност има зъболекари, които го практикуват - около инструмента се увива памук, който се напоява с конкретния разтвор и се вкарва в кореновия канал. Може Вашият стоматолог да го е приложил.

Иначе не е основателна причина да не се прави промивка, защото може да попадне разтвор извън кореновия канал, още повече има специални игли, с които може да се предотврати това.

И все пак може в дългосрочен план всичко да е наред със зъба, но трябва да се проследи след около 6 месеца като се направи рентгенова снимка. Успехът зависи от много фактори, не само от промивката, но това е отделна тема. 🙂

# 771
  • София
Смених си зъболекаря, защото предишния взимаше скъпо за мен, около 400+ за лечение на един зъб (и то без корона).
Отидох в кварталната зъболекарка и тя започна да ми лекува пулпит. Обаче забелязах, че не работи с много материали и машинки. Взима евтино, но това да не удари на качеството. Напр при лечението на зъба не видях да прави промивки (с кислородна вода май, както е на други места), Ами само с иглички ми третираше малко канала. Въобще процедурата беше малко скъсена/бърза за лечението на един предкътник/кучешки зъб, не знам как се казва. Иначе ми извади нерва, третира го с иглички канала, и при въпрос защо не използва спринцовка с дезинфектант, тя каза,че е напоила игличките със спирт и още нещо.
Други ден ще ходя да го пломбира. Запълни го с машинка и каналопълнежна паста вече.
Според вас, това сериозно лечение ли е? Има ли някаква опасност за зъба и прилежащите части на съзъбието? Не усещам болки, зъба е умъртвен. При въпроса ми, тя каза,че с игла е по точно лечението отколкото със спринцовка, за да не отиде разтвора някъде другаде. Благодаря.
За съжаление подозренията ви са правилни, кореновото лечение се прави с много промивки. А и евтиният зъболекар колко да е по-евтин от скъпия. Спестили сте 200-250 лева от здравето си и дано да имате късмет.
Има два вида стоматология-при единият се приема пациент на всеки 30 минути, зъболекарят печели от оборота, а при вторият метод, зъболекарят приема 5-6 пациента на ден и ги обгрижва по-добре.
Първият да си представим, че взема 150 на посещение, приема 6 пациента (900 лева оборот)
Вторият приема 18 пациента , взема по 50 лева на посещение- и пак  прави 900 лева оборот.
Вие сте попаднали при втория тип.
А и чисто пазарно, хората са оценили, че първият ви зъболекар заслужава тези пари, които ви иска, щом работи и  не е фалирал, същото важи и за вторият-той се е оценил по-евтино и хората също го оценяват така и  му дават толкова на визита.
Или получаваш, според това, за което си плащаш.

# 772
Като човек който сега ще се оръси много пари, за да оправям евтини коренови лечения и да подменям евтини коронки и пломби, за зъбите не пести пари особено за коренови лечения. Евтиното излиза скъпи повечето пъти. По-добре дай 400 лв за едно лечение и да ти е мирно че следващите 10-15 години няма да имаш проблем отколкото да рискуваш и да трябва да го лекуваш после пак. Особено ако ще слагаш коронка. Коронката е някакви пари, ако зъба не е излекуван като хората за релечение ще трябва да се маха старата коронка и ще ти излезе по-скъпо. Евтиното излиза скъпо!

# 773
Бихте ли ми казали ,дали е добър вариант за имплант на долен 6  и какъв да е?

# 774
Имам черен налеп по зъбите с който не знам как да се боря Sad
Чистих зъбен камък преди точно 6 месеца, почистиха ми и черното и ми се накараха. Зъболекарката каза, че сигурно използвам паста за зъби от черните с активен въглен и от това са налепите.
Смених пастите, сме их и четките - електрическата от орал би на Филипс Соникеър, обикновената на Кураплекс (по препоръка на зъболекарката). Ползвам конец всяка вечер, редувам четките.
Налепа се появи много скоро отново и сега е много повече от преди. Само по предните зъби няма.
Какво да правя и къде да ходя?
Ужасно е и се чувствам в безизходица Sad

# 775
lavaca, имплантите са отличен вариант за възстановяване на липсващи зъби. Няма как да дам съвет какъв имплант да си сложите, защото има безброй фирми, а всеки стоматолог работи с утвърдена за него имплантологична система, по-скоро потърсете добър специалист в тази област. Simple Smile Принципно има няколко водещи системи, те са и най-често използваните.

bluebluesky, не намирам за уместно да Ви се карат за подобни неща, защото често тези налепи не са породени от лоша хигиена, а още повече от паста с активен въглен… Често се получават от бактерии, които са черно пигментиращи, но не са патогенни (не са опасни), за жалост се появяват скоро след премахването им. Може би като съвет бих дала да се осигури максимално гладка и полирана повърхност при професионалното почистване.

Ако са с кафяв цвят по-скоро са от кафе, цигари, тъмни напитки (вино например).

Ако приемате желязо съдържащи препрати също е възможно, както и продължителна употреба на вода за уста с хлорхексидин (но там цветът не е толкова тъмен, а кафяв).

# 776
Вместо да ви се кара, да беше ви обучила как да чистите правилно.

# 777

thedentist
Тук не съм съгласна, че скъпото винаги е най-доброто. Общо взето попадането на добър зъболекар за кореново лечение,  не се определя от това какви пари ще ти вземат за лечение. Цените за пломба варират от 80 лв до 300 лв на едно или друго място. Качеството няма нищо общо с цената. Единственото общо е какви материали се ползват от страна на зъболекаря. Може да отидеш и в по-скъпа клиника да си оправиш зъбите, но ако човека не е кадърен и си остави  ръцете при почистването на корена, зъба може да се възпали след време. Има много кадърни зъболекари, които си вършат работата съвмес съвестно и  за по-малко пари, като ползват абсолютно същите материли, които се ползват и в една скъпа клиника. Цената на услугата не се определя самото изпълнение и начин на лекуване на зъба. Моя съвет е просто хората да не ходят да си правят зъбите при съмнителни зъболекари, където работят в някакви мизерни условия за без пари, това подсказва, че нещо не е наред. Да ходят при зъболекари на които имат вяра от години или просто са чували добри отзиви. Не случайни. Има добри специалисти, които взимат и нормално и такива които взимат и скъпо. Просто цената не се определя от качеството на изпълнение, единствено материалите, ако евентуално биха ползвали по-скъпи материали за пломба. Сега навлязоха разни  3Д пломби мисля.

# 778
Здравейте,  във вторник ми изпилиха зъб за поставяне на корона но имам чувствителност към студено. Това нормално ли е?

# 779
Здравейте,  във вторник ми изпилиха зъб за поставяне на корона но имам чувствителност към студено. Това нормално ли е?

Да, нормално е, особено, ако не е добре изолиран/защитен зъбът.

Все пак се следи чувствителността да не премине в спонтанна болка.

Общи условия

Активация на акаунт