ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021 година - тема 4

• 23 623
  • 792
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Обяснението на госпожата е абсурдно. Знаел за 6, но му писала 4. Що за оценяване е това? Да му пише оценката, която заслужава за изпитването, пък да му остави 5 за срока, щом не е за отличен.
Аз подозирам, че ако му беше писала 6, средната оценка щеше да е над 5.50 и щеше да се принуди да остави 6. Но нека Гена да каже.

# 451
Ясмина точно така е. Средната му оценка щеше да е над 5.50 Но тогава се замислям, той има 6 по литература и петица... Тя ми каза, че е едва първият срок, и не може да му остави 6 😳 Ако продължавал да се старае така за втория и годината вече щяла да му пише 6 . Що за педагог 🤷
Да уточня, че тя е със най- дългогодишен стаж в училището, включително е преподавала и на баща му.

# 452
  • Пловдив
Пак абсурдни обяснения. Едва първи срок било и не можело да има 6. Ами такива са му оценките, значи е за отличен, но с уговорката, че втория срок да се старае повече. Пък ако толкова не иска да е му пише 6 за срока, да го беше забила с въпроси по литература 🤭поне да има основание.

# 453
Не знам, защото е от старата школа ли... Аз може би повече се ядосах, че тези неща ми ги обяснява на мен 😁 просто няма логика.
На тийнейджъра му казах да свиква. Животът е шарен и такива неща ще има което не означава, че трябва да се отчайва,отказва, или доказва. Да си трамбова неговата пътека съвестно и това е. ☺️

# 454
  • Майничка
Тотален абсурд! И какво като се получи над 5.50, учителят няма задължение да пише средноаритметично за срока! Но пък да занижава умишлено оценка от текущо изпитване е направо...

# 455
gargamela абсолютно същото си мисля и аз. Горчилката той си я преглътна. Тя им преподава за първа година. Въпросът е как да остане мотивиран, че след 7 клас иска да се пробва в английската гимназия 😊 Много време има до тогава, но от сега се стяга, мечтае 😁 В крайна сметка каквото такова 🤷

# 456
Божеее, що за преподаватели има в нашето образование, като чета, и косата ми настръхва, та даже и там да не кажа къде. И мойто щерче го накарах да пита за оценките от предишни тестове, е отговора бил - ми няма да ги пиша че били ниски резултатите, ееее на кого, пак на нейните отличнички явно.
Мойта пък днес пита за резултата от общинската олимпиада и учителката и каза че не се класира за втори кръг, защото изкарала 22 или 23 точки, и тя не помнела точно колко, мойта в отговор казва - няма нищо, а после се обръща към мен и ми вика, то и без това не ми се ходеше на другите Joy. Днес бях в очакване да нанесе срочната, и това не се случи.

Ясмина, какво да ти кажа, или аз незнам как да си задам въпросите, или тя не ме разбира и ми дава др. отговор. После се чудим защо сме недоразбрали.

# 457
Очаквам последното изпитване по БЕЛ днес. Единствено там няма срочна оценка, а е доста шарен - варира 4, 5, 6. Ако успее да се пребори за петица, ще съм доволна. Реално най-много по БЕЛ е учил през първия срок, но контролните са им доста трудни. Той допуска грешки, по-голямата част от припряност и недоглеждане, а не от незнание, ама четворката си е четворка.
По история е с шестица. Смях! Ако взема да го препитвам, сигурно няма да си спомня дори какво са учили преди два месеца, какво остава да го знае. Еми, късмет. На конкретните изпитвания е знаел.

# 458
  • София
С риск да засегна някого ще генерализирам малко - от моите наблюдения учителите конкретно по БЕЛ са много стиснати на оценки. Все едно шестиците са им под бройка, като направленията на личните лекари, и си ги пазят само за свои хора (да, те винаги имат любимци в класа, които толерират). Изобщо не е мотивиращо да напишеш по-ниска оценка на едно дете, изобщо не го караш да учи повече така. Гена, надявам се, че си го обяснила на госпожата, въпреки, че дългогодишен учител по БЕЛ е толкова уверен в правотата на методите си, че не приема тези "съвременни тъпотии" с поощрението - сечи го там, да му дойде акъла. Ако му намали оценката, детето се отказва да учи - ей това защо не е ясно за всички. Може да му обясни, че му пише 6 (защото отговаря за 6 днес), но в началото на срок е бил по-колеблив и ако трябва да се оцени цялото му представяне, не би трябвало да е за отличен, така че очаква от него втория срок да си защити оценката. И тук има два варианта - не учи толкова старателно, пише му 5 и му казва - не си я защити, сори. Или учи старателно и си я заслужава.
И аз се ядосах на нашата госпожа по БЕЛ. Трябвало да изпитва наборката - ОК. Изпитала я, написала ѝ 6 в школо. Съответно оценкте на детето изглеждат така: 5 (входно), 4 (някаква петмунитка в училище), 6 (тест в училище, присъствен), 6 (класно), 6 (последното изпитване). Резултатът е 5 за срок. Не че нещо, средно аритметично е толкова (5,40). Ама за какво я изпитва, тогава, и без това изпитване, пак е била за 5 (ср. 5,25). Ако ще я изпитва и тя отговаря (явно, след като е писала 6 на въпросното изпитване), тогава не трябва ли да се оцени градацията в оценките? Класното няма ли тежест? И въобще, това не са ли прекалено малко оценки за предмет, който е 5 пъти седмично? Отделно, била казала, че в онлайн часовете участват само 4-5 деца, изброила имената и моята е едно от тях, но и това явно са само думи.
Не че е за 6, реално. По БЕ е доста по-сигурна, с граматиката се оправя. С произведенията ѝ е по-трудно - да направи извод, да анализира герой, ситуация. Ама пак да кажа, като за детето на Гена - пиши му там 6, не е като да нямаш основание за това, пък му кажи, че трябва да си я заслужи. Ей това моята така ще я мотивира, че ще се опита да се доказва всеки час. Ама госпожицата по БЕЛ е млада, първи випуск са ѝ....Миналата година имаше друг подобен неуспешен експеримент с млада госпожица по БЕЛ, но тя напусна. Не знам дали искам тази да остане за догодина или да "пробваме" нова Laughing не че зависи от мен, де.
Синът ми имаше уникална учителка по мат в 129ОУ. Тази жена в коридорите обясняваше задачи - на деца, родители или комбинация от тях. Казваше - правили сме тест, имаш 4. Това е тест на един раздел, някакъв. Ако искаш след 1 месец може да ме потърсиш да направиш пак тест на този раздел. Седнал си в къщи, решавал си задачи, научил си този материал - с удоволствие ти давам тест на него, изкарваш 6  и ти я пиша на мястото на онази 4. Не е важно, че преди месец нещо не си знаел, важното е, че вече си го научил. Тази жена ги чакаше на стълбите на училището след НВО по мат и прегръщаше всяко дете, караше ги да си спомнят какви задачи са им дали, какво са получили (математиците не могат да влизат в училището по време на НВО по мат и не знаят теста, който се е паднал). А децата като пилци около нея, едно през друго говорят, сверяват отговори, сешат се за условия - още се просълзявам от картинката!
Егати фермана написах на един дъх Flushed

# 459
  • Сф
Последно мина изпитване по ЧП.Киселинен дъжд.Аз седях отстрани.Разходи я по учебника само моята, другите минаха само с презентация и без въпроси, но в крайна сметка , малката се справи и завършва с 5 срока. Другата седмица - тест, тоя път чу и ще се подготви.
Ей, Simple Smile оставаме  с една четворка по математика. Ще записвам  частен учител индивидуално, натам  вървят нещата.Разбира, не е глупава, но няма кой да седне да се упражнява.Дано се получи.
* При нас е така по мат.Дали има и 3 шестици в класа...
а по ЧП не  и се получаваше за 5 средно аритметично, а 4ри, но затова я изпита днес явно и оформи 5 за срока.
По история и по география са ни най-печените госпожи- обичат децата много и валят 6тици!

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 10:05 от PureLove

# 460
  • Варна
мандаринка Напълно съм съгласна с теб.  Оценките не са с еднаква тежест, като определено класното и едно финално изпитване на повече материал би трябвало да са по-важни от някаква петминутка в началото на срока. Отделно градацията определено си я има и трябва да се отчете. И ако вашата учителка е млада, то при детето на Гена е с голям опит и пак липсва подход за мотивиране. Моето дете, както го познавам, ще се демотивира при такова явно недооценяване както при сина на Гена. И аз в такава ситуация бих говорила с учителката.
Освен това критериите към всички деца трябва да са еднакви. Ясно е, че дете в шести клас винаги има как да го изпиташ така, че да му поставиш по-ниска оценка. Но ако други минават по-леко и получават отлични оценки на килограм никак не е честно.

За сравнение моята дъщеря има 12 оценки по БЕЛ, също имат 5 часа седмично. Тук се включват една оценка за активно участие и две за проект. Има една от устно изпитване, останалите са контролни и класно.

Допълвам относно учителите по БЕЛ:
Голямата ми дъщеря имаше късмет да попадне на страхотна учителка по БЕЛ в гимназията. Невероятен педагог, професионалист и приятел на учениците. Изпитва докато покажеш максимума от себе си. Всички (целият клас) имаха отлични оценки. Дъщеря ми е споделяла, че дори и най-големите калпазани в нейния час внимават и се подготвят.  Въпреки, че резултатът от матурата беше решаващ за моята дъщеря, тя не си е помисляла за частни уроци, защото училищната подготовка беше предостатъчна. Когато тази учителка извежда 12-ти клас, винаги гимназията е с едни от най-високите резултати от ДЗИ. На 5-то място бяха в България, когато дъщеря ми се дипломира. Та ето един друг подход за преподаване и мотивиране на учениците.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 10:35 от Ясмина

# 461
Мандаринка, ето такъв учител по математика искам, като описания от теб. Аз съм имала такава учителка в гимназията, за мое огромно съжаление децата ми засега нямат такъв късмет.
Един учител трябва да си обича предмета и да обича общуването с деца. Тогава ще има желание да научи тези деца на нещо. Не просто да преподава и оценява, а да ги научи. Да се опита да им предаде своята любов към предмета. Разбира се не може всички много да го харесат, но поне да не го намразят и да проявят някакъв интерес. Това обаче не става с начукване на канчета. Лошото е, че  част от учителите нито си харесват работата, нито общуването с деца. Не може да преподаваш, ако не обичаш да общуваш с тези младежи.

# 462
  • София
Моята се чуди дали да не се откаже от олимпиадата по БЕЛ,незнае на коя учителка да вярва(от училището или от уроците).В училището писали сбит преразказ на Косачи.Тя написала и за инстриментите им и някакви други неща.Учителката и каза,че не трябва да ги пише.На същия текст,отново сбит преразказ писа и при частната учителка и написа така както и каза училищната г-жа.Частна каза,че трябва да пише с допълнения(които написала първия път).Та затова се чуди детето.То и аз незнам какво да и посъветвам,но клоня към частната.

# 463
  • София
[...]Обяснението беше, че е знаел за 6 но му писала 4 защото не можела още първият срок да му пише 6 понеже имал пропуски по литература 😳 Трудно му било да разказва. За това писала 4 за да му остави 5 за срока. Добре де, майната им на оценките ама той стои и се чуди защо? Това нормално ли е?  А з догодина не ми се мисли.[...]

Защо ли не ме учуди. Имах дете в същото училище, но сигурно при друга учителка. Тогава оценките бяха на хартия. Имаше детето няколко 6 по БЕЛ и накрая на срока му нанасят в бележника всички ненанесени оценки. По БЕЛ са само 6, но срочна 5. Отивам на място и ми се обяснява, че детето често гледало през прозореца и като му кажела името се сепвал, молел да повтори въпроса и след това отговарял правилно. Дори на класното той бил с една от само трите шестици и тя десет пъти проверила името, защото не вярвала, че точно това дете може да изкара 6. Това е преди 5 години, още нямаше ДО. Така че, всичко може.

# 464
Да ви кажа ще се побъркам. 🤯
На теста по география наборът изкара 6 със един грешен отговор. Госпожата по принцип  6 не пише, но това го изчислява компютъра. От целия клас само една 6-ца. Теста в момента на предаване  го вижда и госпожата.По късно при проверка  теста му го няма. 😳 Набора отчаян ми споделя при което аз звъня на класната ( никой няма тел. на госпожата о география) и тя ми каза веднага да направи втори тест.  Днес в часа му казала че втория му бил ,, заключен" и и било обидно, че сме я прескочили и сме говорили с класната 🤷
Е, с кой да говоря ? Става въпрос за 125 су.  Тези хора се побъркаха! А класната му е страхотен педагог . Аз по едно време даже си мислех, дали госпожата по география не му е махнала теста, но го отхвърлих като вариант защото такива неща са се случвали и друг път при готини учители. Абе ще видя какво ще се случи до края на годината и ако трябва сменям училището. А математичката е страхотен учител. Много я обичат. Само заради нея все още съм склонна да си остане там.

Общи условия

Активация на акаунт