ШЕСТОКЛАСНИЦИ 2020/2021 година - тема 4

• 23 564
  • 792
  •   1
Отговори
# 675
И моята дъщеря изпадаш в ступур от учителката по БЕЛ м. г. и на устни изпитвания се представяше по-слабо. Въпросната учителка беше много строга, изпитваше ученика прав на дъската. Всичко това стресираше дъщеря ми.
Тази година учителката не им преподава и проблеми няма.

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 18:58 от vita

# 676
  • Пловдив
Щом детето е учило, значи притеснението не е от незнание. Мисля, че по-лесно би станало ако опита да взима участие в часа, да вдига ръка, да отговаря, да задава въпроси. Да си напише дори въпроси, които да зададе на учителката. Така ще се отпусне и ще се получи диалог. Иначе да знае, но да си мълчи и да е в очакване да го изпитват е мъчително. Със сигурност липсата на жив контакт с учителите оказва влияние.
Помня навремето една учителка как ни съветваше да се успокоим преди изпит или някаква изява пред комисия Simple Smile Дишане дълбоко, влизане в стаята с уверена крачка, поглеждаме комисията, усмихваме се и мислено си казваме "Добър ден тикви и делви" 😂 и започваме Simple Smile

# 677
Ханна, и това е добър вариант с участието, но ако децата са като някои от девойки от нашия клас, ще му е трудно да вземе думата, при нас учителката пита едно от децата а тези две - три момичета на секундата ( буквално ) веднага почват - може ли аз, мойто откакто се разбрахме да взима участие и да е по - активна, веднага ги прекъсва като почва да дава отговор, едно от момчетата даже направи на едната забележка - млъкни ма Я..., теб ли питат, стига се обаждаш Joy.
На моменти ми е идвало чак аз да се включа и да направя забележка.
Иначе това което е казала вашата учителка навремето е доста добро, и със сигурност е еэективно.

# 678
  • Пловдив
И при нас има две такива девойки и един младеж. Разбирам идеята им да се покажат, че знаят, да направят впечатление и да се изявят. Не разбирам учителите, които го търпят. Научила съм малката да не се обажда и намесва в разговор, ако не я питат.Изключително грозно и невъзпитано е.Имат си бутонче за вдигане на ръка- само че вече умниците са отговорили. Изобщо не ме интересува дали ще участва в часа или не. Принципите за мен са по- важни. Когато въпросът е насочен към целия клас е разбираемо, но питат Иван, а отговаря Драган за мен е липса на възпитание на детето и невъзможност на учителя да ги овладее. В класът е невъзможно някой да попита или да вземе думата от тези тримата. Слушайки ги отстрани изпадам в ужас от такива свръхнапористи деца.

# 679
Рени, във всеки клас има такива деца, сигурна съм, че и тук в темата, има родители на такива деца. И при възрастните го има. По-напористите успяват. Едва ли може нещо да се промени.

# 680
  • в очите на дъщеря ми
Моята щерка се "гипсира" само по математика, заеква, гласът и трепери, въобще мъка. Като цяло е от активните, взима участие и вдига ръка, но ако трябва да пита нещо в магазина, стой та гледай, иначе не можеш устата и да затвориш. Сега учихме по ЧП за нервната система, божее, нищо не разбрах от написаното, отвратителен стил и начин на изразяване,  как ще го научи, честно не знам, горките ни деца.

# 681
И при нас има напористи девойки, миналата година бях хоум офис и направо мен ме хващаше бяс, докато слушах. Но хората са различни. Моето знае, но да вдигне сам ръка - не. Ако го питат - отговаря. Миналата година се опитах да го мотивирам да е по-напорист, но не става - такъв му е характера. Не обича да изпъква и да е център на внимание. Аз съм същата - от работа дори ме пращаха на курс за техники за изнасяне на презентации, е и до ден днешен като изляза пред хора - направо все едно не съм аз. Каквито и техники да прилагам, не ми се получава - предпочитам да не го правя. Налага ми се от време на време и тогава с дни сън не ме лови.

# 682
Аз самата бях доста стеснително дете. Доста късно го преодолях. Бях вече с едно дете и започнах работа, в която ежедневно контактувах с много, много хора. Това ми беше школата.

# 683
А аз съм изключително комуникативна. 😁  В общи линии мога да говоря със всеки без разлика от възрастта и пола. Тема за разговор винаги мога да намеря... На кого се е метнал  не знам. Беше втори клас когато все още говореше много когато класната му ми каза, че има дарба за оратор. Но никога не е бил отракан или нахален. Къде изчезна това не знам. Иначе е ученик мечта за учителя.

# 684
  • Пловдив
Гена, от това, което казваш, разбирам, че детето ти е интелигентен, възпитан и умен младеж. Сигурно е и чувствителен и съобразителен. Не може всички да са напористи, отракани и нахални (трите думи имат различно значение). Нека да си учи, да ти помага с другото ти дете и да не спира да следва смело мечтите си. Ще дойде моментът, в който ще го гледат в очите и устата, когато говори и учители и съученици и състуденти Simple Smile Те сега се формират и като личности. Дали да се намесят при конфликт, дали да си търсят правата при нарушение, дали да се подмазват за шестица, дали да изпортят съученик, който е излъгал, какво да кажат на момиче, което харесват и т.н. и т.н. Просто е част от порастването Heart

# 685
  • Пловдив
Това с напористите деца е проблем за по-свитите. В нашия клас е доста спокойна обстановката,  обичайно децата изчакват преподавателя да попита и да посочи кой ще отговаря, но миналата година при  постоянно смесени онлайн часове с друга паралелка,  о, беше ад. Там има немалко доста,  хм ..да кажем напористи деца, които отговаряха преди дори да е завършен въпросът,  независимо дали са уверени в отговора. Часовете бяха говорилня с постоянно жужене : ' може ли аз" , "нека аз"
 Щерката се беше изнервила много.
Ханна, децата се променят. Почват да се срамуват, притесняват. Ива сега е в някакъв период на непукизъм, но то и в техния клас са по-лежерни и спокойни децата. Малко се е позатворила тая година Миша според нея. Но четейки какви са й интересите, е на светлинни години преди Ива. Тя още реди Лего и играе с плюшки.
Гена, аз до седми клас изключително много се притеснявах да говоря пред и с непознати. Четях си книжките тихо и кротко без да се набивам на очи. След 7 клас отидох да уча в друг град и се наложи да се оправям сама с всичко. Да ме видиш сега - по отношение на представяне, презентации и въобще всякакъв тип публична реч, официални поздравления и прочие съм кандидат номер 1. То нека си го носи детето в себе си, ще дойде момент дарбата да изплува Simple Smile. Е, щерката засега въобще не прилича на мен, ако може да се свие и наведе, за да не я забележи никой, ще е най-добре, но знае ли се? След време може и да се промени Wink.

# 686
  • Пловдив
Да, още в началото на учебната година, дори учителите я питаха какво става, защото е толкова мълчалива. Никой не слушал нейната музика, никой нямал нейните интереси и не я разбирал .. ходеше с качулката и слушалките и не говореше с никой. В депресия била, пишеше разни текстове, дневници. Имаше и любовни драми май... Но така е, променят се, развиват се, да са живи и здрави Heart

# 687
Скрит текст:

Това е откъса за които ви писах малко по - рано, много ми е интересно от къде е изваден, ако някой може да ми каже ще е супер. В самия текст има грешки, мойта трябваше да ги намери и поправи, това им беше една от задачите по БЕЛ вчера на теста, иначе в четвъртък правиха по ЧП, тест под формата на писмено изпитване, за наказание и без предупреждение, вчера им каза оценките, щерчето е доволно от резултата.

А това с обаждането е, защото едната учителка им каза че който взима участие три поредни часа ще пише оценка,
и това в края на миналия срок, тези същите имаха да си поправят оценки и решиха да действат, целия срок го проспаха и накрая се сетиха, ама почна да става банално, тъй като е само в определени часове и предмети.
Иначе като цяло съм за участие и вдигане на ръка, но си трябва и съобразяване, някои от учителите почнаха да им правят забележки, тогава нещата се нормализират и е по - спокойно.

# 688
  • София
При нас учителят не разрешава на учениците да влязат в платформата преди него. Той влиза пръв и заглушава всички, за да има тишина. Когато някой вдигне ръка, тогава го ънмютва и ученикът отговаря. Има си недостатъчци и това - липсата на звуков контрол. Но при положение, че има дете, което постоянно си тананика в клас и други, които все нещо питат без връзка с урока - на мен ми допада. Освен това, мога да отворя вратата и да попитам: "В час ли си?"

# 689
  • София
Гена, а какви са съучениците на детето. Да не се притеснява от тях. Ако учителките се държат строго, да не се притеснява, че децата после ще се заяждат. Според мен ролята на учителите е голяма. Но ако говориш с тях, е много вероятно да стане и по-зле. Да се направят на ощипани госпожици, да го приемат като критика.
От друга страна от трите предмета Ви интересува само БЕЛ. Съсредоточете се там. Нека ходи на консултации. Ако има школа да ходи и там. За да свикне с учителката. Да натрупа самочувствие. Много деца вече ходят на курсове. Те може да изглеждат напреднали и това да го притеснява.

Според мен имаш страхотно дете. Ще се справи с всичко и ще оцелее!

Моето се притеснява от мен. Решил е че искам да е идеален. Та сега с това се боря.

Общи условия

Активация на акаунт