Седмокласници 2020/2021 - Тема 6

• 28 813
  • 744
  •   1
Отговори
# 45
Inanna, не се учудвам от процента желаещи ваксина.
1. показва доверието към тях (даже е много), никой не знае от какво, доколко и колко дълго пази, какви са страничните ефекти.
2. Може да са карали Короната, не виждат смисъл.
3 . Може да имат противопоказания за ваксинация.
а и не съм против ваксините, но аз също бих се замислила.

Desem, разбирам недоверието, но друга възможност за възпрепятстване на вируса все още не съществува. Най-добре е да се създаде лекарство, а не ваксина, ако питат мен. Ще трябва да се прояви малко смелост и известна доза безрасъдство в полза на обществото. [/quote]   
Сериозно? Това ми звучи като нека учителите станат доброволци и участват в експеримент какви биха били негативите от ваксината, за тях това е призвание!?
[/quote]Това правят лекарите в момента, а те са най-компетентни в сферата на имунизациите. [/quote]
Не е съвсем така, защото не всички лекари ще се ваксинират. Познавам такива, които КЪМ МОМЕНТА няма да се ваксинират. Това не означава, че по принцип няма да го направят,а желаят да изчакат, помислят, имат си други съображения. Такива лекари гледах и не малко по телевизията преди около месец, когато стана ясно  скоро ще има такава ваксина в България. След няколко такива изказвания на лекари в национален ефир и в едно от най-гледаното време, рязко спряха да показват такива лекари. Това обаче не променя фактите, а само общественото мнение и хората започват да си мислят, че ето, всички лекари  и медицински работници ще се ваксинират. Но не!
Досега пазехме най-вече учителите с това затваряне на училищата и така е редно (знам, че ще кажете, че сме пазили и семействата на учениците, но ние имахме право на индивидуален избор дали да оставим децата да учат дистанционно през цялата година).     А със затварянето на кафета, ресторанти и молове кого пазим, пак ли учителите? 
Има и учители, които са прекарали вируса, но дори и предвид това процентът на желаещите да се ваксинират сред съсловието е много малък. А например 90% от преподавателите в СУ искат да се имунизират. Да не би те да са по-малко умни. Интересно, не съм попадала на тази статистика. Ако е вярна, това е най-единодушното мнение в определена работна среда в България. Та ме съмнява да е така, може ли линк към информацията?[/b]
Сложно е, но не се възхищавам от нерешителни хора. А и по принцип смятам, че поради системна грешка в обществото голяма част от учителите се научиха да извличат лични ползи от положението си (подаръци, услуги и т.н.). Малко са тези сред тях, за които тази професия е призвание и имат съзнание за вменената им обществена отговорност. Много задълбах...
[/quote]    И това е много интересно,  бих го опровергала, но ще стане дълго. И последно - нещо, което гледах тази сутрин в предаването "Преди обед". Неделя Щонова коментира официални потвърдени данни на Световната здравна организация, според която от Ковид в световен мащаб са починали 1,5 % души, а такива с грешни диагнози са 2,5% (не съм сигурна съвсем в цифрите след десетичната запетая, който иска може да провери). Именно поради този факт тя коментира недоверието в тези ваксини, а не във ваксините по принцип. Т.е. и аз не съм против ваксините, всички задължителни за мен и за децата са поставени, но това не означава, че на този етап ще си сложа Ковид ваксината. Това безотговорна или отговорна ме прави?
[/b]
По принцип избягвам да се намесвам след такива изказвания, но тук малко не мога да се сдържа.

# 46
  • София
Navyblue, всичко е въпрос на лично мнение. Нямам никакво намерение да споря. Опасността от ваксините се преекспонира. Всяка ваксина е посрещана с недоверие в началото.
 Както всички знаем, затворените заведения, кафенета и пр. водят до понижаване на броя на заразените, до намаляване на натиска върху здравната система и създаването на възможност лекарите да работят качествено и да предоставят необходимото лечение, за да не умират хора в линейки пред болниците. Това (ресторанти, молове и т.н.) не са ключови за обществото обекти, каквито са училищата.

За СУ - https://nova.bg/news/view/2021/01/11/311193/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D … 0%B4%D0%B5%D0%BE/
Предполагам, че можем да вярваме на самия ректор на СУ.

И още нещо, отлично съм запозната с вредите и ползите от ваксините против коронавируса, тъй като чета сериозни научни публикации по темата. За мен основният въпрос, който всеки индивид следва да си постави, е следният: дали рискът от поставянето на ваксина (при задължителна информираност относно детайлите за самата ваксина) е по-висок от риска от усложнения при разболяване от коронавирус? След това да приведе взетото решение в действие. Но да не се стои в безтегловност продължително време, защото е засегната голяма група от обществото, каквато са учениците.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 19:31 от Inanna

# 47
  • На морето!
Според последното изказване на министъра, щяло да е прекрасно ако успеят поне по 2 седмици да изкарат присъствено всички ученици. Т.е. планират да са ДО до края на учебната година, което само по себе си е пълен абсурд.
Наздраве от мен, пиенето вече не помага и минах на ядене- до края на годината ще съм едра мамашка на тотално зомбиран тийн.

# 48
Да и аз го чух.Какво ни правят на маймуни не разбирам. Да отсекат , че ще са ДО края на годината и да се приключи тази простотия- всяка седмица да сме на тръни .

# 49
  • София
Според последното изказване на министъра, щяло да е прекрасно ако успеят поне по 2 седмици да изкарат присъствено всички ученици. Т.е. планират да са ДО до края на учебната година, което само по себе си е пълен абсурд.
Наздраве от мен, пиенето вече не помага и минах на ядене- до края на годината ще съм едра мамашка на тотално зомбиран тийн.

Ох, аз помислих, че ми се е причуло, че следих новините с половин ухо. Ами... какво да кажа... думи нямам. Дано новият министър е малко по-адекватен. не знам как си мислят, че седмокласниците могат да изкарат почти цялата година ДО и да отидат на матура. Изобщо няма да подхващам темата за психическото състояние на децата (айде, родителите кучетата ги яли, както се казва).
Не се притеснявай, включвам се в отбора на мамашките (почнала съм така или иначе от април миналата година).

# 50
  • София
Е, как да секат, изборите чукат, не че имат желание за тях.
И аз се надявам на промяна и на адекватност, най-малкото да се научат да си държат устата затворена. Мисълта да е преди устата.

Да помислят за учителите, а не да ги обвиняват за всичко или да правят така че ние да ги обвиняваме.

3 дни след началото на неДО за малките вече имаме карантиниран клас.

Последният ПИ по Мат на девойката й показа, че може да работи на максимум. Мисля че това ще й вдъхне малко увереност - школата е по- -напред от тях в училище (тя "ходи" там само по БЕЛ). На ПИ БЕЛ се е справила с нивото на 1вият, но пък тестовата част е по-зле, за сметка на тезата и преразказа, доволна е защото много се стараеше за тях (един друг ПИ почти си провали модул 1 заради тезата).
Ще трябва да работим за тестовата част .... има време да минат разни олимпиади и край на срок  1.

Последна редакция: вт, 12 яну 2021, 21:00 от Desem

# 51
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
десем, очакваше се. Sad
но не защото децата или учителите, или директорите са виновни, а защото десет дена преди това имаше "всенародни тържества", сбирки, роднини, къщи за гости... всеки разнасяше всичко навсякъде.

# 52
  • София
Да, Добри, за съжаление.
Признавам, че и ние на Бъдни вечер и Коледа бяхме бабата и дядото, но все още спазваме някаква дистанция с тях.
Нова година за малко да сме с приятели, т.е. 4+4, но само защото "всички" минахме през Заразата (единствемо наборката нямаше симптоми), иначе не бихме.
Не бих си и помислила да се занеса някъде с куп непознати.

# 53
Аз съм си купила един чай за нерви от билковата аптека и си го пия редовно. Не мога да си съсипвам здравето, заради седмокласника, като беше малък и беше много болнав, ходих при една хомеопатка и тя ми каза, пази си нервите, защото ще трябва и внук да гледаш. Та така момичета -пазете си нервите / или си купете чай за нерви/

# 54
  • София
Сбъркала си магазина Joy
По-добре Wine Glass Joy

# 55
  • София

Ох, много съм назад още от предната тема, ама за да не изтърва... се записвам.

# 56
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
обобщавам специално за теб:
децата губят мотивация със същата скорост, с която майките се насочват към "шкафа".
Simple Smile

# 57
Добро утро. Днес 3 или 4 час ще имат класно по математика. Повлияна от тук, го накарах да погледнем снощи дали има неразбран материал. Детето беше много учудено Simple Smile нищо не преговорихме в крайна сметка....то сто теми как се преговарят. Ще видим днес дали ще се справи.
Повече ме притеснява класното по БЕЗ в понеделник. Учителката  дава много завъртяни въпроси, на които и да знаеш се объркваш....защо, не мога да си обясня.

# 58
  • Варна
Стискам палци на правещите класно днес Simple Smile При нас и двете минаха, че и оценките са оповестени 2 х 5.50. По математика заради липса на ДС и мерни единици в задачата за разписване (която имаха няколко минутки да снимат и изпратят), а по БЕЛ някакво наклонение (така чух) не било правилно. Доволна съм. Девойката каза: можеше и по-зле да е Simple Smile.
От школата не са казали нищо за връщане, но тренировките започнаха с пълна сила. За съжаление ще пропусне Държавното, че са го сложили на 15.06, но здраве да е. В събота след олимпиадата подновява и химията, та поне разнообразие ще има Simple Smile

# 59
  • София
обобщавам специално за теб:
децата губят мотивация със същата скорост, с която майките се насочват към "шкафа".
Simple Smile
И към хладилника Joy
MollyBy, наборът след малко има класно по математика, а в понеделник  - по БЕЛ, ще тръпнем заедно с теб. Вчера наборът ме изненада приятно - порешава задачи. Отделно в час по ФВС решава задачи от класното на други класове - госпожата по математика си е поиграла и е дала тест с различни задачи на всеки ученик. Но обективността е видна - каналите за подсказване бяха активирани Joy

Общи условия

Активация на акаунт