Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 128
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
Jinx, искам да те нагушкам силно. ❣️ Благодаря за споделеното. За момент покриваме първите три точки изцяло, за другите ще споделям.

# 301
Jinx, голямо благодарско Kissing Heart
Тепърва ми предстои ЗВБ след месец-два и ми е много успокояващо, като те чета.
Аз имам дилема кога точно да почнем със захранването. Дребен прави 6 месеца на 22.05 , но от 04.06 заминаваме на дълга почивка извън страната и не знам там дали ще мога да му намирам подходяща храна през цялото време.  Ако пък чакам, след като се върнем, ще е вече на 7 месеца и дали няма да е късно. Няма как да предвидя и кога ще покаже готовност. Към момента ни гледа с интерес , когато ядем. Кърмя го  на поискване и е с рефлукс.
А за схемите при ЗВБ мисля , че са ориентировъчни и с идея да са в помощ на мамите, които не се чувстват уверени кога и какво да предлагат. И двамата с ММ нямаме установени алергии и сме основно месоядни.

# 302
На мен ми предстои по-късно от на Ирен, понеже моето бебе е януарче, но мен ме гложди рефлуксът и дали той би дал отражение на успешното захранване. Другото, което е, заради неоптимално наддаване се притеснявам, че ще почнат да ме притискат да захранвам по-рано... което не мисля да правя така или иначе, но ще ми е кофти. И ние сме без алергии, мъжът много месояден, аз във вечна любов със всякакви зарзавати. Исках утре да се включа в уебинара на Ася и д-р Петкова, но точно тогава сме на консултация.

Беше ми много интересно да прочета опита на Jinx, благодаря!

# 303
Аз ако можех да поправя нещо с детето, би било да предложа прибори по-рано, ама аз естествено го подцених в това отношение и му ги предложих на 9м. От тогава на приливи и отливи имаше добри и кофти моменти с храненето, но нещата ескалираха до там, че изобщо не ще да гребе, ами ми подава съответният прибор аз да му загреба или боцна.

Аз няма да пиша чак толкова дълъг разказ, но при мен имаше адски много ползи. Синът ми беше с рефлукс, който беше в резултат на не добре коригирана юздичка и поемане на прекалено много въздух от там. До шестия месец храненето беше истинско мъчение, след захранването проблемите с повръщането, а и с движенията на езика изчезнаха и то за отрицателно време. Също и проговори раничко. Пропи и с от отворена чаша рано. Само пусти му прибори. Grinning Иначе не е от най-ядливите, ама гледам да не се нервирам, че съм прекарала час готвейки, за да направи най-отвратената физиономия на света и пак да е на банани и кисело мляко.

# 304
Мизъри, какви прибори му предложи? Специални или обикновени виличка и лъжичка?

# 305
  • Варна
Радвам се, че е бил полезен поста ми. Heart

iren11, аз не бих се притеснявала за пътуването. На 6 и 7м така или иначе предимно се разчита на кърмата, а храната ще е главно за игра и ако нещо влезе в устичката - влезе. Grin  Хич не го отлагайте. То лятото и без това ще има доста плодове и зеленчуци и винаги ще имате нещо такова под ръка, не е нужно да е сготвена манджа. Също така майките доста често процедират като първия месец дават 1 ядене на ден, а през останалото време карат на кърма или АМ. Аз от самото начало предлагах закуска, обяд и вечеря, които протичаха в игри с храната, но после разбрах, че малко съм си усложнила живота и е можело постепенно да увелича броя хранения. Simple Smile

Иначе зе рефлукса не мога да дам никакви съвети, ние за щастие не сме минали през това.

# 306
Мизъри, какви прибори му предложи? Специални или обикновени виличка и лъжичка?

Буквално какви ли не. В началото бяха просто десертни приборчета, после икейските, после в икеа намерих един комплект от множество приборчета за нещо от сорта на левче или два, после додъл, че дори и наши прибори. С всичките се случва едно и също. Прави опит, оправя се, но му писва и почва да ми подава съответния прибор да загрепя или боцна и си го взема от ръката ми. Grinning Хубавото е, че поне преди всяко хранене си избира чинийката и приборите и така поне няма тръшканици.

# 307
Здравейте, пиша за съвет, понеже се чудя как да постъпя.
Второ дете ми е, за първото няма да разказвам, но и то е захранено в началото по този метод.
Малкият е на 6+. Още не може да седи седнал, но искам да започваме, понеже има признаците за захранване. От няколко дни сядаме на обяд с каката и му подавам по нещо.
Първия ден му дадох банан, подходящо парче с малко кора, за да си го държи. Взе го, разгледа го, слага си го в устата, но щом усети, че има вкус започна такива кисели физиономии да прави, все едно е лимон. Цялото действие продължи кратко. Втория и третия ден същото се повтори, но вече с много рев, дори не искаше да примляска. Дадох и ябълка и морков.
На килограми и наддаване е много добре, едър е и расте. Предстои да му пуснем изследвания. Само на кърма е.
И така - как е най-добре да продължим според вас? Или да изчакам още седмица-две?

# 308
Мизъри, много полезно! АЗ самата съм с "вързан език" и скоро четох, че се наследява и ми се струва, че и при моето човече го има. Ще го изкоментирам с педиатъра другата седмица, че е на ваксини. Факт е , че не пррави добър вакум , изпуска гърдите, то вярно са и големи и тежки, ама... Качва малко на килограми, но дърпа доста на ръст. Притеснява ме , че педиатърът ще иска да го захранвам по-рано, с което не съм съгласна.
Аз му взех прибори на Доддл 6+, че съм мераклийка, ама ще видим кога и дали ще ги ползва.
Jinx, работата е там , че само 6 дни от цялата почивка ще сме на UAL хотел, където храненето едва ли ще е проблем. Гледах , че предлагат и диетична кухня , и бебешки пюрета. През останалото време ще обикаляме различни места и ще хапваме , където ни хареса . Ще го мислим в движение.

# 309
Иренка, за юздата е хубаво да погледне консултант по кърмене, най-добре международно сертифициран, ама мен ако питаш и доброволен на прима виста ще свърши работа. Педиатър не бих препоръчала. Или консултант по кърмене, или УНГ, или зъболекар. Това с изпускането на вакуума ми беше драма и при бутилките. 😊 После давене, повръщане и така. Със захранването всичко отмина. Но щом казваш, че наддава и се храни добре, значи може да е от по-леките типове юздичка. Пиши на Кактусчето, ще ти даде повече инфо за юздичките и дали има някой в твоя град, който да удари едно рамо, обещавам, уникална е!

# 310
Мерси, Мизъри ! Те консултантките в нашия град са само 2. На мен не ми пречи юздичката, само не мога да казвам "Р". Не ми е хрумвало, че това може да е причина за рефлукса, който си е силен и не се повлия особено от сиропите и затова ги спрях.

# 311
А мога ли и следобед да му давам да си хапва?

Днес си бях нарязала круши и той мият ме глеееда, гледа и му дадох две-три парченца...

В симсъл - От седмица е на захранване и се притеснявам да не е рано да му дам и второ хапване?

# 312
  • Варна
Не е рано, аз давах 2-3 яденета от самото начало. Ама той и без това почти нищо не хапваше тогава. Simple Smile

# 313
Аз от втората седмица взех да давам и вечеря. За сега (на 1 година) е на 3 хранения, като ми се иска да ги направя 4, но с малката калпазанка ставаме много късно и пропускаме закуската. Като цяло отчитам грешка, че не предложих по-рано четирикратно хранене.

# 314
Луелис, само едно уточнение, за бебе, което тепърва започва да захранване, не е окей твърда круша, защото е choking hazard. Хубаво е да бъде мината или на пара, или на фурна, за да е мекичка.

Общи условия

Активация на акаунт