Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 223
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
Aз давах по две-три неща от самото начало. Само алергените въвеждам един по един - цяло яйце, глутен, сирене, кисело мляко, ядки.

# 541
Bluewater, както ти е удобно на теб. Може и само морков пак, може и морков + нещо ново, може и нещо ново само. Аз съм мързелива майка и ми беше най-лесно ден-два едно и също, след това да прибавя нещо и пак ден-два с двете и т.н. а и за моето лично спокойствие така ми беше ок да следя и за реакции.

# 542
здравейте,
детето е на 1.4
на 8 месеца опита тахан, реагира с пъпки и лек задух.
на 1,3 пробва орех- същото
т.е. установявам алергия от ядки. Бяха лешник и орех,
От слънчоглед например няма  нищо, хапва си.
Има ли ест който мога да направя на тази възраст и да е читам, също така според вас дали има шанс за израстване на тази алергия?

# 543
Може да направите кръвен, прик и пач тестове. 100% достоверност никой не може да даде. Освен алергии има и непоносимости.

# 544
  • Варна
Здравейте
От известно време ви чета понеже съм Св насочила към ЗВБ и чаках детето да навърши 6 месеца.признавам си кърменето започна да ми харесва толкова леко и без подготовка Се случва всичко и леко се ужасявам от захранването. Със сигурност детето в готов понеже с такъв интерес гледа всичко по масата и ако насочиш нещо към него веднага отваря уста.
Но съм леко объркана как да подредя менюто му.  За по лесно мисля да се ориентирам по традиционни метод - картоф, морков, тиквичка, авокадо... Като по скоро ще ги предлагам печени вместо на пара .
Ще съм благодарна на първоначални съвети от хора с опит. Признавам около мен има само една приятелка,която е подходила така и то доста смело (много рано даваше малки парченца омлет ), но и метода с пюрета ми се вижда сложен да смяната кога колко е изял...

# 545
Може да се запознаете с книгата. "Доста смело"-то ще придобие смисъл. Говорете и с тази приятелка надълго и широко.

# 546
  • София
Ако ползвате фейсбук- Мария Нориега има група, която се казва по същия начин, като книгата. Захранване, водено от бебето-лесно, съвременно, здравословно.
Там някак се вижда по-ясно с какво хранят децата си хората Simple Smile
В ЗВБ няма схема и поредност на храните, вие си правите някаква, според това какво хапвате семейно и кое ви е лесно. Моите деца, например, са родени в един и същ месец и се падаше да се захранват юни. А юни винаги ходим на един лагер с мъжа ми, в хотел ОИ. Та са захранени с това, което имаше на шведската маса- плодове в началото, варени броколи, картофи, моркови, макарони...такива неща. А вкъщи вече беше, каквото смогна да направя.
Едно от най-важните неща в ЗВБ е детето да се храни със семейството и със семейната храна. Т.е. ако нещо ви е непознато, гадно и трудно-не е загуба да не му го предложите. Но пък захранването е удобен повод и вие с таткото да опитате нещо различно. Общо взето е баланс между приучване към храната в семейството и все пак експериментирате. Трябва да ви е леко, интересно и на вас, забавно вкъщи. Да се създаде положителна асоциация в детето и към готвенето, и към храненето.
Ограничаваме само мед преди годинка, както и прясно мляко за пиене(може малки количества в печива). Останалите храни въвеждате, когато си искате, просто внимавате формата им да е подходяща за възрастта. Всички топчести и кръгли храни-след годинката, а преди това намачкани или в печиво.

# 547
Вики къде се загуби Hug
Аз също ще захранвам по ЗВБ , май ще започна с морков. Малкия е на 5+++ и си сяда доста добре вече , не съм го слагала аз, той сам се изправя и сяда. Малкия е с атопичен дерматит и до колкото разбирам трябва да внимавам с някои храни. Сезона е страхотен за захранване , има много сезонни зеленчуци и плодове . Може ли линк към Фейсбук групата , че не я намерих ?

# 548
  • София
Името е същото. Във фейсбук са две българските групи за ЗВБ, и двете са напълно адекватни.
На Мария е тази https://www.facebook.com/groups/zahranvane/?ref=share_group_link Имайте предвид, че тя почти не пише, не е в ролята си на консултант или нещо такова. Модераторите сме други.
Другата група е на моя приятелка, много сериозно практикувала ЗВБ и в която да влезете- няма много значение.
Морковът е нужно да е направен добре на пара, да не се чупи на парчета, като за начало. Той е от храните, които се сочат като опасни ако са сурови(отчупва се парче, което не може да се сдъвче с венци).
Кореноплодните е добре да са био в началото, ако детето има алергии. Те се гледат в торове и понякога предизвикват алергии. Повече нитрати имат. Иначе няма много смисъл от био храни, но ако детето реагира на разни химикали, е добре да са по-изчистени.

# 549
  • Варна
Много благодаря за споделената информация ще хвърля един поглед на страниците във фб, нямам личен изпозлвам на ММ за целта 😂.

Кестенче отдавна не бях влизала имам да чета стотици съобщения 😐 ,но реших направо тук да пиша за съвет . Ние на 2.06 правим 6 месеца и нали живеем на две места сега сме във Варна и като се върнем в София се впускам в захранването .
И Даниел иска да седи седнал или прав, вече легнал не мога да го задържа или просто лежи по гръб 😁

# 550
Ако зеленчук е сготвен (например сварен), но не е даван на бебето, може ли да се прибере за следващия ден? За остатъци, имали контакт с бебето, знам да не се преизпозлват.

# 551
Здравейте, имам бебе на 8м и до момента захранвам смесено - предлагам някои храни като парче, предлагам и намачкана храна. Синът ми предпочита да се храни самостоятелно, но за голяма част от храните ми е трудно да се отпусна и да ги предложа като парче. Макар да знам, че е нормално да гаг-ва, всеки път леко ми спира сърцето. До момента не е имал сериозно задавяне. Търся малко окуражаване и споделен опит, кога вашите деца започнаха да се справят по-добре с парчетата и дъвкането и вие самите как успявате да подхождате по-хладнокръвно в "напечени" ситуации.

# 552
  • София
Ако зеленчук е сготвен (например сварен), но не е даван на бебето, може ли да се прибере за следващия ден? За остатъци, имали контакт с бебето, знам да не се преизпозлват.
Естествено, че може. Като сготвим една манджа я ядем няколко дни, не готвим всеки ден основно ястие, освен ако по принцип в семейството не си правим така.
Прясно сготвена храна се дава задължително само на деца със специфични силни алергии.

Аз никога не съм се страхувала при захранването на децата ми. По начало съм непукист. Големият ми син се задавяше всекидневно от раждането си и не веднъж съм го обръщала и съм тупала по гърба. Малкото ми дете имаше изключително силен рефлукс и повръщаше на фонтан постоянно. Захранването беше песен пред тези неща.
Големият ми син нямаше апетит, поради здравословни проблеми и тогава направих грешката да започна да му предлагам храна и под друга форма, да се опитвам да го храня аз- влоших положението. Малкото ми дете е захранвано само по ЗВБ, имало е случаи да се закашля, да му се догади, да повърне. Обикновено давах вид на спокойна(за да не уплаша него излишно) и го наблюдавах- от големия ми син имам опит как изглежда истинско задавяне. Никога не го оставях да се храни сам, винаги бях на масата до него или най-много правеща нещо на кухненския плот.
Детеро вероятно си е достатъчно уверено. Имайте предвид, че понякога ги обърква това- веднъж дава мама, веднъж аз трябва сам. И ако някоя храна я давате само вие и после решите, че вече то ще си я яде- има период на свикване и научаване.
Изкарайте курс по долекарска помощ. Физически, не онлайн. Има намаления за двама родители. Когато са ви обяснили всичко, тренирали сте с кукла, ще имате много по-голяма увереност, че знаете какво да направите ако се задави.

# 553
Аз харесвам това видео: https://youtu.be/t1dCuf5mlZc, в уебинара за ЗВБ, който взех преди да захранвам второто, за да си припомня основните неща, говорят общо взето същото моите любимки.
Моят опит - въпреки че това с нищо няма да Ви помогне - първото ми дете се е случвало като му се проточи нещо дълго към гърлото, да повърне. Второто не. И двамата дъвчеха много добре от самото начало, и двамата не са правили сериозни задавяния. Аз като темперамент що се отнася за децата (за всичко - хранене, обличане, болести, падания, едното имаше и операция...) съм много хладнокръвна, не губя самообладание. Не съм се притеснявала изобщо за задавяне, макар сигурно да прозвучи нехайно на някого. Взимах мерки да не се стига до там чрез формата, консистенцията и донякъде подготовката какво да правя при нужда. Не оставям страхът да определя решенията.

# 554
Аз не успях да се успокоя с това задавяне. Изпадах в паника, получих страх от храненето самата аз... беше меко казано зле. Затова се отказах от този метод, но предлагах и някои неща по звб, просто много подбрани и меки. Иначе пюрета както класически се подхожда. Много се бях разсърдила на нашите, че се опитваха да ме разубедят за звб, но според мен се оказаха прави. Методът не е за всеки.

Общи условия

Активация на акаунт