Захранване, водено от бебето/Baby-Led Weaning Тема 12

• 52 215
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
На пара са доста безвкусни и лигави нещата. И аз така започнах в началото, но бързо се преориентирах към печените зеленчуци, а когато позволява и плодове. За мазнина - да не Ви подведа, но мисля, че ползвах основно зехтин. Както и към момента. И кокосово масло също става.

# 526
  • Варна
black_mamba, подкрепям Мира за печеното, като искам да добавя, за да нямаш големия очаквания, че понякога детето си е такова. Аз имам опит с 2 броя, които захранвах по един и същ начин. Баткото още от първото ядене поднасяше храна към устата си и успяваше да хапне нещо, а сега малкия вече 2 месеца почти няма интерес към нищо. Grinning Коренно различни деца!
Казвам го само за подкрепа, за да не си мислиш, че правиш нещо грешно. Hug

# 527
Мда. Точно се чудя дали правя нещо грешно. По фб групите се споделят рецепти за тристепенни храни, а аз давам картоф на пара и тя не го поглежда 😀 Чудя се дали да не предложа омлет днес, а утре овесени ядки. Поне да започнем с някакви палачинки.

Реално захранването с пюрета ми се вижда много лесно, тъй като всичко то е написано и знаеш какво да правиш. Искам и аз така 😀

# 528
ЗВБ не е на живот и смърт. Това е най-първото и важно нещо, което трябва да разберете.

# 529
Нищо не пречи да си караш по схемата с пюрета и на ЗВБ, ако ще ти донесе спокойствие.
В крайна сметка това е едно от най-важните неща.
Като добиеш увереност и мине малко време, ще се ориентираш и ще добиеш смелост да даваш и ти тристепенни.

# 530
Аз засега съм започнала само със звб, не съм следвала схеми, просто подчертавам че ми се виждат много по-лесни. Доколкото разбирам ако се започне само с пюрета после бебето няма да знае какво да прави с по-големите парчета и затова не искам са го обърквам.

# 531
Не става дума да се дават пюрета, а да се ползва кога какво да се дава от схемите, които ползват захранващите с пюрета.

# 532
Аз в началото комбинирах звб и пюрета, тъй като бащата изпадаше в ужас, че беззъбо бебе ще яде парчета. Не че и аз не съм имала инфарктни ситуации, особено в началото (при моят син отне доста време докато не се закашляше буквално на всяка хапка), но като цяло гледах да запазя хладнокръвие.
Направи нещата така както ги чувстваш и усещаш - на мен схемите за захранване с пюрета ми бяха досадни и затормозяващи, много по-лесно ми беше да му давам парченца и да си хапва колкото иска.
В началото само внимавах с новите неща, първоначално и с яйцата - правех печива основно с жълтък и постепенно добавих цяло яйце.
Да кажа и друго - не бъди с нагласата, че щом си избрала ЗВБ детето ти ще е много лакомо, ще си хапва от всичко и тем подобни захаросани представи 😁 Искрено ти го желая, но и да не се получи така, не се обвинявай, че вината е в теб!
Въпреки всичкия скептицизъм и притеснения у останалите, а и у мен, се радвам, че захраних така.
Успех и не го мисли много 😊

# 533
Първо дете: до едната си година почти нищо не хапна. Всичко се мажеше и хвърляше, бях побеляла направо, защото мразя неразбориите. Ще кажа и кога изяде за пръв път нещо. Взех частна кухня за проба, която беше блудкава, частично пасирана и съответно трябваше да давам с лъжица, но и овкусена. След това започнах да добавям по малко сол и в моите неща и лека, полека прояде. До ден днешен някои неща яде по много, други изобщо.
Второ дете: 2-3 седмици бяха нужни да разбере, че отпред това става за ядене. Нямам време вече да готвя много разнообразно. Обаче това яде (когато не боледува, тогава е абсурд). Почти нищо не пада долу. Не смогвам с всичко и следобед взимам разни плодови паучове в опаковка, за да ги яде напът. Чисто пюре са си. Понякога не успявам да направя обяд и купувам готово бурканче пюре с парчета. Давам и от нашето почти от самото начало, включително и овкусените със сол, по мъничко. Този път дори не знам кой вид храна кога съм дала. Водих си списък само първите три дни, в които предлагах по 2 различни неща всеки ден.

В заключение - и децата са много различни и не винаги нещата се случват както искаме, колкото и да се стараем, и ние взимаме прекалено насериозно всичко.
... Аз лично като чета каква сага е захранването с пюрета, никога не бих си го причинила. Ма един ден 1/8 жълтък, пък почивки, пък редуване... Повечето после започват някаква кухня и детето до 3 години се храни отделно, с различна храна.

# 534
Благодаря ви за коментарите! Гледах клипчета с рецепти и ми прави впечатление, че може да се добавя адаптирано мляко. Аз лично кърмя на поискване и нямам помпа, та се чудя дали в добра идея да се вкарва и АМ за овкусяване на рецепти и добавяне на калории… тоест да не изиграе някаква лоша шега. Пробвали ли сте вие?

# 535
Аз не съм, вкарах кисело мляко към 7-8 месец. До десети така или иначе заместено хранене нямаше и си кърмех на поискване по десет пъти на ден.

# 536
И аз съм гледала рецепти с добавка на АМ или кърма, но не съм пробвала. Също кърмех на поискване. Можете да ползвате подправки за допълнително овкусяване, стига да не са пикантни.

# 537
  • Варна
Не съм слагала никога. И аз кърмя, бебето е на 9 месеца. Въведох рано млечни и при нужда съм слагала в рецепта кисело мляко да кажем. Не виждам смисъл да се купува АМ или да се цеди човек за някаква рецепта. Нали бебето си пие млякото така или иначе. А и храната е за опознаване в началото

# 538
Днес пробвах да захраня кърмачето ми (на 6 месеца) по ЗВБ с варен морков. Бързо се ориентира да го лапне, смучеше го, отхапа, изплю парченца (може и да е глътнала 1-2), смачка и хвърли на пода. Чела съм книгата, но се зачудих дали утре да предложа пак морков, да добавя и втори продукт (варен картоф или авокадо си мисля) или само нов продукт? Понеже в стария подход се въвеждат постепенно продуктите, ама при нас няма фамилна обремененост, свързана с алергии…

# 539
Аз давах всеки ден различен продукт, на няколко дни комбинирах. Само със силните алергени в началото подхождах -внимателно. Според мен не пречи и отново морков да дадете, щом му е харесало на детето, пък и тъкмо да има избор.

Общи условия

Активация на акаунт