Обсъждане на имотни обяви-19

• 27 613
  • 833
  •   1
Отговори
# 810
  • Бистрица
За апартамена в Разсадника да кажа и аз. Баба и дядо живеят в дългия ъглов блок на кръстовището на Вардар и Стамболийски (62бл). Панел от 77г. Строен е от домодтроителния комбинат за техни служители (дядо ми е такъв). Направен е без да се пести от материали и качество. Главно живеят повече от първите собственици,които са над 70г. Поетапно идват техни наследници или продават каквото наследят,та подозирам в близките години ще се подмладят съседите. В момента възрастните не са се юрнали да правят ремонти на общите части,но си пазят. Няма малцинствени групи в блока. В съседство има ромски махали,не знам да има проблеми с тях,но в градския транспорт пътуват. От към градски транспорт има варианти и по Стамболийски и по Възкресение, метрото е на 5мин. Има магазини,пазар,детски градини и училища,но са на квартално ниво и не липсват деца от малцинствата все пак,защото навътре в махалата нямат собствени. От там до идеалния център имате около 30-40мин пеша. Градинката "Лебед" е на 5 мин,както и парка св.Петър и Павел. Парка св.Троица е на 10мин. Квартала е зелен и непрезастроен. В околността са малки еднопосочни улички. Намира се и място за паркиране засега. Дърветата засенчват до към 3ет. 3та градска болница е на 10мин пеша,Щерев и Тина Киркова на 2мин.

# 811
Аз не мога да кажа дали има премахнати носещи стени/трегери, защото нито имам чертеж на апартамента, нито съм строителен инженер. Но за обявата, в която се твърди, че са сменени вертикалните щрангове, искам да насоча вниманието към снимките на банята. Тези вертикални щрангове не са сменени. Имам лични впечатления от ЕПК, в което етажната собственост е сменила вертикалните щрангове, но само тези, които вървят в коридорите на стълбищните площадки. Другите, по баните, били "работа на собствениците", защото не били в общите части. А на аргумент - "Ами тогава ще резна щранговете в банята ми", отговорът беше "А, не може, защото са обща собственост". Практическият аспект на това "противоречие" е, че който си купи този апартамент, за да смени вертикалните щрангове в собствената си баня, зависи от съгласието на собствениците под и над него. Защото вертикалните щрангове в баните се сменяли от водомер до водомер. И често поне един от съседите под и над апартамента не иска да му разкъртят малко около щранговете, дори да не плаща нищо, защото вече си е направил ремонт. И не разбира, че дори хоризонталните отклонения да си ги е сменил, ръждата по вертикалните щрангове си върви и в един момент ще бликне, неизвестно къде.

# 812
Втория има съборени носещи стени. Всеки си избира, но аз не бих го купила.
То не, че има гаранция кой съсед ще се напъне да прави от гарсониера тристаен.

Че може ли да се бутне носеща стена в ЕПК? Там всичко носещо е масивен бетон с яка арматура.  И е трудно за разбиване, и ще се чуе чак в кметството.

# 813
  • София
Да, тази стена между двете помещения на 99% е носеща. По онова време не е имало големи полета без носеща конструкция при ЕПК. Предполагам са рязали отвор за врата. Точно по средата на 7ми етаж на висок блок...

# 814
Да, 10 години изглеждат много, но на практика не са. Особено ако се видят темповете на строеж там, за което и Адвенчър спомена от оглед на района на живо (няколко строежа на различни инвеститори, все още налични парцели, празни или с малки къщи с потенциал за събаряне). 10 години изглежда много, но реално минава бързо. Ако сега строежът е в начален етап, значи ще минат 2-3 години, преди да се нанесеш да живееш реално (2 години за завършване на строежа, 1 година за довършване на жилището). И същият аргумент важи за всеки квартал с интензивно строителство, независимо дали е "престижен" или не. Ако пък купуваш НС във вече застроен квартал, за околните кооперации неудобството от 2-3 години строеж до тях е същото. Примерно за обсъжданите преди няколко страници кооперации до онова чудо в Иван Вазов ли беше.
Трафикът е нещо, което няма да се промени, но зависи вече дали си на първа линия до улицата или малко по-навътре.
И да изкоментирам мнението за това, че строежите до края на моста на Черковна са Сухата река, а не Подуене. Сухата река може (и е) административното име на квартала, общината е Подуене, което няма никакво значение (вижте колко квартали има в община Лозенец). Но църквата е Подуенската църква, още от началото на миналия век и местните от района така си я знаят.
Да, и в нея са се венчали Яворов и Лора. Но това не променя факта, че сега кв се нарича Суха река. Без значение, че е в район Подуене. Сухата река е бил къщи и е застрояван основно по соца.а,  и е придобил съвсем различен облик. А кв Подуене сега е към гарата, Марагидик и наоколо. И е по-добър като показатели. Иначе и двата са под трасето на самолетите, които при това са доста ниско вече, защото са близо до Враждебна.
Написах го да търсещите, защото има разлика между кв Подуене и кв Суха река, и двата в район Подуене.

# 815
ул. Марагидик в кв. Подуене и Сухата река, застроявани с къщи по времето на соц-а са толкова верни твърдения, колкото това, че кв. Хладилника е Лозенец.

# 816
Да, тази стена между двете помещения на 99% е носеща. По онова време не е имало големи полета без носеща конструкция при ЕПК. Предполагам са рязали отвор за врата. Точно по средата на 7ми етаж на висок блок...
Има ЕПКта с "фабрични" врати между хола и трапезарията и хола и кухнята. И ЧС е права, носеща стена на ЕПК много трудно се разбива. Не ми се вярва да е разбивана. Но и да е, едно е врата с арка от бетон над нея, друго е избита цяла стена. От гл точка на носимоспособност.

# 817
  • София
То ако беше сметнато да е трегер, не да е шайба щеше да е така построено. Ама все пак всеки вече и от конструкции разбира и щом той мисли че не е проблем, няма значение че живеят още 100 семейства там...

# 818
ул. Марагидик в кв. Подуене и Сухата река, застроявани с къщи по времето на соц-а са толкова верни твърдения, колкото това, че кв. Хладилника е Лозенец.
Мандаринка, имам приятелка, която са Имали къща на Плачковица, на баба й. И съм ходила много пъти на гости. От нея знам. Наоколо са били къщи и 60 и 70, че и 80те са застроявани. Има и панелни даже, от най късните, но повечето са тухлени. А на Марагидик живее бивша колежка, имаха къща и сега ги обезщетиха, в смисъл дадоха я за НС.  Тя винаги си е казвала, че живее в Подуене. Но разбира се, ти знаеш повече 😁
А хладилника е кв в район Лозенец.
То ако беше сметнато да е трегер, не да е шайба щеше да е така построено. Ама все пак всеки вече и от конструкции разбира и щом той мисли че не е проблем, няма значение че живеят още 100 семейства там...
Първо се съмнявам, че е избивано, защото е много възможно да е по проект така. Да идат у съседи и да питат. И второ, не съм казала, че не е проблем, а че не е същото като избита стена. Има голяма разлика дали е останал.част от носещия елемент

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 10:56 от Анонимен

# 819
Знам повече от теб за ПодуЕне, Попея. Защото освен Яворов и Лора, баба ми и дядо ми също са се венчали в Подуенската църква. Там са кръстени и децата им. За Лозенец приемам, че ти знаеш повече, както и това, което ти си писала, а именно: винаги си разграничавала Хладилника от Лозенец, т.е. Хладилника не е Лозенец като квартал, а е само в община Лозенец.

По отношение на ул. "Марагидик" - явно приятелката ти не е от най-местните, а от заселилите се по време на соц-а. Иначе щеше да знае, че тази улица е в Редута. А ти кажи как е пълното име на Редута (за топонима пред "редута" говоря) и ще си отговориш на въпроса тази улица в Подуене ли е или не е.

Ул. "Плачковица" не е ли в Лозенец или се бъркам?

П.С. И аз като теб пиша това, за да не се бъркат потребителите, потенциални купувачи в района на гара Подуене. Пиша това и с уговорката, че административните наименования на кварталите са се променили с времето, а брокерските лакърдии също ги знаем. Административните наименования на кварталите са променяни много често от неграмотни или полуграмотни чиновници, и при соц-а и след него, често от чиновници, които не са от София и нищо не са знаели за традиционните имена на кварталите.

# 820
Lapsus lingus, Плакалница е улицата в Сухата река. Плачковица е в Лозенец. И дори ми беше показвала къде още стои къщата им, вече отчуждена, но несъборена

Не съм й гледала нот акт на колежката ми,  къде е записан адресът й, но предполагам, че тя си го е гледала и знае. Къщата е на родителите на съпруга й, местни са, тя самата е родена в центъра.

Да, промени има, дали са грамотни или не, факт са и е добре да се имат предвид. В БГмапс ул.Марагидик е посочена в кв Подуене, което отразява настоящата ситуация, както и съвпада се казаното от колежката ми. За мен това е достатъчно, за теб не знам. Слатински редут, който граничи с Подуене, е на югоизток от тази част, предполагам, че границата не е ясно определена, а и Марагидик пресича Ситняково, вероятно зависи в коя част е. Специално мястото на бензиностанцията на Черковна (до църквата) на границата на Сухата река и Х Димитър.

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 13:10 от Анонимен

# 821
Скрит текст:
Сигурно 20-то, защото 22-ро вече като че ли не е толкова желано. Между другото тази драма със софийските училища започна да ми става интересна. Това НВО някаква аксиома ли е, няма ли плаващ рейтинг на училищата? Или поне някакви мерки, насочени по-зле представящите се да се стегнат и да минат напред в класацията?
22-ро е добро за основно училище и много желано за гимназиален етап. Ето актуално инфо. “Най-желаните паралелки са с профил чужди езици, което е характерно и за минали години. Най-много ученици са посочили 22-ро училище с профил чужди езици с английски и испански - 2310.
Следват: Първа английска езикова гимназия, паралелка с английски и испански език - 2305;

Първа английска гимназия, паралелка с английски и немски език - 2169;

164-та гимназия, паралелка с испански и английски език - 2039; Втора английски езикова гимназия, паралелка с английски и немски език - 2013.

10-те най-желани училища в София са: Софийската математическа гимназия, Немската гимназия, Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет, 73-то училище, Испанската гимназия, Първа английска гимназия, Втора английска гимназия, Френската гимназия, 22-ро училище, 31-во училище.” П.П. В Идеален център, Лозенец, Изток, Яворов  и т.н. има достатъчно добри държавни училища. Живеещите в тези райони спокойно могат да пропуснат частните училища. Живеещите в Надежда, Обеля, Левски Г, Красна поляна и много други квартали на София обаче нямат голям избор и ако желаят детето им да учи в добро училище са принудени да дадат една торба пари за частно такова.
Ама между идеалния център и Красна поляна има и други квартали Simple Smile
А и това с училищата се преекспонира. Моето чаве не е учило в училище в идеалния център, пък ей на, нищо не му стана от това. Учи в прилично училище с бели деца и след 5 клас се премести в училище без райониране. А до тогава беше на 5 минути от вкъщи, което е много удобно.  Впрочем кое е това супер училище около НДК?
Не е учило в Идеален център, но е учило както сама каза в прилично училище. Разликата между 1-во (предполагам твоето квартално) и 24-то в Хаджи Димитър  е от земята до небето.

Нали знаеш, че този брой ученици включва всички, които са го посочили изобщо? Не само на първо, а и на 101-во място и просто като пълнеж, застраховка, план Щ и т.н.?
Нали знаеш, че е добре човек ако не знае как стоят нещата да провери и тогава да пише. Мандаринке, ти също си писала преди да се разсъниш 🙂.

# 822
Нико, 22 е на 9 място, вярно в първата десятка е, но не в челото, а в дъното ѝ. И говорим за гимназии, пак да уточня. За начално и прогимназия важи адресната регистрация, а не успех от изпити, и там е друго. Не казвам, че е лошо начално училище, нямам никаква представа как е. И както виждаш, не ми липсва обективност, за да кажа директно, че моето 1-во училище (Първа мъжка гимназия), което е на практика на Дондуков, за съжаление не е много добро вече. Естествено, в сравнение с близки училища. Пак за начално и прогимназия говоря.

Попея, Марагидик си е в (Слатинския) редут, не Подуенския (какъвто няма). Ботевградско шосе е делението - северно от Ботевградско шосе  и ж.п. линията е (бившото) с. Подуене (в ниското и равното), (бившото с.) Слатина е южно от Ботевградско шосе ( на високото, вкл. Слатинския редут, съкратено Редута). И на изток от (началото на) Ситняково е Редута, а след това и (сегашният) кв. Слатина. Както писах, за Подуене имам основания да бъда точна, а роднини имаме и в (бившото с.) Слатина. Та не е само от сегашни карти и брокерски обяви да съм се осведомявала.

Ето тук в горния десен ъгъл има малка карта на София и селата около нея.

http://stara-sofia.com/sofiamap1914.jpg

А тук още по-добре е описано, включително и дето си обсъждахме надморската височина на кварталите - тук я има. И Лозенски редут има, сигурно това е Водната кула (само предполагам, за Лозенец ти си по-осведомената).

http://stara-sofia.com/Sofia1878.jpg

И надявам се имаме съгласие, че бившото Орхание е сегашният Ботевград, за да се ориентираме по пътя за Орхание (Ботевград).

Плакалница си е в (бившото с.) Подуене. Тя и Сухата река, ако трябва да сме точни, не е, нито е била някога река, поне не и през последните 100 години, ама на, останала е с това име. Само вада е и е била, вода тече в нея само след интензивни дъждове.

# 823
Моля някой да пусне нова тема.

# 824
Припомням какво съм написал. “22-ро е добро за основно училище и много желано за гимназиален етап”. Знам доста за районирането и ползата от учене в добро училище. Неслучайно изтъквам кварталите с добри районни училища.

Общи условия

Активация на акаунт