Обсъждане на имотни обяви-19

• 27 688
  • 833
  •   1
Отговори
# 90
А и адвокатът, който ще бъде нает, по правило също си има връзки с нотариуси, с които работи, и урежда лесно час за сделката. Затова критичен е адвокатът, не нотариусът.

# 91
Точно този, за който спомена Черна станция , позвахме и ние два пъти  - на бул.България и Гоце Делчев - опитни и педантично проучват историята на имота. Не биха пропуснали проблем.
 Адвокатът и нотариуса по-добре ,според мен да нямат връзка. Така става сделката съвсем обективна.

# 92
Всички изброени гледат под лупа док., това им е работата. Важен е адвокатът, ЧС е права

# 93
И при мене винаги купувача е избирал нотариус. Или агенцията на купувача предлага техен, доверен. Доволна съм от Йонко Литовски, до стария нотариат е офиса. Също и от Пиринка Петрова, на ул. Розова долина.
И ние като купувачи сме избирали нотаруиса. Единият път се доверихме на брокерската фирма, ползвахте техния и не останахме доволни, става въпрос за Пиринка Петрова.

# 94
При нашите сделки винаги нотариусът е бил на агенцията. Ние бяхме продавачи, но моите впечатления са, че агенцията (брокерът) и нотариусът работят заедно. Нямам представа как биха реагирали от агенцията, ако купувачът поиска свой нотариус.

# 95
Нямам представа как биха реагирали от агенцията, ако купувачът поиска свой нотариус.

Никак, нали си вземат комисионната. Само ще кажат " В такъв случай уредете всичко и ни кажете кога да дойдем да подпишем. И дайте списък с всички документи, изисквани от нотариуса, за да няма изненада."

# 96
  При нас стана така - агенцията точно нямаше против , след като си взема комисионната. Но съдействаше на нотариуса и подготвиха документите.

# 97
Благодаря за отговорите,някой може ли да предложи адвокат
с опит със сделки с имоти.

# 98
Саиван, да не те отчайвам, но мисля, че в повечето случаи не можеш да си избираш нотариуса. Агенциите работят с конкретен нотариус, знаят се, изпращат им предварително проектите на н.а., копията на документите, нотариусът коментира, иска още документи, ако се налага.  И така.

Продавала съм и съм купувала през последните 20-30 години, не много пъти, но все пак е повече от един път. Когато е с агенция, винаги сме били при нотариуса на агенцията.
Няма проблем да си избере нотариус. Няма сила на света, която да те задължи да работиш с чужд нотариус. Говоря за покупка на старо строителство. Добър нотариус има на ъгъла на Гургулят и Витошка.

# 99
И на  Патриарха до  Раковска, срещу Френската гимназия.

Като купувач, ако си с агенция и техен нотариус, сигурно питаш колко пари да носиш за таксите. Има разлика в таксите, ако нотариусът пише н.а. или ако само го проверява/подписва. Агенциите, работещи с даден нотариус, сигурно сами пишат н.а., а за какво таксуват нотариусите - там е божа работа, купувачите и без това са достатъчно притеснени да мине сделката, та едва ли се задълбочават в това дали агенцията и нотариусът си делкат едни пари за изготвяне на н.а.

Принципно съм съгласна, че купувачът трябва да може да си поиска нотариус, някакви 1000 лв. отгоре за изготвяне на н.а. са най-малката беда за купувача. Купувачът трябва да е сигурен, че нотариусът ще провери хубаво документите, защото в случай на проблем, нотариусът си е покрил задника, трудно ще го хванеш за нещо.

Но да кажа още нещо - нотариусът го няма в упражнението на етап предварителен договор. А в предварителния договор агенциите слагат една камара с документи, дето трябва да се представят от продавача. С клаузи за неизправност и санкции, ако не ги представи. Дали и това са всичките необходими в конкретен случай документи - не се знае. И за купувача, и за продавача е добре адвокат или поне читав юрист (приятел/роднина/колега) да прегледа предварителния договор, преди подписване и капариране.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 13:38 от man_darin_ka

# 100
Саиван, на мен този в Яворов ама хич не ми хареса. Виж нещо по-прилично в почти същия квартал - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b16097526804575 … k=698bsq&f1=1 Пак е на първи етаж, но в доста по-добро състояние.
Ето едно предложение на улица Ю.Венелин в идеален център - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b15990591611341 … k=698bsq&f1=1 има и още, не ми се търси сега. Всички са за ремонт, но този в Яворов ще ви съсипе бюджета и има неща, които не знам дали могат да се оправят въобще. Не разбрах защо се отказахте от тристайния в Гео Милев на Шипченски проход. Вие си знаете, само давам съвет. Нотариус от мен - https://www.dahterov.com/.
И това чудесно предложение за мен в Гео Милев, обзаведен и ремонтиран, в хубавата част на квартала - https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c16103357623273 … k=698f6b&f1=1

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 19:38 от milittana

# 101
  • София
Днес излезе актуална информация за метрото през Слатина, така че допълвам казаното в предната тема във връзка с апартаментите в Гео Милев и Яворов. Вече е обявен конкурсът за изпълнител, осигурено е финансиране, което трябва да се усвои до края на 2026-та година.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2021/ … _kum_arena_armeec

# 102
Обявата за Гео Милев е много добра, заслужава си да се види. Зад х-л Плиска е много приятен район. Близко е до ключовата спирка, на която има сигурно 10 превозни средства, до Орлов мост и метрото с ГТ се стига за 5 мин. макс.
Малко по-високата цена се компенсира от значително по-доброто състояние на жилището. И от това, че много по-бързо може да се влезе да се живее. Специално този в Яворов на Хан Омуртаг го виждам като 4-5-6 месечен ремонт със софийските майстори, освен ако не си доведеш доверени бригади от провинцията с условието да живеят вътре, докато ремонтират (въпреки че честно казано според мен не става в момента за живеене дори и от най-изпадналите строителни работници).

# 103
Мандаринка, не знам дали забеляза, че въпреки малко по-високата цена получаваш апартамент, готов за живеене, обзаведен с всичко вътре, а изглежда много добре, поне на снимка. Като теглиш калема, излиза доста по-евтино обзаведеното, че е и по-ново, с готови две спални и на по-атрактивен етаж.

# 104
mlittana, твоето в Яворов е с 10 кв/1 стая и с 1 прозорец по-малко, а и е преходно от дневната към стаята без да има отделна втора стая. То не може да бъде направено на двуспален с две непреходни спални.  Състоянието няма особено значение за този вид имоти, защото винаги изриваш до тухла независимо дали е прилично, но на 15-20 години, или е тотална дупка. При СС се гледа потенциал и разходи за постигането му, а вторите и за двете  състояния са подобни. И за НС има разходи за ремонт, спестява се изриването на старото.
Аз лично не мога по никакъв начин да вляза да живея в това в Яворов, което си дала. И ти не би влязла, сигурна съм.  Отделно, че на Саиван му трябва такова, което да става на двуспален, а този не става.

Като цяло аз бих предпочела аз да си го направя както си искам, да знам какво и къде съм правила, и да ми е новоремонтирано. Етажът в Яворов е единственото,което би ме спряло, това не може да се промени за никакви пари.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 20:10 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт