Професия учител - 11

• 60 524
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Според вас на събеседването да си призная ли, че имам 2 деца, с едното даже все още съм в майчинство, другия месец ми приключва. Дали ще си вкарам автогол от самото начало, редно е да знаят може би, но дали няма да ме пратят в последните резерви?!
Аз досега винаги на интервю при представянето съм споделяла, че имам две деца. Не знам дали това е повлияло или липсата на стаж, но  все още търся работа.

# 451
  • София
Мислите ли, че децата са нещо, което може да се скрие?

Разбира се, че не може, на всички ни е ясно. Но, ако масовото схващане на работодателите не беше, че след като си майка на малки деца, значи по-често ще ти се налага да отсъстваш, сигурно нямаше да се налага и на майките да се притесняват при търсенето на работа, непосредствено след майчинство.

# 452
А какво питат на събеседванията и кой го провежда, директора ли?

# 453
  • Пловдив
При нас е комисия - директор, ЗДУД, главен учител и психолог. Есента назначихме две колежки с малки деца, едната точно приключваше с майчинството. Не са крили този факт.

# 454
  • оттам, откъдето започва България
tonitabrandtner,
А какво питат на събеседванията?

# 455
  • Пловдив
Мислите ли, че децата са нещо, което може да се скрие?

Разбира се, че не може, на всички ни е ясно. Но, ако масовото схващане на работодателите не беше, че след като си майка на малки деца, значи по-често ще ти се налага да отсъстваш, сигурно нямаше да се налага и на майките да се притесняват при търсенето на работа, непосредствено след майчинство.

Ако се интересуват ще питат, а ако попитат не виждам как бихте могли да го скриете. Иначе никой не влиза и не започва с думите "имам малки деца".

При нас на събеседването са директорът, синдикатите, главните учители и ако има заинтересован учител - примерно ако търсим ЦДО - учителят, с когото ще са в един клас.

# 456
  • Пловдив
Имаме си въпросник - нормативната база основно

# 457
Не, не говоря глупости, но на някой може би не му изнася.
Директорът може да не е имал възможност да намери друг, и да се е наложило да се примири с наличния човек.
Явно, завинаги? Това не е редно!
1. В моята гимназия имахме такъв човек, ужасен ужас. Некадърен и зъл. И ученици, и родители, се оплаквахме. Ама кво? Нищо. Защото има ограничения в махането на учителя.

Това, което казах, е: съгласно кодекса на труда, при постоянен договор, работодател освобождава служител, като му дава предизвестие, и изплаща 1 месец (или колкото е договорено) обезщетение.

А тук, директорите нямат такава възможност, и затова се чудят как да тормозят хората, че да се махнат сами.
Това имах предвид, и е точно така. Това не добре за никого.

# 458
Имаме си въпросник - нормативната база основно
Като неработила като учител не разбирам за какво иде реч, може ли пояснения?

# 459
  • Балчик
Нормативната база са закони, правилници, наредби. Има ги в сайта на МОН и РУО.
Не са само при учителите, всяка дейност има нормативна база.
Тя е обширна, но вероятно ще задават въпроси, пряко свързани с рабората. Например наредбата за оценяването.

# 460
Ух, че ужасно, това ми е най-неприятното нещо, мислех че се изисква само за директорите нещо такова.
Какво бихте посъветвали да прочета, защото нормативната база е доста широко понятие за човек, който мрази да чете такива неща Simple Smile

# 461
  • Добрич
Ух, че ужасно, това ми е най-неприятното нещо, мислех че се изисква само за директорите нещо такова.
Какво бихте посъветвали да прочета, защото нормативната база е доста широко понятие за човек, който мрази да чете такива неща Simple Smile

Как учителят ще спазва нормативните документи, ако не ги познава?...
В първия пост на темата съм дала полезни линкове.

Защото да си учител е най-добрият начин да промениш света...

Добре дошли в новата тема!

Старите теми:

Нормативните документи в МОН са в процес на непрекъсната промяна, но все пак ето няколко линка:

Наредби и полезни линкове

В случай, че си търсите работа, като учител, посете сайта на съответното РУО.

Допълнете за някой пропуснат линк, давайте предложения, докато все още мога да коригирам първия пост.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 00:22 от Вела

# 462
Благодаря!

# 463
  • Ямбол
Не, не говоря глупости, но на някой може би не му изнася.
Директорът може да не е имал възможност да намери друг, и да се е наложило да се примири с наличния човек.
Явно, завинаги? Това не е редно!
1. В моята гимназия имахме такъв човек, ужасен ужас. Некадърен и зъл. И ученици, и родители, се оплаквахме. Ама кво? Нищо. Защото има ограничения в махането на учителя.

Това, което казах, е: съгласно кодекса на труда, при постоянен договор, работодател освобождава служител, като му дава предизвестие, и изплаща 1 месец (или колкото е договорено) обезщетение.

А тук, директорите нямат такава възможност, и затова се чудят как да тормозят хората, че да се махнат сами.
Това имах предвид, и е точно така. Това не добре за никого.
Кое не е редно?
1. Ограничения има за всички, не само за учителите.
2. Съгласно кодекса на труда за да освободиш някого на постоянен договор с предизвестие, трябва да имаш причина - съкращаване на щата, недостиг на часове и май друго не се сещам. Ако някой някъде освобождава така, щото някой си не му харесва, збначи нарушава закона. Румка, първо научи законите, после пиши тук, щото всеки път пишеш глупости.
Нашата директорка(бившата) всеки път ни плашеше, че в кодекса на труда имало няколко стотин члена, по които може да ни освободи, явно си мислеше, че много ще ни уплаши. Е, не освободи никого, нея я освободиха.

# 464
  • у дома
Здравейте!
Коя наредба и член позволява допълването на хорариум като не специалист?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт