Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 56 823
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,
момичетата, които не сте овладяли все още ИР вдигате ли кръвно? Освен килограмите какви други симптоми имате?
Майка ми вдигаше. Беше хипертоничка. Започна да прави хипертонични кризи около месец 3-4 от началото на режима. На няколко пъти вдига над 180. Смениха ѝ лекарствата и изведнъж след тези няколко кризи, кръвното започна да пада, а тя да намалява хапчетата. В момента все още си пие едно, на минимална доза. Не смее да ги спре изцяло, защото тя е с хипертония от над 30 гоини и има изменения на сърцето. Вече обаче не вдига повече от 130 горна граница, а през повечето време ѝ е даже ниско. Пие обаче едно единствено лекарство, а не шепи като преди.

Моите симптоми не бяха килограми, а болки в ставите и хипогликемични кризи.

# 136
Ох, ужасно е... вече втора седмица вдигам, веднага след първото покачване започнах режима, досега се ослушвах, защото кърмя, но явно това не трябва да е извинение. За сега няма промяна в кг, но то е и рано. Не съм ходила още и до ендокринологА.
Моят ендокринолог ме беше предупредил при положителен тест веднага да спра метфогамата.

# 137
Следи си електролитите. Аз нямам високо кръвно, но получавах съребиене в началото, което се овладяваше моментално и напълно успешно с вода/айрян с повечко сол. Не знам дали това щеше да е от помощ при майка ми, защото не живеем заедно и аз постфактум разбрах за кризите.
При много хора в началото има голяма загуба на електролити заради изхвърлянето на излишна вода. Много е важно да се поддържат в баланс, за да се избегнат максимално ефектите на т.нар. кето грип, които може да са разнообразни.

# 138
Здравейте,
Следя темата отдавна и ми е много полезна. Имам диагноза ИР от 5 месеца. Преди това 1 година се борих с натрупани килограми без резултат и накрая реших да ида на ендокринолог. На терапия съм с Глюкофаж 2х1000, която в последствие ми намалиха на 2х500. За 5 месеца свалих 12 кг и почти си върнах формата. Дозата ми беше намалена защото започнах да се събуждам с много ниска захар - 3 -3.2. Според лекарката комбинацията от диетата + интензивните тренировки е виновна, метформинът не предизвиквал ниска захар. Последното съм го чела и в листовката.
При последния преглед  обаче ендокриноложката поиска пак да ми увеличи дозата на Глюкофажа на 2х1000, даже се чудеше дали да не е 3 пъти. Причината е, че според нея инсулинът бавно спада - беше 17 на гладно когато ме приеха в болницата, сега е 12-13. КЗ вече е под 5 след ставане, в началото беше 5.5 -5.7. Предложи ми да включа повече сложни въглехидрати.
Не съм лекар и не ми се искаше да споря, но наистина при високата доза не се чувствам никак добре. Същевременно тя не отдава голямо значение на тренировките, а доста изчетох, че са важни. Режимът ми не е НВ-ВМХ, по-скоро нещо като Зоната, изготви ми го треньорът, ендото го одобри.
От няколко дни пак пия ниската доза глюкофаж и наистина не знам какво да правя. Не ми се добавят въглехидрати , тъкмо започнах да влизам във форма. Всякакви съвети ще са ми от полза, благодаря Simple Smile

# 139
  • София
Благодаря за отговорите момичета!
Елора много благодаря за полезните съвети, подробно ще изгледам клипчетата и ще започна и упражнения. Нека се оправи времето ще започна и с разходки.
За изследванията, ще пусна хемоглобин, желязо феритин, гликиран, глюкоза.
Arwen нямам представа дали е от протеина 🙄.
Това е съдържанието му
Скрит текст:

Believe*, ама то само боклук, като му гледам съдържанието:
- суроватъчен протеин
- обезмаслено какао
- сол
- ксантан
- съмнителни подсладители - сукралоза, ацетилсулфам
- соев лецитин
- лактаза от дрожди.

Аз варя 10 яйца наведнъж и имам за цяла седмица. Ако огладнея, ям по едно яйце. Засища много.

# 140
Здравейте и от мен! Питам за дъщеря ми - моля да ни препоръчате гинеколог в София, който е добър точно в тази насока, ИР и СПКЯ. Свързаните с диагнозата проблеми като Кандида и успешната борба с нея. Наясно сме, че е свързано с хранителен режим, но дори при спазване се появява често. На ендокринолози попаднахме добри, но търсим добър в тази материя гинеколог. Ако питането ми не е за тук, моля дайте насока за правилната тема. Бъдете здрави Simple Smile

# 141
  • България
След +тест за бременност спрях метформина.Всъщност оттогава и не съм го почвала.Аз нямам излишни килограми, но имам кожни проблеми -акне и себорея.За акнето четох,че наистина се свързва с ИР, но за себореята не намирам инфо.Някой да знае дали ИР може да е причина.

# 142

Здравейте, извинявам се ако не е за тук темата, но не намерих друга. Понеже двама доктори твърдят различно нещо се обръщам и към вас. Според изследванията, дали имам инсулинова резистенстност? Имам поликистозни яйчници, много слабо телосложение и сладко не близвам.
Благодаря предварително.

# 143
Определено имаш. Въглехидратите не са само в сладкото Simple Smile

# 144
Добро утро на всички!

Минавам само да кажа до къде го докарах. Цял месец се храня по "новите" за мен правила. Кантара показва минус 5, може да е малко за моето огромно телосложение, но все пак тези последните 5 кг качих за 4 месеца, а свалих за един, мисля че е добра математиката все пак Simple Smile. Имах сривове, мислех си че преди месечните гости злоупотребата беше голяма, срам ме е да кажа какво се случи след това.. Добрата новина е че злоупотребих с пържоли FlushedFlushedFlushedFlushed и домашно приготвени бонбони от каково масло, сушени плодове и ядки. Тази нощ в която ми се случи това имах чувството че ще умра, толкова тежко и дискомфортно никога не ми е било.

Продължавам със сутрешните разходки от по 1 час, без значение дали вали сняг, дъжд или пък е минус 10. Стана ми навик някак и ми липсва в дните, в които по някаква причина не мога да го направя (това се случва макс 1 път в седмицата). За последните 10 дена кръвното ми е било най високо 124/76 - ето това е новината за мен, и това е само месец ходене, а ям свинско и мазно та ушите ми пръщят, нали не мога да ям почти никакво друго месо, пък обичам месо и така. Изкушавам се да ида да си пусна изследвания, но знам че за един месец няма да променя това, което съм "градила" 40 години Simple Smile и си сядам на задника и не мисля за тъпотии. Започнах да закусвам когато ми се закусва и да не ям когато не ми се яде Simple Smile.

Вчера ми се наложи да съм навън и да се храня навън, еми не е толкова трудно, е изчетох 5 пъти менюто, но мисля че уцелих правилното накрая Simple Smile. Говорех си с един инструктор/диетолог, беше изненадан до къде съм се докарала, но ми каза че не може да ми каже нищо по-вече от това, което съм започнала да правя, и да да бъда търпелива, да не се отказвам, защото може да има и месеци, в които остави че няма да сваля ами може и да кача килограми Simple Smile демотивиращо ще е, но ще се опитвам да не се втелясвам. Сега следващото, което трябва да направя е да се науча да се храня без приложенито, мисля че на моменти прекалявам с мерките и теглилките, а това със сигурност няма да е устойчиво във времето, понеже тази цялата безумица ще приключи някой ден, ще започнем отново да се движим повечко напред назад и не винаги кухнескат везна ще ми е под ръка Simple Smile

Та така де, гледам позитивно бъдещето и очавам най доброто тепърва да се случва Simple Smile

Хубава снежна събота от мен!

# 145
Да, има моменти се сваля, има моменти се задържа.

# 146
Здравейте!

И аз да се похваля с минус 5кг. Бях забравила какво е да сваляш килограми. Не се радвам, че имам ИР, но се радвам, че поне го откриха и се разбра защо се случваха тези аномалии с телесното ми тегло.  Наистина се чусвствам добре и удовлетворена от постигнатите резултати. Съпругът ми, за да ме подкрепи спазва моя режим за известно време, хем за съпричастност, хем за прочистване на организма и сваляне на някой  излишен килограм. Не съм чувствала глад, не спортувам активно, но гледам да има разходки и някоя друга зумба/аеробика вкъщи от време на време от YouTube. И разбира се - 5кг с съдействието на метфогамма 2х500мг. Не ме е срам да споделя колко тежа - от 82 в момента кантара показва 76.5, а режимът официално го започнах от 4-ти януари.

# 147
Да помрънкам.
От днес съм без кростренажор Sad
В сряда го усетих, че много хлопа и  не изкарах пълна тренировка.
Днес уж да го оправим, ама се оказа, че няма да стане. Ако се кача,може и да падна и да стане авария.
Не знам дали ще купувам засега.
Ще карам на силови и ще включа пак тае бо.

# 148
Здравейте и от мен! Simple Smile
Още съм с непотвърдена ИР, но от две незаивисими мнения (на гинеколога и на ендокринолога ми) най-вероятно ще се оказа горд носител на тази диагноза.
Чакам да ми дойде цикълът, за да мога да направя хормоналните изследвания и обременяването с глюкоза едновременно.

Дотогава се записвам в темата и започвам да чета и да проучвам нещата от първия пост на Елора с надеждата да се запозная малко повече с това заболяване. Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 фев 2021, 10:25 от Rocket

# 149
  • София
Не усвоявам обикновените форми, пия метилирана фолиева, метилкобаламин - Б12 и пиридоксал-5-фосфат-Б6. При хомозигот и двата гена не работят.
Миоки много благодаря 🤗, при първа възможност ще пусна изследвания. За Б витамините имам мутация хомозигот по MTHFR за това следя редовно нивата.
Невена май разбира от тия мутации.
Извинявам се, но пиша без мол.приложение на тел.
Аз съм  със същата мутация и при бременност задължително трябва да се приемат мет.форми на вит.от група Б. Само с храна заради въпросната генетична обремененост, не могат да кя достовят.

Последна редакция: пн, 01 фев 2021, 22:13 от erna

Общи условия

Активация на акаунт