Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 54 395
  • 742
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Някои тук са пили бял трън.
Не знам дали има въобще ефект.

На черния дроб влияе добре. Пречистващо, особено ако се пият лекарства.

# 196
И как го пиеш? На гладно ли? По колко?

# 197
  • София

На гладно или след чаша вода с лимон. 1 супена лъжица. Но не е за всеки ден. За ИР не знам. Повлиява черен дроб. Ако си пила лекарства и има нужда организмът да се изчисти.

# 198
Todi, под каква форма ще пиеш белия трън? Ако е масло, аз направо гълтам лъжица и след това глътка вода.
Може и на салата да слагаш.
Ето това си купих, ама да ви кажа не е много прах Simple Smile. Вчера го пробвах прсто да го накисна, не ми се получи, явно ще трябва да го смеся с нещо, я в кето хлебчето, я в някоя манджа Simple Smile Поправям се, неможе да се затопля или готви, ще трябва да измисля. Най вероятно ако добавя лъжица-две кисело мляко, ще стане вече като закуска, което аз искам да избегна, но ще го помисля де, няма да избяг...

https://zelen.bg/biomagazin/super-hrani-dobavki/hranitelni-dobavki/byal-trun-prah-hepaviv-phytoviv-silimarin/

Скрит текст:

На гладно или след чаша вода с лимон. 1 супена лъжица. Но не е за всеки ден. За ИР не знам. Повлиява черен дроб. Ако си пила лекарства и има нужда организмът да се изчисти.
Пише че понижава и нивата на кръвна захар, така че би трябвали да е добре за ИР, не е ли?

Както и да е, аз не го купих основно за това, ами си го взех заради жлъчката, по същия начин поради който си купих и куркумата и сиропа от глухарче. С куркумата и златното мляко не ми се полчи много, та реших да пробвам с другите две, белкем си оправя малко жлъчката и рефлукса. Признава си че все по рядко съм с киселини от както съм на режима, но все пак ми се случва. Сега последното, което забелязах че размера на порциите също ми влияе много, даже ще се окаже че това влияе повече от колкото вида храна. Щото почнах да си ям листните салата (спанак предимно), който би трябвало да е много противипоказен за състоянието ми, но когато е само 100 грама (което си е прилична голяма салата) и е в комбинация с по-мазно месо (свински гърди примерно), нямам абсолютно никакъв проблем, спя като път, събуждам се без да съм се задавяла в собствените си стомашни сокова или пък да ми гори стомаха от тях Simple Smile. Мама им и порции, ще се окажат в основата на всичките ми проблеми Simple Smile, трябва да се науча да си храня окото, без да тъпчам стомаха!

Последна редакция: сб, 06 фев 2021, 07:07 от Todi

# 199

То кой организъм няма нужда от чистене? Едва ли има такъв Grinning
А колко време се пие?
Само за черен дроб ли помага? А за далак дали помага?
Като цяло някакви тежки лекарства рядко пия.
Но единственото, което пия е еутирокса сутрин. Иначе като ме оперираха ме натъпкаха с един тон антибиотици.
Срещала съм го в био магазини като олио от бял трън. Може би е най-доброто.

Todi , да порциите са важни.
Аз имах хранително разстройство. Хиперфагия. От малка се тъпчех с тонове храна. Логично стомаха ми беше разширен.
Но се свива. Затова и имах моменти карах на плодови дни за да се свие. Имах и седмици малко и често хранене, пак за да се свие стомаха.
Вчера четох малко. Пише и че и за ИР помага.

# 200
  • София
Цитат
През 1986 г. белия трън е признат за лечебно растение, което е на едно от първите места сред средствата, които участват в лечението на болести на черния дроб. Белият трън помага в лечението на чернодробни заболявания, причинени от употреба на алкохол, лекарства, различни отрови, инфекциозни заболявания; той се употребява при алкохолен хепатит, алкохолна цироза , стеатоза, хемороиди и болести на жлъчния мехур. Установено е, че ако човек има повишени стойности на ензимите ALAT и ASAT, тази билка може да съдейства за понижаването им. Тя действа на организма жлъчегонно, потогонно, диуретично, противовъзпалително, повишава образуването и отделянето на жлъчен сок, помага при камъни в жлъчния мехур и така подобрява храносмилането и обмяната на веществата в организма. Белият трън регулира храносмилането, благодарение на антитоксичния си ефект, предпазвайки черния дроб от проникването на токсични вещества в него и помагайки за отстраняването им. Все още се проучва антитуморното действие на белия трън, но има твърдения, че той спира развитието и разпространението на раковите клетки в черния дроб, простатата, шийката на матката и дебелото черво.Билката стимулира лактацията, намалява нивото на “лошия” холестерин и действа благоприятно на болни с диабет 2.

Маслото съдържа витамин F, известен като стопяващ мазнините, витамин Е – витамина на младостта. Освен това маслото от бял трън съдържа ценните минерали цинк, селен, йод, мед, бор и други биологично активни вещества, полезни за организма. То има ранозаздравяващо действие, противовъзпалително и възстановяващо свойство, има и противосклеротичен ефект, оздравява кръвоносните съдове и намира приложение в лечението на сърдечно-съдовата система. Благодарение на хранителните вещества, които маслото от бял трън съдържа, то подхранва кожата, засилва растежа на косата, подобрява зрението, повишава тонуса на организма.

От тук взех описанието.

# 201
В понеделник имам път през един био магазин и там има масло от бял трън. Ще си взема и ще джурвам сутрин.

Едит:
Казвате, че на гладно, ама пък срещам в нета, че трябвало след ядене.
Та се чудя сега.

Последна редакция: сб, 06 фев 2021, 13:22 от Елора

# 202
В понеделник имам път през един био магазин и там има масло от бял трън. Ще си взема и ще джурвам сутрин.

Едит:
Казвате, че на гладно, ама пък срещам в нета, че трябвало след ядене.
Та се чудя сега.

Пробвай, ако нямаш проблеми със черен дроб и жлъчка не би трябвало да имаш никакви проблеми да е сурин на гладно. Важно е как ще се чвстваш добре.

Първият и последн път го пробвах на гладно (е след кафето де), предвид чувствителността на стомаха ми и тъпата канара в жлъчката очаквах да ми е гадно (както след куркумата), оказа се че единственото което чувствах е ситост, сякаш се уможи това "брашно" в стомаха ми Simple Smile

# 203
А как гледате на високото въглехидратно съдържание в брашното/екстракта  от бял трън?

Състав в 100 гр:ю
    272 Кал / 100 гр.;
    Мазнини - 12 гр.;
    Протеини - 18 гр.;
    Въглехидрати - 23 гр.

# 204
Че те да не ядат по един хляб опечен от това брашно...
Нали "за цяр" са количествата, отделно че от тия въглехидрати сигурно повечето е фибри. Втелясвате се вече.

# 205
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз все за масло си мисля, че чета...
пихме масло от бял трън по препоръка на билкар.
десет дена по лъжичка, пет дена почивка. три пъти.
слагах в салатите. малко особен е вкуса, но ми беше по-приемливо така, отколкото в лъжичка и чисто.
не съм забелязала някакви значими промени в чернодробните изследвания.
и сега слагам по лъжичка в зелените салати когато се сетя.

# 206
Мисля, че масло е по-добре от брашно.
А като го пия на гладно, колко време после не трябва да ям нищо?
Защото сутрин нямам много време.
Може би да го взимам преди обяд или вечеря.

# 207
А как гледате на високото въглехидратно съдържание в брашното/екстракта  от бял трън?

Състав в 100 гр:ю
    272 Кал / 100 гр.;
    Мазнини - 12 гр.;
    Протеини - 18 гр.;
    Въглехидрати - 23 гр.

Максимално допустимия прием на ден е 8.5 грама от брашното, та колко въглехидрата да са това Simple Smile

# 208
  • София
Мисля, че масло е по-добре от брашно.
А като го пия на гладно, колко време после не трябва да ям нищо?
Защото сутрин нямам много време.
Може би да го взимам преди обяд или вечеря.

Ядеш си веднага. Няма такива изисквания при маслото. Включително и на салата. А сутрин на гладно влияе добре и на отделителната система.

# 209
А маслото не влияе ли на отделителната система?

Общи условия

Активация на акаунт