Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 54 488
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
Да, спират се, аз нарочно не спрях добавката, за да видя реалното положение сега. Ще я спра за известно време, че  все пак не е много добре да е толкова висока стойност. И между другото да вметна, че реших да си пусна и антитела за Ковид, след като така и така ще ме боцкат, и излезе положителен. Simple Smile Не съм боледувала изобщо, ама грам! Според мен голяма роля за това има високият витамин Д. Все повече изследвания има в тази посока.

Нора, пия вит. К&D 120 mcg & 1000 IU 60 softgels на Natural Factors. Според мен е много добра добавка, защото всъщност си направих и едно междинно изследване през ноември, при което вече бяха се нормализирали нивата, а през септември бях доста под 30 ng/ml.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 21:30 от milavital

# 616
Защо пък да не е добре да е висок вит. Д? Идеално си е даже. Ето, както виждаш, помогнал ти е и с вируса да мине незабелязано.

# 617
Добре е, разбира се, но в нормални граници. Иначе става токсичен.

# 618
Предозирането може да доведе до същите симптоми като дефицит до колкото ми е известно. Аз съм имала рахит като бебе заради предозиране. Ако са високи нива без хапче, може и да няма проблем, но с таблетки трябва да се внимава.

# 619
  • София
Не съм чела спорните постове. Ясно е, че няма да живеем вечно, но не съм съгласна, че не трябва да обръщам внимание на здравето си и да се хвърля в едно непрестанно ядене и живот здравей.

Да, има и щастливци, които са слаби по природа, ядат, но не пълнеят. Аз самата съм била от тези хора до преди 1-2 год. Е да, ама сега не е така. Не е нормално да качвам кг, да не мога да ги смъкна и да не се запитам "защо се получава така"? Не искам да ставам баба Цоцолана на младини, а за старини няма да говоря.

Аз започнах с по-лек режим, трудно ми е, признавам, но се боря и се уча.

# 620
Да ти кажа, тия дето не напълнават са по-прецакани, защото доста по-късно се усещат. Можеше още на 25г да се светна, щях да си спестя доста болка от голямо бебе и трудно раждане до ставни проблеми, които търпях години Rolling Eyes

# 621
  • София
Да, може и така да е, аз сега се сблъсквам с този проблем, сега изследвах инсулин, витамини, хормони, ЩЗ. И проблемът е налице. Друг е въпросът, че нещо го предизвика, но аз не знам какво, което в случая едва ли е толкова важно. И странното е, че пълнея само на корем.

# 622
Мда, отличителна черта на метаболитния синдром е това пълнеене в коремната. Лошото е, че когато се появят симптомите, процесът е в ход от известно време. Не се е появил в момента, в който забележи човек, че има нещо нередно и е трудно да се определи каква е причината. По-често е комплекс от фактори, не едно единствено нещо.

# 623
Скрит текст:
Да, може и така да е, аз сега се сблъсквам с този проблем, сега изследвах инсулин, витамини, хормони, ЩЗ. И проблемът е налице. Друг е въпросът, че нещо го предизвика, но аз не знам какво, което в случая едва ли е толкова важно.
И странното е, че пълнея само на корем.

Да, това си е голям симптом за ИР.
Макар че познавам две жени, които са с голяма ИР, но нямат никакъв корем.

Впрочем аз съм на вигантол. Чела съм, че е хубав уж.

# 624
На такива им казват ТОФИ - thin on the outside fat in the inside - не се знае вътре около органите как е положението.

# 625
И аз приемам вигантол. Доволна съм.

# 626
При мен Вигантол не помогна, но аз бях с много ниски стойности на вит.Д - 11! Flushed
Започнах да пръскам от спрея на BetterYou и нещата потръгнаха, но все още ми е изключително трудно да стигна желаните стойности.
За корем, никога не съм пълняла там, но сега след бременността ми е трудно да преценя, кое е от нея и кое от храната.

# 627
Здравейте,
Включвам се в темата, която следя от доста време, за да ви попитам за мнение.
В последната година качих 10-тина килограма, като напълнях основно около корема, съответно се самодиагностицирах с инсулинова резистентност (имам и Хашимото, а зная, че двете често вървят заедно).

Вчера направих изследване на Homa индекс, инсулин, глюкоза, холестерол, триглицериди, желязо, феритин, витамин Д.
Резултатите са следните:

Глюкоза, серум      5 mmol/L (3.5 - 6.1)   
Инсулин                   6.53 µU/mL (2.6 - 24.9)   
HOMA-IR                  1.45 (1.7 - 2.5)
Холестерол HDL    1.26 mmol/L
Жени:
без риск >1.68
умерен риск 1.15-1.68
висок риск <1.15

Холестерол, общ    4.18 mmol/L (3.5 - 5.2)
Триглицериди         0.73 mmol/L (0.3 - 1.7)   
Холестерол LDL      2.54 mmol/L
Оптимални: < 2.59
Близо до оптималните/над: 2.59-3.34
Гранично високи: 3.37-4.12
Високи: 4.14-4.89
Много високи: >=4.92

Желязо (Fe)           21.05 µmol/L (5.83 - 34.5)
Феритин                 35.92 ng/mL (13 - 150)
25-OH-Vitamin D   46.87 ng/mL
Липса:< 10 ng/mL
Недостатъчност: 10-30 ng/mL
Достатъчност: 30-100 ng/mL
Токсичност: >100 ng/mL

Въпросите ми са следните:
Необходимо ли е да направя и ОГТТ или Хома индекс под долна граница изключва инсулинова резистентност?
Според вас има ли нещо притеснително в посочените изследвания (от Хашимотото си знам, че има референтни граници, но има и "оптимални" граници на резултатите)?

Много благодаря за отделеното време!

# 628
  • София
Аз ползвам спрей на BetterYou за Б12 и съм доволна. Ще купя и вит Д.

А, дали този корем ще спадне?

# 629
  • София
Аз ползвам спрей на BetterYou за Б12 и съм доволна. Ще купя и вит Д.

А, дали този корем ще спадне?

На мен ми перпоръчаха Oilesen D3 на капки, преди пиех Вигантол, но не бил толкова добър.

Според мен трябва да спадне коремът, когато се овладее ИР. Моят започва да се посвива.

Общи условия

Активация на акаунт