Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 54 481
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Скрит текст:
Аз ползвам спрей на BetterYou за Б12 и съм доволна. Ще купя и вит Д.

А, дали този корем ще спадне?

На мен ми перпоръчаха Oilesen D3 на капки, преди пиех Вигантол, но не бил толкова добър.
Според мен трябва да спадне коремът, когато се овладее ИР. Моят започва да се посвива.
Ох, дано!

# 631

На мен ми перпоръчаха Oilesen D3 на капки, преди пиех Вигантол, но не бил толкова добър.

Според мен трябва да спадне коремът, когато се овладее ИР. Моят започва да се посвива.
И във Вигантол, и в капките Ойлесен е холекалциферол, та формата на витамин Д е една и съща. Сега, по принцип Вигантол е регистриран като препарат по лекарско предписание, а Ойлесен не е, ама друго предимство не виждам. Стриктно погледнато, Вигантол не би трябвало да се продава без рецепта. Тъпо е, но така са го регистрирали.
Виж ако аз ти ги продавам, вероятно и аз първо ще се опитам да продам Ойлесен, че е по-скъп няколко пъти все пак... Интересно ми е какъв довод са изтъкнали за това едното да е по-добро от другото.

# 632
  • София

И във Вигантол, и в капките Ойлесен е холекалциферол, та формата на витамин Д е една и съща. Сега, по принцип Вигантол е регистриран като препарат по лекарско предписание, а Ойлесен не е, ама друго предимство не виждам. Стриктно погледнато, Вигантол не би трябвало да се продава без рецепта. Тъпо е, но така са го регистрирали.
Виж ако аз ти ги продавам, вероятно и аз първо ще се опитам да продам Ойлесен, че е по-скъп няколко пъти все пак... Интересно ми е какъв довод са изтъкнали за това едното да е по-добро от другото.

Аз и двете съм си ги купувала без рецепта. Grinning Лекар ми изписа Oilesen. Каза само, ако ги няма да си взема Вигантол - е, нямаше ги. После отидох на друг лекар за още една консултация (показах рецептата) и ми каза да си допия Вигантол-а и да си взема Oilesen. Усвоявал се по-добре.

Първият лекар ми каза, че и Джеймисън са доста добри, но съотношението цена - качество не си заслужавала, при положение, че има много по-евтини варианти и почти същото качество.

# 633
Здравейте,
Включвам се в темата, която следя от доста време, за да ви попитам за мнение.
В последната година качих 10-тина килограма, като напълнях основно около корема, съответно се самодиагностицирах с инсулинова резистентност (имам и Хашимото, а зная, че двете често вървят заедно).

Вчера направих изследване на Homa индекс, инсулин, глюкоза, холестерол, триглицериди, желязо, феритин, витамин Д.
Резултатите са следните:

Глюкоза, серум      5 mmol/L (3.5 - 6.1)   
Инсулин                   6.53 µU/mL (2.6 - 24.9)   
HOMA-IR                  1.45 (1.7 - 2.5)
Холестерол HDL    1.26 mmol/L
Жени:
без риск >1.68
умерен риск 1.15-1.68
висок риск <1.15

Холестерол, общ    4.18 mmol/L (3.5 - 5.2)
Триглицериди         0.73 mmol/L (0.3 - 1.7)   
Холестерол LDL      2.54 mmol/L
Оптимални: < 2.59
Близо до оптималните/над: 2.59-3.34
Гранично високи: 3.37-4.12
Високи: 4.14-4.89
Много високи: >=4.92

Желязо (Fe)           21.05 µmol/L (5.83 - 34.5)
Феритин                 35.92 ng/mL (13 - 150)
25-OH-Vitamin D   46.87 ng/mL
Липса:< 10 ng/mL
Недостатъчност: 10-30 ng/mL
Достатъчност: 30-100 ng/mL
Токсичност: >100 ng/mL

Въпросите ми са следните:
Необходимо ли е да направя и ОГТТ или Хома индекс под долна граница изключва инсулинова резистентност?
Според вас има ли нещо притеснително в посочените изследвания (от Хашимотото си знам, че има референтни граници, но има и "оптимални" граници на резултатите)?

Много благодаря за отделеното време!

Здравейте отново, позволявам си да се самоцитирам, защото въпросът ми остана на предишната страница Relaxed

# 634
За желязото не знам, другото уж изглежда почти нормално, но не съвсем. Лекар ще ти каже, че си ок. В тази тема гоним по-ниски снойности на инсулин и кз. По-ясно би станало от ОГТТ.

# 635
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали лесна и бърза закуска подходяща за ИР, с която може да се закусва ежедневно или поне 4-5 дни в седмицата (освен яйцата, не са ми любими, предпочитам ги за обяд, но и с тях ще разнообразявам закуската).

Честно казано четох много и на много места и се обърках... на едно място пишат с пълномаслено мляко, на друго с нискомаслено, без прясно мляко, без овесени ядки, с извара, с кашкавал, рядко плодове, рядко хляб (какъвто и да е), без броколи, моркови и грах често, без киноа и много други примери... други менюта за диабетици пък гледам, които ги включват тези неща и подобни... иии вече съвсем се обърках Triumph

# 636
Скрит текст:

Аз и двете съм си ги купувала без рецепта. Grinning Лекар ми изписа Oilesen. Каза само, ако ги няма да си взема Вигантол - е, нямаше ги. После отидох на друг лекар за още една консултация (показах рецептата) и ми каза да си допия Вигантол-а и да си взема Oilesen. Усвоявал се по-добре.

Първият лекар ми каза, че и Джеймисън са доста добри, но съотношението цена - качество не си заслужавала, при положение, че има много по-евтини варианти и почти същото качество.
Те предимно така ги продават, то е смешно да искат рецепта за едното а за другото не. Но стриктно погледнато, би трябвало да искат за Вигантол, понеже така е регистриран. Ще поровя като ми остане време какви са разликите между тези два продукта (ако има и ако мога само по листовки и подобни да ги открия де), че наистина ми стана любопитно.
А лекар дето просто заявява че една добавка е по-добра от друга в същата форма но от друга марка... доста вероятно просто от тази фирма последно да са го почерпили с нещо Grinning Това им е работата на представителите, да ходят и да мотивират лекарите да предписват едно вместо друго и фармацевтите да предлагат едно вместо друго като по-добро. Затова питах кое е различното, може пък да е изтъкнал нещо дето не го знаем аз или ти. В този случай както ми изглеждат еднакви, направо и с чиста съвест ще ти ги напишат, поне със сигурност не е по-лошо от Вигантол, че не винаги е такъв случаят с препоръчваното. Ойлесен са и по-малко единици в една капка, та и това трябва да имаш предвид като минаваш от едните на другите.

# 637
Здравейте! Бихте ли ми препоръчали лесна и бърза закуска подходяща за ИР, с която може да се закусва ежедневно или поне 4-5 дни в седмицата (освен яйцата, не са ми любими, предпочитам ги за обяд, но и с тях ще разнообразявам закуската).

Честно казано четох много и на много места и се обърках... на едно място пишат с пълномаслено мляко, на друго с нискомаслено, без прясно мляко, без овесени ядки, с извара, с кашкавал, рядко плодове, рядко хляб (какъвто и да е), без броколи, моркови и грах често, без киноа и много други примери... други менюта за диабетици пък гледам, които ги включват тези неща и подобни... иии вече съвсем се обърках Triumph
Аз закусвам следните неща: чушка, пълнена с някакво сирене, яйцата са ясни, 90 секундно хлебче, намазано с домашна лютениця, масло + шунка или бекон, маслини, краставички, черита като добавки, кисело мляко с чиа. Най-често ям яйца обаче. С хлебчето си правя и принцеси с кайма или шунка и кашкавал понякога.

# 638
В момента закусвам оризовки с крема сирене и маслини. В темата не са на почит, но излизам в 7 часа сутрин , а огладнявам по- късно на работа, така че са ми идеални. Хапвам по 2 броя и ме държат сита до обяд. По мои сметки в тези два броя има около 15 гр въглехидрати, които вярвам , че преборвам с движението.

# 639
kalpazanche, на мен изследванията ми и зглеждат добне, но щом имаш симптоми, значи не всичко ти е наред. Аз лично, повече бих обръщала внимание на тях, отколкото на цифричките в изследването.

Аз не закусвам, оризовките не са за хора с ИР както и храните за диабетици.
При диабетиците е висока захарта, а инсулина нисък или почти липсващ, докато при ИР захарта е нормална (все още), а инсулина висок.
Освен това, масово общите препоръки за хора и с ИР и за диабетици са неадекватни. Включително в много здравни сайтове и блогове уж ориентирани към хора с такива проблеми. Всичко което в тялото се метаболизира до прости захари е нережимно. Вече коя точно храна до каква степен влияе на даден човек, зависи от много фактори, за това четете, четете, четете и вижте кое как ви действа.
Някои хора трябва да орежат всичко, за да имат прогрес, други не толкова.

# 640
  • пак там
Всъщност всички с инсулиново-захарни проблеми трябва да орежат всичко за един определен период, а после, ако всичко върви както трябва и показателите им влязат в норма, вече може и да се поотпуснат.

За някои този период може да е три месеца, за други - три години.

И оправданието "излизам рано, затова ям оризовки" си остава оправдание.

# 641
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Те предимно така ги продават, то е смешно да искат рецепта за едното а за другото не. Но стриктно погледнато, би трябвало да искат за Вигантол, понеже така е регистриран. Ще поровя като ми остане време какви са разликите между тези два продукта (ако има и ако мога само по листовки и подобни да ги открия де), че наистина ми стана любопитно.
А лекар дето просто заявява че една добавка е по-добра от друга в същата форма но от друга марка... доста вероятно просто от тази фирма последно да са го почерпили с нещо Grinning Това им е работата на представителите, да ходят и да мотивират лекарите да предписват едно вместо друго и фармацевтите да предлагат едно вместо друго като по-добро. Затова питах кое е различното, може пък да е изтъкнал нещо дето не го знаем аз или ти. В този случай както ми изглеждат еднакви, направо и с чиста съвест ще ти ги напишат, поне със сигурност не е по-лошо от Вигантол, че не винаги е такъв случаят с препоръчваното. Ойлесен са и по-малко единици в една капка, та и това трябва да имаш предвид като минаваш от едните на другите.

Като каза за почерпката се сетих, че като бях при първия лекар пред вратата чакаше една мадама с листовки и флакони на някакво лекарство. Лекарят я прие за 2 минути, на отворена врата и общо взето й каза, че не работи по този начин.

Оризовките са си празни калории (малко, но празни).

В момента закусвам оризовки с крема сирене и маслини. В темата не са на почит, но излизам в 7 часа сутрин , а огладнявам по- късно на работа, така че са ми идеални. Хапвам по 2 броя и ме държат сита до обяд. По мои сметки в тези два броя има около 15 гр въглехидрати, които вярвам , че преборвам с движението.

Пробвала ли си да хапваш нещо режимно? Аз откакто съм на режим мога и 24 часа да не огладнея, преди бях пред хладилника през 2 часа. Случвало се е да закусвам (стабилно) в 10 и в 11 и 30 да отивам за обяд. Grinning

В първия пост има доста предложения. Pdf - ВМ-НВХ за начинаещи, линкнат пост на съфорумка  и т.н.

Здравейте отново, позволявам си да се самоцитирам, защото въпросът ми остана на предишната страница Relaxed

Моят HOMA е по-нисък от твоя и съм с ИР. В първия пост 10-та точка е обяснено за HOMA-та.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 18:53 от RoseValley

# 642
Всъщност всички с инсулиново-захарни проблеми трябва да орежат всичко за един определен период, а после, ако всичко върви както трябва и показателите им влязат в норма, вече може и да се поотпуснат.

За някои този период може да е три месеца, за други - три години.

И оправданието "излизам рано, затова ям оризовки" си остава оправдание.
Абсолютно съм съгласна, но често ме обвиняват в ексремизъм, за това гледам да съм по-умерена Simple Smile Иначе повечето редовни знаят какво ям аз. Все още съм жива и здрава.

# 643
Всъщност не се оправдавам, че ям оризовки. За много от хората пишещи в темата това вероятно е падение, но аз си вървя по моя път и отчитам собствения си прогрес. Защото преди оризовките закусвах с пълнозърнест хляб, а преди него с бял и с мазни банички.
В темата съм от две години и ми се иска от време на време да излизаме от идеята, че пътят е само един. Тук сме различни хора с различна двигателна култура, ежедневие и финансови възможности. И на мен лично ми е интересно да чета за хора, които са направили нещо различно от режима и за резултатите, които са постигнали.

# 644
  • пак там
Хората сме различни, права си. Болестта обаче ни е една и съща. И си мисля, че е по-разумно да научим не да броим патешки калории и въглехидрати, а да разберем кой вх става, а кой - не.

Общи условия

Активация на акаунт