Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 35

• 54 464
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
Не мога да преценя колко калории приемам - храня се доста мазно, но щом отслабвам, значи, все пак, съм в калориен дефицит. Което е и целта, разбира се, защото имам адски много килограми за сваляне.
С храната е сложно положението при мен - не обичам нито месо / риба, нито яйца, нито зеленчуци, нито плодове. Просто няма как да изяждам достатъчно големи количества, ако се налага да консумирам само такива неща, а аз друго на практика не ям в момента.
На 32 съм.

# 676
  • пак там
Попитах за годините, евентуално ако си в период на предменопауза, но си далеч от нея.

Има едно нещо, което се постига изключително трудно. Нарича се равновесие.

Ако не си уцелила разумно разпределение на М, ВХ и Б, а караш на калориен дефицит - това със спирането на цикъла е нормална реакция на организма.

Нямам представа какво ядеш. Но съдейки по написаното от теб - явно не можеш да се пречупиш и да се храниш наистина НВВМ, а си пуснала старата плоча - колкото по-малко, толкова по-добре.

# 677
За загуба или нерегулиран цикъл на режима, моите впечатления са основно две причини - или малко храна (мазнини) или много усилено трениране.

# 678
Аз не се старая да ям малко, напротив - бих се радвала да успявам да консумирам по повече протеини. Проблемът е, че нямам никакъв, ама наистина никакъв апетит. И това е от поне 4-5 г. насам, като прогресивно се засилва.
Не мисля, че ям малко мазнини, по-скоро откъм протеини ми куцат нещата.
Не тренирам чак усилено.
Както и да е, това с цикъла може да е било и еднократно събитие, дано е така.
Благодаря ви за мненията!

# 679
Може да се дължи и на прекалено ниски въглехидрати. Има доста писано по темата. ИР + проблеми с щито е най-гадната комбинация. ИР не обича много ВГХ, но щито не обича и малко. Трябва да намериш баланса.

# 680
Здравейте. За съжаление трябва да се включа и към тези теми (освен щитовидната и жлъчната), защото покрай някакви изследвания случайно решиха да ми направят тестове за инсулин при натоварването с глюкоза и нещата цъфнаха. Нямам повишена захар, но инсулинут на гладно беше 26. Започнаха ме с Глюкофаж и след месец ме преминаха на Глюкофах ХР вече по 2 таблетки (макс доза). Смених диетата към нисковъглехидратна,  тръгнах на плуване (мин 1км за час). Вчера правих контролно на инсулина на гладно - 39.21 и направо се втрещих.
Лаишки си мисля, че този глюкофаж ХР не е добро решение. Имате ли опит с различните глюкофажи?
Записала съм се за преглед, но чак след седмица.

Отделно - от вашия опит колко бързо би следвало да спада инсулина след натоварването? Т.е. ако на втория час все още е бил висок кога се очаква да спадне до нормални нива?

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 09:46 от Silent Smile

# 681
Може да се дължи и на прекалено ниски въглехидрати. Има доста писано по темата. ИР + проблеми с щито е най-гадната комбинация. ИР не обича много ВГХ, но щито не обича и малко. Трябва да намериш баланса.
Аз съм така - хашимото, хипофункция и недоказана с изследвания ИР, но с висок инсулин на гладно ( я референтни стойности, но над 10). Още се чудя какво мога да ям 😂
Възможно ли е сваляне на инсулина САМО с хранителен режим, защото лекарствата за мен не са опция, не искам да пия и според мен само замаскират "оздравяване".

# 682
Както знаете от около седмица съм на режим заради ИР и както ви писах бях 50 кг преди да го започна... забелязах, че съм леко отслабнала и днес се премерих 48 кг. Тоест съм свалила 2 кг за една седмица... хора, това нормално ли е Confused аз не целя отслабване в момента (не че не се харесвам повече така), но какво ще стане след още една седмица или един месец, или по-дълго....... какво се случва с мен, вече не знам... Cry

# 683
Както знаете от около седмица съм на режим заради ИР и както ви писах бях 50 кг преди да го започна... забелязах, че съм леко отслабнала и днес се премерих 48 кг. Тоест съм свалила 2 кг за една седмица... хора, това нормално ли е Confused аз не целя отслабване в момента (не че не се харесвам повече така), но какво ще стане след още една седмица или един месец, или по-дълго....... какво се случва с мен, вече не знам... Cry
При стартиране не режима, обикновено се изхвърля задържаната вода. Ако продължиш да го спазваш и го съчетаеш с тренировка, по-скоро можеш да направиш мускул и да качиш някое кило Wink

# 684

Аз започнах режима 67кг. и след 10 дни бях 64кг  , с тази разлика, че аз целя и отслабване и общо оздравяване. Simple Smile
Не мисля обаче, че това са реално свалени килограми. По-скоро организмът се "освобождава" от някакви натрупвания.
Аз съм минала през няколко коремни операции и само с едно очистително за няколко часа махаш 2кг без проблем. Simple Smile

# 685
Вода е в първите дни, после си идват нещата по местата. Когато ядем повече въглехидрати, задържаме повече вода. Съответно като ги орежем, я изхвърляме набързо.

Скрит текст:
Аз съм така - хашимото, хипофункция и недоказана с изследвания ИР, но с висок инсулин на гладно ( я референтни стойности, но над 10). Още се чудя какво мога да ям 😂
Възможно ли е сваляне на инсулина САМО с хранителен режим, защото лекарствата за мен не са опция, не искам да пия и според мен само замаскират "оздравяване".
При повечето хора си е напълно възможно, вече нататък от теб зависи. Особено отначало ще трябва да си доста стриктна, като тук нямам предвид маниакално избягване на всякакъв въглехидрат ако ще и от чесън да е... а придържане към режима без "чийтване", както стана модерно да му се вика. И като посвикнеш с режима, храненията да не са ти на често. Ако до сега си похапвала по много пъти на ден, това поддържа инсулина висок и между храненията, понеже не минава достатъчно време че да спадне. Движението също е важно, не знам колко активна си по принцип. Мен може хич да ме няма в спортуването, обаче гледам да ходя по няколко километра пеша всеки ден. Дори това дето всъщност почти нищо не е, дава голяма разлика при мен. Хем аз скоро ще направя 3 години на режим и се считам за човек в прилично състояние вече, не е сега да започвам.

# 686
Не съм убедена, че това е вярно твърдение. Да, на много места се спекулира по темата, но какво точно значи "прекалено ниски ВХ"? 
Всичката необходима глюкоза, черният ти дбор може да произведе спокойно, а останалата част от енергията се осигурява от кетонните тела. При режим на горене на мазнини за енергия, необходимостта от глюкоза е значително намалена и се произвежда според нуждата и се пази за функциите, за които се изисква.
Надали е  случайност, че голям процент от хората с щитовидни проблеми имат и метаболитни нарушения.

Има незаменими аминокиселини и незаменими мастни киселини (такива които тялото не може да произведе и трябва да се набавят с храната), но за незаменими въглехидрати не съм чувала.

# 687
Аз днес си направих изследвания и резултатите са потресаващо ужасни. Не спазвам стриктно режима, но го спазвам много повече от преди година да речем. Щитовидните ми са много завишени, холестерола също, а той винаги ми е бил добре. Качила съм и 2 кг. Единствено магнезият ми е в норма, а за него бях сигурна, че имам дефицит.
Този холестерол защо така се повишава, помня че преди време беше писано, че е ок да е завишен, но сега като си го видях и не ми стана добре.

# 688
  • пак там
Скрит текст:
Здравейте. За съжаление трябва да се включа и към тези теми (освен щитовидната и жлъчната), защото покрай някакви изследвания случайно решиха да ми направят тестове за инсулин при натоварването с глюкоза и нещата цъфнаха. Нямам повишена захар, но инсулинут на гладно беше 26. Започнаха ме с Глюкофаж и след месец ме преминаха на Глюкофах ХР вече по 2 таблетки (макс доза). Смених диетата към нисковъглехидратна,  тръгнах на плуване (мин 1км за час). Вчера правих контролно на инсулина на гладно - 39.21 и направо се втрещих.
Лаишки си мисля, че този глюкофаж ХР не е добро решение. Имате ли опит с различните глюкофажи?
Записала съм се за преглед, но чак след седмица.

Отделно - от вашия опит колко бързо би следвало да спада инсулина след натоварването? Т.е. ако на втория час все още е бил висок кога се очаква да спадне до нормални нива?

Сайлент смайл, глюкофажът, независимо в каква форма, спомага за свалянето на кръвната захар. Предполагам, че е свършил работа и си я свалила, но това не означава, че си излекувала ИР. А при нея по принцип има завишени нива на инсулин, като сега те са свободни и затова изглеждат по-високи.

По принцип ако спазваш НВ режим, би трябвало постепенно да намалее и инсулинът, дори без хапчета. Но това отнема месеци. Така че зареди се с търпение.

# 689
Не съм убедена, че това е вярно твърдение. Да, на много места се спекулира по темата, но какво точно значи "прекалено ниски ВХ"? 
Всичката необходима глюкоза, черният ти дбор може да произведе спокойно, а останалата част от енергията се осигурява от кетонните тела. При режим на горене на мазнини за енергия, необходимостта от глюкоза е значително намалена и се произвежда според нуждата и се пази за функциите, за които се изисква.
Надали е  случайност, че голям процент от хората с щитовидни проблеми имат и метаболитни нарушения.

Има незаменими аминокиселини и незаменими мастни киселини (такива които тялото не може да произведе и трябва да се набавят с храната), но за незаменими въглехидрати не съм чувала.

Миоки, аз те чета отдавна и много те харесвам, защото очевидно постоянно обогатяваш знанията си и си аргументирана. Но както каза днес един известен имунолог, едно + едно невинаги прави две.Blush Има достатъчно сведения, както теоретични, така и емпирични, че при много ниски въглехидрати - около 20 г и дори 50 г, дългосрочно, щитовидната се задъхва жестоко и започва косопад, менструални, репродуктивни проблеми и т.н. Жените го отнасят най-тежко. Ти очевидно нямаш грижи с щитото и затова изцяло месоядният режим ти е перфектен. При други не е така. Много харесвам Анелия Петрунова, ака Шоколада, и нейният блог Food for Thought. Тя е и един от пионерите в темата за НВ ВМХ. И тя например е отслабнала с много килограми с режима, но впоследствие е закъсала много с щитото...

Общи условия

Активация на акаунт