Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори- 69

• 44 565
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте!

Благодаря за отговора!
Точно това ме вълнува, тъй като в публичното пространство излезнаха много разнородни хипотези.
Не е посочено едностранно дали може да се прилага или не, а само препоръки и то много двусмислени и неясни и то точно, защото бременни жени не са  включени в проучванията на ваксината. Следя новините и имаше доста изказвания и няма еднозначно послание към гражданите и по-конкретно за жените, които плануват или са бременни. Дори в много публикации съветват, ако жената е в рискова среда и има висок шанс от зараза, да се ваксинира независимо, че нямало доказатлества как действа ваксината.
В общи линии аз това го интерпретирам като въпрос на личен избор и преценка на риска и ми беше интересно да се допитам до мнението и на други.

Здравейте!

Извинявам се предварително, ако въпросът вече  е дискутиран в темата.
Жени в стимулация и след репродуктивни процедури (в моя случай инсеминация) могат ли да се ваксинират срещу ковид или е противопоказно?
Здравей, първо да поясня, че не съм медицинско лице и мнението ми е базирано на допитване до близки лекари. Аз съм бременна и преди време питах личната ми лекарка на какво мнение е и тя категорично ме посъветва да изчакам с ваксините. Не е ясно какъв точно е рискът, именно защото опити и проучвания не се правят с бременни жени. Моето мнение е, че няма как да се има доверие на ваксина разработвана и тествана няколко месеца, с непроследени дългосрочни реакции и последствия. Затова и на този етап изчаквам. То небременните и непланиращите бременност не смеят да се ваксинират пък какво остава за нас..

# 301
  • София
Щерев и Надежда препоръчват ваксиниране преди процедури, като Надежда дори го препоръчва за бременни. Това са техни официални становища. Аз живот и здраве другата седмица влизам в 8 месец и не бих рискувала...

# 302
  • София
Някоя слагала ли си е глобули Положинакс по време на бременност? Изписа ми ги АГ след като излезе, че имам кандида, но съм в 25гс и се притеснявам. На листовката, естествено пише да не се ползва от бременни.

# 303
  • София
Да, и предната бременност, и сега.

# 304
При мен в 34 г.с се откри candida albicans и ми беше предписан Гиназол, който се слага еднократно.

# 305
Здравейте,
Откриха ми Хашимото преди 4 години. Никога нищо не съм пила, защото не съм имала оплаквания, а ТСХ е бил в норми. Само антителата не.
В момента съм в края на 5 г.с и вчера беше първият ми преглед. В края на него казах, за Хашимото и лекарката ме накара още днес да пусна ТСХ и ако е над 2.5 да се консултирам с ендо веднага.
Сега ми излязоха резултатите и съм на 2.04. последно октомври края беше 1.19.

Въпросите ми:
- Колко често трябва да изследвам ТСХ? Лекарката не ми каза, а и аз не се сетих да попитам.
- Ако се наложи да пия хормон, възможно ли е след бременността да се спре или това ми беше и вече ще го пия постоянно?

Благодаря предварително и леко бременен ☺️

# 306
  • София
Аз си го следях почти всеки месец, защото е важно да е в норма. С първата бременност ми се наложи да пия и хормон и веднага след като родих го спрях - не съм имала проблем. Но все пак е индивидуално.

# 307
При мен тсх беше 2.4 и ме сложиха на минимална доза лекарство, смъкнах под 2, това било достатъчно. Следят ме веднъж месечно задължително - тсх и фт4. Доколкото разбрах, с напредването на бременността тсх се увеличава и при здрави жени и в различните триместри допустимите нива са различни. Дали ще се наложи да пиеш хормон и след бременността зависи от състоянието ти.

# 308
Аз започнах с ТСХ 4.5, като за месец го свалих под 2 с 25мкг Еутирокс. През цялата бременност пих тази доза, изследва се два или три пъти и беше в добри стойности. Най-вероятно с напредването на бременността ще се покачва, затова е добре да се следи. Най-важен е първия триместър, след това бебето вече ще си има щитовидна жлеза и не е толкова опасно. А за след бременността, ще трябва да се изследвате и да видите как е хормонът и дали има нужда от лекарства. Ако е в норми, то няма нужда да пиете такива.

# 309
Здравейте,
Откриха ми Хашимото преди 4 години. Никога нищо не съм пила, защото не съм имала оплаквания, а ТСХ е бил в норми. Само антителата не.
В момента съм в края на 5 г.с и вчера беше първият ми преглед. В края на него казах, за Хашимото и лекарката ме накара още днес да пусна ТСХ и ако е над 2.5 да се консултирам с ендо веднага.
Сега ми излязоха резултатите и съм на 2.04. последно октомври края беше 1.19.

Въпросите ми:
- Колко често трябва да изследвам ТСХ? Лекарката не ми каза, а и аз не се сетих да попитам.
- Ако се наложи да пия хормон, възможно ли е след бременността да се спре или това ми беше и вече ще го пия постоянно?

Благодаря предварително и леко бременен ☺️

Всеки месец го следят при мен, в началото бебето още няма как да произведе хормона само и се налага да се пие. Моята ендокриноложка ми обясни, че е много важно всичко да е точно и да се следи защото може да се появи проблем с развитието на плода. На по-късен етап и за производството на кърма до колкото разбрах. И аз в началото като се разчетох из интернет много се наплаших, няма да давам подробности, но според мен след изследванията по-добре си вземете направление от личния и отидете на ендокринолог. Така ще сте спокойна, че всичко е наред. 🙂 Иначе за спирането на хормона след бременността, вече ендокринолог ще каже кога и как (ако се наложи да пиете хормон). Знам че има 2 месеца период след раждането, в който хормона ще се стабилизира и ще се върне към нива от преди бременността. Но отново, мисля е най-добре да се консултирате с ендокринолог.

# 310
Ако кърмите е възможно аномалии да има и след бременността, затова консултация с ендокринолог няма да ви е излишна, по възможност проучете да работи с бременни, защото някои лекари си знаят едно и също, а при нас е мааааааалко по-специфично.

# 311
А някой знае ли дали може в 13 г.с да се слагат вагинални глобули ? Благодаря ви.

# 312
А някой знае ли дали може в 13 г.с да се слагат вагинални глобули ? Благодаря ви.
Консултирайте се със следващия ви АГ. Има случаи, в които е необходимо. По принцип в този срок вече има формирана плацента.

# 313
А случайно да кажеш какви са тия глобули и за кво аджеба ти ги изписаха?

# 314
Здравейте вече съм в 17г.с от 2 дни имам леки болки като менструални отидох вчера до Аг отделението да ме прегледат бях се стреснала. Там попаднах на една много груба докторка проверява ми шийката с пръсти беше ужасно.. Както и да е каза, че имам контракции изписа ми магнерот и но-шпа. Днес пак имам болки ще звънна на Аг-то което ме следи, но съм много притеснена до сега беше наред всичко,обаче тези дни доста стресови ситуации имах натоварих се дали има връзка с това. Моля кажете при вас имало ли е такива моменти?

Общи условия

Активация на акаунт