"Обичам" Топлофикация - тема 5

• 33 528
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Котьо, когато уреда изгасне и паметта изчезва.
Представи си  стар, умрял телефон.
Поне така ми обясниха от Техем за да сменя моите от 2002 г.
Но не изключвам да са попресилили нещата за да ми вземат парите....

# 91
  • на брега на морето
Имам спомен, че при метрологична проверка може да се засекат данни. В работата на мъжа ми уредът беше изписал Eror, свалиха го и му снеха данните, но и надписаха яко. Това при отчета.

# 92
Винаги едната дата е почивен ден. Спазват това изискване.

Ще ме насочите ли къде е упоменато това, и за всички градове ли важи, или е изискване само на този Техем, който гледам обсъждате предимно в темата.
Благодаря.

# 93
Сега нямам време да ровя, но това го има в договорите между топлинните счетоводители и Топлофикация. Има и проблем с линковете във форума и затова слагам копирана информация в скрит текст. Виж най-долу. Може би го написах не съвсем точно в предния си пост като използвах "почивен ден", а не "извън работно време". При нас винаги е събота или неделя едната дата.
От сайта на Топлофикация:
https://toplo.bg/blog/2020/05/13/otchetnauredi
Скрит текст:
В стремежа за максимална гъвкавост при обслужването на клиенти и за тяхно улеснение предлагаме различни варианти за снемане на данни от уредите за дялово разпределение. В зависимост от желанията и предпочитанията си клиентите могат да изберат един от следните начини за отчет:

Месечни отчети

→ Дистанционно отчитане

● Реални сметки всеки месец за отопление и топла вода
● Не е необходим достъп до апартаментите
● Отчитане чрез мобилно устройство и подвижна антена
● Избягване на елемента на човешка грешка при отчитане
● Съхранение на данни за минали периоди

→ Визуално месечно отчитане

● Ежемесечни посещения за отчети в определена дата в края на месеца
● Предаване на данните от отчети от упълномощено лице от сградата

→ Дистанционно отчитане чрез AMR комуникация

● Отчет директно от офиса на всички уреди за дялово разпределение
● Формиране на сметки по напълно реални данни
● Клиентите имат възможност за онлайн справки за консумацията
● Текущо потребление по дни
● Възможност за настройки и управление на потреблението
● База данни за минали периоди и възможност за сравнения и анализи
● Възможност за надграждане

Годишни отчети

● Веднъж годишно след приключване на отоплителния сезон
Предлагаме две дати за отчет, едната от които в извън работно време
● Възможност за уговаряне на допълнителни дати

От сайта на Нелбо:
https://www.nelbo.com/news/?NewsId=82
"За финален отчет са назначени две официални дати, като едната е в задължителното извънработно време. Клиентите на годишен отчет, предоставили контактна информация, ще получат и уведомление с смс или имейл."

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 13:46 от petiaivanov

# 94
В нашата топлофикация го няма в общите условия, прегледах ги. Тя си прави засичането, няма  отделно дружество-топлинен счетоводител.
Нормативно ме интересува има ли го някъде в наредба, инструкция...защото го споменавате като задължително условие, за това ми стана интересно.

Не съм от София, така че извадката от сайта на софийското дружество не ме ползва по никакъв начин.

Благодаря все пак, мислех че е коментирано назад.

# 95
Тета_75, обещавам да го изнамеря.

# 96
А, споко....не си хаби времето. Аз така попитах ако на прима виста го знаете, да се ограмотя и аз...не да ровим сега. Чак пък толкова не ми е важно. Благодаря. Simple Smile

# 97
  • София
Здравейте, имам въпрос, за София става въпрос. Има ли вариант да не се използва топлинен счетоводител като посредник, а директно Топлофикация?  Домоуправител съм и една съседка настоява да проверя въпроса, защото едни колежки и разказали, как спрели да използват топлинен счетоводител, сметките им намалели, та и ние да се разделяме с Техем. Не успявам да намеря информация или неправилно търся.

# 98
Доколкото знам и Топлофикация е лицензиран топлинен счетоводител. Направо им се обадете.
https://toplo.bg/central-regulation

# 99
Потвърждавам. Топлофикация също е топлинен счетоводител.
А какви ще са сметките, нямам идея.
Няма как да спрат да използват топлинен счетоводител, защото законът не го позволява. Сигурно доставчик И топлинен счетоводител им е самата Топлофикация.

# 100
  • София
Аз пък бих делегирала на съседката задачка да проучи въпроса и да предложи на ОС смяната. Ако е по-изгодно и живущите се съгласят на смяната - екстра.
То една колежка казала, че друга позната, пък трета какво разбрала....

# 101
Топлинния счетоводител се избира сред фирмите, регистрирани в публичния регистър на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Само регистрираните в този регистър фирми имат право да извършват дялово разпределение на топлинна енергия, тъй като те отговарят на всички законови изисквания за тази дейност. Освен това, ФДР следва да има сключен договор със съответното топлофикационно предприятие за извършване на дейността на неговата територия.

Дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост може да извършва и топлофикационното дружество, при положение, че е то регистрирано в публичния регистър на МИЕТ на лица, имащи право да извършват дялово разпределение на топлинна енергия..

От тук
https://aktivnipotrebiteli.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1% … D0%B0%D0%B4%D0%B0

Също:
Редът за смяна на топлинния счетоводител е същият като при първоначалното избиране на топлинен счетоводител – със съгласие на собствениците на поне две трети от собствеността в сградата-етажна собственост (виж стр ....... по-горе от този справочник). В договора между собствениците в сградата-етажна собственост и първия топлинен счетоводител задължително са уговорени условията за прекратяването му и те трябва да се спазят при избора на нов топлинен счетоводител.

Кое е топлофикационното дружество? Проверете го дали е регистрирано в регистъра на МИЕТ.

Ето сайта на публичния регистър https://www.mi.government.bg/bg/registers/publichen-registar-na- … van-3-c246-1.html

# 102
  • София
Благодаря ви!

# 103
Мен обаче ме съмнява че разлики в цените няма да има, който и топлинен да изберете. Нещо в България е така...такива са ми наблюденията. Картелчета, уговорки..в ущърб все на клиента.
Но може и да греша. Проверете, разпитайте.

В сегашният ви договор трябва да има вписано кога и как става прекратяването. Ако се затруднявайте, пишете какво точно пише, ще помагам.

# 104
В топлинното счетоводство може да има много неточности, но не и картелчета и уговорки в ущърб на клиента, защото клиентът официално е жилищната сграда, закачена за абонатната станция. А там има топломер, който по приемане е точен. От там нататък е възможно един съсед да е ощетен заради друг, но само "вътре в клиента". Всякакви кражби се плащат от другите. Неотопляваните апартаменти пък влошават КПД и пак се плащат от съседите. Сметките зависят и от изолацията, местоположението, изгледа...
Та съвсем възможно е една сграда да плаща значително по-мако от друга, но не е заради счетоводителя.

Общи условия

Активация на акаунт