"Обичам" Топлофикация - тема 5

• 33 519
  • 751
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Кога ще спират парното в София?

# 691
Съотношението топла вода-парно зависи от това кой, как и колко се отоплява.

# 692
Нали се отчита 1) енергията за подгряване на Х кубици вода един път, 2) отчитане на енергията за отоплението на имота? И 3) отчита дяловото разпределение на ТЕ, т. е. ако ползваш само топла вода, а не пускаш парно ще се отчита само първото и третото, не е ли така?

# 693
Нали се отчита 1) енергията за подгряване на Х кубици вода един път, 2) отчитане на енергията за отоплението на имота? И 3) отчита дяловото разпределение на ТЕ, т. е. ако ползваш само топла вода, а не пускаш парно ще се отчита само първото и третото, не е ли така?
Абонатната станция има един топломер за всичко.
При абонати без  индивидуален топломер на входа на всяко жилище:
-първо се отчитат и сумират кубиците топла вода за всички абонати от индивидуалните им водомери+разликата от общия(ако има) и като се знае какво количество енергия е нужно да се подгреят тези кубици вода до дадена температура, се намира колко енергия е изразходвана за тази цел. Тя се изважда от общата

-след това от останалата енергия, се изважда енергията, която е заложена като процент от общата (има и други формули за това по решение на общото събрание) за сградната инсталация.

-след това, крайният остатък енергия, се дели на сумарният брой единици, които са натрупани от всички разпределителни устройства, монтирани върху радиаторите. Така се получва една единица на твоя радиатор, на какво количество енергия ще отговаря. Това не е еднакво за всеки отоплителен сезон.

# 694
Казваш за тези, които нямат индивидуални топломери.
Ние имаме на всеки радиатор и там нали се отчита количеството израходена Е за отопление.

# 695
Казваш за тези, които нямат индивидуални топломери.
Ние имаме на всеки радиатор и там нали се отчита количеството израходена Е за отопление.
Не си разбрала и бъркаш типовете уреди. Това, което имаш на всеки радиатор (и аз имам) не е топломер. Нарича се разпределител! Този уред не мери количество изразходвана топлинна енергия, а мери относителен дял единици, които не са количество топлина. В този случай може да се каже колко енергия ти е изразходил радиаторът по начина, който описах в горния си пост. Това може да става с ежемесечно отчитане, но всички абонати трябва да имат дистанционни разпределители и водомери за топла вода (без годишно изравняване) или веднъж годишно с изравняване.
Топломерът е уред, който се монтира на входа на жилището (там където тръбата влиза в жилището), обикновено при хоризонтални инсталации, и тогава не се монтират разпределители на радиаторите.
Скрит текст:
Разпределител:

Топломер (нещо такова):

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 08:44 от petiaivanov

# 696
Петя, благодаря за разяснението!
Наистина не съм на ясно с много неща и е хубаво, че някой, като теб, ги обяснява.

# 697
Петя, благодаря за разяснението!
Наистина не съм на ясно с много неща и е хубаво, че някой, като теб, ги обяснява.
Моля! Опитвам се да обяснявам, защото много хора не знаят, а от фирмите за топлинно счетоводство си "питат ушите" да обясняват на хората, като им монтират уредите и човекът си мисли, че имал топломер, а то не било така.
Или пък преди десетина години, когато масово монтираха разпределители с дистанционен отчет, хората си мислеха, че плащат за да бъдат отчитани ежемесечно, ама никой не им разясни, че за тази работа трябва и водомерът да е с дистанционен отчет и да сключат съответния договор за такъв отчет. И после като дойде иравнителната сметка " ама аз що така има да доплащам, нали ме отчитат всеки месец! Тези са крадци, мошеници и т.н. ", а всъщност човекът не е наясно.

# 698
Такъв топломер нямаме на входа на жилището.(какъвто е показан на картинката)
Значи нашия топломер е в абонатата станция.
Иначе имаме разпределители на всеки радиатор, които са дистанционни, защото никой не влиза вътре да гледа показанията. На прогнозни сметки сме и лятото идват изравнителните.
Но за водомера идват и засичат топла и студена вода на всеки трети месец.
За свое оправдание да кажа, че от две години сме в апартамент с парно на ТЕЦ и все още не съм на ясно как се изчисляват сметките.

# 699
Повече от това, което ти е обяснила Петя няма как да знаеш. А и не е нужно!
Ако искаш да имаш все пак някакъв приблизителен ориентир какво те "чака" на изравнителната, сравни си показанията за предишните години. Макар всяка година да е различна в зависимост от температурите през зимата, съседите, кои и как се топлят, и промяната в цените, броят на топл.единици на уредите по радиаторите и кубиците топла вода все пак ще ти покажат къде си.
При нас за всичките години сме имали няколко пъти големи разминавания с прогнозните им сметки. Веднъж, когато съседите под нас се изнесоха и апартаментът остана празен през цялата зима, веднъж, когато се увеличихме с 1човек, и миналата или по-миналата година, когато на всички връщаха пари заради поевтиняването. Иначе изравнителните ни се движат с + - 50тина лв.

# 700
Такъв топломер нямаме на входа на жилището.(какъвто е показан на картинката)
Значи нашия топломер е в абонатата станция.
Иначе имаме разпределители на всеки радиатор, които са дистанционни, защото никой не влиза вътре да гледа показанията. На прогнозни сметки сме и лятото идват изравнителните.
Но за водомера идват и засичат топла и студена вода на всеки трети месец.
За свое оправдание да кажа, че от две години сме в апартамент с парно на ТЕЦ и все още не съм на ясно как се изчисляват сметките.
Засичат разпределите и топлия водомер един път годишно, след приключване на отоплителния сезон - тези са от топлинния счетоводител .

Тези, които идват и и засичат водомерите веднъж на 3 месеца са от Софийска вода и нямат нищо общо с топлинните счетоводители и Топлофикация. Те си засичат само количеството вода по двата водомера. Виж си сметката за вода, че има два водомера на нея- топъл и студен.

Топлият водомер:  плаща се водата, минала през него към Софийска вода (ако сте в София де), а топлината за затоплянето ѝ се изчислява от топлинния счетоводител и е към сметката за отопление.

Това са различни дружества- единият отговаря за вода, а другият за топлина.

# 701
Благодаря още веднъж!
Беше много полезно за мен, надявам се и за други потребители!

# 702
Момичета, имате ли сметки вече?
Моята е 102 лв Expressionless Много ми се вижда, макар и прогнозна. Това е най-високата прогнозна от целия сезон.

# 703
  • София
Относително е това много/малко, зависи все пак каква площ се отоплява. Аз бих се задвала на 102 лв.
Проверих, че имам вече нова сметка - 170 лв за 65 кв.м. панел. Радиаторите са на 3 и не са спирани от началото на отоплителния сезон.

# 704
Моята също е колкото януарската-170 лв.

Общи условия

Активация на акаунт