ОСМИ клас 2020/2021 - Осмокласникът дистанционно продължава, осмокласни майки с винце се успокояват

• 26 121
  • 790
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Бети, сега Миа Сантова от Виена каза, че при тях вече еднократните маски няма да са разрешени като защитна маска. И в Германия било така. И аз се чудя дали да купувам пак кашонче от тях.
Странно, нали се твърдеше, че точно те пазят добре.
Казаха ли защо? И каква алтернатива следва да се ползва?

# 586
Ако всяко училище има възможност да включва карантинирани/леко болни ученици онлайн, докато другите са ПО, хремавите нямаше да ходят. При нас не съм чула за такава екстра. Вероятно в 80% от училищата го няма това. По този проблем имаха да работят от лятото, но така и не го направиха.
Гадамер, ако на Ема й се ходи на оли, питай РУО да те насочат към някое друго училище за първи кръг.
Нашите днес са на бел. Този път са повечко деца и е от 12 и за да не губят час по фе, класната измести единият си час като нулев (от 8 ), за да не губят. Много ме впечатли с този жест.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 09:37 от Maria 007

# 587
При нас имаше много болни учители есента. Сега не знам какво е положението.
Писах преди време в темата за ДО, ще ги напиша и тук. Отнася се конкретно за нашето училище, защото го виждах всекидневна като се прибирах от работа, но предполагам, че е валидно и за другите училища. Така, в коридорите бяха с маски, разделени потоци, два входа, разписано кои класове кое стълбище да ползват. Всичко това се спазваше. Ако се върнат задължително с маски в час и това ще се спазва. Обаче какво става през междучасията. Многобройни групи ученици обсаждат няколкото закусвални, които са край училище. Разбира се, там на опашката никой не е с маска. После си похапват и пийват един до друг. Боричкат се. Съвсем нормално поведение за тийнове. И напъните за маски и разделяне на потоците вътре в училище в голяма степен се обезмислят от търапаната и смесването навън. Че и две кафенета има, които също се посещават в голямото междучасие. Сега кафенетата не работят, но закуските си работят. На малките, до четвърти клас, им е забранено да напускат двора на училището, но за големите няма забрана. Не могат и да го вкарат в правилника, защото сигурно половината родители ще врякнат, че децата им ще умрат от глад. И така.
Моите деца ще се върнат присъствено, когато разрешат. Малкият и на тренировки си ходи. И въпреки желанието ми да учат нормално, се надявам, че няма да се повтори юнското широко отваряне на врати на всичко възможно. Предпочитам да се действа постепенно и изобщо не съм съгласна ресторанти, барове и дискотеки да са преди учениците.

# 588
  • София
От този живот, живи няма да излезем. Аз имам един, единствен път, когато наборката беше на 3м. и бях по спешност в болница,  признавам си, тогава много ме беше страх да не умра, защото ми беше мъчно за момиченцето ми. Иначе е истина, че от страх да не умрем, спряхме да живеем. Спирам по темата.
Ние ползваме маски за многократна употреба. Второкласника няма проблем с носенето им и в часовете дори, но наборката много мрънка - пубер. Simple Smile

# 589
Бети, аз купува маски от тук https://shop.bags.bg/A/p/Maski-za-litse-EP-Hygitex-Mask-2-CE
Сега още са свалили цените, дали са паднали цените и в аптеките не знам.
Взимала съм и на Кристал 1, произвеждат до Варна, последно бяха на 12 лв хирургичните маски

# 590
  • Пловдив
Ами то самосъзнанието се възпитава, и трябва натам да насочим усилия, вместо само забрани и санкции. Аз ви споделих мой личен случай точно с хрема и то точно тази година, и смятам, че учителите,щом създават проблеми, а не улеснения, не бива да се сърдят и с родители, които си правят оглушки. Да създадат възможност с едно обаждане от родител да не ходи детето на училище, както си е по света, без да е необходимо да висиш по опашки за пиклива бележка. Някой лъжел? Ми за негова сметка си е, то пак е заради циганите, зорлем не можем да ги караме да ходят на училище, ега ти. Честно казано, повечето случаи децата ми не се нуждаят от лекарска помощ, когато са болни, обаче се налага заради бележката да ходя по кабинети. И, преди за хрема не съм ги спирала, голямата ми дъщеря по принцип зимата редовно е с лека хрема. Тази година се надявах да е някак по-лесно, ама щом не е... Не може само да се иска и да се сочи с пръст и да се санкционира, необходимо е малко усилие и воля и разум, най-вече.
Това за маските го чух за Германия и леко ме вбеси, в края на краищата пак става една огромна машина за пари, както лабораториите, както псрите, така и маските. То поне някакви екологични да бяха одобрили, защото иначе все сме много природно ориентирани, ама милиарди тонове от гнусни те маски никой не мисли къде ще се складират и какво ще направят на природата. Иначе, почивала си била. Хахахаха.
В крайна сметка не разбрах какво стана с 1-04.02. Всеки казва, че ще Са почивни дни, нали ги взеха? Или пак ги върнаха?

# 591
Бети, сега Миа Сантова от Виена каза, че при тях вече еднократните маски няма да са разрешени като защитна маска. И в Германия било така. И аз се чудя дали да купувам пак кашонче от тях.

Такива са задължителните маски в Бавария и други не се допускат:

Още не е въведено за цяла Германия.
За БГ няма такова задължение и според мен, предвид на нивата заболеваемост, няма и да има. Дано не се стига дотам, прекалено ми идва.
Моята тийнка ще ползва точно еднократна хирургическа маска, защото с нея диша най-добре и не и се запотяват очилата, като я нагласи.

# 592
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Австрия мерките са превантивни, заради новия щам на вируса от Англия.

Единственият начин за прекратяване на тази лудост е масово ваксиниране.

# 593
Е нали маските с клапи не пазели достатъчно? Сега на тях ли се връщаме?

# 594
  • у дома
Ако всяко училище има възможност да включва карантинирани/леко болни ученици онлайн, докато другите са ПО, хремавите нямаше да ходят. При нас не съм чула за такава екстра. Вероятно в 80% от училищата го няма това. По този проблем имаха да работят от лятото, но така и не го направиха.

При нас също я нямаше оповестена  тази опция-аз звъннах на класната да й кажа ,че детето е болно и попитах има ли  възможност за вкл в часовете през лаптоп-отговори ми,че не знае да има,но ще пита директорката.Точно след 2 дни ми звънна да ми каже,че може вече да се вкл онлайн-та явно не е чак толкова сложно при добро желание. А парадоксът е,че имам познати с дете в съседния клас-то също беше болно-нищо не са питали и така и не ги вкл онлайн.

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 09:43 от svetlaem

# 595
  • София
За Виена не знам, но в Германия наредбата (влязла в сила от вчера) за масkите FFP 2 (или КN95/N95) е само за провинция Бавария в затворени пространства като магазини, болници, градски транспорт (без влакове) за  хора над 15 год. Ваксинираните също са задължени да носят такива.  Все даваме у нас германците за пример, ама ... Нарушителите известно време нямало да бъдат глобявани, демек има гратис период от седмица май. После пък щели вече да бъдат глобявани, ама размерът на глобата не бил още ясен. Нямало опасност заради повишено търсене да има недостиг на такива маски в аптеки, дрогерии и сие. Ама още вчера вече е регистрирана  липсата им на места..Тук не биха въвели такова изискване, понеже тези маски не са евтини.. Баварците поне са осигурили  2,5 милиона безплатни за нужадаещи се и ваучери за отстъпки за възрастните над 60..

Последна редакция: вт, 19 яну 2021, 10:02 от пенсионирана русалка

# 596
  • София
KN95 има и без клапа:
Скрит текст:
Ние такива ползваме, дезинфектирам със спрей на спиртна основа.
За тези с клапите бяха казали, че са ок за ползващите ги, но не са ок за околните, защото, ако ги използва заразен човек, при издишване през клапата излиза и вируса и околните не са защитени.

Преди време си бях запазила линк за еднократни маски 50 бр. оттук .

С носенето на маски се свиква. На Оли по Мат попитах дали са седяли в стаята с маски, дъщеря ми каза, че никой не си е свалил през цялото време, за разлика от НВО-то, но оттогава минаха доста месеци и хората свикнаха/промениха мисленето си.

# 597
Здравейте, не съм чела назад, защото имах една кошмарна седмица...Само ще кажа, че хората измират и от други болести освен от Ковид...

Моля да ми препоръчате помагало по литература с развити тези, което да е в помощ на наборката.

# 598
  • Между гори и планини
Ние носим от тези с клапата. Пера ги след всяко слагане. Сега в студа, много неприятен конденз се получава и моя нос рязко започва да тече. От 8 до 14 часа, трябва да осигуря минимум 3 маски. И пак споменавам - при нас са в един автобус деца от 1-12клас, според маршрута. И учителите и кабинетите са общи от 5 клас.
Нещо аз ли не разбирам, онлайн ще са до 31 януари, а започват присъствено на 4 февруари. Това значи ли , че има 3 дни ваканция?

# 599
По-скоро понеделник и вторник ще си учат ДО, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт