9 ФЕГ - 5

• 77 377
  • 773
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
Аз си го следя и Американския университет. Резервен вариант ни е на този етап, но все пак е вариант. Интересен ми е заради опцията либерал артс.
А кой е първия вариант!!!! Ние сме жадни за всякаква информация, защото се чувстваме много неориентирани. Имате ли вече някакви впечатления за Американския университет.  На мен ми харесва системата им либерал артс и ми се струват подходящи за темперамента на детето Simple Smile

# 61
И на мен тази система ми се струва много подходяща за детето. Всъщност тя сама я откри, аз не знаех за нея. В Бордо я имало, та ни е в списъка за проучване. Ние нямаме фаворит, а само проучваме още (моето е малко, осми клас). Сорбоната определено ни е в полезрението, въпреки, че малко ме плаши Париж. Детето следва едно момиче (унгарка), която е студентка там и качва видеа и в ютуб. И аз изгледах 2-3 и ми допада. Иначе сме гледали и възможности за Люксембург, Белгия и Швейцария. Ако прояви интерес към техническите науки определено ще е Швейцария, но май друго я влече, та ще чакам да се позиционира и тогава ще избираме.

# 62
  • Sofia
Вие сте напред в проучванията, браво на Вас!!!! Хубаво е да се трупат впечатления от рано за да отлежат и да се развие постепенно нагласа. Моето дете засега само един тест направи за кариерно развитие, който е качен на страницата на Нов български университет и там изкочи неочаквано за нея и за мен интерес към специалност Финанси. Не зная до колко този интерес ще е траен предвид, че включва доста математика, но ако се задържи си мисля да опитаме да се информираме къде е добре да се учат Финанси. Дали в Авериканския университет е добър вариант за това. Ние гледаме за образование извън България може би на етап магистратура, защото тя не иска да се установява да живее извън България, а аз още не мога да се ориентирам къде, какво ...Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 фев 2021, 16:44 от alegra

# 63
благодаря за отговорите!!!
яна, много ми беше полезно, вкл за френския факултет на ТУ, знаех го, но бях забравила, как ли е там нивото? дали имате впечатления от нивото на съвременност и на другите варианти - примерно на журналистиката в СУ, киното и реклама в НБУ? и супер интригуващо и много полезно беше краткото и сбито инфо за обучение във Франция!!! аз по принцип съм много ЗА оставане на университет в БГ, но пък ме привличат идеите за обучение навън... и все пак съм засега най-фен на вариант бакалавър в БГ и магистър някъде другаде. финансово Франция изглежда по-добър вариант и от Холандия, защо ли не е толкова популярна, може би защото се учи сериозно?!

# 64
  • София
финансово Франция изглежда по-добър вариант и от Холандия, защо ли не е толкова популярна, може би защото се учи сериозно?!

и защото се учи на френски Simple Smile

бихте ли разказали повече за тази концепция "либерал артс" в съвременния й смисъл?

# 65
бихте ли разказали повече за тази концепция "либерал артс" в съвременния й смисъл?
Тук е обяснено добре според мен:
https://www.aubg.edu/bg/liberal-arts-explained

# 66
  • Sofia
Това ми попадна на мен за https:liberal arts

# 67
  • София
Франция не е популярна университетска дестинация заради факта, че се учи основно на френски, а френският не може да бие по популярност английския и немския, отделно е много труден език и се иска много труд, мотивация и време да го учиш като втори език и да го докараш до университетско ниво.
В някои френски университети съм виждала магистратури на английски, но е рядкост.

Предвид факта, че Англия вече стана практически невъзможна във финансово отношение, както и САЩ, вариантите за университетско образование на английски остават Холандия и Дания. Педстои да видим дали французите ще почнат да предлагат магистратури на английски.

Прави ми впечатление, че Интеграл започват да се обръщат вече към Франция като възможност може би заради това, че Англия стана много скъпа вече. За първи път виждам тази година да има онлайн събитие посветено на Франция. Предишни години на изложенията нямаше нищо за Франция и фокусът беше върху Англия, Холандия и Германия.

# 68
  • София
Подкрепям написаното за кандидатстване във Франция. Съществува също така опцията след първата година да се кандидатства отново през системата и да се смени специалност и град. От личен опит мога да кажа, че ученето зад граница изглежда много апетитно, но в действителност е много трудно от финансова гледна точка. Не става въпрос за таксата, а за разходите за живот, които са високи спрямо нивото на доходи в България. Не е невъзможно да се работи и учи, но трябва да подчертая, че граничи с невъзможното.
Сорбоната си е Сорбоната, мой близък я завърши и то преди много, много години. Иде реч за икономическа специалност. Както и в София, така и в Париж, се живее скъпо - сами разбирате защо, но пък възможностите също са правопропорционални.
Не ми харесва идеята обаче да се учи в чужбина и после да се върне в България, а това е също доста вероятно. Пак мои лични впечатления и наблюдения са това.

# 69
  • София
В какъв смисъл да се върне?
За да продължи обучението си тук или за да се върне да живее след завършване на образованието си?

# 70
Аз нямам никакви такивива предразсъдъци. На мнение съм, че човек трябва да търси най-доброто за себе си и като образование, и като професионална реализация. И какво ако е получил най-доброто за него образование в чужбина и е намерил добра реализация в БГ? Не виждам драмата. Образованието трябва да отваря врати, пък човек сам да избере накъде да поеме. И в бг, и в чужбина има специалности и университети, които са с ниска реализация. И обратното. Затова изборът си е индивидуален и не може да се генерализира къде е по-добре да се учи.

# 71
  • София
Тук е обяснено добре според мен:

благодаря! прочетох това описание, четох и в уикипедия, но не ми стана ясно - накрая на следването какво пише на дипломата? Liberal Arts? или пише това, на което все пак студентът се е спрял, след като първите няколко години си е избирал специалност?

# 72
Не, това не е специалност, а начин на обучение, ако правилно съм го разбрала. Идеята е, че има неориентирани деца като моето, които ги влече в различни посоки. Така в първите 2 години учат основите на 2 различни специалности и след втори курс вече трябва да изберат посока. Плюсът е, че получават разширена обща култура и в област, която няма да изберат да специализират или ако решат след време могат да изберат и да доучат и другата специалност с по-кратък курс на обучение. Недостатък е, че първите 2 години е много ученето.

# 73
  • София
Ясно, че не е специалност. Чудех се дали накрая този начин на обучение фигурира някъде в дипломата.
Знам, че това е популярно в САЩ. На моя позната дъщеря й точно така учеше, смени доста интереси, даже с магистратурата пак направи завой.
Но този начин едва ли е приложим за всички области. Не виждам как ще почнеш една химия или биология от средата на учебния курс.

# 74
  • София
В какъв смисъл да се върне?
За да продължи обучението си тук или за да се върне да живее след завършване на образованието си?
И двата варианта.

Общи условия

Активация на акаунт