Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 287
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте на всички,

Denis, изследване за инсулинова резистентност и ОГТТ едно и също изследване ли е? Питам за дъщеря ми - на 21 години, има напълняване и акне по лицето, деколтето и гърба. Решили сме да проверим хормоналния баланс. Хормоните на ЩЖ + антителата на ЩЖ бяха в норма през август 2020 година.
Благодаря за отделеното време.

# 256
Само да спомена нещо, във връзка показателите на ЩЖ - нали сте взели предвид факта, че "хормони в норма" не е равнозначно на "оптимални хормони"? Това е важен момент, според мен, при тълкуването на хормоните.

# 257
Гърне без похлупак, благодаря за уточнението. Не ми е ясна много тази тънка граница между оптимални стойности на хормони на ЩЖ и хормони в референтни граници. Преди около месец, по друг повод възникна подобен разговор. Може ли да уточните разликата между двете понятия накратко...или да посочите източник, от който да прочета повече. Питам, защото за мен когато хормоните на ЩЖ са в референтни граници от дадената лабиратория значи са ОК. Но, ако ми дадете съвет - ще ги пуснем пак или ще преосмислим резултатите от август.

# 258

Здравейте, изключително съм притеснена от високите стойности на estradiol-2258 при рефер.46-607. Изследвах ги на третия ден от МЦ, поради премахване на 2 полипа в последните 2 години.Моля да ми дадете мнение какво друго да пусна като езследване преди да отида на лекар и какъв да е той - гинеколог или ендокринолог?

# 259
Гърне без похлупак, благодаря за уточнението. Не ми е ясна много тази тънка граница между оптимални стойности на хормони на ЩЖ и хормони в референтни граници. Преди около месец, по друг повод възникна подобен разговор. Може ли да уточните разликата между двете понятия накратко...или да посочите източник, от който да прочета повече. Питам, защото за мен когато хормоните на ЩЖ са в референтни граници от дадената лабиратория значи са ОК. Но, ако ми дадете съвет - ще ги пуснем пак или ще преосмислим резултатите от август.

Ако все още ги пазиш, може да ги качиш тук, за да ги обсъдим.
Но най-генерално казано - при напълно здравите, млади хора TSH в общия случай е под 2, обикновено около 1 даже.
FT4 и FT3 е желателно да бъдат над средата на референтните стойности. Ако са под или близо до долната референтна граница, това може да индикира проблем, но невинаги.
Същото е и с антителата (TAT и MAT) - ако показателите уж са в норма, но стойностите са близо до горната референтна граница, това също е повод за съмнение.
Иначе, давам личен пример: когато преди време си изследвах инсулина на гладно, в първия момент се зарадвах, че той попада в референтните граници на съответната лаборатория. Стойността му беше 18. Тогава нищо не разбирах от подобни показатели и тълкуването им. После, като попитах във форума, се оказа, че тази стойност е ужасно висока и показва сериозен проблем.

# 260
Благодаря. Ще се опитам да ги намеря и ще ги кача. Но разбрах и от обяснението ти.
А относно половите хормони, има разнопосочни указания на кои дати от месечния цикъл  се пускат. Тук, във форума са дадени едни указания за Пролактина и Тестостерона, а в лабораториите дават други указания. Напр. препоръчва се Пролактина и Тестостерона да се пусне между 2-5 ден от началото на цикъла, а Денис тук е написала, че за тестостерона няма значение кога, а Пролактина е 7 дни след овулация. И сега се питам кое от двете е по-добре.

# 261

Здравейте, моля за мнение за моите резултати,бременна съм в 8 г.с. , имам синдром на Жилбер ,затова е завишен билирубина , и др. седмица имам час,моля за насоки препарат за вит. Д .

# 262

Здравейте! Това са ми кръвните изследвания на 4ти ден от цикъла, след като ми закъсняваше 51 дни. Бях на лекар и ми каза, че след раждането произвеждам много фоликули... изписа ми  Иногинол. Някоя приемала ли го е? Какво мислите за резултатите?

# 263
Денис, искам да те попитам за моите изследвания правени на 6 ден от овулацията, но от следващия ден на овулацията започнах да взимам дуфастон, който ми изписаха за 10 дни, защото миналия месец имах задържан фоликул и тогава взимах 5 дни дуфастон. (миналия месец Прогестерона беше 4.050 nmol/L при реф. стойности в л.ф. 5.82 - 75.9, а естрадиола беше 1 715.00 pgol/L при реф. стойности в л.ф. 81.9 - 1251).
А сега е това :
Прогестерон      72.58 nmol/L      реф. л.ф.  5.82 - 75.9
Естрадиол          93.7    pg/ml        реф. л.ф.  22.3 - 341

п.с.
в различни лаборатории са правени изследванията от този и миналия месец

Последна редакция: пт, 05 мар 2021, 19:12 от nelly_dor

# 264
Здравейте!
Моля за мнение и за моите хормони, аз съм на 44 г и се опитвам да забременея естествено
[/img]
Успях ли да прикача снимките?

# 265
  • София
Денис, искам да те попитам за моите изследвания правени на 6 ден от овулацията, но от следващия ден на
Скрит текст:
овулацията започнах да взимам дуфастон, който ми изписаха за 10 дни, защото миналия месец имах задържан фоликул и тогава взимах 5 дни дуфастон. (миналия месец Прогестерона беше 4.050 nmol/L при реф. стойности в л.ф. 5.82 - 75.9, а естрадиола беше 1 715.00 pgol/L при реф. стойности в л.ф. 81.9 - 1251).
А сега е това :
Прогестерон      72.58 nmol/L      реф. л.ф.  5.82 - 75.9
Естрадиол          93.7    pg/ml        реф. л.ф.  22.3 - 341

п.с.
в различни лаборатории са правени изследванията от този и миналия месец
Супер са. Имало е О. и всичко е наред.

Здравейте!
Скрит текст:
Моля за мнение и за моите хормони, аз съм на 44 г и се опитвам да забременея естествено

Успях ли да прикача снимките?
Здравей!
Не успя, но аз ти ги оправих Simple Smile
ЛХ, ФСХ и Е2 са високи - показват пременопауза и НЯР, но АМХ е висок за тези стойности... т.е има разминаване
За по-сигурно трябва да се провери и Инхибин В - на 3 ден от МЦ.

# 266
Благодаря много!!!! Ще проверя кога се пуска и ше пусна и Инхибин!
Забравих да кажа, че са стойности от 2-ри ден на МЦ, че утре не бях сигурна дали ще намеря работещи лаборатории.

# 267
Благодаря за отговора, Денис . Сега си отдъхнах и съм спокойна Simple Smile Благодаря.

# 268
Здравей, Денис,

Имам хашимото, приемах 0.25 еутирокс около година бях свалила на 2.1 тсх, но при започване на опити за бебе тествах контролно и беше скочил в небето:
Тсх 6.1 (реф ст 0.3-4.0) , Фт4 14.7 (реф ст 9-23) - 03.02.2021

Увеличиха ми дозата на еутирокс на 0.5
И новите резултати са:
ТСХ - 3.28 (реф ст 0.25-5.0) , ФТ4 - 16.87 (реф ст 10.6-22.0) -04.03.2021

*Не са правени в една и съща лаборатория- досега съм се следила във втората

Въпросите ми са 2:
1. Достатъчно ли е свален ТСХ за 1 месец или да се увеличи дозата?

2. Каква в зависимостта мвжду ФТ4 и ТСХ - нормално ли е на 2рото изследване тсх да пада, а ФТ4 да се вдига?

Знам, че хормоналните изследвания не са реални в повечето лаборатории и често дават грешки

# 269

Може ли да помоля за коментар на прикачените изследвания,правени 2 дни преди овулация.Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт