Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 242
  • 738
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Здравей, denis,
Скрит текст:
бременна съм в 6гс, не взимам лекарства за щитовидната. Така се случи, че точно ми изписаха еутирокс заради TSH 2.8 и се оказа, че вече съм забременяла и не съм го взимала. Посъветваха ме да изследвам отново след 2 седмици и ето резултата:

Учудващо TSH е намалял и влиза в нормите, въпреки че не е оптимално. Ти мислиш ли, че трябва все пак да пия нещо?
Здравей!
В началото на бременността, ТСХ може да играе, което също не е добре.
Дали е 2.8 или 2.2 пак ти е висок и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... това е хормон, той не стои на една и съща стойност месеци на ред. Какво ще правиш ако след 5 дни скочи на 3.2?!
Консултирай се със специалист по репр. медицина ... той да обясни какви са рисковете за ембриона и бременността.
Т4 ти е нисък ... той дори за теб не е достатъчен, а ти трябва да го осигуриш и на ембриона ( за неговото нормално и правилно развитие)
През първи триместър ТСХ трябва да е под 1.0 ... над тази стойност се поема риск, за което вече ти си преценяваш.

Лека, безпроблемна и спокойна бременност.

# 301

Здравейте,
Утре ми е 7 ден от овулация, ще ходя да изследвам прогестерон (и естрадиол - доколкото разбирам, трябва и двата?) заради къса лутеална фаза миналия цикъл (9 дни). Въпросът ми е - мога ли да тренирам преди това, влияе ли се от физическа активност хормонът? За храната и кафето ясно, че ще е на гладно. Много ще съм благодарна за мнения.
Здравей!
По-добре не тренирай - при тренировките много хормони се променят ... нали искаш максимално обективен резултат?!... да не тренираш един ден не е проблем ( аз също тренирам всеки ден - 7 дни в седмицата, около 30 год. и зная какво е зависимост от спорта Simple Smile ... ако това е причината?!)

Здравей, denis, благодаря за отговора! Опитвам да създам навик да тренирам всяка сутрин по малко, затова Simple Smile (и май работи Simple Smile )
 Изследванията излязоха:

Скрит текст:
FT 4 ( свободен Т4 )      12.70   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.640   mIU/l   0.300 - 4.200
Estradiol (Естрадиол)²      508.00   pmol/l   Виж забележка под черта
Progesterone ( Прогестерон )¹      0.675   nmol/l   Виж забележка под черта
HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      5.40   mmol/l   3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин )      3.59   mU/l   2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) индекс      0.86   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Изледвани са на 7 ден от предполагаема овулация, засечена с тестове и по усещане. Миналия месец бях на фоликулометрия, д-р потвърди, че овулация е имало, но ми дойде 9 дни след това. Затова пуснах сега прогестерон. Съдейки по всичко, нещата са зле и овулация няма? Естрадиолът защо е толкова висок?
За ЩЖ - на ТСХ 2.2 преди 2 месеца близо ендокринологът каза да не пия засега хормон, а при евентуална бременност да коригираме - това май също няма да проработи.
Имам ИР, доказана с обременяване (пия 500 мг Глюкофаж дневно, диета, спорт), затова пуснах и инсулин. КЗ, измерена с глюкомер в същия момент, в който ми взеха кръвта тази сутрин, беше 4.5, 5 и 4.9 (мерих 3 пъти за статистика).
Моля за коментар, какво мога да направя, накъде да се насоча? Много съм разочарована, мислех, че вървя в правилна посока за нормализиране на цикъла, а се оказва, че хич го няма.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 16:42 от aureos

# 302
Здравей, Денис, може ли да погледнеш тези резултати?
Инсулин 0 мин. - 7.12
Инсулин 120 мин. - 67.26
Глюкоза 8 часа - 5.1
Глюкоза 9 часа - 5.72
Глюкоза 10 часа - 6.60
Глюкоза 11 часа - 5.26
Ендото казва, че нямам ИР, ама май не е точно така. Инсулинът само на 0 и 120 мин. е изследван.

# 303
  • София
Скрит текст:

Здравейте,
Утре ми е 7 ден от овулация, ще ходя да изследвам прогестерон (и естрадиол - доколкото разбирам, трябва и двата?) заради къса лутеална фаза миналия цикъл (9 дни). Въпросът ми е - мога ли да тренирам преди това, влияе ли се от физическа активност хормонът? За храната и кафето ясно, че ще е на гладно. Много ще съм благодарна за мнения.
Здравей!
По-добре не тренирай - при тренировките много хормони се променят ... нали искаш максимално обективен резултат?!... да не тренираш един ден не е проблем ( аз също тренирам всеки ден - 7 дни в седмицата, около 30 год. и зная какво е зависимост от спорта Simple Smile ... ако това е причината?!)

Здравей, denis, благодаря за отговора! Опитвам да създам навик да тренирам всяка сутрин по малко, затова Simple Smile (и май работи Simple Smile )
 Изследванията излязоха:
Скрит текст:
Скрит текст:
FT 4 ( свободен Т4 )      12.70   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.640   mIU/l   0.300 - 4.200
Estradiol (Естрадиол)²      508.00   pmol/l   Виж забележка под черта
Progesterone ( Прогестерон )¹      0.675   nmol/l   Виж забележка под черта
HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      5.40   mmol/l   3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин )      3.59   mU/l   2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) индекс      0.86   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

Изледвани са на 7 ден от предполагаема овулация, засечена с тестове и по усещане. Миналия месец бях на фоликулометрия, д-р потвърди, че овулация е имало, но ми дойде 9 дни след това. Затова пуснах сега прогестерон. Съдейки по всичко, нещата са зле и овулация няма? Естрадиолът защо е толкова висок?
За ЩЖ - на ТСХ 2.2 преди 2 месеца близо ендокринологът каза да не пия засега хормон, а при евентуална бременност да коригираме - това май също няма да проработи.
Имам ИР, доказана с обременяване (пия 500 мг Глюкофаж дневно, диета, спорт), затова пуснах и инсулин. КЗ, измерена с глюкомер в същия момент, в който ми взеха кръвта тази сутрин, беше 4.5, 5 и 4.9 (мерих 3 пъти за статистика).
Моля за коментар, какво мога да направя, накъде да се насоча? Много съм разочарована, мислех, че вървя в правилна посока за нормализиране на цикъла, а се оказва, че хич го няма.
ТСХ е висок, Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... ако не вземеш мерки ( т.е  ако си без медикамент, който да подпомага функцията на ЩЖ) ще ти е много трудно да контролираш ИР ... и дори и да си на диета/стриктен режим на хранене, много по-трудно ще отслабваш и още по-трудно, да задържаш постигнатото тегло. ЩЖ е пряко свързана с метаболизма на мазнини, въглехидрати и протеин. Когато нейната функция е намалена и метаболизма е бавен - малко гориш и трупаш много мазнина.
Тя влияе и на другите хормони - пролактин, андрогени и т.н. , а те макар и косвено на МЦ и О.
Ако не си успяла да овладееш и контролираш функцията на ЩЖ преди зачеване, след зачеване, това понякога е много по-трудно.
Е2 е висок - ако няма ЗФ/киста, причина може да са по-високи нива на някои андрогени.

Здравей, Денис, може ли да погледнеш тези резултати?
Инсулин 0 мин. - 7.12
Инсулин 120 мин. - 67.26
Глюкоза 8 часа - 5.1
Глюкоза 9 часа - 5.72
Глюкоза 10 часа - 6.60
Глюкоза 11 часа - 5.26
Ендото казва, че нямам ИР, ама май не е точно така. Инсулинът само на 0 и 120 мин. е изследван.
Здравей!
Според мен имаш ИР - инсулина на 120 мин остава много висок, а КЗ след 2 часа е по-висока от тази на гладно.
По-добре приеми, че си с ИР и спазвай определен начин на хранене и т.н. ... това ти е само от полза.

# 304

ТСХ е висок, Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... ако не вземеш мерки ( т.е  ако си без медикамент, който да подпомага функцията на ЩЖ) ще ти е много трудно да контролираш ИР ... и дори и да си на диета/стриктен режим на хранене, много по-трудно ще отслабваш и още по-трудно, да задържаш постигнатото тегло. ЩЖ е пряко свързана с метаболизма на мазнини, въглехидрати и протеин. Когато нейната функция е намалена и метаболизма е бавен - малко гориш и трупаш много мазнина.
Тя влияе и на другите хормони - пролактин, андрогени и т.н. , а те макар и косвено на МЦ и О.
Ако не си успяла да овладееш и контролираш функцията на ЩЖ преди зачеване, след зачеване, това понякога е много по-трудно.
Е2 е висок - ако няма ЗФ/киста, причина може да са по-високи нива на някои андрогени.

Благодаря за отговора! Ако миналия цикъл е нямало ЗФ (АГ видя жълто тяло), възможно ли е този месец да има и затова да е висок естрадиолът и нисък прогестеронът? Как може да се определи дали има ЗФ/киста, с ултразвук предполагам, кога? Преди време изледвах тестостерон, беше ок, ще видя какви други андрогенни хормони има.
За ЩЖ - ще ида при друг ендокринолог на консултация, и ще искам терапия.

# 305
  • София
Благодаря за отговора! Ако миналия цикъл е нямало ЗФ (АГ видя жълто тяло), възможно ли е този месец да има и затова да е висок естрадиолът и нисък прогестеронът? Как може да се определи дали има ЗФ/киста, с ултразвук предполагам, кога? Преди време изледвах тестостерон, беше ок, ще видя какви други андрогенни хормони има.
За ЩЖ - ще ида при друг ендокринолог на консултация, и ще искам терапия.
Ако е имало ЖТ - е имало О.
Ако има ЗФ - няма ЖТ - респ. не е имало О.
Ако има ЗФ, на 3 ден от МЦ:  ЛХ, ФСХ и Е2 показват, че има ЗФ, но е добре да те видят и на УЗ ( веднага след изследванията) - за да се потвърди това .

# 306
Здравейте, как ви се струва:
Прогестерон       2.40       ng/ml   
жени: фол.ф. <0.1-0.3; лут.ф. 1.2-15.9; постмен. <0.1-0.2; б
Изследван е на 20 ден на цикъла.

# 307
  • София
Здравей!
Нисък е, не показва да е имало О..
20-ти ден от МЦ, нищо не означава. Прогестерон се изследва точно на 7-ми ден след О.
Ако няма О. - не се изследва.

# 308
Здравей!
20-ти ден от МЦ, нищо не означава. Прогестерон се изследва точно на 7-ми ден след О.

Гинеколога ме насочи, бях преди 1 ден на преглед. Каза, че вижда фоликул 20мм, но искаше да пуснем и този хормон. Бях пускала и другите хормони на 4тия ден, но там всичко е наред.
Дано имам О другият месец. Стискайте палци!

# 309
  • София
Здравей!

Гинеколога ме насочи, бях преди 1 ден на преглед. Каза, че вижда фоликул 20мм, но искаше да пуснем и този хормон. Бях пускала и другите хормони на 4тия ден, но там всичко е наред.
Дано имам О другият месец. Стискайте палци!
Ок., тогава той ще го коментира ... нямам идея защо е искал само него да провери.
О. настъпва когато ДФ е с размер 22-24мм.
Ще чакам да споделиш какъв е неговият коментар ... за какво се съмнява.

Да не би да таймирате О?

# 310
Очаквам да излезне микробиологията и цитонамаската и в петък ще се чуем, така сме се разбрали.
Каза, че вижда фоликул 20мм, но не може да каже оше дали ще имам О или ще е ЗФ.
Надявам се да има О, но да видим. обясни ми, че другата седмница като ме види на ехографа ще ми каже какво е.
А защо ми пусна хормона не знам точно, аз разбрах, че иска да види дали ми е в норма.
Ще ви споделя

# 311
  • София
Очаквам да излезне микробиологията и цитонамаската и в петък ще се чуем, така сме се разбрали.
Каза, че вижда фоликул 20мм, но не може да каже оше дали ще имам О или ще е ЗФ.
Надявам се да има О, но да видим. обясни ми, че другата седмница като ме види на ехографа ще ми каже какво е.
А защо ми пусна хормона не знам точно, аз разбрах, че иска да види дали ми е в норма.
Ще ви споделя
Попитай го, че и на мен ми е интересно.
Ако преди О., прогестеронът е висок, предполага лутеинизация и образуване на ЛУФ, лутеинова киста и т.н., т.е че може да няма О.
Грубо казано, преди О. няма прогестерон - той започва да се синтезира от ЖТ (ЖълтоТяло или Corpus Luteum), след О.
ЖТ се образува на мястото на спукания фоликул ( ДФ, който се пука при О.) или след О. ДФ се преобразува в жлеза с вътрешна секреция, която синтезира (образува, произвежда) хормона прогестерон.
Няма ли ЖТ - няма прогестерон.
Нивата на прогестерона се проверяват точно на 7-ми ден след О., когато е пика на този синтез ... и точно те са най-важни. Преди и след този пик - нивата са ниски и не са показателни за това, дали добре функционира това ЖТ и дали образува достатъчно прогестерон... който пък е много важен за имплантацита и развитието на бременността, ако има зачеване.

# 312
Здравейте,

Бих искала да помоля за вашето мнение за следните изследвания, направени вчера:

Хомоцистеин                8.05 µmol/L (<= 12)   
Общ белтък, серум     75.9 g/L (66 - 87)
Витамин B12                597.6 pmol/L (145.4 - 569)   
Фолиева киселина     38.33 ng/mL (4.6 - 34.8 )
25-OH-Vitamin D           46.87 ng/mL
Липса:< 10 ng/mL
Недостатъчност: 10-30 ng/mL
Достатъчност: 30-100 ng/mL
Токсичност: >100 ng/mL

През октомври 2020, точно след неуспешна бременност, хомоцистеинът беше 9.9, а витамините ми бяха в тежък дефицит. Оттогава пия добавки - освен тези, пия и витамин Б6.

Въпросът ми е: каква може да е причината хомоцистеинът да продължава да е висок, при положение, че 2 от витамините, които му влияят, са над горна граница, и какво мога да направя, за да го сваля още? Между другото, нито един лекар не е коментирал нивата на хомоцистеина... научих за него благодарение на темата.

Много благодаря за отделеното време!

# 313
  • София
Здравейте,
Скрит текст:
Бих искала да помоля за вашето мнение за следните изследвания, направени вчера:

Хомоцистеин                8.05 µmol/L (<= 12)   
Общ белтък, серум     75.9 g/L (66 - 87)
Витамин B12                597.6 pmol/L (145.4 - 569)   
Фолиева киселина     38.33 ng/mL (4.6 - 34.8 )
25-OH-Vitamin D           46.87 ng/mL
Липса:< 10 ng/mL
Недостатъчност: 10-30 ng/mL
Достатъчност: 30-100 ng/mL
Токсичност: >100 ng/mL

През октомври 2020, точно след неуспешна бременност, хомоцистеинът беше 9.9, а витамините ми бяха в тежък дефицит. Оттогава пия добавки - освен тези, пия и витамин Б6.

Въпросът ми е: каква може да е причината хомоцистеинът да продължава да е висок, при положение, че 2 от витамините, които му влияят, са над горна граница, и какво мога да направя, за да го сваля още? Между другото, нито един лекар не е коментирал нивата на хомоцистеина... научих за него благодарение на темата.

Много благодаря за отделеното време!
Здравей!
Хомоцистеинът е висок, трябва да е до 5.0 - тогава почти няма риск. От 5 до 7.0 вече има известен риск, като над 7.0 риска вече се води висок.
За да се понижи Хомоцистина трябва време и това време при всеки е различно 3 до 6 месеца, средно.
Не посочваш дали е правена пауза преди това изследване - за ФК поне 5-6 дни, за В12 поне 20-на... макар че на него му трябва много повече време, понякога и над 40 дни ( за да покаже реалните серумни нива).
Добре е да провериш и нивата на В6 и да приемаш оптимална доза.
За вит. Д - може да е по-висок ( защото той има отношение към репр. функция)

# 314
Здравейте, имам нужда от помощ при разчитането на изследванията. Миналата година родих и след това започнах да качвам кила, спазвам диети и резултата е 0. Бях на ендокринолог и ме изпрати на изследвания. Това са резултатите. Много благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт