Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 316
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
Криси, не съм отчела инфлацията. Да, фондовете не покриват инфлацията. Под два процента печалба на година се пада за фондовете.

Кои фондове това?

# 121
  • инфантилно и разглезено хлапе
Криси, не съм отчела инфлацията. Да, фондовете не покриват инфлацията. Под два процента печалба на година се пада за фондовете.
Какви са тези фондове? Съвсем мижава доходност имат.

# 122
Не искам да правя реклами на фондове и затова не пиша имената им. Всички фондове си публикуват официално данни за възвращаемостта до момента. Което не е гаранция за бъдещото.

# 123
  • Far away from here...
Здравейте,
вероятно звучи смешно, но тепърва започвам да се образовам по темата и бих искала да помоля за мнението ви.
Бях се насочила към взаимните фондове като алтернатива на депозит с цел защита от инфлация и евентуално някакъв допълнителен пасивен доход, но доколкото се ориентирам, целта ми не е реалистична Simple Smile.
Какви други варианти са подходящи за човек, който няма интерес да инвестира в недвижими имоти и в същото време няма познанията/опита, необходими за борсови транзакции? С уточнението, че вече имам допълнително пенсионно осигуряване, застраховка и т.н, т.е тези опции също ги изклювам.
Не знам, обаче, как точно да конкретизирам сумата, която е обект на размислите ми Simple Smile , имайки предвид, че задавам въпроса в публичен форум. Бих отговорила на лично съобщение на проявилите готовност да ми помогнат с някакви насоки.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 124
Значи целта ти е защита от инфлация и евентуално някакъв допълнителен пасивен доход, но нямаш интерес да инвестираш в недвижими имоти, нямаш познанията/опита, необходими за борсови транзакции, имаш вече допълнително пенсионно осигуряване, застраховка и т.н... Ми тогава ти остават точно и май само взаимните фондове. Защо ги изключваш?

# 125
  • Far away from here...
Нека поясня: недвижимите имоти ги изключвам, тъй като живея в малко населено място и не си заслужава.
Относно борсовите транзакции не съм сигурна дали не е малко късно тепърва да се уча, иначе не ги изключвам категорично като вариант. Просто не знам възможно ли е изобщо човек без нула познания и опит сам да навлезе в тази сфера.
Най-разбираеми като материя на този етап са ми взаимните фонодве, но доколкото успях да се ориентирам, сякаш няма особена разлика дали ще заложа на по-консервативния им вариант или на депозит. По тази причина се колебая дали изобщо има смисъл.

# 126
  • München, Deutschland
Луна и Грош, не е задължително да конкретизираш сумите, който иска да ти помогне, ще ти предложи няколко варианта за различни суми, за да може ти да си прецениш. Единствено ако сумата е под 1000 лв, не си струва (според мен) да се разперваш и да инвестираш в 100 неща, защото таксите ще ти изядат печалбата, особено при по-пасивно и неагресивно инвестиране. Изобщо, суми докъм 3000-4000 лв са малко по-трудни за наместване от гледна точка на това, че има значение инвестиционният хоризонт. Ако искаш да ги сложиш за 3 месеца е едно, за година - друго, за 3 години - трето.

Съвсем накратко казано: при кратки хоризонти от по няколко месеца и желание да разполагаш с парите примерно лятото на тази година (говоря за предвидими обстоятелства - покупка на кола, жилище, почивка или каквото и да е, не по спешност), всяка такса ти е висока и колкото повече места/инструмента избереш за вложение, толкова повече такси ще имаш. Но при вложение и съотв. възвращаемост на пазара от 3г (примерно), таксите играят все по-нищожна роля. Та е важно това да уточниш за себе си - колко време планираш да оставиш тези пари да работят за теб?

При около 5000 лв сума за влагане, би могла да разделиш на няколко места, говоря само откъм такси, не откъм смисъл.

Но преди това, освен въпроса на Черна станция, и аз бих попитала уточняващо: мислиш, че е нереалистично фондовете да покриват инфлацията или мислиш, че е нереалистично да се ориентираш как става инвестицията във фондове?

# 127
Най-разбираеми като материя на този етап са ми взаимните фонодве, но доколкото успях да се ориентирам, сякаш няма особена разлика дали ще заложа на по-консервативния им вариант или на депозит. По тази причина се колебая дали изобщо има смисъл.

Нямало разлика ли??? Депозитът ти носи отрицателни лихви (нулева, но и такси), а консервативните фондове докарват 5-7% доходност, при това необлагаема. Просто не си търсила добре.

# 128
  • Far away from here...
Благодаря ви за бързите включвания!

Crissy, сумата е доста по-голяма и не предвиждам да я използвам скоро - 3-5 години (разбира се, ако няма някакви животозастрашаващи катаклизми от най-лош характер).
За двата ти уточняващи въпроса: да, поне фондовете, които аз разглеждах, не ми се струва възможно да покрият инфлацията, но пък може и аз да не съм се ориентирала правилно, тъй като за първи път се сблъсквам с тази материя.  Инвестициите на борсата пък си ги представям подходящи за човек с изключително висока финансова грамотност, каквато аз не притежавам.

Черна станция, аз не знаех откъде да започна и се насочих към едно от най-популярните в България дружества. Твърде вероятно е да не съм търсила добре, както казваш, понеже тепърва се ориентирам в параметрите, които трябва да се оценяват и да бъдат в последствие основа за избора ми.

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 14:35 от Луна и грош

# 129

Нямало разлика ли??? Депозитът ти носи отрицателни лихви (нулева, но и такси), а консервативните фондове докарват 5-7% доходност, при това необлагаема. Просто не си търсила добре.
Напоследък банките в България са освирепели за пари и започват да дерат населението с все по-безумни такси и комисионни. Да се държат пари на влог в български банки вече е напълно безполезно и носи само загуби за вложителя.

# 130
Съвсем вярно, но въпреки това някакви пари на влог трябва да има за спешни случаи. А и за натрупване преди да се направи нещо с тях. Все пак не си струва да се инвестират 10 000 лева, че и 20 000.

# 131
  • München, Deutschland

Crissy, сумата е доста по-голяма и не предвиждам да я използвам скоро - 3-5 години (разбира се, ако няма някакви животозастрашаващи катаклизми от най-лош характер).
За двата ти уточняващи въпроса: да, поне фондовете, които аз разглеждах, не ми се струва възможно да покрият инфлацията, но пък може и аз да не съм се ориентирала правилно, тъй като за първи път се сблъсквам с тази материя.  Инвестициите на борсата пък си ги представям подходящи за човек с изключително висока финансова грамотност, каквато аз не притежавам.

Черна станция, аз не знаех откъде да започна и се насочих към едно от най-популярните в България дружества. Твърде вероятно е да не съм търсила добре, както казваш, понеже тепърва се ориентирам в параметрите, които трябва да се оценяват и да бъдат в последствие основа за избора ми.

Луна и Грош, разбира се, никой не може да предвиди какво би станало след няколко години, така че въпросът е за планираните разходи. Неприятни непланирани, разбира се, ти пожелавам да не ти се налагат.

Пиша ти няколко неща, които просто да имаш предвид при различните варианти, които можеш да избереш.

Ликвидност: по отношение на инвестициите, добрата новина (в случай, че още не си се ориентирала дотолкова) е, че когато купуваш някакви неща през брокер, парите ти биха били налични до 2-3 работни дни при нужда. Т.е. ако случайно се наложи, продаваш каквото си купила, прехвърляш си по сметката и имаш парите веднага. При борсово търгувани фондове, акции, ситуацията е такава.

При активно менажирани фондове, инвестиционни застраховки, за каквито чета в България, не мога да те ориентирам как е, но силно допускам, че продажбата или прекъсването на договора за застраховане не може да стане за същото време. Също така, при някои инвестиционни застраховки при предсрочно прекъсване не получаваш премията, т.е. не си взимаш реално печалбата, ако прекратиш предсрочно. Също последно като гледах, инвестиционните застраховки имаха срокове от по 10-20 години, аз лично не бих се "загробвала" толкова години с нещо такова. Споменавам ти, за да знаеш за какво да гледаш, като четеш условията. Може това да не е всичко, аз вече отдавна не живея в България и отворих само за инфо, но тези неща веднага ми се набиха на очи.

Първоначалното обучение

В началото всичко ти се вижда трудно и непонятно, дори терминологията, освен ако не си учила някаква релевантна специалност в уни. С времето и като направиш няколко покупки/продажби, много неща започват да се изясняват. Да се образоваш в тази посока, при всички случаи е полезно - от една страна, пенсии, докато дойде нашето време, може и да няма, в Европа се говори все повече за смяна на изчисляването на пенсиите, защото вече и богатите държави не могат да си го позволят в този вид, а отделно - дори за да избереш правилния фонд, е важно да знаеш какво избираш и да имаш някакви критерии. Дори и накрая да избереш да оставиш парите си на някого, който да ги менажира, трябва да можеш да оцениш той, аджеба, добре ли се справя или зле, има ли смисъл да го сменяш или може и да останеш при него. За тази цел поне някои основни термини и стойности е добре да ги познаваш и да знаеш къде да ги поглеждаш.

Нещата са елементарни сами по себе си, математически ти е достатъчно да можеш да изчисляваш проценти от нещо и да можеш да умножаваш, Simple Smile, езиково е задължително да четеш свободно на английски. Всякакви сложни модели, анализи, на 99% от хората не са им нужни, защото те не инвестират на такава база.

Реално е без значение дали ще се учиш от книга, курс или интернет, но в крайна сметка последното е напълно безплатно и достъпно за всеки. Особено ако си в по-малък град, може изобщо да няма курсове покрай теб.

С други думи, на който и начин на влагане на парите си да се спреш, си заслужава да вложиш малко време в четене и общо финансово образование. То дори става интересно в един момент.

-----------------------------------------------------------------

Щях и още да пиша, но много дълго стана, не искам да досаждам. Ако нещо по-конкретно имаш като въпрос, тогава, че да не се превръщам в лектор. Wink

# 132
  • Far away from here...
Благодаря безкрайно за изчерпателния отговор и полезните насоки, Crissy!
В никакъв случай, не е досадно, а много ценно за мен.
За съжаление нямам предварителна подготовка, но пък съм склонна да вложа необходимите усилия, за да се науча Simple Smile .
И всъщност имам много въпроси, но се притеснявам да не бъде разтълкувано като опит за обсебване на темата, затова на този етап ще ги сведа до два Simple Smile .
1) Преди да започна да правя каквото и да било, има ли конкретни критерии, по които мога да оценя каква е удачната за мен диверсификация на дадена инвестиция напр. 20% депозит/30% злато/40% консервативни взаимни фонодве/10% високорискови фонодве (или ETF и т.н. ) - стойностите ми са съвсем произволни.
2) Би ли могла да препоръчаш източници на информация по темата, които да ползвам за обучение - книги, сайтове и др.
И ако все пак накрая не мога да стигна до решение, има ли изобщо специалисти, към които мога да се обърна и да ми предложат конкретни варианти срещу заплщане на услугата.
Четох за т.нар. доверително управление, но доколкото разбрах, то касае суми над определен и доста висок праг, а моят случай не е такъв.

# 133

Каквото и да решиш, само стой надалеч от всякакви видове дългосрочни "инвестиционни" застраховки, независимо колко примамливо ти изглеждат условията, и колко упорито ти ги предлагат банковите консултанти.

# 134
  • Far away from here...
BlueIce, да, тях не ги разглеждам като вариант Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт