Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 354
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
Интересна тема.
Не разбирам обаче защо не си отваряте директно профили в интерактив или ексант ?

# 151
  • Sofia
Интересна тема.
Не разбирам обаче защо не си отваряте директно профили в интерактив или ексант ?

Какво е това

# 152
  • София
инвестиционни посредници са.
https://exante.eu/ru/markets/futures/   
и
https://www.interactivebrokers.com/en/home.php   

# 153
  • Far away from here...
Отварянето на безплатен профил в тези две платформи ангажира ли те в последствие да преминеш към платен?

# 154
Отварянето на безплатен профил в тези две платформи ангажира ли те в последствие да преминеш към платен?
Имате предвид демо сметка ? Не.

# 155
  • Far away from here...
Имате предвид демо сметка ? Не.

Да, благодаря Simple Smile !

# 156
Здравейте! Интересно ми е да науча повече за инвестирането в акции. Инвестирате ли? Коя трейдинг платформа ползвате? Бихте ли препоръчали някой източник на информация (сайт, ютуб канал, книга), който да предоставя примери за това как да анализираме компаниите, избирайки в кои да инвестираме? Благодаря!

# 157
  • София
Пишете ми на ЛС

# 158
  • София
А защо на лично? Thinking За мен лично също би била интересна подобна информация.

# 159
  • София
Защото не искам да се счита за реклама.

# 160
  • Berlin
Опа Simple Smile
Я, да се пробвам с моя въпрос. Какво ще кажете за разпределянето на инвестициите в няколко брокера? 2-3 например? С цел пак минимизиране на риска. Дали има смисъл, а и изборът на брокер е важен и труден (за мен поне). Става въпрос за дългосрочно инвестиране, само ETFs, купуваш и забравяш един вид или обновяваш през някакъв период. Засега съм се спряла на Saxo, Swiss Quote и Flatex. Като цяло английски интерфейс също е важен (живеем в Берлин, но не ми се рискува на немски😂). Някакви мнения за тези брокери?

# 161
  • София
Запознай  се с условията на брокерите за "купуваш и забравяш". Дали ще има смисъл като сметнеш лихвения суап. А и повечето брокери имат изискване за някакви периодични операции в платформата.
Едва ли английския интерфейс е важен. Всяка платформа има опции за смяна на езика. Saxo Bank е сериозна и стабилна. Другите не ги знам. Във форекс форумите има доста мнения за брокерите.

# 162
В Германия доста известни са Trade Republik, ComDirekt, IngDiBa. Две от тях ползваме, доволни сме.

# 163
И аз ползвам Ing Diba, много съм доволна.

# 164
  • München, Deutschland
Опа Simple Smile
Я, да се пробвам с моя въпрос. Какво ще кажете за разпределянето на инвестициите в няколко брокера? 2-3 например? С цел пак минимизиране на риска. Дали има смисъл, а и изборът на брокер е важен и труден (за мен поне). Става въпрос за дългосрочно инвестиране, само ETFs, купуваш и забравяш един вид или обновяваш през някакъв период. Засега съм се спряла на Saxo, Swiss Quote и Flatex. Като цяло английски интерфейс също е важен (живеем в Берлин, но не ми се рискува на немски😂). Някакви мнения за тези брокери?

Според мен няма смисъл да ги разделяш с цел минимизиране на риска. Вече друго е, ако ги разделяш, защото не всеки предлага всичко, което предлага другият.

Аиша, какво е лихвеният суоп? В смисъл, прочетох какво е, но какво общо има с "купуваш и забравяш" стратегията? Питам понеже познавам 2 от тези 3 брокера, които Абс спомена, единия ползвам лично и няма подобни неща при ЕТФи.

Абс, сега пак към теб: зависи какво точно искаш да купуваш, кои точно ЕТФи, дали ще има акции и какви, дали искаш брокерът да предлага CFDs, IPOs, дали би имала проблем с такса за неактивност, дали искаш leveraged ETFs, дали ще търгуваш с commodities, форекс търговия или пък с биткойн  и т.н. и т.н., спирам дотук с примерите, но един вид - с какво ще търгуваш. Wink Надали ще има брокер, който да може всичко, а ако има такъв, ценово пък няма да ти хареса, предполагам.

Най-общо, брокерите в Германия към големите банки (примерно ComDirekt към Commerzbank) са значително по-скъпи от нео-брокерите, примерно Trade Republic, за сметка на това, обикновено имат по-голям избор на неща, които можеш да купиш. Тук въпросът е ти ще ползваш ли това разнообразие и има ли смисъл да си плащаш за него. Няма правилен и грешен отговор тук, зависи от стратегията, целите, хоризонтите - всеки си знае личната ситуация и причини.

Иначе нищо не ти пречи да се регистрираш де що има брокери и да видиш дали ти допадат, винаги можеш да оставиш празна или пък закриеш сметката, сигурно имат и демо акаунти някои. Можеш да потърсиш и сравнения на брокери в интернет, има няколко сайта специално за немските, т.е. авейлъбъл в Германия брокери, и макар някои данни да са малко остарели, дават представа най-общо за плюсовете и минусите на отделните брокери.

Също имай предвид, че ние като българи не можем да се регистрираме в някои немски брокери (забравих кой беше точно, където се оказа, че не става), защото се приемат нови клиенти не по гражданство, не по това къде си плащаш данъците или къде живееш / си регистриран, а по критерия къде си роден и България не е сред допустимите страни. Т.е. аз нз ти къде си родена, просто реших, че е в България. Wink Но тези неща ги пише в условията за това кой може да се регистрира и кой не, не са тайна и ще ги видиш веднага като се разровиш за сравнения и започнеш по-сериозно да избираш.

Надявам се не те обърках още повече. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт