Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 422
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
  • Русе
Не. Има натрупващи се сигнали за постепенно достигане на края на сегашния бичи цикъл. Но независимо от това, просто съм достигнал максималната сума, която съм склонен да рискувам.

# 196
# 197
  • Sofia
Виц, виц, ама го поствам без коментар Wink

Брокер обяснява същността на борсовата игра:
- Представете си, че купувате чифт зайци. След месец те стават шест. Когато броят им нарасне на дванадесет, вие купувате по-голяма клетка. След десетина месеца вече разполагате с няколко стотин зайци и купувате нови клетки... Обаче изведнъж става наводнение и всичките ви зайци се издавят. Тогава вие денонощно започвате да се тормозите от мисълта: "Защо аз, глупакът, още в началото не си купих шарани!"

Това е също като на Дани Петканов обясненията и скритата реклама как си купил криптовалути ...

# 198
  • София
И малко да раздвижа посоката на темата за разнообразие - тези от вас, които имат криптота в депото си, използвахте ли спада от последните дни?
Да. С условието, че го правя с неголеми суми, повече за забавление и себеобучаване, отколкото с цел печалба. Претръпнах стреса от волатилността и започнах донякъде да разпознавам "логиката" на крипто пазара. Такава принципно няма, но все пак, някои модели сработват.
Ако човек не "залага" неразумни суми, не е страшно. Най-много да се наложи да почакам няколко години, за да съм на печалба. Уточнявам, че купувам само валути, които наистина се използват за нещо, т.е. имат някакво практическо приложение и рискът да се обезценят драстично е малко по-малък.
Но си е тото донякъде.
Като цяло нищо не разбирам от инвестиции. С криптото ми стана любопитно и постепенно се реших да опитам, но наистина само с пари, които спокойно мога да прежаля. Не бих рискувала с много.

# 199
Илит, нашият подход към криптото е доста подобен. Основно за обучение и забавление, без огромни суми и без тотално траш койнс. Не купуваме разни по 0.00000015$ и без приложение. Не че и от тях не може да се правят пари. Просто ние не сме толкова навътре. Иначе в днешно време пари могат да се правят от какво ли не.

# 200
  • София
Ако искаш, сподели какво купуваш, или да отворим отделна тема, но не знам дали ще има кой знае колко интерес, заради наистина рисковата инвестиция.
Гледам валутите в топ 100 по маркет кап, като изключвам доджкойн и подобните меме валути.

# 201
аз съм главно на марджин ( leverage ) не по-висок от 5х.   имам и спот холд , който вече не пипам. сега не е момента за експерименти , но хубаво е човек да си извади инвестираната сума , когато инвестицията се удвои.
примерно инвестираш 1000usd в xrp на 0.50.
когато станат 2000usd - 1 долар за xrp , продаваш 1000 ( взимаш си принципала, главницата, която си вложил) останалото оставяш спокойно да върви. така се оказваш в безрискова инвестиция, която можеш да изтърпиш при всякакви движения.
когато имаш пари вложени , които ти трябват , емоцията взима погрешни решения. най-големите ми загуби са били заради лошо управление на риск.
всяка позиция трябва да е добре обмислена, с начертани нива за stop loss/take profit. мога да пиша безкрайно , не искам да подвеждам никой.
отнема много време , за да влезнеш в ритъм с пазара и загубите са нещо напълно нормално.

# 202
В момента имаме Биткойн, Байнанс, Трон, Етериум, Рипъл. Май това е. Харесвам също Кардано, Литкойн и Полкадот. Има и други интересни, просто аз и мъжа ми нямаме безкрайно много време за истинско навлизане в този инвестиционен свят.
Имаме и през една от платформите “букет” крипто. В него има около 15 валути, подбрани балансирано. Безтаксов е. Има засега хубаво развитие.

Редактирам се: SuperTrips, аз съм наложила вето над 5х, откакто мъжа ми сложи в Амазон с идея за малко бърз краткосрочен кеш, понеже беше надолу и на следващия ден Безос обяви че се оттегля. 😂 Позицията набързо се затвори. Но да, загубите са нормално нещо.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 16:57 от Wednesday28

# 203
  • София
Super Trips, такава ми беше първоначалната идея и вече щях да съм го направила, ако не беше паниката от волатилността в началото. Като ти се стопят с 30% парите за час-два, се паникьосваш. Мина ми де, но се получи бай хай, сел лоу, хахаха. Ако не бях пипала първоначалната си инвестиция, щях да съм над 100% печалба за месец-два.
Но нищо, добър урок беше.

Wednesday28, кардано ми е любимо, там имам най-много. За мен бнб е с перспектива, Лайткоин също.
Биткойн ми е "бавен" Simple Smile
Също проучвам чилиз, BAT, HBAR, ENJ, VET.

# 204
Да си направим тема за крипто, ако искате? Не знам само дали ще има достатъчно интерес.

Да, волатилността много стряска в началото. Мен още не ми е готино като видя  големите червени цифри. Но знам, че това днес няма значение. Важно е само как затваряш позицията. Дотогава загуби няма.

# 205

аз съм:  
 BTC
 ETH
 XRP
 BNB
 HBAR
 FTM
VET

и още.. доста , но умерено . (ada, xmr, zrx, tezos, stmx, link)

мисля да купя пот стокс скоро ( аурора , крон , тлру) , но за сега си седя на ръцете

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 17:28 от SuperTrips

# 206
Тема з:heart:а крипто би било супер Heart

# 207
Ето да опитаме тогава. Крипто тема:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1328598.new#new

# 208
Много интересно как в началото на короната всички предвиждаха срив и спад на цените на имотите. Нищо подобно не се случи,цените във Варна даже литнаха поне с 10 процента. Следя офертите през имот.бг, добрите предложения не се задържат много на пазара и явно сделки си има.

Здравейте,
Зависи какво сравнявате - бюджетните заплати нарастнаха с поне 30% за последните три години(а в образованието и други сфери много повече). Едно олио поскъпна с 40%за последните 6месеца, а хляба от 90ст, вече е с поне 40%отгоре за последната година. Като добавим, че и доходността(наемите) при жилищата падна поне с 20% последната година, то не бих казал че е най удачната инвестиция. Поскъпнаха малко да, но само защото политиците продължиха да печатат пари и банките наливат в системата. НИ са едно от нещата което намаза от този факт, но това рано или късно ще има край, а с нашата демография и доход от наем си е сигурна набутка.

п.п. поздрави за интересната тема, не бях влизал отдавна и съм пропуснал Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 апр 2021, 11:11 от kokopapa

# 209
Инфлация + Стагнация = Стагфлация.

Всеки се бута в имотите и койните, но ето едно според мен добро обяснение и съвет за инвестиране, което намерих:

http://investoracademy.blogspot.com/2011/12/blog-post_7810.html

Общи условия

Активация на акаунт