Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 405
  • 755
  •   1
Отговори
# 180
абсолютно правилно е мнението на Черна станция. златото е по-скоро като хедж, не за основна инвестиция.
за вода съм напълно съгласен , но това ще е доста дългосрочна инвестиция, която не е за всеки.
не очаквах да има толкова смислени коментари тук , ще наблюдавам темата.

# 181
Ето и няколко китайски юана от мен по темата:

"Ако винаги даваш, винаги ще имаш."

"Изкопайте кладенеца, преди да ожаднеете."

"Дай на човек риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го да лови риба и ще го храниш цял живот."

"Ако правите план за една година, засадете ориз. Ако правите план за десет години, засадете дърво. Ако правите план за 100 години, образовайте човечеството."

"Не се страхувайте да растете бавно. Страхувайте се само ако стоите на едно място."

"Мъдрият човек взима свои собствени решения, невежият човек следва общественото мнение."

"Когато отвън е шумно, отвътре е празно."

https://www.gnezdoto.net/citati-i-mydri-misli/3111-mudrost-ot-kitai

В този ред на мисли не ме тревожат борсовите котировки, а как да ставам по-добър в работата, да произвеждам повече с двете си ръце и ума си, да образовам децата си и евентуално някой съфорумец Wink

# 182
В този ред на мисли не ме тревожат борсовите котировки, а как да ставам по-добър в работата, да произвеждам повече с двете си ръце и ума си, да образовам децата си и евентуално някой съфорумец Wink

Да де, ама ако съм се отказала от работата, че ми е писнала, ако съм си отгледала и образовала децата, тогава какво ми остава освен да драскам тук?

# 183
Потърси ново вдъхновение и цел в живота, което да те държи жива. Колективната интелигентност не може да ти даде всички отговори. Или просто си драскай, щом те влече - даже може да го превърнеш в бизнес. Дано от бг-мама забележат труда ти, защото без теб темите нямаше да са същите Money

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 21:38 от Пух

# 184
За момента не мога да правя тези инвестици които искам, затова карам на дребно :нова техника за бизнеса, нови умения за него тоест инвестирам в себе си.

# 185
  • Sofia
Злато не си струва според мен. По-скоро ще са ценни вода, ток, храни.Как обаче се инвестира в тези ресурси моля някой да ми каже? Едва ли са акции на подобни компании.

Има си ЕТФ-и с такъв профил - вода, енергия, зелена енергия, стоки първа необходимост и т.н. Водата, мисля, е сравнително нов сектор

Бихте ли ми дали пример, понеже нямам информация за въпросните ЕТФ с профили вода, енергия?

# 186
Обединените арабски емирства инвестираха пари в селското стопанство на Украйна. Те горките араби си имат само пясък и изхранването им е проблематично... Но надали ще допуснат българин да вложи пари в украинско-арабска аграрна компания...

# 187
  • München, Deutschland
Вафличке, просто напиши в гугъл water etfs / energy etfs или ккавото точно търсиш и излиза веднага. Надали някой знае номера на който и да е етф наизуст, че да ти го напише. Направиха неотдавна етф с вода, наистина, знам, че го има, но понеже не ме касае, аз също трябва да потърся, за да ти кажа точното му име или номер, както и всеки друг.

deaf, ако е борсово нотирана компания, какъв е проблемът да си купиш акции като българин, китаец или германец?

# 188
chrissy,украинските бизнесмени имат много лоша слава на измамници завличащи съдружниците или клиентите си...

Един интересна информация. На Световната бора килограм злато се търгува за $56 000,докато килограм рог от носорог достигна $60 000 на пазара в Китай! Цената му скочила когато тръгнал слух,че лекува рак.
Инвестициите в зоомагазини и ветеринарни услуги също е опция...

# 189
Вафличке, казали са вече над мен - Гугъл знае всичко 😅
Ето три водни ЕТФ-а и линк към доста енергийни. С уговорката, че не съм ги проучвала и това не е съвет за инвестиция, а просто случайна информация:

И към енергийните пускам линк, те са страшно много. Зависи и каква енергия те интересува - всякаква, зелена и т.н.
https://etfdb.com/etfdb-category/energy-equities/

# 190
Само да вметна, че почти всички от най-богатите в света са решили да работят за себе си, като разработят свой продукт или услуга. Та толкова за работата на трудов договор и инвестирането в зелени хайвери/енергии.

Всяка една история на тези хора е забележителна. Вчера почина един от създателите на Adobe, Charles Geschke. Не съм чувал факта, че е бил отвличан за откуп. Та цената на известността и успеха е голяма.

Добре е да разбираме от областта, в която искаме да инвестираме, да прочетем някоя друга книжка или статия и да се настроим за успеха. Защото малко или много това е си е наука, психология и малко късмет.

# 191
Виц, виц, ама го поствам без коментар Wink

Брокер обяснява същността на борсовата игра:
- Представете си, че купувате чифт зайци. След месец те стават шест. Когато броят им нарасне на дванадесет, вие купувате по-голяма клетка. След десетина месеца вече разполагате с няколко стотин зайци и купувате нови клетки... Обаче изведнъж става наводнение и всичките ви зайци се издавят. Тогава вие денонощно започвате да се тормозите от мисълта: "Защо аз, глупакът, още в началото не си купих шарани!"

# 192
  • München, Deutschland
Само да вметна, че почти всички от най-богатите в света са решили да работят за себе си, като разработят свой продукт или услуга. Та толкова за работата на трудов договор и инвестирането в зелени хайвери/енергии.
Прав си, но аз ни най-малко не бих искала да съм сред най-богатите в света. Стига ми да мога да покрия собствените си нужди, без да работя, тези на родителите ми, тези на децата ми един ден. Изобщо нямам мераци да ставам Джеф Безос. За такива като мен, далеч не е необходимо да имаме свой бизнес. Твърде по-лесно е докато работя, да работя за някого, а след това да инвестирам разумно изкараното. Така мога във всеки момент да яхна нова вълна (нещо, което се търси в момента), да заработя отново, ако реша, да нямам заеми по евентуална моя фирма за връщане. Мога да си ползвам всички почивни дни и да затворя лаптопа след края на работния ден, защото не е моята фирма и защото договорът ни е за Х часа работа. А пък каквото и да си говорим, поне за Германия, шефът от първото поколение от дадена фирма, изкарва с много повече работа същите пари като на добре платен специалист.

Отделно не бих желала да натоварвам децата си един ден със задължението да поемат моя бизнес. Познавам такива случаи на много успешни бизнеси, при които би било доста тъпо, ако синът не наследи баща си, защото фирмата съществува от доста години, развила се е, успешна е. Ясно, може и да не го направи, но чувстваш някакво задължение откъм приемственост.

Изобщо дори не споменавам какво количество нови бизнеси просто не успяват и се оказват с доста назад.

Мне, аз ще живея само веднъж (поне по сегашни данни Wink ), близките и родителите ми също. Не ми помага никак, ако сега се счупя от бачкане, нямам време да ги виждам редовно, за да изкарам същите или евентуално повече пари, които обаче да нямам кога да харча, защото дори от морето трябва да работя. След 20г ще съм успешна бизнес дама, без приятели, без семейство, без да съм се радвала колкото мога на моментите с баби, дядовци, родители, деца - всеки според случая, за да издигна една фирма. Тук не говоря за фирма с 10-20 човека в България, а нещо по-голямо в развита и скъпа страна. Да, знам, че мога, доказвала съм много пъти, че постигам целите си, помагала съм за развитието на много фирми и са искали съветите ми, но за мен цената е твърде висока.

Разбира се, нищо против хората, които решават да създават собствени продукти и услуги, но мисля, че много от тях не знаят от какво се отказват.

# 193
Прав си, но аз ни най-малко не бих искала да съм сред най-богатите в света. Стига ми да мога да покрия собствените си нужди, без да работя, тези на родителите ми, тези на децата ми един ден. Изобщо нямам мераци да ставам Джеф Безос. За такива като мен, далеч не е необходимо да имаме свой бизнес. Твърде по-лесно е докато работя, да работя за някого, а след това да инвестирам разумно изкараното. Така мога във всеки момент да яхна нова вълна (нещо, което се търси в момента), да заработя отново, ако реша, да нямам заеми по евентуална моя фирма за връщане. Мога да си ползвам всички почивни дни и да затворя лаптопа след края на работния ден, защото не е моята фирма и защото договорът ни е за Х часа работа. А пък каквото и да си говорим, поне за Германия, шефът от първото поколение от дадена фирма, изкарва с много повече работа същите пари като на добре платен специалист.

Отделно не бих желала да натоварвам децата си един ден със задължението да поемат моя бизнес. Познавам такива случаи на много успешни бизнеси, при които би било доста тъпо, ако синът не наследи баща си, защото фирмата съществува от доста години, развила се е, успешна е. Ясно, може и да не го направи, но чувстваш някакво задължение откъм приемственост.

Изобщо дори не споменавам какво количество нови бизнеси просто не успяват и се оказват с доста назад.

Мне, аз ще живея само веднъж (поне по сегашни данни Wink ), близките и родителите ми също. Не ми помага никак, ако сега се счупя от бачкане, нямам време да ги виждам редовно, за да изкарам същите или евентуално повече пари, които обаче да нямам кога да харча, защото дори от морето трябва да работя. След 20г ще съм успешна бизнес дама, без приятели, без семейство, без да съм се радвала колкото мога на моментите с баби, дядовци, родители, деца - всеки според случая, за да издигна една фирма. Тук не говоря за фирма с 10-20 човека в България, а нещо по-голямо в развита и скъпа страна. Да, знам, че мога, доказвала съм много пъти, че постигам целите си, помагала съм за развитието на много фирми и са искали съветите ми, но за мен цената е твърде висока.

+100

Голямо писане ми спести. Презумпцията, че всеки иска да стане бизнесмен милиардер е погрешна из основи.

# 194
Абсолютно и моето мнение на 100%, докато работя, ще съм служител. С отпуска, с осигуровки, с регулирана работна седмица.
Нямам никакви амбиции за несметни богатства.

И малко да раздвижа посоката на темата за разнообразие - тези от вас, които имат криптота в депото си, използвахте ли спада от последните дни?

Общи условия

Активация на акаунт