Инвестиции - къде, как, какво?

• 69 410
  • 755
  •   6
Отговори
# 165
  • Berlin
Благодаря много! Портфолио имаме и сметка имаме при един от тези, въпросът ми беше конкретно за тях за мнение и дали като цяло има смисъл това “разхвърляне”.

# 166
Здравейте!
Живея в България и имам питане. Има ли начин да дам определена сума на брокер, който да направи сумата двойна(примерно) и да ми я върне (минус неговия процент) и да не плащам данъци в НАП и да не попълвам декларации? (брокерът да се занимава с тези неща)

# 167
  • София
Доверително управление му се казва на желаното от тебе.
За да не плащаш данък върху евентуалния борсов приход трябва да избереш брокер, който не е лицензиран в Бг. Евентуално руски, австралийски и някакви, регистрирани по малки острови.
Дали и с колко % ще ти се увеличат доходите никой сериозен брокер не може да се ангажира предварително. Има си ежедневна търговия, цените варират. Но пък може и да ти намалят средствата.
Има доста кол центрове,  които се занимават със зарибяване на хора с подобно желание. Колко кълват, колко успяват - никой не се е похвалил. Но пък скоро някаква рева по всички ТВ, как им дала 100 000 лв, споделила си мечтите, а те изчезнали с парите...
Пиша си, не е препоръка за действие или бездействие.
ПП - не отговарям на ЛС по темата и не въртя чужди пари.

# 168
  • Berlin
Въпросът не е ли за брокер, който ще плаща данъците вместо потребителя, макар че в България се съмнявам да има такъв.

сhrissy, имаш ли мнение за Trade Republic? Много ме таргетират с реклами, но не са ми попадали в списъци за сравнения и не знам детайли за тях. ComDirekt са съблазнителни, защото според счетоводителката ни ще се занимават и с данъците накрая на годината и всичко автоматично ще се насочи към Finanzamt, ама дали е точно така реално ... а и се обърках в представянето им на сайта.

# 169
Здравейте!
Живея в България и имам питане. Има ли начин да дам определена сума на брокер, който да направи сумата двойна(примерно) и да ми я върне (минус неговия процент) и да не плащам данъци в НАП и да не попълвам декларации? (брокерът да се занимава с тези неща)
Данъци се плащат при получаване на дивиденти. При печалба от покачването на цените на акциите не се плащат данъци. А за да ви се удвоят парите може да отнеме 10, 20 или 30 години.

# 170
  • München, Deutschland
сhrissy, имаш ли мнение за Trade Republic? Много ме таргетират с реклами, но не са ми попадали в списъци за сравнения и не знам детайли за тях. ComDirekt са съблазнителни, защото според счетоводителката ни ще се занимават и с данъците накрая на годината и всичко автоматично ще се насочи към Finanzamt, ама дали е точно така реално ... а и се обърках в представянето им на сайта.
Всеки немски брокер ще се занимава с данъците попринцип. Имаше нещо, което не ми беше харесало при тях и затова не ги избрах. Сега поглеждам пак и изборът им на активи е много малък и със сравнително "традиционни" неща - MSCI World, S&P 500 и подобни, също на първо четене търгуваш на много малко борси. Обаче ти ако точно такива неща искаш да купиш и примерно повечето неща, които търсиш ги има на XETRA, имат много спестовни планове в ЕТФи, които са безплатни. Та затова и първоначално ти казах, че зависи точно какво ще искаш да купиш - първо си направи списъка, провери има ли ги нещата в предварително подбраните брокери и просто избери най-евтиния. Simple Smile Откъм надежност, всичките, за които говорим, са надеждни, за Германия все пак имам някакъв поглед. Wink

# 171
Здравейте!
Данъци се плащат при получаване на дивиденти. При печалба от покачването на цените на акциите не се плащат данъци. А за да ви се удвоят парите може да отнеме 10, 20 или 30 години.

Абсолютно вярно. Но тук се крие и уловката - след 20-30 години удвоените пари няма да имат двойна покупателна способност и реалната печалба от инвестицията може да бъде даже и нулева. При 3% стабилна инфлация 100 лева, инвестирани днес, ще се явяват равни на 180 лева след 20 години и на 240 лева след 30 години. Тоест ако парите се удвоят за 20 години реалната доходност ще е десетина процента, а ако им трябват 30 години такава няма да има.

Затова поука едно - както и да се инвестира, ако доходността не изпреварва инфлацията, по-добре да не се инвестира изобщо. За мен удвояване след 20 и повече години си е загуба. И втората поука - консервативното инвестиране е начин за запазване на парите, а не за забогатяване. То е подходящо за хора с високи доходи, които ако днес имат един милион искат да се подсигурят, че и след 10, 20 или 30 години пак ще имат сума, еквивалентна по покупателна способност на този милион. Но реалното забогатяване тези хора (адвокати, проектанти, ИТ, банкери, лекари и зъболекари и прочее) си го докарват с работата си, а консервативното инвестиране само им пази парите да не се топят.
Който иска да забогатее с инвестиране трябва да е по-агресивен и да гони доходи поне инфлацията по две. Което крие риск от загуби.

П.П. В бяла държава с инфлация от 1 до 1,5% годишно нещата са много по-оптимистични.

# 172
Черна станция, много точно мнение.

Важна е и каква в целта на спестяването/инвестирането. Бели пари за черни дни или финансова независимост. Второто също изисква сравнително агресивно инвестиране, защото с 2-3% годишна лихва от някой фонд, има да си чакаш, пък макар и с висок месечен доход.

# 173

HBAR - Hedera Hashgraph  
 в период на консолидация е в момента , лично мое мнение след доста години опит , добра дългосрочна инвестиция. 0.35usd e в момента. има го в Binance. (not financial advice)

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 15:52 от SuperTrips

# 174
Мисля в инвестиционно злато.

# 175
Мисля в инвестиционно злато.

БНБ имат хубави монети . среброто също не е лоша идея , според мен.

# 176
  • Sofia
Злато не си струва според мен. По-скоро ще са ценни вода, ток, храни.Как обаче се инвестира в тези ресурси моля някой да ми каже? Едва ли са акции на подобни компании.

# 177
  • München, Deutschland
Вафличка, аз не ти разбирам въпроса, как така да инвестираш в храна?

# 178
Никой не инвестира основно в злато, златото винаги е за баланс на портфейла и подсигуряване за в случай на огромна криза, когато валутите загубят доверие и дойде хиперинфлация. Тогава винаги златото не само запазва цена, но и вдига стойността си. Но понеже шансът за такава криза е относително малък, според мен и златото трябва да е 10 - 20 % от портфейла, при по-голяма стойност на последния по-скоро към 10%. Това е някаква подсигуровка, а не средство за печалба.
Среброто за мен не е удачно, защото цената му спрямо теглото е много ниска. Злато за 100 000 лева може да се носи в дамската чанта, докато сребро за 100 000 трябва да се носи в тежък куфар (десетина кила). Най- доброто са инвестиционните форми, най-вече ламинираните кюлчета по 100 грама. По-малките имат голям спад спрямо борсовата цена, а по-големите са неудобни за развързване. А 100 грама кюлче е около 9-10 хиляди лева, доста оптимална цена.

Може да се инвестира във вода или земеделски продукти в разни инвестиционни схеми, обхващащи много продукти в някакъв баланс.

# 179
Злато не си струва според мен. По-скоро ще са ценни вода, ток, храни.Как обаче се инвестира в тези ресурси моля някой да ми каже? Едва ли са акции на подобни компании.

Има си ЕТФ-и с такъв профил - вода, енергия, зелена енергия, стоки първа необходимост и т.н. Водата, мисля, е сравнително нов сектор

Общи условия

Активация на акаунт